Älypuhelimet vs järkkärit: Lumia 1020 tuhosi tieltään iPhone 5s:n ja osan järkkäreistä

7
Sami Koivunen

Älypuhelimet vs järkkärit: Lumia 1020 tuhosi tieltään iPhone 5s:n ja osan järkkäreistä
dpreview:n toimitus halusi ottaa selvää, missä älypuhelinkameroiden kehitys menee verrattuna parhaisiin järjestelmäkameroihin. Älypuhelimia testissä edustivat Nokian Lumia 1020 ja Applen iPhone 5s.

Vertailu suoritettiin vertailemalla älypuhelimia vuoden 2003 dSLR-kameroihin ja vertailua jatkettiin aina tämän päivän dSLR-kameroihin. Vertailukameroiden joukosta löytyi myös kinofilmikamera Nikon FM2. Ilmestymisvuotenaan noin 2000 dollaria maksaneet digitaalijärjestelmäkamerat olivat:

Canon EOS 10D (6 megapikseliä, 2003)
Canon EOS 20D (8 megapikseliä, 2004)
Canon EOS 30D (8 megapikseliä, 2006)
Canon EOS 40D (10 megapikseliä, 2007)
Nikon D800 (36 megapikseliä, 2012)Testin tuloksena iPhone 5s -puhelimen kameran havaittiin olevan noin 8-9 vuotta jäljessä dSLR-kameroita kirkkaassa valaistuksessa. Nokian Lumia 1020 sen sijaan kuroi eron jopa noin 3-6 vuoteen ollen käytännössä Canon EOS 40D -kameran tasolla tai vähän parempi. Kaikissa testin kuvauksissa käytettiin parhaita asetuksia ja kuvat sovitettiin siten, että vertailu oli mahdollisimman reilu. Hämäräkuvauksessa iPhone oli suunnilleen 10 vuotta ja Lumia noin 8 vuotta jäljessä dSLR-kameroiden kehitystä.

Huolimatta Lumian erinomaisista testituloksista verrattuna esimerkiksi Canon EOS 40D -kameraan, on huomattava, että testissä tutkittiin ainoastaan yksittäisten kuvien laatua. Lumia on edelleen järjestelmäkameraa paljon hitaampi, ei esimerkiksi kykene tarkentamaan liikkuvaan kohteeseen, ei pysty vaihtamaan perspektiiviä tai tuntumaa linssinvaihdolla ja häviää yksittäisten kuvien valaistuksessa. Lähes kaikki puutteet ovat kuitenkin tulevaisuudessa korjattavissa älypuhelinten prosessoinnin nopeuduttua.

Kameroihin keskittyvän sivuston toimitus oli joka tapauksessa erittäin yllättynyt älypuhelinkameroiden kuvanlaadusta. Käytännössä esimerkiksi iPhone päihitti selvästi Canon EOS 10D -kameran ja Lumia suorastaan murskasi kyseisen kameran suorituskyvyllään. Lisäksi kameroiden laadun kehitys on ollut älypuhelimissa nopeaa.

Koko testiartikkeli löytyy täältä. Artikkelin tekniset yksityiskohdat löytyvät lisäksi erikseen täältä. Testin aikana otetut kuvat löytyvät puolestaan Flickr-palvelusta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Oppo Reno 12 Pro – hinta laskenut -18%

Oppo Reno 12 Pro
443 € CDON
550 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 542 €

Kommentit (7)

Anonyymi käyttäjä
minä (vahvistamaton)

2

"Lähes kaikki puutteet ovat kuitenkin tulevaisuudessa korjattavissa älypuhelinten prosessoinnin nopeuduttua."

Lähes - sama prosessointi järkkärien isompiin kennoihin ja objektiiveihin...

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

5

Lukaisin artikkelin/vertailun ja on hyvin tehty + kirjoitettu.
Itsellä on muutamia kymmeniä tuhansia räpsyjä tuolla Canon 40D takana (ja toivottavasti myös edessä ennenkuin suljin hajoaa) ja mielenkiintoista kun pääsee näkemään ammattilaisen tekemää vertailua 1020 ja 40D välillä.

Olen jo pidemmän aikaa ihastellut tuota L1020 tekemää jälkeä, ja se on kyllä todella hieno vekotin, jonka saatan käytettynä seuraavaksi puhelimeksi ostaa. Kun lähden kuvaamaan (työ/huvi/oma projekti/matkailu) - otan järkkärin, kun olen missä vaan ilman järkkäriäni ja haluan ottaa kuvan - puhelin on aina mukana. L1020 olisi tuohon mahtava lisäys kylkeen.

Toki kuten artikkelissakin mainitaan ja kaikki vähintään normaalilla ajattelukyvyllä varustetut henkilöt tajuavat, ei kännykän kamera voi korvata järkkäriä nykyisellä teknologialla. Iso kenno on mahdollista ehkä tulevaisuudessa korvata softalla ja innovaatioilla, mutta pieneen tilaan on mahdotonta saada sitä etua minkä vaihdettava optiikka tuo. Kun haluan ottaa kuvia pienellä syväterävyydellä, laitan nokalle F1.4 primen, kun haluan nähdä kauas, löytyy millejä reiluun kahteensataan jne.


Näin ohimennen muuten, tuo iPhone 5s pimeäkuvaus on kyllä järkyttävä.. Valoisassa tekee kyllä ihan hyvää jälkeä!

Vastaa
Sk3
Sk3

6

Eipä tuo iPhone 5S:n voitto mikään ihmeellinen uutinen ole, kun verrataan, minkä ympärille puhelin on rakennettu.
Pimeäkuvaus todella surkeaa iPhonella.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.