Puhelinten tapauksessa taipuisa näyttö on terminä hieman harhaanjohtava, sillä näytön taipuisuus ei tarkoita vielä kokoon taittuvia tabletteja tai rullalle kääriytyvää puhelinta. Vaikka näyttö itsessään taipuu, se pitää yleensä liittää taipumatonta elektroniikkaa sisältävään laitteeseen ja päällystää lasilla. Käytännössä siis taipuisuudella viitataan mahdollisuuteen tehdä laitteiden näyttöpinnoista huomattavasti aiempaa kaarevampia.
Samsung kutsuu kaarevaa näyttöteknologiaansa Youm-nimellä. The Verge pääsi käsittelemään Samsungin CES-messuilla esittelemää varhaista puhelinprototyyppiä, jonka näyttö kaareutuu laitteen reunoille. Reunojen näyttöpinta-alaa hyödynnetään tällä hetkellä ilmoitusten ja jatkuvien tietovirtojen kuten osakekurssien tai uutisten esittämiseen. Messuilla esitelty laite ei kuitenkaan ole käytännössä edes puhelin, sillä vaikka se on puhelimen muotoinen, siitä puuttuvat kaikki puhelimen sisuskalut ja näytöllä esitetään vain rullaavaa kuvademoa.
Vaikka kaarevalle näytölle ei vielä ole keksitty merkittävää hyötykäyttöä puhelimessa, käyttötarkoitus löytyy yleensä ennen pitkää, kunhan joku keksii laitteiston. Kaarevalle näytölle voisi löytyä hyvin käyttöä esimerkiksi nopeasti yleistyvissä älykelloissa.
Uutiskuva: The Verge
Kommentit (5)
Parempi termi olisi siis taivutettu näyttö.
Mielestäni se Nokian Kinect oli huomattavasti enemmän taivuteltava. Tuon näyttö on vain taivutettu reunoilta.
Tuskin tulisi myymään tällaisena toteutuksena. Jos puhelimen varsinaisesta näytöstä uhraa vähänkin tilaa kylkiin kaartuvalle osalle, käyttäjät pitävät sitä huonona vaihtokauppana. Jos kylkiä haluaa hyödyntää näyttötarkoituksiin, se on mielekkäintä tehdä niin, että sivujen näytöt ovat toteutukseltaan erillisiä niin, että ne eivät häiritse päänäyttöä eivätkä vie siltä tilaa. Tähän ei kai tarvittaisi kaarevaa näyttötekniikkaa.
Nykyisillä puhelinpaksuuksilla sivunäytöille jää kyllä niin vähän tilaa, että kummoisia sisältöjä sinne ei saa ahdettua. Ehkä jonkinlainen informaatioalue, jossa olisi merkkivaloja, symboleita ja lyhyitä ilmoituksia voisi olla toimiva juttu.
Isommat näytöt ovat aivan eri asia. Pään ympäri kaartuva tietokone- tai videonäyttö avaisi uusia ulottuvuuksia katseluun. Tällöin voisi rakentaa suhteellisen pienikokoisen näytön, joka olisi laajakuvaisempi kuin suurinkaan tasapintainen näyttö. Kuvasuhde ei myöskään vääristyisi näytön reuna-alueilla katselukulman pienenemisen vuoksi.
@ "hohohoo":
Tosiaan, taivutetusta näytöstähän tässä on kysymys.
3@
>Nykyisillä puhelinpaksuuksilla sivunäytöille jää kyllä niin vähän
>tilaa, että kummoisia sisältöjä sinne ei saa ahdettua.
Ei sitä näyttöä nykyluureihin laiteta.
>se on mielekkäintä tehdä niin, että sivujen näytöt ovat
>toteutukseltaan erillisiä niin, että ne eivät häiritse päänäyttöä
>eivätkä vie siltä tilaa.
Monessa puhelimessa käyttöliittymä nappeja on laitteen sivuilla, graafisessa kosketuskäyttöliittymässä yhtenäisellä näytöllä sivuille saakka voisi tehdä näyttävämpää efektiä.
>isommat näytöt ovat aivan eri asia
Jos matkapuhelimessa näyttö taivutetaan reunoihin, saadaan myös näytönkokoa kasvatettua, rakenteessa jossa laitteen leveyttä ei voidan leventää.
Jotta siitä on hyötyä pitää sen käyttöliittymä olla suunniteltu tuota varten.
"Ei sitä näyttöä nykyluureihin laiteta. "
En lähtisi lyömään vetoa sen puolesta, että käyttäjät tulevaisuudessa alkavat ostamaan paksumpia puhelimia saadakseen isommat sivunäytöt...
"Monessa puhelimessa käyttöliittymä nappeja on laitteen sivuilla..."
Mitä, onko monessa puhelimessa sivulla nappeja!? Miten tämä on voinut jäädä minulta huomaamatta... ;-)
"Jos matkapuhelimessa näyttö taivutetaan reunoihin, saadaan myös näytönkokoa kasvatettua, rakenteessa jossa laitteen leveyttä ei voidan leventää."
Yhteenlaskettu näyttöpinta-ala kyllä toki kasvaa, mutta "näyttökoon kasvaminen" kuulostaa hiukan laskelmoidulta ilmaukselta. Jos puhelimen kokonaisleveys pysyy samana, ja näyttö alkaa tässä jutussa esiteltyyn tapaan taipua reunojen lähellä (esim. 45 asteen kulmaan), niin päänäytön suoran, tehollisen osan koko käytännössä pienenee. Puhun tehollisesta osasta siksi, että jos sisältöjä (esim. nettisivuja, kuvia, videoita, tekstiä) jatketaan reunan taivutetulle osalle, on vaikutelma visuaalisesti outo, ja toteutus vaikeuttaa luettavuutta, havaittavuutta, kosketuskäyttöä jne. Jos taas päänäytön suora osa halutaan säilyttää kooltaan samana, pitää vinon osan lisäämiseksi puhelimen ulkomittoja kasvattaa. En usko, että ostajat innostuisivat tästä.
"...graafisessa kosketuskäyttöliittymässä yhtenäisellä näytöllä sivuille saakka voisi tehdä näyttävämpää efektiä."
Hyvä huomio, että yhtenäisyys voisi mahdollistaa parempia efektejä. Tällöinkin olen tosin sitä mieltä, että päänäytön pitää jatkua suorana mahdollisimman lähelle puhelimen reunaa, ja tällöin taas puhelimen sivut ovat väistämättä melko lailla pystyt, eikä päänäytöltä katsottavaa sisältöä siksi voisi jatkaa sivunäytölle.