Arvostelussa Samsung Galaxy Watch 5 Pro

1
Testissä Samsung Galaxy Watch 5 Pro
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Galaxy Watch5 Pro on Samsungin vuoden 2022 älykellomalliston kärkimalli. Se sijoittuu tavallisen Galaxy Watch5:n yläpuolelle, josta on saatavilla kaksi kokovaihtoehtoa, kun taas Galaxy Watch5 Pro on saatavilla vain koossa iso.

Katso Galaxy Watch5 Pron tekniset tiedot: Galaxy Watch5 Pro ja Galaxy Watch5 Pro LTE.

Galaxy Watch5 on saatavilla Bluetooth-mallina ja LTE-mallina. Ensimmäisen suositushinta on 479 euroa ja jälkimmäisen 529 euroa. Galaxy Watch5 Pro arvostelun kirjoitushetkellä hinnat ovat jo tulleen alaspäin.

Akunkesto

Watch5 Pro on kooltaan 45 millimetriä, kun tavallinen versio on saatavilla 40 ja 44 millimetrin koossa.

Pro on siis malliston kookkain ja painavin noin 46 gramman myötä. Kello ei kuitenkaan ole liian suuri tai painava, sillä yleisesti kello on hyvin huomaamattoman tuntuinen ranteessa.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro läheltä

Yksi koon suurimmista eduista on suurempi akku.

Samsung on saanut laitettua Pron sisälle 590 milliampeeritunnin akun, kun esimerkiksi 44 mm:n Galaxy Watch5:ssa on 410 mAh akku. Suuren akun myötä Samsung lupaa Prolle jopa 80 tunnin eli yli 3 vuorokauden akunkeston.

Tuohon lukemaan voi kuitenkin yltää vain tietyin ehdoin.

Itse pidän kellon komealla 1,4 tuuman AMOLED-näytöllä aina päällä olevaa näyttöä aina päällä (toki öisin näyttö on poissa päältä), joka tietenkin verottaa akkua. Näytön päällä on safiirilasia ja kellon runkoa on titaania. Kello on saanut IP68-luokituksen.

Lisäksi käytän kelloa pari kertaa päivässä seuraamaan liikuntasuoritusta eli tällöin GPS on käytössä.

Tällaisella käytöllä kellon saa ladata noin puolentoista vuorokauden välein, joka on oikeaksi älykelloksi varsin hyvä tulos. Niin sanotuissa kevytälykelloissa on usein selvästi parempi akunkesto eli jopa viikon, mutta näissä laitteissa on vähemmän älykkäitä ominaisuuksia.

Lataaminen puolestaan voisi olla parempaa.

Watch5 Pro -kellossa käytetään uudenlaista lukitusmekanismia. Hihnat ovat kiinni toisissaan ja kello pujotetaan käteen. Tämän jälkeen magneettisen lukitusmekanismin avulla kello kiristetään ranteeseen.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro kädessä

Lukitusmekanismi ja ranneke ovat laadukkaita, eikä rannekkeesta jää jälkiä ranteeseen.

Mutta rannekkeen kanssa kelloa ei voi asettaa tasaiselle alustalle tai esimerkiksi Samsungin puhelimen päälle langatonta latausta varten, joten käytännössä lataus onnistuu vain mukana tulevalla latausalustalla, jossa on USB-C -liitäntä.

Lataus tyhjästä täyteen tapahtuu hieman yli tunnissa mukana tulleen laturin avulla. Tämä on varsin hyvä aika.

Terveyden seuranta

Galaxy Watch5 Pro on varustettu kattavasti hyvinvointiominaisuuksien osalta.

Laitteessa on BioActive-sensori, jossa yhdistyvät kolme terveysanturia: sykemittaus, EKG (elektrokardiografia) ja kehonkoostumuksen mittaus biosähköisen impedanssianalyysin avulla.

Eli kellon avulla kattavasti kaikenlaisia tietoja, kuten sykettä, veren happitasoa, stressiä ja unta.

Näistä kehonkoostumuksen mittaus on varsin mielenkiintoinen. Kehonkoostumus näyttää muun muassa painon, luustolihaksen ja rasvan määrän. Itse olen tällä hetkellä ylipainoinen, joten tilastot näyttävät punaista. Käytin testiä varten Galaxy Watch 5 Pro kelloa noin kolmen kuukauden ajan, ja tuossa ajassa sain tilastoja pienennettyä vähemmän punaiseksi. Tietyllä tavalla nämä tiedot antavat motivaatiota liikkumiseen ja kuntoiluun.

Lisäksi kellolla voi seurata verenpainetta. Tämä on kuitenkin käytännössä hyödytön, sillä tarkkuuden varmistamiseksi käyttäjien tulee kalibroida laitteensa neljän viikon välein perinteisellä verenpainemansetilla.

Myös EKG:n ja verenpaineen osalta on hyvä huomioida, että nämä onnistuvat vain Samsungin puhelimella, sillä puhelimeen tulee asentaa Samsung Health Monitor, jonka saa vain Galaxy Storesta.

Kellossa on myös lämpötilamittari, mutta tämä ei toistaiseksi ole käytettävissä.

Yksi keskeisimmistä terveyteen liittyvistä asioista on unen seuranta, jonka Galaxy Watch5 Pro osaa omien kokemusten mukaan tehdä hyvin. Sovelluksesta näkee esimerkiksi unikaavion ja unen vaiheet. Kello osaa myös tunnistaa hyvin heräämisen, jota kaikki puettavat laitteet eivät saa oikein.

Uneen liittyen kellolla voi seurata myös kuorsausta, mutta tätä varten tulee käyttää myös puhelinta, joten ominaisuus ei ole niin käytännöllinen itselle.

Harjoitustilat

Monipuolisten hyvinvointiominaisuuksien lisäksi kellosta löytyy monipuolisesti harjoitustiloja.

Itse käytin kelloa pitkälti vain juoksemiseen, jonka osalta olen vasta aloittelija.

Kellosta löytyy hyvin erilaisia juoksuohjelmia, myös aloittelijalle, joten omat kokemukset Galaxy Watch 5 Prosta ovat pitkälti positiiviset.

Suorituksen aikana kello ilmoittaa värähdyksillä, mikäli vauhti on hyvää tai jos vauhtia tulisi muuttaa. Värähdyksiä tosin tulee omaan makuun turhan tiuhaan tahtiin, sillä kello ilmoittaa jatkuvasti, että vauhti on hyvää ja kehottaa jatkamaan samaan malliin.

Pääsääntöisesti opastus toimii loistavasti, mutta pariin otteeseen kello alkoi kehottamaan nostamaan juoksunopeutta, vaikka tähän ei ollut mitään syytä. Vasta kun kunnolla nopeuden nosti kevyestä hölkästä kunnolliseen juoksuun, kello ilmoitti, että nyt on hyvä.

Lisäksi paikannus toimii hyvin, mutta toisaalta aina kello ei liikkeelle lähdettäessä osaa paikannusta tehdä, joten tiedot saattavat esimerkiksi juostun matkan pituudesta vääräksi. Ilman GPS-signaalia kello ei myöskään osaa kertoa maksimaalista hapenottokykyä eli VO2max -prosenttia.

Juoksusta kello tilastoi kattavasti tietoja.

Kello näyttää vauhdin, nousun, tahdin ja sykkeen samassa näkymässä, joten esimerkiksi sykkeen muuttumista voi verrata tapahtuneeseen nousuun.

Sykkeet jaetaan viiteen alueeseen. Kello näyttää alueessa vietetyn ajan keston ja prosentin. Lisäksi kustakin alueesta löytyy lisätietona, minkälaiseen suorittamiseen kukin alue on hyvä.

Sykkeestä tarjotaan myös sykkeen palautuminen, mutta omalla kohdalla tuo tieto näytetään vain toisinaan.

Juoksemisen osalta kello tarjoaa edistykselliset juoksumittarit, joita on kuusi kappaletta. Mittareiden avulla analysoidaan juoksukuntoa ja ne antavat myös tietoa, joilla voi kehittyä paremmaksi juoksijaksi. Esimerkiksi minun pitäisi parantaa jäykkyyttä ja sen parantamiseksi sovellus tarjoaa muutaman erilaisen harjoituksen.

Lisäksi harjoitteluun liittyen positiivisena asiana voidaan mainita harjoituksen automaattisen keskeytyksen ja jatkumisen. Esimerkiksi kävelyn aikana, jos joutuu pysähtymään liikennevaloihin, kello tunnistaa tämän ja keskeyttää seurannan hetkeksi ja jatkaa sitä sitten, kun liike jatkuu.

Myös kalorit näyttävät osapuilleen järkeviä lukemia, vaikkakin tässä kohden tarkempaa analyysiä en kyennyt tekemään.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro - Samsung Health -sovellus Samsung Galaxy Watch 5 Pro - Samsung Health -sovellus Samsung Galaxy Watch 5 Pro - Samsung Health -sovellus Samsung Galaxy Watch 5 Pro - Samsung Health -sovellus Samsung Galaxy Watch 5 Pro - Samsung Health -sovellus

Käyttöjärjestelmä

Galaxy Watch 5 Pro on oikea älykello, sillä käytössä on Wear OS 3 -versio. Käyttöjärjestelmän ansiosta kellolla voi esimerkiksi tehdä lähimaksuja Google Walletia käyttäen, käyttää Google Mapsia ja monia muita sovelluksia, joita voi ladata sovelluskaupasta.

Wear OS 3 -versio on edelleen käytössä vain muutamissa malleissa. Galaxy Watch 5 -kellojen lisäksi se löytyy Samsungin aiemmista Galaxy Watch 4 -kelloista. Wear OS 3 -version päällä toimii Samsungin oma One UI Watch -käyttöliittymä.

Samsungin omat lisäykset tarkoittavat, että parhaan hyödyn kellosta saa, kun käytössä on Samsungin älypuhelin.

EKG:n ja verenpaineen seuraaminen onnistuu vain Samsungin puhelimella. Lisäksi vain Samsungin puhelimella tuetaan tiloja eli kun kellolla laittaa nukkumaanmenotilan päälle, puhelimen näyttö muuttuu mustavalkoiseksi.

Kokonaisuutena kellon käyttöjärjestelmä on varsin toimiva, mutta tiettyjä muutoksia kaipaisin.

Kellon paluupainiketta pitkään painamalla avautuu Samsungin oma Samsung Pay -lähimaksu, mutta tämä ei ole edelleenkään käytettävissä Suomessa. Painikkeen toimintaa ei voi vaihtaa.

Painikkeisiin liittyen hyvänä puolena voidaan mainita painikkeiden suunnan valinnan mahdollisuus, jonka lisäksi erikseen voi valita käyttääkö kelloa oikeassa vai vasemmassa ranteessa.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro painikkeet

One UI Watch -käyttöliittymässä vasemmalta oikealle pyyhkäistäessä avautuu ilmoituksen, kun taas toiseen suuntaan mentäessä vastaan tulevat laatat eli erilaiset tiedot ja toiminnot. Mikäli laattoja on paljon käytössä, pyyhkäisyjä joutuu myös tekemään paljon. Toki kello tukee nopeaa vierittämistä, kun kellon reunaa pyyhkäisee.

Kellon suorituskyvystä vastaa Watch4 -mallien tapaisesti Exynos W920 -piiri, joka on kohtuullinen, mutta silloin tällöin tehot loppuvat kesken ja käytössä esiintyy selvää nykimistä.

Kellon kaverin puhelimessa oleskelevat Galaxy Wearable kellon hallintaan sekä Samsung Health terveystietojen tallentamiseen ja selaamiseen.

Kumpikin toimii odotetun hyvin. Ainoa miinus löytyy Samsung Health -sovelluksen Kunto-osiosta, joka ehdottelee minulle naisille suunnattuja treeniohjelmia ja muuta epämääräistä.

Toki sovellusten kohdalla voidaan antaa miinusta myös siitä, että näitä joutuu useamman asentamaan puhelimelle, jotta kaikki toiminnot saadaan käyttöön.

Samsung Heath -sovellus tukee Stravaa ja Galaxy Watch5 Pro sisältää tuen GPX-tiedostomuodolle.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro asetukset Samsung Galaxy Watch 5 Pro asetukset

Yhteenveto

Silmälle ja ranteelle miellyttävä Galaxy Watch5 Pro on ehdottomasti yksi parhaista älykelloista tällä hetkellä. Etenkin Samsungin puhelimien omaaville kyseessä on mainio valinta, mutta myös muille laitteille kello on pätevä.

Älykkäiden ominaisuuksien lisäksi kello toimii mainiosti terveyden ja liikkumisen seuraamiseen. Lisäksi akunkesto on hyvä.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro näyttö

Galaxy Watch5 on saatavilla Bluetooth-mallina ja LTE-mallina. Ensimmäisen suositushinta on 479 euroa ja jälkimmäisen 529 euroa, mutta hinnat ovat jo ehtineet tulla alaspäin, joten kello tarjoaa varsin hyvin vastinetta rahalle.

Plussat

  • Näyttö
  • Rakenne
  • Painikkeet
  • Monipuolinen terveyden seuranta
  • Kattavat harjoitustilat
  • Käyttöjärjestelmä

Miinukset

  • Langaton lataaminen ongelmallista
  • Suorituskyky voisi olla parempi
  • Tietyt ominaisuudet käytössä vain Samsungin puhelimella

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (1)

Manala
Manala

1

"Lisäksi kellolla voi seurata verenpainetta. Tämä on kuitenkin käytännössä hyödytön, sillä tarkkuuden varmistamiseksi käyttäjien tulee kalibroida laitteensa neljän viikon välein perinteisellä verenpainemansetilla."

Tää on kyllä ihan käsittämätön johtopäätös ominaisuuden muka-hyödyttömyydestä. Ei todellakaan ole mikään deal breaker niille, jotka haluavat seurata verenpainettaan aktiivisesti. Vai kuulostaako neljä mittausta päivässä sillä perinteisellä verenpainemittarilla jotenkin oleellisesti sujuvammalta?

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.