Suomi on mobiilinetissä reilusti edellä naapureitaan

5
Valtteri Ahonen

Suomi on mobiilinetissä reilusti edellä naapureitaan
Viestintäviraston vuoden 2015 kuluttajatutkimuksen sekä Telecommunication Markets in the Nordic and Baltic Countries -tilastojulkaisun perusteella Suomi on kirkkaasti Pohjoismaiden ja Baltian ykkönen mitä tulee mobiililaajakaistan käyttöön.

Selvitysten mukaan Suomessa on eniten pelkästään tiedonsiirtoon käytettyjä mobiililiittymiä sekä eniten tiedonsiirtoa per asukas per kuukausi (noin 5 gigatavua). Suomessa on noin 1,7 matkapuhelinliittymää asukasta kohden. Muissa muissa lankaliittymiä on vielä jäljellä selvästi Suomea enemmän.

Viestintäviraston mukaan mobiili-internet riittää Suomessa yhä useammin myös ainoaksi nettiliittymäksi. "Vaikka nopeiden kiinteiden laajakaistaliittymien vertailussa Suomen sijoitus ei ole kansainvälisesti yhtä korkealla, suomalaisten tyytyväisyys internetyhteyksien nopeuksiin on kehittynyt myönteisesti."Tutkimuksissa selvisi myös, että tekstiviestit ovat pitäneet edelleen pintansa matkapuhelinten suosituimpana palveluna, mutta alle 25-vuotiaiden käyttäjien keskuudessa netin yli kulkevat pikaviestit ovat nousseet niiden ohi. Yli 80 prosenttia suomalaisista kertoo lähettävänsä tekstiviestejä.

Viestintäviraston kuluttajatutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluina maalis- ja huhtikuun aikana, ja otos edustaa 15–79-vuotiaita suomalaisia. Kyselyyn vastasi 3000 henkilöä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -24%

Motorola Lenovo ThinkPhone
686 € Hobby Hall
859 € Proshop
900 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 900 €

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global) – hinta laskenut -19%

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global)
155 € Multitronic
194 € Proshop
199 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 190 €

Motorola Moto Razr 2022 – hinta laskenut -19%

Motorola Moto Razr 2022
936 € CDON
1149 € Proshop
1149 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 1149 €

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -15%

Apple iPhone SE (2022)
339 € Swappie
399 € Hobby Hall
524 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Kommentit (5)

tataka
tataka

1

Syitä on kaksi: Suomessa saatavilla ei datakatollisia liittymiä ja syrjäisemmillä seuduilla joita suomessa riittää mobiilinetti paljon halvempi ja parempi vaihtoehto kuin kiinteä.

Toivonmukaan suomessa ei koskaan ole kaikilla operaattoreilla datakattoa, tällä hetkellä soneralla ja tele finlandilla on ja tele finlandilla alle 2 megan yhteydet ilmeisesti ilman datakattoa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:

tällä hetkellä soneralla ja tele finlandilla on ja tele finlandilla alle 2 megan yhteydet ilmeisesti ilman datakattoa.


Kakilla kolmella suurimmalla operaattorilla on datakatollisia paketteja (Gt hinnoiteltuja), mutta onneksi heillä on myös ns rajattomia liittymiä (ilman Gt kattoa). Priorisointia on myös käytössä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:

Syitä on kaksi: Suomessa saatavilla ei datakatollisia liittymiä


Samaa mieltä (ja halvalla), ja laaja nopea verkko. Monissa maissa suurinosa ns mobiililaitteiden datasta kulkee wifi yhteyden kautta, jota ilmeisesti ei oltu tuossa tutkimuksessa laskettu.

Vastaa
aapii
aapii

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:

Toivonmukaan suomessa ei koskaan ole kaikilla operaattoreilla datakattoa, tällä hetkellä soneralla ja tele finlandilla on ja tele finlandilla alle 2 megan yhteydet ilmeisesti ilman datakattoa.


Kyllähän soneralla löytyy esim etuplus liittymä - rajaton käyttö, max 150Mt nopeudella, 12.90€/kk. Ei mielestäni paha hinta, vai kuinka?

Vastaa
WereCatf
WereCatf

4

Saunalahdella ei ole datakattoa, ainoastaan nopeusrajoitus; mitä nopeamman yhteyden haluaa sen enemmän se maksaa kuussa, mutta dataa voi siirtää sen nopeuden puitteissa niin paljon, kuin haluaa. Aivan pirun hyvä systeemi, terveisin Saunalahden asiakas.

Vastaa
Taeco
Taeco

5

Vasta nyt alle 25-vuotiaat lähettää enemmän im-viestejä, kuin sms? Itse olen lähettänyt ehkä sormilla laskettavan määrän tekstareita viimeisen muutaman vuoden aikana yhteensä. Normaaleja puheluitakaan en juuri soita. Laskuun ei sisälly puheaikaa tai tekstareita ja yleensä niiden osuus laskusta on ehkä 50¢, kun taas dataa palaa 60-100Gt/kk.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.