Arvostelussa Microsoft Lumia 650 - Tyylikäs, mutta pettymys

4
Arvostelu: Microsoft Lumia 650
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Microsoft ilmoitti vuoden 2015 massiivisten alaskirjausten yhteydessä keskittyvänsä jatkossa käytännössä high-end- ja business-luokan älypuhelimiin sekä edullisiin puhelimiin. Itse tulkitsin tämän käytännössä niin, että Microsoftilta ei olisi enää tulossa keskihintaisia Lumia-puhelimia, vaan panostukset laitettaisiin vain kaikkein kalliimpiin puhelinmalleihin. Siksi yllätyin aidosti talvella, kun Microsoft veti hihastaan Windows 10 -pohjaisen Lumia 650:n.

Keskihintaisia Lumioita ei hylätty sittenkään ihan kokonaan, vaikka laitejulkaisujen määrä onkin pudonnut dramaattisesti aiemmasta. Määrä ei korvaa laatua, joten katsotaan onko Lumia-malliston kapeneminen johtanut parempiin tuotteisiin.

Keskihintaiset älypuhelimet ovat yleensä kompromissien tuotoksia. Puhelimiin halutaan toisaalta lisätä kuluttajiin vetoavia uusia ominaisuuksia, mutta samaan aikaan täytyy pitää huoli siitä, ettei kokonaisuuden kustannukset nousevat liian suuriksi.

Käytännössä tämä tasapainoilu ominaisuuksien ja kustannusten kesken näkyy siinä, että puhelimesta voi hyvin löytyä poikkeuksellisen hyvä näyttö, mutta kustannusten alentamiseksi puhelimen kameran laadussa on tingitty reippaasti.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Windows 10 Mobile
 • Mitat:
 • 142 x 70,9 x 6,9 mm
 • Paino:
 • 122 g
 • Näyttö:
 • 5,0" 720p AMOLED-näyttö
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 212, 1,3 GHz
 • RAM:
 • 1 GB
 • Tallennustila:
 • 16 GB (microSD-paikka)
 • Kamerat:
 • Takana 8 megapikseliä, f/2,2- Edessä 5 megapikseliä
 • Yhteydet:
 • Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC, 4G
 • SIM:
 • Nano-SIM
 • Akku:
 • 2000 mAh

Muotoilu

Lumia 650:tä käyttäessä tulee nopeasti selväksi, että ainakaan design ei ole ollut se asia, missä kehitysvaiheessa oltaisiin haluttu säästellä. Päinvastoin, Lumia 650 on markkinoiden tyylikkäin 200 euron puhelin. Muotoilun muusana näyttää olleen metallisten kehysten perusteella "edulliseksi high-end-puhelimeksi" lokeroitu Lumia 830, mutta kädessä Lumia 650 tuntuu kuitenkin esikuvaansa verrattuna hieman sivistyneemmältä laitteelta. Tämä vaikutelma johtunee etupäässä kehysten maltillisemmasta koosta. Siinä missä Lumia 830:ssä kehykset ovat hallitsevan kokoiset, uppoutuvat metallikehykset Lumia 650 huomaamattomasti muuhun puhelimeen.

Puhelimesta on saatu tehtyä kaiken lisäksi erittäin ohut. Paksuutta sillä on vain 6,9 millimetriä.

Takakuori on tuttuun tyyliin valmistettu polykarbonaatista ja Lumia 830:n tavoin se on irrotettavaa mallia. Takakuoren alta löytyy myös irrotettava akku, muistikorttipaikka ja SIM-korttipaikka. Irrotettavien muovikuorien yleinen heikkous on ollut kiinnitysmekanismin väljyydestä johtuva natina. Lumia 650:ssä tätä puutetta ei ole, vaan kuori kiinnittyy puhelimeen äärimmäisen napakasti.

Muuten oikein laadukkaan rakenteen antamaa vaikutelmaa pilaa erittäin huono värinämoottori. Sen sijaan että värinämoottori antaisi tuntuvan ja napakan palautteen, tuottaa se onttoa ja lähes huomaamatonta värinää. Jos teet töitä äänekkäissä olosuhteissa, en suosittelisi Lumia 650:tä.

Tekniikka

Lumia 650 on komea puhelin, mutta komea on myös puhelimen OLED-näyttökin. Värintoisto ja kontrasti ovat kohdillaan, mutta viisituumaisen paneelin 720p:n resoluutio näkyy ajoittain tekstin karkeutena. Karkeus voi toki johtua OLED-näytön PenTile-matriisistakin. Jostain 200 euron puhelimessa täytyy kuitenkin tinkiä. Videoiden katseluun ja pelaamiseen Lumia 650:n näyttö on riittävän tarkka.

Microsoft Lumia 650 - Muotoilu

Lumia 650:ssä on lisäksi tuki vilkaisunäytölle. High-end-puhelimien OLED-näyttöihin samainen ominaisuus tuli vasta vuodenvaihteen tienoilla (Lumia 950 ja Galaxy S7). Ei siis ole täysin itsestäänselvää, että vilkaisunäyttö löytyisi Lumia 650:n hintaisesta OLED-näyttöisestä puhelimesta.

Hyvän näytön ja muotoilun valinnan jälkeen Microsoft heittäytyi kuitenkin säästöliekille ja valitsi puhelimeensa alimitoitettua tekniikkaa. Järjestelmäpiiriksi on otettu Qualcommin malliston edullisemmasta päästä löytyvä neliytiminen Snapdragon 212, joka tahtoo yskiä Windows 10:n alla. Esimerkiksi kamerasovelluksesta galleriasovellukseen vaihdossa kestää turhan kauan. Samantasoisia järjestelmäpiirejä on totuttu näkemään satasen verran edullisemmissa älypuhelimissa ja Suomessa saman hintaluokan Galaxy J5 -älypuhelimesta löytyy suorituskykyisempi Snapdragon 410 -piiri. Vaikka vauhti riittäisikin, niin silti käyttäjän riesaksi jää ominaisuuslistan puutteet. Snapdragon 212 ei anna esimerkiksi mahdollisuutta tallentaa Full HD -tasoista videota eikä Windows 10:n valttikortteihin kuuluvaa Continuum-ominaisuutta tueta. Huonolla järjestelmäpiirillä Microsoft antaa Android-puhelimille turhan hyvän kilpailuaseman. Keskusmuistia Lumia 650:ssä on gigatavun edestä.

Tallennusmuistia on kohtuulliset 16 gigatavua. Enempää tämän hintaluokan puhelimissa harvemmin näkeekään. Onneksi Lumia 650:een on päädytty kuitenkin laittamaan muistikorttipaikka, joten lisätilaa voi tarvittaessa ostaa kaupasta jos tarve sitä vaatii. Liitäntöjen osalta Microsoft on pitäytynyt vanhassa micro-USB-liitännässä, vaikka Lumia 950:n kohdalla siirryttiinkin jo USB-C-aikakauteen.

Lumia 650:ssä käytetään irrotettavaa 2000 milliampeeritunnin akku, johon saa varattua tarpeeksi virtaa koko päivän käyttöä varten. Lumia 650:n on tekniikkansa osalta suunnattu selvästi ihmisille, jotka eivät tee puhelimillaan juurikaan mitään laskentatehoa vaativaa, joten akkukestosta ei pääse muutenkaan nousemaan kynnyskysymystä.

Kamera

Microsoft on päätynyt valitsemaan Lumia 650:n kameraan kahdeksan megapikselin kennon ja f/2,2-tasoisen optiikan. Tekniikka vaikuttaa paperilla ihan kohtuulliselta, vaikka ei pärjääkään edellisessä osiossa jo mainitulle Galaxy J5:lle, josta löytyy 13 megapikselin kamera ja f/1,9-tasoinen optiikka.

Etukameraan Microsoft on valinnut älypuhelimissa jo lähes standardiksi muodostuneen viiden megapikselin kennon.

Huikaisevaa piirtojälkeä kahden sadan euron puhelimilta on turha odottaa, mutta Lumia 650:n kamera ajaa kuitenkin asiansa jälkikäsittelyvaiheen voimakkaasti terävöinnistä huolimatta. Yliterävöinnin lisäksi Lumia 650:n kameran suurin heikkous on sen hitaus. Galleria-sovellus käynnistyy hitaasti, minkä lisäksi kuvien jälkikäsittelyssä kestää kauan. Valokuvaamisesta jälkikäsittelyn hitaus ei häiritse, sillä käsittely tapahtuu taustalla. Jos kuitenkin menet heti kuvan ottamisen jälkeen galleriaan, huomaat prosessin kestävän useamman sekunnin.

Esimerkkikuvat

Yhteenveto

Lumia 650 on erittäin tyylikäs ja ohut puhelin, eli ulkonäöllä arvosteltuna Microsoft on tehnyt nappisuorituksen. Puhelimen rauta on kaikessa vaatimattomuudessaan kuitenkin selvä pettymys, eikä Lumia 650 ole siksi kovin kilpailukykyinen esimerkiksi Samsungin Galaxy J5:tä vastaan.

Jos laitteen suorituskyky ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa, vaan haluat perusvarman älypuhelimen joka on vieläpä tyylikäs, niin Lumia 650:tä ei kannata ohittaa. Se on mielestäni markkinoiden tämän hetken kaunein 200 euroa maksava älypuhelin.

Koska kyse on Windows-puhelimesta, kannattaa varautua siihen, että sovellusrintamalla voi tulla pettymyksiä. Sovelluksia ei joko löydy tai ne eivät laadullisesti pärjää Android- ja iOS-vastineille. Tämä sama virsi on jatkunut vuodesta 2011 asti, mutta pätee edelleen. Build-tapahtumassa Microsoft totesi, etteivät älypuhelimet ole tänä vuonna kovin korkealla yhtiön prioriteeteissa, joten tuskin mitään maagista tapahtuu myöskään sovellusrintamalla.

Microsoft Lumia 650

Microsoft Lumia 650 tekniset tiedot

Vertaa muihin puhelimiin

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (4)

ttot2
ttot2

2

Kiitos erittäin asiallisesta ja selventävästä arvostelusta. Vertailu J5:een oli hyvä veto, puolisollani on sellainen ja nopeus on siinä on todella kiitettävä, samoin kamera. Mitään hitaampaa emme kaipaa. Ja valinta oli viisas, J5:n sai 170EURolla. Itselläni on vanha Lumia 520, joka tökkii nykyään pahasti sovellusta vaihdettaessa lähes aina. Muuten olisi loistopeli ja olihan se edullinenkin n 100EUR. Taitaa olla Lumioiden aika ohi, valitettavasti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikkis2 (vahvistamaton)

3

Ihmetyttää kuinka yli 200e laitteessa on noin huono professori! tai siis suorastaan sillä pilattu . Tuon puhelimen kun saisi paremmalla proffalla ja 2gb:n keskusmuistilla ja vähintään Snapdragon 410 -tasoisella piirillä varustettuna niin ainakin minulle kelpaisi ,nyt ei.

Muuten minua ihmetyttää tuo microsoftin politiikka näissä puhelimissa muutenkin ,reilun 200e puhelin on huomattavastri kauniimpi kuin lumian huippumallit 950 ja XL, Jotka on mielestäni mitään sanomattoman muovisen näköisiä .

Vastaa
korhoant
korhoant

4

Alun latailujen ja ohjelmien tökkimisen jälkeen toimii meikäläisen tarpeisiin nähden kohtalaisen hyvin. Akun kesto Nokialaisen jälkeen kehno vain reilu päivä

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.