Reutersille antamassaan vastineessa Xiaomi kiistää sensuroivansa käyttäjiensä toimia.
Xiaomin medioille lähettämä vastine kokonaisuudessaan kuuluu näin, vapaasti suomennettuna:
Xiaomin laitteet eivät sensuroi tietoja, jotka käyttäjä lähettää tai jotka saapuvat käyttäjälle päin. Xiaomi ei ole koskaan estänyt - eikä koskaan tule estämään - tapoja, joilla älypuhelinten käyttäjät käyttävät laitteitaan. Tämä koskee sekä verkkohakuja, puheluita, verkkosivujen selailua että kolmansien osapuolten sovellusten käyttöä. Xiaomi kunnioittaa ja suojelee käyttäjiensä laillisia oikeuksia. Xiaomi toimii Euroopan Unionin tietosuojadirektiivin (GDPR) mukaisesti.
Yhtiö ei sinänsä kiistä, etteikö sillä olisi mahdollisuus halutessaan muokata sitä, miten sen valmistamat kännykät toimivat. Liettuan löydäksetkin paljastivat vain sen, että Xiaomin puhelimissa on takaovia, joiden kautta yhtiö pystyisi halutessaan kytkemään sensuurin käyttöön kännyköissään - mutta samalla myös todettiin, että sensurointitoiminnot eivät ole automaattisesti käytössä Euroopassa myytävissä kännyköissä.
Liettua kertoo luovuttaneensa tutkimustensa tulokset myös muiden EU-maiden viranomaisten sekä Yhdysvaltain käyttöön. Suomessa kyberturvallisuuskeskus tutkii löydöksiä ja ottaa niihin kantaa myöhemmin.
Kiinan ja Liettuan välit ovat olleet viime aikoina erittäin tulehtuneet: Taiwan aikoo nimetä Liettuassa olevan suurlähetystönsä Taiwanin suurlähetystöksi. Kiina ei tunnusta Taiwanin itsenäisyyttä ja diplomaattisen selkkauksen vuoksi Taiwanin edustustot ympäri maailmaa ovatkin kulkeneet nimellä Taipein edustusto, joka viittaa maan pääkaupunkiin, maan nimen sijaan.
Kommentit (3)
Eiköhän jokainen Android-valmistaja kykene ja ole tähänkin asti kyennyt halutessaan aktivoimaan laitteissaan etänä sitä sun tätä, mistä syystä hieman vaikeuksia ymmärtää tämän "gaten" merkitystä.
Farssin koko jutusta tekee se, että Xiaomin väitetty "sensuuritiedosto" on todellisuudessa kaikessa yksinkertaisuudessaan adblock-työkalu, joka estää valmistajalle ei-toivottujen mainosten näyttämisen valitsemissaan sovelluksissa EU:n ulkopuolella sikäli, kun paikalliset lait eivät sitä kiellä, mihin valmistajalla kuin valmistajalla on täysi oikeus siinä missä Applellakin kaikkine rajoituksineen.
Eiköhän tässä USA:n uskollinen sylikoira halunnut vain miellyttää isäntäänsä.
Tulihan se "MuttA kUN UsA MyÖS" kortti On vuosia tiedetty että ccp on pakottanut laitevalmista tekemään tälläisiä estoja sisämaansa markinoille, mutta minulle tämä on yhtä paha asia mitä nsa teki/ tekee.