Arvostelussa Nokia Lumia 530

7
Arvostelu: Nokia Lumia 530
Juha Tuppi Juha Tuppi

Sisällys

Kelpo halpisluuri peruskäyttöön

Microsoft julkaisi Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmällä varustetun Lumia 530:n maailmanlaajuista suosiota nauttineen Nokia Lumia 520:n seuraajaksi. Julkistuksen yhteydessä monissa herätti närää Lumia 530:n osittain karsitut ominaisuudet Lumia 520:een verrattuna. Onko alle satasen hintaluokan uudesta tulokkaasta tästä huolimatta edeltäjänsä manttelinperijäksi, vai mentiinkö ominaisuuksien uhraamisessa hinnan alentamiseksi liian pitkälle? Puhelinvertailu.comin toimitus otti selvää.

 • Mitat:
 • 119,7 x 62,3 x 11,7 mm
 • Paino:
 • 129 g
 • Näyttö:
 • 4" FWVGA 854 x 480, LCD, 24-bittinen/16M värin TrueColor, 246 PPI
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 200, neliytiminen 1,2 GHz; Adreno 302
 • RAM:
 • 512 Mt
 • Tallennustila:
 • 4 Gt (laajennettavissa 128 gigatavuun microSD-muistikortilla)
 • Kamera:
 • Pääkamera 5 MP, f/2,4, 28 mm polttoväli
 • Akku:
 • 1 430 mAh
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0

Ulkoasu

Nokia Lumia 530:n edullinen hintaluokka näkyy sen ulkoasussa: vaikka pirteänväriset muovikuoret tarjoavatkin värivaihtoehdoiksi vihreää, oranssia, valkoista ja grafiitinharmaata, laite silti (tai siitä johtuen?) näyttää ja tuntuu hieman lelumaiselta. Navigointipainikkeet löytyvät virtuaalisina kosketusnäytön alaosasta, ja näyttö kattaakin kiitettävästi alaa puhelimen etupuolesta. Mikrofonin aukko on sijoitettu näytön alareunaan ja kaiutin Nokia-logon yläpuolelle näytön ylälaitaan. Fyysinen kamerapainike on jätetty pois ja laitteen oikealta sivulta löytyvät äänenvoimakkuuden säädin ja virtapainike. Painikkeet edustavat ulkoasultaan ja materiaaliltaan samaa halvan oloista muovia kuin puhelimen värikuori, mutta eivät ainakaan testin aikana aiheuttaneet mitään ongelmia. Näyttö on upotettu muoviseen värikuoreen, jossa näkyy vielä kaiverrettu Nokian logo, kameran linssi ja kaiuttimen aukko. Puhelimen alaosasta löytyy microUSB-liitäntä ja päältä kuulokkeiden liitäntä. Positiivisena yllätyksenä muovikuori oli irroitettavissa: sen alta paljastuvat niin ikään irroitettava akku sekä paikat micro-SIM- ja microSD-korteille.

Lumia 530 Lumia 530
Nokia Lumia 530:n edullinen hintaluokka näkyy sen ulkoasussa.

Suorituskyky

Vaikka Lumia 530 onkin varustettu vaatimattomalla 512 megatavun keskusmuistilla, sen ohjelmisto on optimoitu käytössä olevalle laitteistolle ilmeisen hyvin, minkä lisäksi neliytiminen Snapdragon 200 -prosessorikin varmasti kantaa kortensa kekoon. Käyttöliittymä ja sovellukset eivät aiheuttaneet nopeutensa ja sujuvuutensa suhteen harmaita hiuksia, vaikkakin esimerkiksi Bing-uutissovellus tuumi aina tovin ladatessaan juttuja ja kuvia. Akkukin piti pintansa mainiosti normaalikäytössä: puhelin piti kytkeä laturiin vain noin neljän päivän välein. Testin aikana en tosin juurikaan katsellut videoita tai suoratoistanut mediaa, mikä saattoi olla turhaa varovaisuutta: jos unohdetaan näytön asettamat rajoitukset videomateriaalin katselun suhteen, en löytänyt laitteen suoriutumisesta moitteen sijaa YouTube-videoita ja Yle Areenan sisältöä katsellessa. Verkossa surffailukin sujui puhelimella kohtuullisesti, vaikka selailun ja sivustojen latautumisen nopeudesta huomasi kyllä käyttävänsä muuta kuin huipputason laitetta.

Näyttö

Huipputason (ja keskihintaluokan) älypuhelimia käyttäneenä Lumia 530:n näyttö loukkasi aluksi esteettistä silmää. Näytön 854 x 480 -resoluutio ei valitettavasti tarjoa kovinkaan kummoisia visuaalisia kokemuksia ja läheltä tihrustaessa väreissä sekä kuvissa esiintyi jonkin verran kohinaa. Suorassa auringonvalossa näytöltä ei erottanut juurikaan mitään. Lumia 530:n näyttö ei myöskään esiintynyt edukseen haastavammista katselukulmista tarkasteltuna, vaikkei nyt ollut ihan toivotonkaan tapaus. Toisaalta on muistettava, että kyseessä on alle satasen älypuhelin, ja näytön rajoituksiin tottui kyllä suhteellisen nopeasti. Normaalikäytössä ja -olosuhteissa näyttö toimi tyydyttävällä tasolla.

Kamera

Parhaimmillaan Lumia 530:n kamera ottaa ihan mukiinmeneviä kuvia viiden megapikselin kameraksi - edellyttäen, että valaistusolosuhteet ovat kohdallaan. Hämärässä kuvattaessa kamera onnistuu vielä kirkastamaan kuvaa huomattavasti, muttei kykene estämään kohinan lisääntymistä kuvassa. Kuvien onnistumisen takaamiseksi hakeuduin siis ulos päivänvaloon, mutta haasteet eivät loppuneetkaan siihen: näytön häikäistyessä täysin auringonpaisteessa oli mahdotonta nähdä millaista kuvaa oli ottamassa, etenkin kun Lumia 530:sta karsitun automaattisen tarkennuksen puuttuessa kohdistus olisi pitänyt suorittaa asettamalla kamera oikealle etäisyydelle kohteesta. Tästä johtuen kuva piti ottaa sokkona ja liian usein kamera oli tarkentanut johonkin aivan muuhun kuin itse kuvattavaan kohteeseen. Kun tähän lisää vielä sen, ettei lopputulosta voinut tarkistaa laitteelta ennen kuin oli hakeutunut varjoon, yhden kukkasen kuvaamiseksi joutui ramppaamaan edestakaisin aika monta metriä. Optimaalitilanteessa kuvaaja itse oli varjossa, kun taas kuvattava kohde nautti auringonpaisteesta. Kyllä Lumia 530:n kameralla kuvia saa, mutta huippulaatua on turha odottaa.

Käyttökokemus

Puhelimen keveys ja muovinen olemus antoivat laitteesta lelumaisen ensivaikutelman. Muovikuori oli kuitenkin suunniteltu varsin hyvin: se irtosi ongelmitta laitteesta, mutta myös istui paikalleen jämäkästi. Mattapintainen kuori tuntui mukavalta kädessä, ja vaikka sen pysyminen näpeissä hieman arvelutti, en onnistunut testikauden aikana kertaakaan pudottamaan laitetta. Näytön upottaminen muovikuoreen todennäköisesti myös suojaa puhelinta paremmin, mikäli se sattuisi tipahtamaan. Muoviset painikkeet puhelimen oikealla sivulla näyttivät heppoiselta, mutta toimivat testissä moitteetta. Kamerapainikkeen puuttuminen jäi harmittamaan, sillä kuvien näpsiminen näyttöä painamalla ei edelleenkään mielestäni ole ergonomisempi ratkaisu kameran käyttöä ajatellen.

Näytössä oli säästelty, eikä se neljän tuuman koostaan huolimatta onnistunut tarjoamaan tyydyttävää parempaa käyttökokemusta. Toisaalta heikompi näyttö osaltaan näkyi varmasti laitteen akkukestossa, joka muistutti taas edullisen hintaluokan laitteiden eduista huipputason malleihin nähden. Kiinteän tallennuskapasiteetin vähyydelle en sen sijaan löydä minkäänlaista puolustusta: neljä gigatavua täyttyi lähes kokonaan jo käyttöjärjestelmästä ja muutamasta perussovelluksesta, ja mikäli puhelimeen haluaa tallentaa yhtään mitään, microSD-muistikortti on lähestulkoon pakkohankinta. Puhelimen mukana luvataan toki 15 gigatavua tallennustilaa pilvestä, mutta mielestäni OneDrive ei korvaa fyysistä tallennustilaa. Tallennuskapasiteetin puolittaminen Lumia 520:n kahdeksasta gigatavusta on ehkä karkein esimerkki laitteen karsituista ominaisuuksista hinnan alaspolkemiseksi. Rankka säästökuuri näkyi myös myyntipakkauksen sisällössä: paketista paljastui itse puhelin, verkkolaturi, puhelimen akku ja opasvihkonen. Hetken pelkäsin jo hukanneeni kuvien siirtämiseen puhelimesta tietokoneelle tarvitsemani USB-piuhan, mutta pikainen tarkistus Nokian verkkosivuilta varmisti, ettei puhelimen mukana todella tullut sellaista.

Lumia 530 Lumia 530
Livetilet kolmessa sarakkeessa pakkautuivat turhan tiiviiksi neljän tuuman näytöllä.

Windows Phonen versio 8.1 tuntui toimivan puhelimessa erittäin hyvin, minkäänlaista takkuamista ei ollut havaittavissa. Lumia 530 tuntui selättävän käytettävyydessään esimerkiksi WP8.1:een päivitetyn Lumia 625:n. Vaikka koin vielä 4,7 tuuman Lumia 625:llä WP8.1:n tarjoaman mahdollisuuden kasvattaa livetile-sarakkeiden määrää kahdesta kolmeen oivaksi keinoksi mahduttaa enemmän toimintoja näkyville, ominaisuudessa mentiin käytettävyyden rajoille Lumia 530:n neljän tuuman näytöllä. Kuvaketiilien pienin koko kolmella sarakkeella jäi niin pieneksi, että ainakin allekirjoittaneen nakkisormilla oikean tiilen painaminen meni tarkka-ammunnaksi - onneksi kyseessä on täysin vapaaehtoinen asetus. Yleisesti ottaen puhelimen perustoiminnot olivat kuitenkin kohdallaan ja onnistuipa Lumia 530 vielä yllättämään iloisesti sujuvilla videotoisto-ominaisuuksillaan.

Yhteenveto

Puutteista huolimatta Nokia Lumia 530:aa on luonnehdittava onnistuneeksi älypuhelimeksi hintaluokassaan. Perustoiminnoissa ei ole juurikaan valitettavaa ja laite onnistuu jopa hienoisesti yllättämään sulavalla käytettävyydellään. Puhelimen suurimmat ongelmat ovat heikkolaatuisessa näytössä, karsituista ominaisuuksista kärsivässä kamerassa sekä kiinteän tallennuskapasiteetin puutteessa, joista viimeinen on sentään korjattavissa sijoittamalla muutama kymppi muistikorttiin. Ylimääräiset hankinnat toki nakertavat puhelimen ensisijaista myyntivalttia eli halpaa hintaa, mutta kokonaiskustannukset pysyvät mielestäni jotenkuten kohtuuden rajoissa puhelimen toimivuuteen nähden. Edullisten älypuhelinten markkinoilla on nähty heikompiakin esityksiä kalliimmalla hinnalla.

Lumia 530:aa on verrattu myös suosittuun edeltäjäänsä Lumia 520:een. Esille on nostettu eritoten uuden Lumia 530:n heikommat ominaisuudet kuten esimerkiksi näytön automaattisen kirkkaudensäädön puute, kameran automaattitarkennuksen puuttuminen, vähemmän herkkä kosketusnäyttö ja jo purnaamani puolitettu tallennuskapasiteetti. On selvää, että laitteesta on karsittu kaikki mahdollinen "ylimääräinen" jotta hinta saataisiin alas, ja lopputuloksena laitteen käytettävyys valitettavasti osittain kärsii näistä leikkaustoimenpiteistä. Toisaalta taas Lumia 530:sta löytyy tehokkaampi prosessori ja testituntuman pohjalta väittäisinkin, että Lumia 530 pyörittää Windows Phone 8.1:ää aavistuksen sutjakkaammin kuin samaan versioon päivitetty Lumia 520. Tältä pohjalta arvelisin, että tavoitteena on ollut panostaa puhelimen perusominaisuuksiin.

Kaartuipa vertailussa kumpaan suuntaan tahansa, Lumia 530 on kaikesta huolimatta kohtuullisen toimiva edullisen hintaluokan älypuhelin. Heikosta näytöstä ja kamerasta huolimatta uskaltaisin suositella sitä vaikkapa kouluikäisen muksun ensipuhelimeksi tai oivaksi kakkospuhelimeksi esimerkiksi reissuun tai mökille. Jos puhelin humpsahtaa jorpakkoon, omistajaa taatusti jurppii vähemmän kuin jos kyseessä olisi ollut hintavampi keskitason laite.

Nokia Lumia 530

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (7)

temple69
temple69

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkij:

Kyllähän noi kuvat paremmilta näyttää kuin yhdelläkään aplen tai sansungin laitteella.

Olisit käynyt specsaversilla.

Vastaa
Sapetin
Sapetin

3

Aika huvittava arvostelu kun 100€ laitetteen ominaisuuksista valitettiin, kun puhelin ei ollutkaan samaa tasoa ns. "high end" puhelinten kanssa.

Vastaa
Olli50
Olli50

4

Halvalla ei saa luksusta. Oma 920 on joka suhteessa parempi, mutta myös kalliimpi ratkaisu. Ostin toista vuotta sitten kakkoseksi 520:n, enkä ole katunut. Ainoastaan salamaa jää kaipaamaan. Kakkoseksi MicroSD:llä varustettuna tuo menettelisi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jokunvaa (vahvistamaton)

5

Itse sain kyseisen luurin joululahjaksi vaikka sanoin että ei Nokiaa. Syynä että Nokia ei yksinkertaisesti ei pysty kilpailemaan esim. Samsungin, Motorolan, HTC:n kanssa. Isoimpina syinä on:
1. Mikäli haluaa esim 1 GB RAM tarvitsevan pelin pitää olla sen verran tai enemmän tilaa, kun taas Androidilla ei ole kyseistä ongelmaa.
2. Windows 8.0 puhelinta ei saa päivitettyä 8.1 versioon kun taas esim. Galaxy S3 luurin(ilmestyi vuonna 2011 muistaakseni) saa tämänkin vuoden uusimman päivityksen.
3. Halpojen puhelimien hinta-laatusuhde ei todellakaan vastaa Androidin käyttöjärjestelmällä varustettuja kännyköitä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jokunvaa:


1. Mikäli haluaa esim 1 GB RAM tarvitsevan pelin pitää olla sen verran tai enemmän tilaa, kun taas Androidilla ei ole kyseistä ongelmaa.

Haluamista ei estä, mutta jos ohjelma vaatii toimiakseen ko. määrän muistia niin se tarvitaan.

Ihan ykkös ongelmaksi en laske sitä että "toimimattoman" ohjelman ostaminen on keinotekoisesti estetty. Mutta voi se toki jollekkin olla alustan suurin ongelma.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jokunvaa:


2. Windows 8.0 puhelinta ei saa päivitettyä 8.1 versioon kun taas esim. Galaxy S3 luurin(ilmestyi vuonna 2011 muistaakseni) saa tämänkin vuoden uusimman päivityksen.


Varsinkin MS Mobilen WP8 koneet (Nokia Lumia) on saaneet tai tulevat saamaan kaikki julkaistus OS päivitykset, tiettävästi myös seuraava Windows 10 (mikä sitten aikanaan tarkka nimi) tulee myös.

Eli 2 väitteesi osalta Samsung edustaa lähinnä päinvastaista, varsinkin jos mennään alle 200e hinluokkaan, niin vilase mitä OS verisoita niissä 2014/2013 kaupoissa olleissa koneissa on ja onko niihin tulossa viimevuonna julkaistuja Androis versioita.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jokunvaa:


3. Halpojen puhelimien hinta-laatusuhde ei todellakaan vastaa Androidin käyttöjärjestelmällä varustettuja kännyköitä.


Androidia on myös halpaa.
Android tarjonta Suomessakin on laaja, osa niistä hmm aika laadutonta, osa hyvää.
Kallein WP konekkaan ei tarjoa kaikkia Android Älypuhelimien perus ominaisuuksia, mutta jos WP "riittää", niin hintalaatusuhteeltaan on hyvää tarjontaa, varsinkin halvoissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jokunvaa:

kyseisen luurin joululahjaksi

Jos vanhemmat miettii helppoa ratkaisua hankkiessaan alaikäisellä lapsella luuria, niin WP aika vahvoilla , ja erityisesti alle satkun hintaluokassa.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.