Tutkimus: Yli puolet suomalaisista ei myisi puhelimensa sisältöä mistään hinnasta

7
Valtteri Ahonen

Tutkimus: Yli puolet suomalaisista ei myisi puhelimensa sisältöä mistään hinnasta
Tietoturvayhtiö Nortonin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät suostuisi luopumaan matkapuhelimistaan kovin helpolla. Tutkimukseen vastasi 1000 suomalaista 18-74-vuotiasta ja puolet heistä ei myisi puhelintaan mistään hinnasta. Tutkimus toteutettiin internetpaneelina.

Kyselyssä vastaajien käskettiin eritellä kolme puhelimensa kallisarvoisinta osaa. Näihin kuuluivat esimerkiksi sähköpostit ja itse puhelinlaite. Viisi arvokkainta olivat suomalaisten mielestä puhelinnumerot (75 prosenttia vastanneista), itse puhelin (72 prosenttia), teksti- ja multimediaviestit (67 prosenttia), valokuvat ja videot (34 prosenttia) sekä yksityiset sähköpostit (13 prosenttia). Vähiten arvoa vastanneet katsoivat olevan työsähköposteilla (3 prosenttia) ja peleillä (5 prosenttia).

Vastaajia pyydettiin myös kertomaan, mihin hintaan he olisivat valmiita luopumaan puhelimestaan antaen näin ostajalle pääsyn kaikkeen sisältöön - niin viesteihin, kuviin, sähköposteihin kuin nettipankkiinkin. Yli 60 prosenttia vastanneista ei suostuisi luopumaan laitteestaan mistään hinnasta. Miehet olivat kyselyssä jonkin verran valmiimpia myymään puhelimensa kuin naiset.

– Nykyään matkapuhelin on monille entistä tärkeämpi, koska se sisältää valokuvia, videoita ja ystävien kanssa käytyjä keskusteluja. Lisäksi puhelinten avulla käytetään paljon sosiaalisen median palveluja. Tiedolle on vaikea asettaa hintaa. Kyselyn tulos on yllättävä siinä mielessä, että harva kuitenkaan kovin aktiivisesti huolehtii matkapuhelimensa tietoturvasta, toteaa Nortonin markkinointipäällikkö Eeva Luoto.Muut pohjoismaat

Kysely toteutettiin myös Islantia lukuun ottamatta kaikissa muissa Pohjoismaissa. Norjalaiset arvostivat itse puhelinlaitetta selvästi vähemmän kuin esimerkiksi ruotsalaiset ja suomalaiset, joista seitsemän kymmenestä nosti puhelimen kolmen arvokkaimman listalle. Norjassa näin teki vain joka kolmas. Tanskalaisista puolestaan vain kymmenen prosenttia piti puhelinnumeroita tärkeimpänä sisältönä, kun taas muista jopa 70 prosenttia pelkäsi eniten juuri numeroidensa puolesta.

Yhteistä kaikille pohjoismaalaisille oli se, etteivät he mistään hinnasta halunneet luopua puhelimistaan. Tällaisten vastaajien osuus vaihteli maittain 58-67 prosentin välillä.

Lopuksi vielä Nortonin kymmenen turvallisuusvinkkiä matkapuhelimen käyttäjille:

1. Pidä aina pääsykoodi päällä matkapuhelimessasi
2. Tarkista mihin tiedoistasi lataamillasi sovelluksilla on pääsy. Ei ole mitään syytä, miksi esimerkiksi pelin kehittäneellä taholla pitäisi olla pääsy vaikkapa tekstiviesteihisi.
3. Älä tallenna mitä tahansa puhelimellesi. Esimerkiksi luottokortin tunnusluvun tai muiden pankkitietojen ei pitäisi löytyä puhelimesta.
4. Hanki puhelimeesi turvallisuusratkaisu, jonka avulla voit tyhjentää sen sisällön tietokoneeltasi käsin ja paikantaa puhelimesi kartalla.
5. Tee varmuuskopio puhelimesi sisällöstä riittävän usein.
6. Älä lataa sovelluksia, joiden turvallisuudesta et ole varma.
7. Lataa sovelluksia vain virallisista sovelluskaupoista.
8. Ole varovainen avoimien verkkojen kanssa.
9. Ilmaisten verkkojen käyttämisessä ei sinänsä ole mitään vikaa. Turvallisuudesta kannattaa kuitenkin olla tarkka ja esimerkiksi verkkopankin käyttö tai pankkitietojen antaminen julkisissa verkoissa ei ole suositeltavaa.
10. Vältä automaattista sisäänkirjautumista sosiaalisen median palveluihin. Vaikka sosiaalisen mediaan kirjautumiseen kuluukin muutama sekunti, on silti hyvä kirjautua niistä ulos aina kun lopetat käytön. Näin käyttäjätiliisi ei päästä niin helposti käsiksi vaikka puhelimesi katoaisi tai se varastettaisiin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G (global) – hinta laskenut -33%

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G (global)
167 € CDON
261 € Multitronic
275 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 248 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -25%

Honor Magic4 Lite
149 € Power
175 € CDON
199 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 199 €

Oppo A17 – hinta laskenut -20%

Oppo A17
118 € Multitronic
148 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 148 €

Xiaomi POCO F4 – hinta laskenut -20%

Xiaomi POCO F4
455 € Hobby Hall
565 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 565 €

Kommentit (7)

Anonyymi käyttäjä
janskuliiuweafihu (vahvistamaton)

1

About tonnilla voisin luopua tuosta iPhone 5 32 gbstäni niin että jättäisin laitteeseen kaiken sisällön paikoilleen, mutta siinähän yritätte päästä laitteeseen käsiksi, kun kaikki on salasanan takana. Lisäksi, kun perävalot häviää näkyvistä, brickaan puhelimen etänä tiiliskiveksi. Tehdäänkö kaupat?

Vastaa
14422
14422

2

Muisti on vain osa puhelimessa. Entäs jos siirrän sen toiseen? Tai sitten vain murran salasanan? Kaikki tarvittava data olisi kuitenkin käsissäni. Voit toki leikkiä etänä, mutta tuskin auttaa jos et saa iPalikkaasi Internet-yhteyttä? Mutta joo, kyllä on puhelin löytänyt oikean käyttäjänsä.. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

3

Mitäs jos AfterDawn kerankin toimisi valistusmielessä oikein ja kertoisi että kaikki tiedot mitkä on amerikkalaisilla palvelimilla on heidän vapaasti käytettävissä/analysoitavissa/tuhottavissa.

Voithan olla tulevaisuuden terroristi. Älä anna dataasi näihin palveluihin. Ihan sama mitä puhelimen muistissa on jos koko verkkoliikenne talentuu näihin palveluihin.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

4

Joo ei tuossa tarvitse kysyä että "Myytkö yksityisyytesi".

Koska jos rakennat ilmaisen tai maksullisen palvelun joka tarjoaa palvelua ihmisille, mutta pystyy myös keräämään ja hyödyntämään sitä yksityis tietoa. Ihmiset antavat yksityisyytensä ilmaiseksi tajuamatta asiaa. Useimmat suositut sosiallaiset palvelut on rakennettu puhtaasti tähän liiketalouteen.

Joten turha sitä on sanoa ei, en myy, kun annatte sitä ilmaiseksi koko ajan. Useimmiten amerikkalaisille yrityksille. Kun siirtää yksityisyytensä internetiin kolmannelle osapuolelle, niin se siitä.

Vastaa
dRD
dRD

5

@3: Käytännössä kaikki Internetissä liikkuva data, joka ei kulje Tor:n tai vastaavan järjestelmän läpi, on todennäköisesti vakoiltavissa -- ja äärimmäisen todennäköisesti myös vakoillaan/kerätään/analysoidaan jo nyt. Niin sci-filtä kuin se ehkä kuulostaakin, esim. ECHELON on ihan oikeasti olemassa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

6

@5 Siitä ei ollut kyse vaan siitä että USA lait sallii laillisest tallenttaa tuon datan ties kenen käyttöön.

Vakoilu on erikseen mutta kaikki nämä palevelut ei muka vakoile....

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.