Taustalla on Liettuan kyberturvallisuuskeskuksen tekemä tutkimus, jossa paljastui Xiaomin uusista kännyköistä puhelimen ohjelmiston sekaan piilotettuja tarkkailuun ja sensuuriin tarkoitettuja ohjelmia.
Liettuen kyberturvallisuuskeskuksen mukaan mm. Xiaomi Mi 10T -puhelimesta löytynyt ohjelmakoodi tunnisti termit kuten "vapaa Tiibet" ja "demokratialiike" - ja sensuroi ne viesteistä, sähköposteista ja muusta puhelimella tehdystä käytöstä. Tutkimuksen mukaan ohjelmakoodi oli kytketty pois päältä Euroopassa myydyissä puhelimissa oletuksena, mutta Xiaomi pystyi halutessaan kytkemään sen takaisin käyttöön etäyhteyden avulla.
Vastaavaa löydöstä tehtiin myös Huawein kännykästä. Vastaavasti OnePlussan puhelimesta sensuroivaa ohjelmakoodia ei löytynyt.
Kiinalaiset kännykkävalmistajat
Nykypäivänä on vaikea edes hahmottaa sitä, missä maassa kukin yhtiö toimii ja kuka ne lopulta omistaa.Täysin kiinalaisia suuria kännykkävalmistajia ovat kuitenkin mm. Honor, Huawei, Xiaomi, Realme, Oppo, OnePlus sekä Motorola (jonka omistaa kiinalainen Lenovo).
Muut kuin kiinalaiset kännykkämerkit
Vaikka luonnollisesti suurin osa maailman matkapuhelimista valmistetaan Kiinassa, on yrityksen kotimaalla kuitenkin merkitystä sille, minkä maan lakien ja sääntöjen mukaan ne joutuvat toimimaan.Sellaisia kännykkämerkkejä, jotka eivät ole kiinalaisten suorassa omistuksessa ovat mm. Sony (Japani), Asus (Taiwan), Apple (USA), Google Pixel (USA), Nokia (Suomi, myös HMD Global on suomalainen) sekä Samsung (Etelä-Korea).
Kommentit (1)
Sonyllä mennään jo kolmatta puhelinta, enkä ole merkkiä vaihtamassa.