Vertailussa Samsung Gear S ja Sony SmartWatch 3 – kumpi kannattaa ostaa?

2
Juha Tuppi

Vertailussa Samsung Gear S ja Sony SmartWatch 3 – kumpi kannattaa ostaa?
Puhelinvertailu.com testasi vastikään sekä Sonyn SmartWatch 3:n että Samsungin Gear S:n. Vaikka kumpikaan valmistaja ei vieläkään onnistunut esittelemään älykelloa joka olisi pakkohankinta, molemmat laitteet osoittautuivat varsin käyttökelpoisiksi lisävarusteiksi ja saivat tasaväkiset yleisarvosanat. Mutta jos älykello olisi saatava juuri nyt, ja vaihtoehtoina olisivat Samsung Gear S ja Sony SmartWatch 3, kumpaan kannattaisi tarttua ja miksi?

Sonyn ja Samsungin tuoreet älykellot jakavat mielipiteitä jo ulkoasunsa puolesta. Sony SmartWatch 3 on näistä kahdesta älykellosta huomaamattomampi pelkistetyn siistillä muotoilullaan ja kokoluokallaan, kun taas Samsungin Gear S kerää katseita häpeilemättömän pramealla kaarevalla näytöllään ja näyttävällä koollaan. Vaikka Gear S sujahtaakin kaarevan kellotaulunsa ansiosta tarpeen vaatiessa hihan alle piiloon, se on silti selkeästi tarkoitettu keskustelukappaleeksi ja tyylitellyksi itseilmaukseksi.


Vasemmalla musta Sony SmartWatch 3, oikealla valkoinen Samsung Gear S.Huomionarvoinen on myös molempien valmistajien ratkaisu pysytellä nelikulmaisessa näytössä pyöreän kellotaulun sijaan – näitä ajannäyttäjiä ei tulla sekoittamaan tavallisiin rannekelloihin. Pelkkää näyttöä arvioidessa molemmat laitteet tarjoavat tarkan ja helppolukuisen näytön, mutta Samsung vetää pisteet kotiin kaarevalla kahden tuuman Super AMOLED -näytöllään, joka miellyttää silmää erityisesti syvien väriensä ansiosta. Molempien älykellojen laiteyksikkö on roisketiivis, joten ulkoiluaktiviteetit eivät niitä pelota, vaikka pikainen uimalenkki kello ranteessa onkin suojaluokitusten perusteella parempi idea Sony SmartWatch 3:n kanssa.Vaikka Sony SmartWatch 3 on pienikokoisempi ja hillitympi, se pakkaa kiitettävästi potkua 1,2 gigahertsin neliydinsuorittimen muodossa, joka varmistaa sulavan ja nopean toiminnan. Samsung Gear S tyytyy gigahertsin kellotaajudella hyrräävään tuplaydinsuorittimeen, joka kyllä suoriutuu tehtävistään suhteellisen hyvin, muttei kykene tarjoamaan aivan niin sulavaa käyttökokemusta kuin Sonyn laite. Muistin ja tallennustilan suhteen Sony SmartWatch 3 ja Samsung Gear S lyövät pöytään samansuuruiset lukemat: molemmista löytyy 512 megatavua keskusmuistia sekä neljä gigaa tallennuskapasiteettia. Akuissa Sony vetää paperilla pidemmän korren 420 milliampeeritunnin akullaan verrattuna Samsungin 300 milliampeerituntiin, mutta käytännössä eroa on vaikeampi havaita: molemmissa laitteissa piisaa virtaa älypuhelimen kanssa käytettynä helposti kahden päivän tarpeisiin. Itsenäisesti käytettynä ilman Bluetooth-yhteyttä älypuhelimeen molempien kellojen akkukesto lyhenee noin päivän mittaiseksi.

Sony SmartWatch 3 nojaa enemmän toiminnallisuudessaan puhekomentoihin kuin Samsung Gear S. Valitettavasti Sonyn laitteen lokalisointi ei ollut testijakson aikana vielä kohdillaan, eikä se pystynyt tästä syystä antamaan parhainta mahdollista vastusta Gear S:n monipuolisuudelle. Positiivisena yllätyksenä molemmat laitteet loistivat puheentunnistuksellaan: vaikka komentokielenä oli edelleen englanti, Sony SmartWatch 3 tunnisti kiitettävästi myös suomen kielen yhdyssanoja kuten "bussiaikataulu" Google-hakuja tehdessä. Toisaalta taas Gear S napsi pisteitä vanhalta Ritari Ässä -fanilta tarjoamalla mahdollisuuden soittaa puhelun pelkkää älykelloa käyttäen. Tähän Sonyn SmartWatch 3:nkin olisi pitänyt kyetä, mutta oletettavasti puutteellisen lokalisoinnin vuoksi se ei löytänyt tai tunnistanut yhteystietojen nimiä eikä näin ollen osannut yhdistää puhelua. Toisaalta, ottaen huomioon että Gear S:n pystyy varustamaan SIM-kortilla, sen itsenäistä toimintaa hyödynnetään omituisen vähän: esimerkiksi uusia sähköpostiviestejä ei kellolla pysty luomaan.Molempien älykellojen laiteyksikkö on helposti irroitettavissa, mutta Gear S:n kaareva muoto vaatii hieman askartelua sen takaisin istuttamiseksi rannekkeeseen.

Molemmissa laitteissa on siis puolensa ja puutteensa: olettaen että Sony SmartWatch 3:n suurin ongelma eli puutteellisesti toimivat puhekomennot korjaantuvat asianmukaisen lokalisoinnin myötä, se tarjoaa enemmän valinnanvapautta laajemmalla yhteensopivuudellaan Android-älypuhelimien kanssa ja Android Wear -sovellusympäristöllään. Toisaalta, jos taskusta jo löytyy uudehko Samsung Galaxy -sarjan älypuhelin eikä Gear S:n huomiotaherättävä ulkoasu ole ongelma, Samsungin uusi älykello on siinä tapauksessa ominaisuuksiltaan monipuolisempi vaihtoehto. Hintaeroa laitteilla vaikuttaa tämän vertailun kirjoitushetkellä olevan reilun sadan euron verran Sonyn älykellon hyväksi, mutta näyttävämmän Gear S:n valitseva lienee valmis myös maksamaan hieman enemmän kattavammasta toiminnallisuudesta.

 • Vertailussa
 • Samsung Gear S
 • Sony SmartWatch 3
 • Mitat
 • 39,9 x 58,1 x 12,5 mm
 • 50 x 36 x 10 mm
 • Paino
 • 67 g
 • 45 g
 • Runko
 • Muovia
 • Metallia
 • Käyttöjärjestelmä
 • Tizen
 • Android Wear
 • Näyttö
 • 2", 380 x 480 pikseliä, kaareva Super AMOLED
 • 1,6", 360 x 360 pikseliä, transreflektiivinen TFT
 • Suoritin
 • 1,0 GHz tuplaydin
 • 1,2 GHz neliytiminen ARM Cortex-A7
 • RAM
 • 512 Mt
 • 512 Mt
 • Yhteydet
 • Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n, 3G, A-GPS, GLONASS
 • Bluetooth 4.0, NFC, GPS
 • Tallennustila
 • 4 Gt
 • 4 Gt
 • Sensorit
 • Valoisuussensori, kiihtyvyyssensori, kompassi, gyroskooppi, UV-säteilysensori, sykemittari, korkeusmittari
 • Valoisuussensori, kiihtyvyyssensori, kompassi, gyroskooppi
 • SIM-kortti
 • Nano-SIM
 • Ei
 • Akku
 • 300 mAh
 • 420 mAh
 • Suojausluokitus
 • IP67
 • IP68
 • Hinta (alk.)
 • 357,90 euroa
 • n. 252,20 euroa

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S20 – hinta laskenut -46%

Samsung Galaxy S20
370 € Multitronic
685 € CDON
799 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 685 €

vivo X80 Pro – hinta laskenut -36%

vivo X80 Pro
1718 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 2674 €

Xiaomi Redmi 9A – hinta laskenut -31%

Xiaomi Redmi 9A
69 € Power
95 € Multitronic
96 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global) – hinta laskenut -30%

Kommentit (2)

slindgren
slindgren

1

Nämä kaksi kelloa on lähtökohdiltaan niin erilaiset, ettei mielestäni vertailu ole kauhean asiallinen. Toinen on tehty ns. puhelimeksi, kun taas toinen on raaka älykello, joka vaatii aina puhelimen rinnalleen.

Vastaa
kittap
kittap

2

Samsung Gear S:stä on todella mielenkiintoinen. Vaikuttaa siltä ettei Samsung ole uskaltanut tai kerennyt tekemään Gear S:stä puhdasveristä puhelinta vaikka ainekset on kasassa.
Olin todella pettynyt kun Gear S tarvitsee nimenomaan puhelimen päivityksiinsä eikä tietokonetta tai tablettia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.