Käyttöliittymä on ollut yksi Androidin L-version kehityspainopisteitä. Google on halunnut tehdä mobiilialustastan käyttöliittymästä mahdollisimman joustavan, jotta Androidia olisi mukava käyttää laitteella kuin laitteella riippumatta näytön koosta tai muodosta (pyöreästä kellosta isoon televisioon). L-versiossa kehittäjät voivat luoda sovellustensa käyttöliittymiin varjostuksia ja ottaa huomioon eri elementtien syvyyssuhteet. Uutta on myös siirtymäanimaatioit elementeille ja sovellusten välillä. Lisää tietoa käyttöliittymäuudistuksista löytyy täältä.
Saapuneisiin ilmoituksiin pääsee L-versiossa käsiksi suoraan lukitusnäytöltä. Uutta on myös ns. Heads-up-ilmoitukset, jotka kertovat uusista tapahtumista häiritsemättä kuitenkaan käyttäjää liian paljoa. Android L -laitteiden lukitus voidaan deaktivoida mikäli ne tietävät olevansa oikeissa käsissä. Puhelimen omistajan läheisyys voidaan kertoa esimerkiksi kädessä olevan älykellon avulla.
Käyttöliittymän lisäksi suorituskyky on yksi Android L:n tärkeimmistä kehitysalueista. Alustan suorituskykyä on lähdetty parantamaan luopumalla vanhasta Dalvik-ympäristöstä ja korvaamalla se ART:llä, jota testattiin jo KitKatissä. ART:n luvataan tekevän sovellusta nopeampia kuin mitä ne ovat Dalvikissa. ART on yhteensopiva 64-bittisten arkkitehtuurien kanssa. Grafiikkapuolelle esiteltiin Android Extension Pack -laajennokset, joiden avulla kehittäjät pystyvät luomaan aiempaa näyttävämpiä mobiilipelejä.
Suorituskyky- ja ulkoasuparannusten keskelläkään Google ei ole unohtanut akkukeston tärkeyttä. Parantaakseen Android-puhelimien akkukestoa yhtiö esitteli Project Voltan, joka sisältää mahdollisuuden seurata miten virrankulutus on käyttäytynyt päivän mittaan. Tätä kautta saadun informaation kautta kehittäjät voivat suunnitella sovelluksiaan niin, että puhelimen kokonaisvirrankulutus pysyy kurissa.
Android L:n kehitystyökalut tulevat saataville huomenna. Samalla käyttöjärjestelmän Developer Preview tulee tarjolle Nexus 5:lle ja 7:lle.
Kommentit (2)
Kuulostaa hyvälta 😄
...mutta ei vieläkään keskitettyä turvallisuuspäivitysten jakoa, vaan täytyy nojata täysin siihen, että kiinnostaako puhelimen valmistajaa portata (ylipäänsä mitään) päivitystä omiin malleihinsa?