Saksa: Kännykät pitää voida päivittää ja korjata 7 vuoden ajan

1
Petteri Pyyny

Saksa: Kännykät pitää voida päivittää ja korjata 7 vuoden ajan
Euroopan Unionissa ollaan pistämässä kuluttajaelektroniikkaa isolla kädellä kuriin. Vääntö koskee tällä hetkellä laitteiden korjattavuutta - ja nyt Saksa on ottanut oman, erittäin tiukan kannan asiaan.

Saksan hallitus haluaa EU:n asettavan hurjat vaatimukset älypuhelinten elinkaarelle jatkoa ajatellen. Saksalaislähteiden mukaan Saksa haluaa älypuhelimille pakolliseksi 7 vuoden ohjelmistopäivitykset.

Lisäksi Saksa haluaa myös laitteiden varaosien saatavuudelle samaisen seitsemän vuoden takuun - ja siten, että varaosat olisivat myös itsenäisten korjausyritysten saatavilla kyseisen seitsemän vuoden ajan.

Varaosien hinnat pitäisi myös ilmoittaa julkisesti eivätkä valmistajat saisi nostaa varaosien hintoja laitteiden julkaisun jälkeen. Nykyisin moniin vanhoihin elektroniikkalaitteisiin varaosien saatavuus on todella heikkoa - ja jos niitä on saatavilla, saattavat varaosat maksaa merkittävästi enemmän kuin laitteiden julkaisuhetkellä.



EU-komissio on jo aiemmin ollut ajamassa mallia, jossa valmistajien pitäisi pystyä toimittamaan varaosat huoltoliikkeille viidessä työpäivässä. Lisäksi EU haluaa laitteille "korjattavuusmerkinnän" eli tiedon siitä, miten helppoa tai vaikeaa kunkin laitteen korjaaminen on. Myös energiatehokkuudelle halutaan merkintä - aivan kuten vaikkapa jääkaapeilla jo nyt on.

Laitevalmistajat, kuten Apple, Google ja Samsung vastustavat ehdotuksia jyrkästi. Etenkin ohjelmistotuen laajennus seitsemään vuoteen saa valmistajilta täystyrmäyksen: ne olisivat valmiita laajentamaan pakollisen ohjelmistotuen korkeintaan kahteen tai kolmeen vuoteen. Lisäksi valmistajat karsastavat ajatusta varaosien toimittamisesta seitsemän vuoden ajan: niiden mielestä yleisimpien varaosien kuten akkujen ja kameramoduleiden osalta tuohon voidaan taipua, mutta ehdotus ei saisi koskea kaikkia laitteiden osia.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
Sailfisher (vahvistamaton)

1

Onkohan Saksa ottanut tuon 7 vuotta Jollan puhelimesta, kun siihen tuli 7 vuotta päivityksiä. Tosin korjattavuudesta en tiedä, mutta eipä tuota omaa ole tarvinut kuin akku kerran vaihtaa ja senkin pystyi tekemään itse, kiitos The Other Half -kannen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.