Suomalaistutkimus: Eteisvärinän havaitsemiseen ei tarvita kuin älypuhelin

1
Sami Koivunen

Suomalaistutkimus: Eteisvärinän havaitsemiseen ei tarvita kuin älypuhelin
Turkulaiset luonnontieteilijät ovat kehittäneet mobiilisovelluksen, jonka avulla voi havaita rytmihäiriön. Tutkimusta esiteltiin eilen ESC Congress 2016 -tapahtumassa.

Sovellus käyttää hyväksi älypuhelimen gyroskooppia ja kiihtyvyysanturia, eikä vaadi eteisvärinän tunnistamiseen mitään lisälaitteita. Sovelluksesta tehdyssä tutkimuksessa älypuhelin asetettiin rintakehän kohdalle ja osallistujia pyydettiin makaamaan selällään tai vatsallaan. Tutkimukseen osallistui 16 potilasta Tyksin sydänkeskuksesesta ja 20 henkilöä, jolla ei ollut eteisvärinää. Sovellus kykeni tutkimuksessa saamaan luotettavia tuloksia käsiteltyään keräämiään tietoja.

Tulevaisuudessa turvallisen pilvipalvelun kautta voitaisiin analysoida ei-invasiivisesti tietoja isolta ihmismäärältä. Projektissa mukana oleva Tuomas Valtonen kertoi viime vuonna Luonnontieteilijä-lehdelle, että Turussa on tutkittu tekniikkaa useita vuosia ja sovelluksille on haettu patenttisuojaa.Sovelluksen avulla voitaisiin korvata suhteellisen kalliit kotikäyttöiset sydänsähkökäyrää mittaavat laitteet. Pelkästään Euroopan Unionissa eteisvärinän arvioidaan aiheuttavan vuosittain 19 miljardin dollarin kustannukset.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Gigantti
109 € Proshop
129 € Power

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Realme C33 – hinta laskenut -22%

Realme C33
179 € Proshop
179 € ComputerSalg
179 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Sony Xperia 5 IV – hinta laskenut -21%

Sony Xperia 5 IV
744 € Dustin Home
937 € CDON
982 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 945 €

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -14%

Samsung Galaxy S10
299 € Telia
359 € CDON
410 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Kommentit (1)

Abcabc375
Abcabc375

1

Olen myös ihmetellyt miksei vieläkään ole sykemittarisovellusta puhelimeen joka asetetaan rinnan päälle mittaamaan siitä sykettä samalla toimintaperiaatteella

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.