Nokian entinen selainkehitys siirtyy Operalle

3
Manu Pitkänen

Nokian entinen selainkehitys siirtyy Operalle
Microsoft on hylkäämässä Nokian kehittämän Xpress-selaimen. Series 30+-, Series 40- ja Asha-puhelimien oletusselaimena käytetään vastaisuudessa Opera Miniä. Selain asennetaan uusiin puhelimiin tehtaalla ja Xpress Browserin nykyisiä käyttäjiä aiotaan pyytää siirtymään Opera Minin pariin.

Microsoftin ja norjalaisen selainkehittäjä Operan sopimus liittyy ohjelmistojätin heinäkuussa ilmoittamiin leikkauksiin, joiden myötä edistyneimpien peruspuhelimien ja alemman hintaluokan älypuhelimien (Series 40, Asha ja Nokia X) kehitys lopetetaan. Microsoftin puhelinpomon, Jo Harlow'n, julkisuuteen vuotaneessa muistiossa kerrottiin MixRadio-musiikkipalvelun ja Xpress Browserin kehityksen siirtymisestä yhtiön ulkopuolelle.

Operan toimitusjohtajan Lars Boilsesenin mukaan yhtiö on käytännössä ottamassa haltuun Nokian selainyksikön. Hän kuvailee Microsoftin kanssa tehtyä sopimusta, joka on Operalle edullinen alusta lähtien, pitkäaikaisen unelman täyttymiseksi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
85 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € BIGBOX.FI
445 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 341 €

Kommentit (3)

Jonahan
Jonahan

1

Reilu viisi vuotta sen jälkeen kun avauduin Nokian selainstrategian käsittämättömyydestä on se uuden omistajan myötä järkiintymässä. Hienoa!

Noin vuonna 2008 oli Nokian selainstrategia yksinkertainen. Symbianeissa Webkit pohjainen browseri, Linux-laitteissa tukeuduttiin Firefoxiin, S40-laitteissa oli joku Nokian oma browseri. Lisäksi joissakin malleissa (ainakin S40, mahdollisesti myös joku Symbian) tuli lisäksi Opera Mini esiasennettuna.

Rahaa siis tuupattiin joka suuntaan, mutta valitettavasti yhdenkään browserin käyttökokemus ei yltänyt lähellekään esim. Applen Mobile Safaria.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

mutta valitettavasti yhdenkään browserin käyttökokemus ei yltänyt lähellekään esim. Applen Mobile Safaria.


Vastaavasti data lasku moninekertainen Applen Mobile safarilla vs Xpress Browser.

Mutta uutisen perusteella jäi leijjuun, miten Lumioissa (WP), korvaako niissä Opera Xpressin, vai loppuuko jälkimmäinen kokonaan. vai tuoko MS jotain tilalle.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Vastaavasti data lasku moninekertainen Applen Mobile safarilla vs Xpress Browser.

Puhe ei ollut tuosta, joka on paljon myöhempää tuotantoa.

Mutta ihan totta, jos maksaa kilotavuista niin kyllä, proxytetty ja pakattu netti vie vähemmän kaistaa, mutta siitä on omat ongelmansa.

Pääasiallinen syy alemmalle datakuluyukselle oli kuitenkin se, että kenenkään täysjärkisen pää ei kestänyt käyttää Nokian selaimia yhtä paljon kuin kilpailijoita. :)

Muistelisin, että itselläni on ollut kiinteähintainen datayhteys sitten noin vuoden 2005, kuten varmaan muillakin älypuhelimien ja etenkin iPhonen silloisella kohderyhmällä. Tuskin enää harvinaisuus muillakaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.