Älypuhelin koululaiselle: Mikä 100 euron älypuhelin kannattaisi ostaa?

15
Manu Pitkänen

Älypuhelin koululaiselle: Mikä 100 euron älypuhelin kannattaisi ostaa?
Katso myös tuoreempi artikkelimme, jossa opastetaan 100-200 euron älypuhelimen valintaan.

Koulujen alkaminen loppukesällä ja alkusyksyllä on perinteisesti sitä aikaa kun elektroniikkakauppoihin alkaa virrata perheellisiä aikuisia, joilla on kaikilla sama kysymys esitettävänä: Mikä puhelin kannattaisi ostaa koululaiselle ensimmäiseksi älypuhelimeksi?

Tällaisiin kysymyksiin harvoin on mitään kaiken kattavaa vastausta, sillä käyttötarkoitus lopulta määrää millainen puhelin on järkevää ostaa. Todennäköisesti fiksuin valinta löytyy hintahaitarin alapäästä, sillä puhelimen käyttöä ei kannata opetella markkinoiden kalleimmalla mallilla. Koululaisilla elektronisten laitteiden käsittely ei muutenkaan ole välttämättä erityisen hallittua, joten halvan puhelimen rikkoutuminen kirpaisee lompakkoa ja mieltä vähemmän kuin uusimman iPhonen leviäminen.

Myynnissä on jo varsin päteviä älypuhelimia noin sadan euron hintaluokassa, joten kovin monesta asiasta ei välttämättä joudu edes tinkimään halpaa älypuhelinta hankkiessa. Pelit ja sovellukset toimivat puhelimessa kuin puhelimessa, mutta se kuinka hyvin puhelimen rauta jaksaa niitä toistaa, on aina tapauskohtaista.Helpoin tapa valita puhelin

Katso operaattoreiden myydyimpien puhelimien listaa ja valitse kukkarolle sopiva malli. Kun ostaa sen mitä kaikki muutkin, ei voi ainakaan kovin pahasti mennä pieleen.

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota

Puhelimet ovat tässä hintaluokassa hyvin samankaltaisia, sillä alhainen hintataso ei anna valmistajille kovin paljoa mahdollisuutta räätälöidä puhelinta tiettyihin käyttötarkoituksiin. Tarkalla silmäilyllä eroja voi kuitenkin löytää.

Kannattaa kuitenkin muistaa alhaisen hintatason aiheuttama toinenkin ilmiö: Jos puhelin on yhdellä mittarilla selvästi parempi kuin toinen, on todennäköistä että vaakakuppi muuttaa asentoa jonkin toisen teknisen ominaisuuden kohdalla. Sadan euron puhelimet ovat lopulta erilaisten kompromissien tulos: Jos jossain haluaa erottautua muista, niin silloin pitää tinkiä jostain muualta. Poikkeuksellisen hyvän kameran takia puhelimessa on voitu käyttää vähän vähemmän käyttömuistia tai vaikkapa hitaampaa prosessoria.

Hintatasosta johtuvan kompromissihakuisuuden takia ei kannata jättää "vanhoja" keskitason älypuhelimia huomioimatta. Niiden hinnat laskevat iän ja varastojen tyhjennystarpeen takia varsin mukavasti ja vaikka puhelin on malliltaan vuoden tai kaksi vanha, niin teknisesti se ei ole sen huonompi kuin uudet alhaisen hintaluokan puhelimet. Vanhoissa keskihintaisissa puhelimissa tekniikka on todennäköisesti parempaa kuin uusissa halvoissa malleissa – ihan jo siitä syystä, että puhelimet suunniteltiin aikoinaan vaativampaan käyttöön.

Käytännön esimerkkinä tällaisesta skenaariosta voidaan ottaa vaikkapa tänä keväänä markkinoille tullut Huawei Y5 II ja viime vuonna esitelty Huawei P8 Lite. Hintaeroa puhelimilla on tällä hetkellä (kun vertaillaan halvimpien verkkokauppojen hintoja) vain 10 euroa (129–139 euroa; P8 Lite maksoi vuosi sitten noin 250 euroa). P8 Liten etuja Y5 II:een verrattuna on muun muassa tuplasti suurempi massamuisti (16 GB), tuplasti enemmän käyttömuistia (2 GB), tarkempi etu- ja takakamera (5 MP/16 MP vs 2 MP/8MP). Kymmenellä eurolla saa siis varsin mukavasti parempaa rautaa – huonona puolena vanhoissa malleissa on tosin se, että niiden saatavuus heikkenee nopeasti.


Ekaluokkalaiselle ostettavan puhelimen kohdalla kannattaa myös varmistua, että puhelimesta löytyy GPS, jonka avulla lapsen voi tarvittaessa jäljittää. Puhelimessa kuin puhelimessa paikannusmahdollisuus löytyy jo, mutta vielä muutama vuosi sitten GPS ei ollut itsestään selvä ominaisuus satasen puhelimissa. Asia kannattaa joka tapauksessa varmistaa, ettei kauppojen jälkeen tarvitse katua.

Käyttöjärjestelmä: Päätöksessä kannattaa painottaa varsin pinnallista seikkaa: valitse sellainen puhelin, jonka käyttöjärjestelmää kaikki muutkin käyttävät. Tällöin on ainakin varmaa, että koululainen voi käyttää samoja sovelluksia kuin mitä hänen kaverinsakin käyttävät. Kylmä totuus on, että Microsoftin Windows-alusta on nuorten suosimien pelien osalta jäänyt selvästi takaperoiseksi käyttöjärjestelmäksi Androidiin ja iOS:ään verrattuna. Käytännössä kannattaa valita Android-puhelin. Käytettynä voi saada myös käyttökelpoisia iPhone-puhelimia.

Järjestelmäpiiri ja muisti: Järjestelmäpiirien kohdalla valinnankirjo on varsin suppea, noin sadan euron puhelimissa käytetään yleensä Qualcommin halvimpia piirivaihtoehtoja, joten eroja syntyy lähinnä sen suhteen kuinka vanhasta puhelimesta on kyse. Uusimmassa puhelimessa käytetään todennäköisesti uusinta halpaa piiriä, mutta vuoden vanhassa puhelimessa on vanhempi malli. Käytännön ero ei ole välttämättä suorituskyvyssä kovin suuri, mutta järjestelmäpiiri voi vaikuttaa esimerkiksi siihen kuinka tarkkaa videota puhelimen kameralla voi kuvata (uusissa puhelimissa alkaa olla jo Full HD -mahdollisuus). Gigahertseihin ja suoritinytimien määrää ei kannata turhaan tuijottaa.

Halvat puhelimet soveltuvat jo hieman vaativampaankin pelaamiseen. Esimerkiksi syksyllä markkinoille saapuvassa Moto E3:ssa on kaksi gigatavua käyttömuistia. Kesän hittipeli Pokémon GO vaatii edellä mainitut kaksi gigatavua RAM-muistia, mikä kannattaa ottaa myös huomioon puhelimen valinnassa. Koulujen alkaessa syksyllä, välitunnilla saatetaan hyvinkin pelata Pokémonia varsin ahkerasti.


Näyttö: Tekniikka kehittyy ja aiemmin kalliissa nähdyt ominaisuudet tulevat vuosien myötä myös halpojen puhelimien vakiovarusteeksi. Satasen hintaluokassa noin 4,5 tuuman ja 854x480 pikselin näytöt on tuttu näky. Mitä lähemmäs hinta kipuaa 150 euroa, voidaan puhelimelta vaatia jo HD-näyttöä. Perheen pienemmille pieninäyttöisen puhelimen käsittely on ja säilytys olisi todennäköisesti helpompaa, mutta sellaisia löytyy markkinoilta varsin vähän.

Tallennusmuisti: Tallennusmuistin määrää on helppo ylenkatsoa, mutta totuus on kuitenkin se että Facebook ja pelit vievät todella paljon tilaa, kun otetaan käytön myötä syntyvät väliaikaistiedostot huomioon. Muistin määrä vaihtelee kahdeksan ja 16 gigatavun välillä.

Kamera: Kameroita markkinoidaan megapikseleillä, mutta se harvoin riittää kertomaan oikeastaan yhtään mitään todellisesta kuvanlaadusta. Jos 100 euron puhelimessa on 13 megapikselin kenno, niin tuskin kukaan odottaa sen olevan parempi kuin 700 euroa maksavassa iPhonessa (12 MP). Satasen hintaluokan puhelimilla pystyy jo kuvailemaan Full HD -videota, kun vielä pari vuotta sitten kuvaustarkkuus rajoittui yleensä HD-tasoon. Kameroiden kuvanlaatu riittää hyvin koululaisten tarpeisiin.

Akku: Puhelimen akun kapasiteetti vaihtelee noin sadan euron puhelimissa 2000-2500 milliampeeritunnin välillä. Suurempi akku ei kuitenkaan tarkoita välttämättä parempaa akkukestoa, vaan siihen vaikuttavat puhelimen muut ominaisuudet: kuinka vähävirtaiseksi puhelimen ohjelmisto on optimoitu, millaista näyttöä käytetään ja millaisiin muihin rautavalintoihin valmistaja on päätynyt.

Ehdotuksia:

Alle 100 euron puhelimet

 • Huawei Y5
 • Motorola Moto E (ensimmäinen sukupolvi)
 • Microsoft Lumia 550

Noin 100 euron puhelimet

 • Huawei Y3 II
 • LG Leon 4G
 • Motorola Moto E (2015 toinen sukupolvi)
 • Microsoft Lumia 640
 • Huawei Y5 II

Yli 100 euron puhelimet (130-150 e)

 • Samsung Galaxy J
 • LG K8
 • Huawei P8 Lite
 • Microsoft Lumia 650
 • Samsung Galaxy J5
 • Huawei Honor 4C
 • HTC Desire 510


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
85 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € BIGBOX.FI
445 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 341 €

Kommentit (15)

EcoR1
EcoR1

1

Lumiat voi suoraan poistaa listasta, koska ne eivät tue Pokemon Go-peliä. Myös aika monesta alle satasen puhelimesta puuttuu gyroskooppi, jolloin ei pääse nauttimaan Pokemonin lisätyn todellisuuden ominaisuudesta. Kannaattaa varmistaa että gyro löytyy!

Ps. "Pokémon GO vaatii edellä mainitut kaksi gigatavua RAM-muistia,"
- Ei vaadi jos käyttää iPhonea.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:


Ps. "Pokémon GO vaatii edellä mainitut kaksi gigatavua RAM-muistia,"
- Ei vaadi jos käyttää iPhonea.

Jep, mutta iPhonea ei saa satasella.

Vastaa
etrade
etrade

3

Pokemonejako ne menee kouluun pelaamaan?

Koulujen pitää takavarikoida puhelimet jos Pokemonit on pääasia. Hakekoon huoltaja puhelimen pois puhuttelun jälkeen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:

Lumiat voi suoraan poistaa listasta, koska ne eivät tue Pokemon Go-peliä.

Listasta tulee aika suppea jos Pokemon Go pitää toimia.

Vastaa
WereCatf
WereCatf

5

Itsehän harkitsisin käytettyä puhelinta. Poikaystävälle tuli just ostetuksi LG G3 satasella ja hyvä luuri on.

Vastaa
EcoR1
EcoR1

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sillattiis:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:

Lumiat voi suoraan poistaa listasta, koska ne eivät tue Pokemon Go-peliä.

Listasta tulee aika suppea jos Pokemon Go pitää toimia.

Valitettavasti taitaa tulla suppea myös kaveripiiristä, jos pokemonijahti ei onnistu.

Vastaa
figo10
figo10

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:

Lumiat voi suoraan poistaa listasta, koska ne eivät tue Pokemon Go-peliä. Myös aika monesta alle satasen puhelimesta puuttuu gyroskooppi, jolloin ei pääse nauttimaan Pokemonin lisätyn todellisuuden ominaisuudesta. Kannaattaa varmistaa että gyro löytyy!

Ps. "Pokémon GO vaatii edellä mainitut kaksi gigatavua RAM-muistia,"
- Ei vaadi jos käyttää iPhonea.

Jos lapsi vasta on aloittamassa koulua, eli ensimmäiselle luokalle menossa niin ei mitään merkitystä pokemon GO turhakkeella (Ei tosin pitäisi vanhemmallakaan olla). Lumia ehdottomasti paras jos haluat puhelimen jonka haluat saada helposti paikannettua ja asetettua helposti estot ekaluokkalaisen tilille. On muuten näppärää, kun saan ilmoitukset aina ilmaistenkin sovellusten asennuksista ja voin asettaa halutessani kaikelle lataukselle eston hyvinkin helposti koskematta natiaisen luuriin. Ei täyty puhelin turhista peleistä jos kaiken estää. Ekaluokkalaiselle varsinkin pitäisi puhelimen olla vain puhelin, eikä pelikone/lelu.

Lumia 550 on varmasti ekaluokkalaiselle paras vaihtoehto ihan se suojausten takia ja niiden yksinkertaisen toiminnan ansioista. On myös ekana puhelimena erittäin helppo käyttää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sillattiis:

Listasta tulee aika suppea jos Pokemon Go pitää toimia.

Kauppojen hyllyt on "täynnä" laitteita joissa Pokemon Go toimii, ehkä niitä pienimpiä ongelmia asiassa.

No itse uutisesta, toivottavasti sopivaa etsivät asioivat asian osaavassa myymällässä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sillattiis:

Listasta tulee aika suppea jos Pokemon Go pitää toimia.

Kauppojen hyllyt on "täynnä" laitteita joissa Pokemon Go toimii, ehkä niitä pienimpiä ongelmia asiassa.

Toki, mutta ne myös maksavat. Sisäistä "uutinen".

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sillattiis:


Toki, mutta ne myös maksavat. Sisäistä "uutinen".


Juu, ei ne ilmaisia ole.
Uutinen ja otsikko nyt on vain tapa kerätä rahaa, kommenteissa vähän sentäs mietitään

Vastaa
Zunter
Zunter

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti etrade:

Pokemonejako ne menee kouluun pelaamaan?

Koulujen pitää takavarikoida puhelimet jos Pokemonit on pääasia. Hakekoon huoltaja puhelimen pois puhuttelun jälkeen.

Kumpi on parempi vaihtoehto: se että Matti Meikäläinen mölyää ja häiriköi pakkoruotsin tunnilla kun puhelin on takavarikoitu, vai että Matti Meikäläinen istuu nurkassa pitäen turpansa kiinni ja pelaa vaikka sitä Pokemonia, anten toisille työrauhan.

Vastaa
perhana
perhana

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sillattiis:


Toki, mutta ne myös maksavat. Sisäistä "uutinen".


Juu, ei ne ilmaisia ole.
Uutinen ja otsikko nyt on vain tapa kerätä rahaa, kommenteissa vähän sentäs mietitään

Jaa nyt en kyllä ihan ymmärtänyt...
Kumpi se onkaan rahan keräämistä (tai rahan keräämistä puhelinmyyjien kassaan), sekö että pohditaan mikä noin 100 euron älypuhelin koululaiselle kannattaisi ostaa, vaiko se että kommentissa pidetään tärkeimpänä ominaisuutena pokemonin toimimista, puhelimen hinnasta huolimatta...?

Vastaa
perhana
perhana

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zunter:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti etrade:

Pokemonejako ne menee kouluun pelaamaan?

Koulujen pitää takavarikoida puhelimet jos Pokemonit on pääasia. Hakekoon huoltaja puhelimen pois puhuttelun jälkeen.

Kumpi on parempi vaihtoehto: se että Matti Meikäläinen mölyää ja häiriköi pakkoruotsin tunnilla kun puhelin on takavarikoitu, vai että Matti Meikäläinen istuu nurkassa pitäen turpansa kiinni ja pelaa vaikka sitä Pokemonia, anten toisille työrauhan.

en kylläkään pokemonia ole pelannut, mutta käsittääkseni sitä ei pelata hiljaa nurkassa istuen, ellei sitten sinne hiljaiseen nurkkaan ole pesiytynyt jokin suurikin pokemon-lauma...
hiljaa nurkassa istuessa pelattavaksi taitaisi soveltua paremmin ihan jokin hallitsemattomia riemunkiljahduksia aiheuttamaton solitaire :D

Vastaa
boy007
boy007

14

Kiinalaiset halpikset on unohtunut esim. Ule Phone Be Pro
ja muut veitikat. Vääntöä enemmän kuin isomissa ja edullisia.
Ei harmita kune menee mäsäksi, tilaa uuden. Jos kestää niin
akut voi vaihtaa ite!!!! Eli aliexpress.com, coolicool.com tai gearbest ,... ulefone , kaikkihan nuo on kiinalaisia mutta nää on ORGINAALEJA kiinalaisia. Puhelimen päivityksen tai vakuutusyhtiössä juoksemisen sijaan
ostetaan aina uusi puhelin - takuukin hoituu sillain helpommin ja kokonais kustanukset esullisemmat.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Jaa nyt en kyllä ihan ymmärtänyt...
Kumpi se onkaan rahan keräämistä (tai rahan keräämistä puhelinmyyjien kassaan), sekö että pohditaan mikä noin 100 euron älypuhelin koululaiselle kannattaisi ostaa, vaiko se että kommentissa pidetään tärkeimpänä ominaisuutena pokemonin toimimista, puhelimen hinnasta huolimatta...?


Uutiset tehdään rahankeräämiseen, ja lähinnä mainosti laiteita alakoululaisilla ja yläkoululaisile. osa kommenteista miettii mikä olisi hyvä miettiä.

Pokemon on tälähetkellä ehkä toiseksi tärkein juttu, ja varsinkin alakoululaisten osalla tärkeintä on miten vanhemmat hanskaa vanhemman vastuun.

Pokemon juttu pitää jotenkin ratkaista, sen salliminen voi olla ihan ok.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.