Datasiirto hurjassa kasvussa Suomessa – Tekstiviestien asema horjuu

4
Manu Pitkänen

Datasiirto hurjassa kasvussa Suomessa – Tekstiviestien asema horjuu
Suomalaisten datanälkä ei näytä laantumisen merkkejä, sillä mobiililiittymien tiedonsiirtomäärä kasvoi viime vuoden aikana 69 prosenttia. Tiedonsiirron kasvua jouduttaa rajoittamattomien liittymien yleistyminen – mobiililiittymistä niitä oli jo 61 prosenttia.

Mobiilidataa siirrettiin keskimäärin 16 gigatavua kuukaudessa jokaista suomalaista kohden. Datankulutuksen suuri kasvu on vähentänyt perinteisten matkaviestinpalveluiden käyttöä. Esimerkiksi tekstiviestien määrä laski edellisvuodesta 12 prosentilla. Taustalla on Facebook Messengerin, WhatsAppin, Telegramin ja muiden pikaviestipalveluiden käytön yleistyminen. Toisaalta niin sanotut hyötytekstiviestit tukevat perinteisten tekstiviestien käyttömääriä. Perinteisiä tekstiviestejä lähetettiin keskimäärin 38 kappaletta kuukaudessa per suomalainen.

Puhelujen soittominuuttimääriä VoIP-palvelut eivät ole vielä horjuttaneet, vaan suomalaiset puhuivat puhelimeen keskimäärin neljä tuntia kuukaudessa. Määrä on suunnilleen yhtä suuri kuin edellisvuonna.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
196 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € Bigbox
308 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 343 €

Kommentit (4)

arcanix
arcanix

2

Lainaus:

Mobiilidataa siirrettiin keskimäärin 16 gigatavua kuukaudessa jokaista suomalaista kohden

No huhhu, se on ihan kiitettävä määrä. Tässä tosin varmaan nostaa tilastoa mokkulakäyttö, kun niitä yritetään nykyään myydä kiinteiden liittymien korvaajaksi. Itse olen siirtynyt käytännössä 99%:sti data-liikenteen kautta viestimiseen, ja silti datan käyttö jää 2GB tietämille per kuukausi. Tekstiviestejä menee satunnaisesti 1-2 kuukaudessa, saman verran myös puheluminuutteja.

Vastaa
perhana
perhana

3

Tuohon siirretyn datan määrän nousuun vaikuttaa varmasti myös nykyinen idioottimainen tapa pakkosiirtää netin käyttäjän selaimelle välimuistiin kaikki sivuistolla olevat mainosanimaatiot ja videot vaikka niitä ei katsottaisikaan.
Itse käytän tuollaista näppärää ohjelmaa kuin replay media catcher videoiden latailuun, ja se tulee usein jätettyä taustalle päälle, jolloin se tallentaa automaattisesti kaikki selaimelle streamatut videot, ja sen päällä ollessa huomaa hyvin kuinka paljon ylimääräistä dataa koneelle ladataan selaillessa.

Vastaa
dRD
dRD

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:

Lainaus:

Mobiilidataa siirrettiin keskimäärin 16 gigatavua kuukaudessa jokaista suomalaista kohden

No huhhu, se on ihan kiitettävä määrä. Tässä tosin varmaan nostaa tilastoa mokkulakäyttö, kun niitä yritetään nykyään myydä kiinteiden liittymien korvaajaksi. Itse olen siirtynyt käytännössä 99%:sti data-liikenteen kautta viestimiseen, ja silti datan käyttö jää 2GB tietämille per kuukausi. Tekstiviestejä menee satunnaisesti 1-2 kuukaudessa, saman verran myös puheluminuutteja.

Musta tuntuu, että pelkästään kännykän sovelluspäivitykset haukkaavat helposti tuon 2GB/kk, jos appseja on tuollainen muutamakymmen asennettuna. En jaksa vaivautua WiFiä oikeastaan koskaan kytkemään päälle ja puhdas kännykän netinkäyttö, ilman hotspottina pitämistä, vie tuollaiset 6-7 gigatavua kuukaudessa.

YouTube ja muut videopalvelut taitavat olla tuosta kulutetusta datasta leijonanosa - ainakin maailmalla kaikki tutkimukset kertovat samaa. Areena, Ruutu, Katsomo, Netflix, Youtube, .. kyllähän noilla saa dataa kulumaan gigatavutolkulla jo vuorokaudessakin :-)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.