Samsung julkisti ensimmäisen WP8-puhelimen: ATIV S

56
Panu Roivas

Samsung julkisti ensimmäisen WP8-puhelimen: ATIV S
Nokian povattiin olevan ensimmäinen Windows Phone 8 -älypuhelimen julkistaja, mutta Samsung on ehtinyt jo edelle julkistamalla ATIV S:n.

Samsung ATIV S on 4,8-tuumaisella 720p-resoluution AMOLED-näytöllä varustettu Windows Phone 8 -älypuhelin. Mallissa on 1,5 GHz kaksiytiminen suoritin ja 1 Gt RAM-muistia. Kuvauspuolesta vastaa 8 megapikselin takakamera sekä 1,9 megapikselin etukamera. Lisäksi laite tukee esimerkiksi NFC-tekniikkaa. Verkkoyhteyksien puolesta tuettuna on DC-HSPA, eli tiedonsiirron enimmäisnopeus on 42 mbit/s.Puhelin on vain 8,7 mm paksu, mutta siihen on silti saatu mahdutettua 2300 mAh akku. Laitteen kuoret ovat harjattua alumiinia, ja ulkoisesti puhelin muistuttaa hyvin paljon Samsungin Galaxy-sarjan puhelimia. Tarjolle tulee 16 Gt ja 32 Gt versiot, ja molemmissa on lisäksi microSD-korttipaikka.Samsungin mukaan ATIV-nimi on otettu latinan vita-sanasta, joka tarkoittaa elämää. Samsung käyttää ATIV-nimeä kaikissa uusissa Windows 8 -laitteissa, mukaan lukien Windows 8 -kannettavat ja tabletit.

Samsung lupaa puhelimen markkinoille marraskuussa 599 euron hintaan.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (56)

Anonyymi käyttäjä
pottuilut sikseen! (vahvistamaton)

2

Menee kyllä kaupaksi!.
Onneksi tulee myyntiin aikaisemmin,mitä tulevat Nokia Lumia WP8 mallit!. ;)

Vastaa
Locke23
Locke23

3

Pistää miettimään miksei myös sgs3 kuoret olleet harjattua alumiinia.. Jos tätä luuria myytäisi androidilla niin käyttäisin paljon mieluummin tätä kuin sgs3:sta

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pottuilut sikseen! (vahvistamaton)

4

Paitsi SGS3 on teknisesti hiukan parempi (: neliydinprosessori)!.

Vastaa
Zaggy
Zaggy

5

@2 Missä on julkaistu virallinen myyntiin tulopäivä? Linkkiä kehiin kiitos.

Mitä itse puhelimeen tulee, niin on kyllä tylsännäköinen vekotin. Aivan identtinen SGS2:sen kanssa. Missä on se samsungin kuuluisa innovatiivisuus, jota samsungin peikot täällä niin kovasti kehuvat?

Nokia tulee räjäyttämään WindowsPhonen potin. Usko pois.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
T-Sa (vahvistamaton)

7

Taloussanomat uutisoi, että kyseisessä laitteessa olisi myös NFC- ja 4G-valmius.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pottuilut sikseen! (vahvistamaton)

8

@5
@6
Ylimielisten pottuilijoiden vittuilua!. =)
PANIIKKIA,PANIIKKIA havaittavissa!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utelias henkilö (vahvistamaton)

10

Onkos tässä kapasitiivinen vai resestiivinen näyttö? Ei lukenut uutisessa eikä oikein missään muuallakaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kasperi_mies (vahvistamaton)

13

Miksi meidän kaikkien pitää olla aina ivaamassa Nokiaa ja toivomassa, että se ei menestyisi.
Jos luette samsungin keskusteluja Etelä-Koreasta niin huomaatte kuinka ne kaikki rakastavat Samsungia ja LG:tä kuten myös inhoavat Nokiaa ja Applea.
Amerikkaiset rakastavat Motorolaa ja Applea.
Taiwanilaiset viettivät jopa surupäivää HTC:n puolesta.
Ruotsalaiset olivat surullisia kun Sony osti Sony Ericssonista Ericssonin pois.
Mutta hekin kannustavat ja uskovat ja toivovat, että Nokia menestyy.
Niinkuin minäkin.
Tahdon että Suomi nousee, toivon että Nokia saisi sellaisen nosteen, että kaikki pitäisi työllistää takaisin ja se kiitäisi ohi Samsungin ja Applen takaisin siihen pisteeseen missä me kaikki olimme aina ylpeitä siitä, että tulemme pienestä suuresta Nokia-maasta.

Minä ainakin odotan innolla ensi viikon julkistuksia ja jaksan uskoa siihen, että meillä on jotain sellaista vielä takataskussa mikä saa salin ihmettelemään kuinka tämä on edes mahdollista.

Vastaa
Taeco
Taeco

14

No siis. Tuossa ylhäällä tuo Nokiaa mollaava veikko on sama henkilö eri rekisteröimättömien nimimerkkien takana. Sama kaveri on äänessä kirjaimellisesti jokaisessa Nokiaa, Sansungia, kamerateknologiaa (tai muuta Nokian vahvuusaluetta) koskevassa uutisessa ja virsi on aina sama: Samsung on paras ja Nokia huonoin. Tämän kaverin postauksista ei kannata välittää, koska niissä ei yleensä ottaen ole yhtään mitään järkeä, eikä poika-parka pysty rationaaliseen ajatteluun, tai edes suomen oikeaoppiseen kirjoittamiseen.

Tunnusmerkkejä tästä trollista: lopettaa jokaisen lauseen vähintään yhteen kysymys- tai huutomerkkiin, tai molempiin, joita seuraa AINA piste, esim. "moi!!."; ei käytä välilyöntiä pilkun jälkeen; ajatus harhailee kesken viestin tai jopa kesken lauseen; rekisteröimätön käyttäjätunnus; Samsungin jumaloitsiminen ja Nokian mollaaminen sekä USA:laiseksi leimaaminen. Ja niin edelleen.

Hänen kommentteja ei kannata ottaa tosissaan, vaan huumorimielin. Hänelle on kymmenet kerrat täällä koitettu puhua järkeä, mutta hän on mitä ilmeisimmin sitä täysin kykenemätön vastaanottamaan, saati sitten itse tuottamaan. Siksipä hänen kommentit jäävätkin parhaimmillaan vain lounastaukojen naurettavan viihdykkeen tasolle. :)

Anteeksi off-topic.

Vastaa
Robustus
Robustus

15

Tottakai suomalaiset toivovat Nokialle kaikkea hyvää, mutta tosiasia on että Nokia on nykyisessä ahdingossaan ihan omasta syystään. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat virheet on tehty, eikä Nokia tule enää koskaan palaamaan Suomeen, ainakaan merkittävänä työllistäjänä.

Elopin aikana virheet ovat vain jatkuneet, ja vaikuttaa siltä, että hän yrittäisi ehdoin tahdoin ajaa Nokiaa poimintakypsäksi. Microsoft saisi siitä ilmatteeksi kokonaisen tuotearkkitehtuurin ja koneiston, jolla käydä Applen kimppuun.

PureView oli varmasti Elopille ikävä yllätys, sillä hän ei millään pystynyt enää sabotoimaan sitä olemattomiin. Siksipä olikin tyydyttävä alimitoitettuun kappalemäärään ja olemattomaan markkinointiiin. Voisi sanoa, että kasinollakasia ovat markkinoineet enemmän puhelimen fanit kuin Nokia itse. Tuleviin Lumia PureView -puhelimiin Elop on sen sijaan ehtinyt vaikuttaa ja - uskon näin - varmistaa ettei Lumiaan tule täysimittaista PureView'ta. Ja kohtahan se nähdään, miten käy.

Microsoftin olemattomasta Nokia-tuesta oli taas uutena osoituksena se, että yhtiö salli Samsungin lähteä WP8-puhelimien ladunaukaisijaksi. Tämän roolin piti olla varattuna Nokialle, mutta kuten tiedämme, Nokian menestys nostaisi yhtiön hintaa ja sitähän Mikkisofta ei halua.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

16

Antakaas nyt trollille tilaa trollata. Viimeisten kommenttien perusteella voisi luulla ettei enää olla afterdawnin keskustelupalstalla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kirka+890 (vahvistamaton)

18

Nytkö sardiini on alkanut kopioimaan Sonyn tuotemerkkejä?
Ativ = Vita
Koskakohan tulee sansui aimul puhelin.
Paska firma sopii just jollekin 15v jonneille, mutta miksi aikuiset ihmiset tuollaista paskaa ostaa?
Tietty perseaukiset!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dorppa (vahvistamaton)

19

18@, et nyt todellakaan taida tietää mistä puhut, joten jätäppä ensi kerralla kommentoimatta.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

22

@17
Vaikka noin ajattelisitkin, niin miksi silti ehdottomasti hylätä Nokia? Onhan Nokian pääkonttori ja verot edelleen Suomessa. Ja on Nokialla vielä tuhansia työntekijöitäkin Suomessa. Sit kun poistuu kokonaan maasta, niin ymmärrän boikotin. Nykyisillä perusteilla se on lapsellista ja ajattelematonta.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

23

@14/Taeco

Röllihän tämä "pottuilut sikseen! (vahvistamaton)" nimimerkki ilman muuta on ja sikäli siihen ei tarvi kiinnittää huomiota. Vähän kuitenkin pelottaa meidän kaikkien puolesta. Lapsia ei kasvatate enää kotona lainkaan ja tarhoissa ja kouluissa niitä ei enää saa kasvattaa, koska aikuiset on sen kieltäny, siis he jotka ovat jättäneet omansa kasvattamatta alun alkaen.

Otanta on toki kapea, mutta jos tämänkin sivuston lähes joka uutisessa on yksi näitä puupäitä mukana, niin se on kuitenkin vähintään jokusia prosentteja käyttäjämäärästä. Onko siis esim. 5% suomalaisista menetettyjä tapauksia? Pelottava luku. Ja kun muistetaan, että joukossa tyhmyys tiivistyy ja nämäkin puupäät saa aina jonkun mukaansa...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

24

@15/Robustus

On tuokin perusteltu näkökanta. Pelottavaa, jos asiat oikeasti on miltä ne tuolta kantilta näyttää. Miten Nokialla olisi tämmöinen päästetty tapahtumaan?

En kyllä itsekään keksi yhtään järkevää perustetta sille, että Samsung julkaisi ensimmäisenä WP8 puhelimen...
Ellei sitten Nokia ollut siitä tietoinen ja tulee lyömään jotain paljon parempaa pöytään ensi viikolla... Jaa'a...

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

25

21@ 18@
Helppo se on siä köyhän huudella kun ei ole varaa ostaa Samsungin huippumalleja. Isi ostaa teille jonneille sit sen Nokia Lumia 610 millä voitte pelata kiukkuunne sitä Angry Birdsiä. Onhan Samsungin Galaxy S sarja ollut jo vuosia ylivoimaisesti paras puhelin 1,2 ja nyt 3. oikeestaan edes lähelle ei ole kukaan päässyt.

Vastaa
perhana
perhana

26

@15
Tuossa vuodatuksessa jäi huomioimatta se seikka, että Elop on uudistuksillaan ja ylimääräisen henkilöstön pihalle pistämisellään saanut ilmeisesti aikaan sen että jäljelle jääneet vanhat symbian-kehittäjätkin ovat heränneet unestaan ja alkaneet oikeasti tekemään tehokkaampaa kehitystyötä, tästä kertoo kai jo sekin seikka että viimeisen vuoden aikana on symbian (belle vai mikä lie) näyttänyt kehittyvän ja uudistuvan paljon enemmän mitä edellisten 5 vuoden aikana.

Nokian kaltainen yritys tarvitsee johtajan jolla on oikeasti munaa potkia henkilöstöä perseelle ja saada kehitystä aikaan, eikä pelkkää munatonta hyssyttelijää joka vain luottaa vanhoihin systeemeihin ja laitteisiin ja siihen että takana on niin iso firma että kaiken voi antaa vaan lipua omaa tahtiaan.

Vastaa
figo10
figo10

27

Ihan kiva, mutta tuskin kovin paljoa myy. Vaikka kuinka sitä Nokiaa haluaa kaikki mollata, niin varmasti tällä hetkellä odotetuin puhelin on Nokian seuraava Lumia. Kaikki tahtovat nähdä mitä siihen on saatu ympättyä ja miltä näyttää. Ja tuskinpa kovin moni on niin malttamaton, että ostaa jo tällaisen kun tietää, että kohta tulee lisää laitteita markkinoille MS:n pääyhteistyökumppanilta. Vain true Korea fani hankkii tällaisen.

Vastaa
Robustus
Robustus

29

@26 Elop palkattiin pääpuutarhuriksi puutarhaan, joka on hieman holtittomasti hoidettu, osin villiintynyt, mutta muuten rehevä ja elinkelpoinen. Mitä teki Elop? Hän rupesi hoitamaan nurmikkoa DDT:llä ja henkilöstöä neutronipommilla, samalla koko ajan vakuuttelen hymy-Petterinä julkisuuteen, että tästä se vasta mahtava puutarha tuleekin. Elop kuljeskeli puutarhasssaan, ja jos jostain löytyi vihreää tainta pyrkimässä kohti pintaa, sen hän armotta kitki rikkaruohona pois.

Eihän sitä puutarhaa ihan kokonaan sovi tappaa, päätteli Elop ja istutti yhteen nurkkaan vanhalta työnantajaltaan tuomiaan taimia, uuden käyttöjärjestelmän. Nyt hän sitten Microsoftin kanssa odottelee, että Nokian puutarha todetaan elinkelvottomaksi ja Microsoft uhrautuu ottamaan joutomaan itselleen - ettei se vainkaan jäisi kenenkään haitolle.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

31

Minusta on ihan hyvä että tulee lisää kilpailua. Mitä enemmän kilpailua sitä enemmän valikoimaa ja mahdollisesti myös alempia hintoja. Mielenkiiintoista että näytöt kännyköissä ovat pikkasen kasvaneet jatkuvasti.

Mitä tulee kommentteihin, niin noi vahvistamattomien kommentit täällä Afterdawn alueilla alkaa olla hieman ala-arvoisia. En puhu pelkästään tästä viestiketjusta vaan yleisesti. Suoraan sanoen trollausta, fanitusta tai tyhjänpäiväsistä suunsoittoa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
yeaaap (vahvistamaton)

32

Ohhoh, Samsunghan yllätti! Alumiinikuoretkin vielä! Kiinnostais kyllä vahvasti ellei olis noin iso...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

33

@29
Analogiasi on hieno, mutta ei aivan osuva.

Elopin tullessa Nokian puutarhaa varjosti vanha ja suuri päärynäpuu. Sen juuret olivat syvällä ja laajalla, ja se imi maasta muidenkin puutarhan kasvien veden ja ravinteen. Vielä viisi vuotta aiemmin päärynäpuu tuotti hienoa satoa. Mutta jotain oli tapahtunut, sato ei enää ollut yhtä suuri ja makea. Viereisissä puutarhoissa kasvavat omenat ja etenkin aprikoosit olivat vuosi vuodelta enemmän ostajien mieleen.

Vastaa
arivesa
arivesa

34

@33
Täällähän näemmä kannetaan huolta puutarhan raivauksesta kuin taannoin kanervan tekstareissa.

Samsung USA,vajaa vuosi sitten,vaihtoi promovideoissaan smart-TV:stä esimerkkikuvansa Windowsia esitteleviksi.
Tuolloin oli sovittu jokin allianssi.

MS on ilmoittanut,että jos Nokia menestyy hyvä,ja jos ei,ei kovin iso juttu heille.On siis varmistellut,mikä kertoo uskosta Nokiaan.Tai lähinnä sen puutteesta,eli ovat realisteja.

Sam on jo isoin alan osien valmistaja,ei voi viitata kintaalla.

Vastaa
arivesa
arivesa

36

@35
En Granny Smithin omppu-puutarhaa,siellä ei taida olla kanervaa.
Ja eihän kukaan täysipäinen nyysi jo haukattua omppua?

Isompi moka oli,kun Jobs haali symboolinsa Apple Corp-yhtiöltä (Beatles) lupauksella,ettei ikinä sotkeudu musabisnikseen,sitten teki iPodin.Tiettävästi tyyris maksettava jälkeenpäin tuokin.

Apple on kaiketi saanut vuosia komponenttinsa Samsungilta "asevelihintaan",ja nyt osoittanut lojaalisuutensa.
Ehkei siis saa enää,joten tullevat hintoihinsa,tai muualta hankittuina todennäköisesti kehnompina.

Mitä väliä toisaalta? Jobs on jo haudassa,eikä Nokia ole oikeasti aikoihin ollutkaan Suomessa.
Samsung on kuitenkin edelleen E-Koreassa,ja voi hyvin.

Electronics on osa yhtiötä,ei koko piirakka,eikä sille mikään häirikkö oikeasti mitään mahda.Se kun ei ole osto-osien varassa.
Kuten Nokia ja vajaa Omena ovat.

Näyttäisi ettei Sampan tarvitse juuri muuta ostaa,kuin lisenssit ARM-prosessoriarkkitehtuuriin,jotka sitten itse Exynos xxxx nimellä tekevät.
Muut ostavat toisilta,mikäli myydään.

Eikä todennäköisesti noita huuhaaperusteisia Cal-"juryn" päättämiä korvauksia ikinä päädy maksuun asti.
Kaatunevat pääosin tulevassa vetoomuskäsittelyssä.
Perusteetomat myyntikieltovaatimukset ovat isompi juttu kuin 1,1 Mrd $ korvausvaade.Kaatunee tuokin,ja vaikkei,ei ole global.

Peli näyttäisi jo olevan melko selvä.Monet tietty nyyhkii.Miksi?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

37

@36 arivesa

En yleensä viitsi vastata juttuihisi, koska ne ovat niin sekavaa, perustelematonta ja huonosti kirjoitettua ajatusvirtaa. Teen kuitenkin poikkeuksen.

> Näyttäisi ettei Sampan tarvitse juuri muuta ostaa,kuin lisenssit ARM-prosessoriarkkitehtuuriin

Raudan suhteen Samsung lienee kohtuullisen omavarainen. Elektroniikka ei kuitenkaan ole sitten Walkmanin ollut pelkästään rautaa. Samsungilta on toistaiseksi puuttunut softa-, käyttöliittymä- ja designosaaminen. Niistä se maksaa monella eri tavalla usealle eri taholle ja tulee todennäköisesti maksamaan jatkossakin.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

38

@37 Jonahan

Huomaatko että kirjoitat "aina" kun joku sanoo "negatiivista" Applesta.

Siihen mitä tulee perusteluihin niin se riippuu siitä mitä ihminen on valmis hyväksymään perusteluiksi. Jos jokin asia ei sovi ihmisen näkökulmaan usein hän ei myöskään hyväksy sen perusteluja. Jolloin perustelut usein heijastaa omia näkökulmia ja vähättelee tai liioittelee toisten näkökulmien perusteluita.

Molemmilla teistä oli ihan asiaakin teksteissä. Tarkoitukseni on sanoa että vaikka suotavaan on että asian ilmaisee selkeästi ja hyvällä suomenkiellellä, niin se varsinainen asia on kyllä se tärkein.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

39

@29
Mä lisäisin tähän, että voi olla näinkin, mutta emme myöskään tiedä mitkä oli ne realiteetit, joista Nokian muutosta oli pakotettu lähteä toteuttamaan. Sen kaikki varmaan myöntää kuitenkin, että Nokian kurssi piti vaihtaa.
Eli oliko vanhojen alustojen siivoaminen pakotettua (rahallisesti tai henkilöstön hereille potkimisen takia) vai oliko se kylmästi harkittua firman huonontamista?

Itse kuitenkin kallistun sille kannalle, että se oli enemmän pakotettua. Itse olisin halunnut nähdä Symbianin kohdalla hennompaa käsittelyä ja kuvittelen, että se olisi myös kannattanut. Nyky Symbian on minusta hyvä järjestelmä. Ei varmaan paras, kun on vanhakin, mutta varmasti se olisi myynyt siinä missä halppis Androiditkin vaikkapa. En olisi tosin uskonut, että ihmiset on niin lyhytnäköisiä, että ottivat Symbianin lynkkaamisen näin kirjaimellisesti...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

40

@38
> Huomaatko että kirjoitat "aina" kun joku sanoo "negatiivista" Applesta.

Mielenkiintoista, huomasit varmaan, että asia johon vastasin ja vastaukseni ei liittynyt millään tavoin Appleen? Vastasin väitteeseen Samsungin komponenttiomavaraisuudesta ja halusin muistuttaa, että nyt ja tulevaisuudessa softa ja käyttöliittymät ovat oleellinen osa kulutuselektroniikkaa.

Asia johon vastasin oli jokseenkin ainoa jonka koko kommentista luulin ymmärtäväni. Muuten se oli erittäin vaikeaselkoista, korkealentoista ja strukturoimatonta ajatusvirtaa.

> Siihen mitä tulee perusteluihin niin se riippuu siitä mitä ihminen on valmis hyväksymään perusteluiksi. Jos jokin asia ei sovi ihmisen näkökulmaan usein hän ei myöskään hyväksy sen perusteluja.

Ihan oikeasti harmittaa se, että ihminen, jolla tuntuu olevan paljon ajatuksia ja halu jakaa niitä, ilmaisee itseään tuossa muodossa.

Tyyli on äärimmilleen tiivistetyä, tekstiviestin tai sähkösanoman kaltaista. Useita muutaman lauseen kappaleita, jotka liittyvät toisiinsa hyvin höllästi, jos lainkaan. Sen seurauksena on vaikea ymmärtää mitä kirjoittaja tarkottaa tai mihin päätelmät tai väitteet perustuvat, niitä ei aseteta kontekstiin tai perustella millään tavalla.

Esimerkiksi yllä oli kolmen lyhyen kappaleen aikana aiheina Apple vs. Beatles, Samsungin komponenttihinnoittelu, Applen "lojaalisuus", eksistentialistinen pohdinta Jobsin, Nokian ja Samsungin olinpaikoista sekä kaiken tarkoituksesta ja arvaus ei-Samsung komponenttien laatutasosta. Se vaan on vähän liikaa. Kun tahti on tuo, tarvitsee lukija vähän, tai mielellään enemmänkin, tukea ymmärtääkseen mitä kirjoittaja tarkoittaa, ja pysyäkseen kärryillä kun aihepiiri vaihtuu vauhdilla.

Napakka ja lyhyt kirjoittaminen on hyvä tavoite, mutta se ei missään tapauksessa saa tapahtua ymmärrettävyyden kustannuksella, etenkään kun tyylilajina on asiateksti ja kirjoitus on tarkoitettu muidenkin luettavaksi.

> vaikka suotavaan on että asian ilmaisee selkeästi ja hyvällä suomenkiellellä, niin se varsinainen asia on kyllä se tärkein.

Tottakai, mutta jos tarkoituksena on, että vastaanottaja jaksaa lukea viestin ja ymmärtääkin sen, olisi suotavaa pitää kiinni tietyistä viestinnän konventioista. Eivät ne ole syntyneet sattumalta.

Muoto ei ole pääasia, mutta se vaikuttaa viestin välittymiseen ja vastaanottoon yllättävän paljon.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

41

@39
> Eli oliko vanhojen alustojen siivoaminen pakotettua (rahallisesti tai henkilöstön hereille potkimisen takia) vai oliko se kylmästi harkittua firman huonontamista?

Nähdäkseni se oli aikamoinen pakkorako, iso muutos tehtiin kun nähtiin, että silloinen kurssi vie karille. En tiedä miksi muutos tehtiin niin rajusti ja PR oli osin huonoa, Nokian johdon muistelmat varmaan valaisevat joskus kymmenen vuoden päästä.

Yksi suuri ongelma oli varmaankin se, että vuoden 2007 jälkeen (N95) Nokialta ei ole tullut yhtään suurta menestystuotetta kalleimpaan "huippupuhelimien" kategoriaan. Sen paikan vei iPhone ja muutamaa vuotta myöhemmin mukaan liittyivät tietyt Android mallit.

Tuo kategoria on tärkeä ainakin kolmesta pääsyystä: sen katteet ovat suurimmat, sillä saa näkyvyyttä brandille ja huippupuhelimet valuvat ajan myötä alempiin hintaluokkiin, jos kilpailukykyistä huipputuotetta ei ole, on luvassa ongelmia halvempiin kategorioihin muutaman vuoden kuluessa, ellei jotain suurta keksitä siinä välissä tai firmalla ole jotain erityistä etua esim. logistiikan tai tuotannon saralla.

Noin vuosina 2007—2009 iPhone otti huippusegmentin itselleen (huomattavasti kalliimmalla tuotteella), ja pakotti Symbianin halvempiin kategorioihin. Kasvavalla markkinalla ja suurella volyymillä toimiva Nokia pystyi toimimaan kohtuullisen hyvin siinäkin ympäristössä. Vuoden 2010 aikana Android tuli mukaan leikkiin ensin huippu- ja keskihintaisilla malleilla. Vuoden loppua kohti markkinalle tuli myös halpoja Androideja ja homma oli pitkälti siinä. Myöhässä ollut ja keskeneräinen S^3 käyttis ja alitehoinen mallisto oli hetkellinen apu (keskihintaisille Symbianeille), mutta aivan liian vähän, liian myöhään, kun Android jo söi halpojen Symbianmallien myyntiä.

Nokia vastasi Symbiankehityksestä jokseenkin yksin ja sen älypuhelinorganisaatio oli uuteen markkinatilanteeseen nähden aivan liian iso ja hidas. Organisaation eri osat eivät tehneet riittävästi yhteistyötä, päällekkäisyyttä oli paljon ja liki kilpailtiin itseään vastaan. Arvioiden mukaan pelkästään Symbianin R&D-kustannukset olivat vuonna 2010 enemmän kuin Applen koko R&D. Ja Apple teki älypuhelinten lisäksi musiikkisoittimia, tabletteja, tietokoneita ja vähän sovelluksiakin. Android-valmistajille Android on edullinen, ei tietenkään ilmainen, koska kustomoinnit, ylläpito, päivitykset maksavat. (Kuten nyttemmin lisenssimaksut mm. Microsoftille, mutta niitä ei tuolloin ollut)


> Nyky Symbian on minusta hyvä järjestelmä. Ei varmaan paras, kun on vanhakin, mutta varmasti se olisi myynyt siinä missä halppis Androiditkin vaikkapa.

Uusin Symbian on aika erilainen verrattuna vuoden 2010 Symbianiin, jos S^3 ja sen seuraajat olisivat tulleet nopeammin olisi homma voinut toimia muutaman vuoden kauemmin ja antaa mahdollisuuden Maemolle, niin ei käynyt. Ja molempiin olisi ollut hyvä saada muita valmistajia jakamaan kustannuksia.

Ongelmana vuoden 2010 lopussa oli nimenomaan se, että halpoja Androideja vastaan ei pärjätty markkinalla ja Nokia joutui yksin maksamaan kahden ison älypuhelinkäyttöjärjestelmän kehityksen. Myös ongelmat ulkopolisen kehittäjien kaikkoamisessa Androidiin ja iOS:iin sekä olematon presenssi USA:ssa olisivat olleet isoja ongelmia, vaikka tuote olisi ollut selvästi parempi kuin Android ja sen kehittäminen ei olisi maksanut mitään, ekosysteemi ei ole pelkkä puhelin.

Vastaa
aj84
aj84

44

Jarjattu alumiini on ehkä se viimeinen materiaali mitä käyttäisin missään. Työmaalla saa joka päivä uudestaan ja uudestaan todeta kuinka meltoa pasketta alumiini on. Puhelimet eivät siis enään ole täynnä naarmuja, vaan lommoja. Tuleekohan mankeli mukana ?

Vastaa
pentsu
pentsu

45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti KIPPO76:

21@ 18@
Helppo se on siä köyhän huudella kun ei ole varaa ostaa Samsungin huippumalleja. Isi ostaa teille jonneille sit sen Nokia Lumia 610 millä voitte pelata kiukkuunne sitä Angry Birdsiä. Onhan Samsungin Galaxy S sarja ollut jo vuosia ylivoimaisesti paras puhelin 1,2 ja nyt 3. oikeestaan edes lähelle ei ole kukaan päässyt.

Ensimmäinen trolli nimimerkillä... Mulla on sulle pari kommenttia.

-Olenko Suomen ensimmäinen 39-vuotias jonne?

-Ei, isäni ei ole ostanut mulle lumiaa. Nokiaa kuitenkin käyttelen.

-Luulen että mulla olisi varaa ostaa joku Samsungkin, jos sellaisen haluaisin. En halua. Köyhäksi en itseäni nimittäisi, mutta en kyllä rikkaaksikaan.

-Puhelimessani on muuten Angry Birds. En ole pelannut sillä kiukuissani, enkä muutenkaan.

Neuvo sulle:

Laita kone kiinni, mene syömään äitisi laittama iltapala ja sitten nukkumaan kun äitisi käski. Koita vaikka aamuksi keksiä jotain järkevämpää sanottavaa...

Vastaa
himpo
himpo

46

Kyllä Super Nintendo OLI paras 16-bittinen konsoli!!!
HD-DVD OLI parempi kuin BluRay!!!

Kenellä OLI paras älypuhelin lisätään vain tähän listaan ja ketään se ei enää kiinnosta koska tulevaisuus...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
en ymmärrä (vahvistamaton)

47

En ymmärrä sitä miten Nokian muotoilua murjotaan ihan maan rakoon, kun kilpailijat tekee tällaisia kiltisti sanottuna kakkapökäleen näköisiä luureja. Samsungin muotoilu on muutenki ihan aanuksesta.

Vastaa
arivesa
arivesa

48

@47
Siis myös Applen? Muutenhan ei Sam. tietenkään voisi olla kopioinnista syytettynä.Suorakulmio pyörein nurkin lie kuitenkin se järkiratkaisu,eikä oikeasti kenenkään patentoitavissa.

Turhat kulmikkaat kantit vailla funktiota,ovat juuri turhakkeita.
Kuka niistä saa mitään kiksejä,ja jos,miksi? Ei mitään käyttöä.
"Muotoilusta" oleellisena ostokriteerinä puhunevat vain ne,joilla ei ole varsinaista asiaa.Itse en terävänurkkaista hankkisi.
Ei mitään hyötyä,jokunen selvä haitta kuitenkin.

Samoja lettuja ovat oikeastaan näyttöjensä takia kaikki,turha edes puhua mistään "muotoilusta".Sille kun ei ole oikein tilaa,eikä tilaustakaan.Omituisuudet kun vain hankaloittavat arkikäyttöä.

Eiköhän lopulta vain myyntimäärät ole valmistajille tärkeitä?

Vastaa
arivesa
arivesa

52

@49
Tämä lie ainoa haukattua Omppua todella sapettava asia.

Juuri näin Huawein uuden Android-luurin jossain jutussa,ei syytteen kannalta poikkea pätkääkään Sampan vastaavista. Eikä muutkaan.
Jos Apple yrittää tästedes elättää itsensä korvauskanteilla,"iloista metsästystä". Vastassa on ainoastaan koko muu alan teollisuus,sekä tietty iso G.
Todellinen,vaikkakin väärää tietä lähestytty kohteensa.

Taitaa Applen prime time olla jo historiaa?
Noilta muilta kun pitäisi tuotanto ostaa.Kuka lie enää halukas riitapukarin kumppaniksi? Puukottanut jo selkään luottokaveriansa, luullen olevansa jotenkin "riippumaton".Köyhää ja tuhoisaa,eikä lopulta kenenkään etu.

Vastaa
arivesa
arivesa

53

Näköjään ei Pure View tule esitellyn tasoisena Nokialta WP8:aan.
Olisi ehkä ollut,ei volyymimalli,mutta erikoisuus joillekin.

Hankala erottua myyntiin tunkevista muista,ja niitä tulee paljon.
Muilla lienevät sivujuonteena muun oheen, Nokia-rukalla
only game in town.Jäänee vähäiseksi niche-valmis(tut)tajaksi?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

54

@arivesa
> Taitaa Applen prime time olla jo historiaa?

Riippuu pitkälti mitä tarkoitat termillä "prime time". En näe mitään syytä, että Applen suunta mitenkään radikaalisti muuttuisi lähivuosina.

Kasvu saattaa tietenkin hidastua, etenkin segmenteissä, joilla se on ollut mukana pidempään, mutta iPadissa ja mahdollisissa uusissa toimialoissa on kasvupotentiaalia vaikka kuinka. Kuten älypuhelimissakin, etenkin Aasiassa.

> Noilta muilta kun pitäisi tuotanto ostaa.Kuka lie enää halukas riitapukarin kumppaniksi?

Niin pitkään kun rahaa löytyy, ja sitähän löytyy, riittää yhteistyökumppaneita. Aasiassa on vaikka kuinka paljon sopimusvalmistajia ja komponenttivalmistajia, joille dollarit kelpaavat.

> Puukottanut jo selkään luottokaveriansa,

Sulla on taisi mennä puurot ja jauhot sekaisin. Komponenttitoimittajahan tässä suoritti kopioinnin.

Tilanne olisi analoginen, jos Foxconn, TI tai Intel alkaisi myymään Nokia-kopioita. Tai Nokialta tulisi yllätysvetona Linux-käyttis, johon olisi kopioitu Windows Phonen käyttöliittymä. Kuka puukottaa ketä?

Vastaa
arivesa
arivesa

55

@54
Häh? Ei Intel tietääkseni tee eikä myy mitään luureja.
Sensijaan Kiinan markkinat ovat kuulemma olleet täynnä Nokia-kopioita,kuten myös Apple-kopioitakin.Jo ajat.

Rahalla tietty saa,tai on tähänasti saanut,ostaa osia mikäli ei miljardisyyte ole odotettavissa.Saa nähdä kuinka jatkossa?

Siis nelikulmio on kopio? Miten ihmeessä? Ei voine millään järjellä patentoida,eikä ole. Koskisi siis syytemielessä kaikkia muitakin samanlaisia.

Ompun kosketysnäyttökin on itsessään kopio muualta,vaikkapa esim. Raytheon tai muista 90-luvun karttaplottereista,jotka eivä nekään viisaasti väittäneet sitä keksineensä,US Mil.-konstruktio kun on.

Lisäksi Jobs-vainaan kaunaisessa tähtäimessä oli Google,ei yksi luurinvalmistaja."Isku" kohdennettu väärään maaliin,eikä lupaa valoisaa tulevaa muista riippuvalle valmistuttajalle.
Eikä ostavalta yleisöltäkään tämä sekoilu ole jäänyt huomaamatta.

Siksi luulen Ompun parhaiden aikojen jo menneen.Ei Nokiakaan hetkessä pudonnut,vaan ajanmyötä.Lopussa kuitenkin ällistyttävän vauhdikkaasti.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

56

@55
> Ei Intel tietääkseni tee eikä myy mitään luureja

Ei tällä hetkellä tee, entäs sitten?

*Jos* Intel kopioisi vaikka Lumia 800:n *olisi* tilanne sama kuin Samsungin ja Applen tapauksessa, komponenttitoimittaja kopioisi asiakkaansa tuotteen törkeästi. Tai *jos* Nokia kopioisi WP7:n käyttöliittymän omaan käyttöjärjestelmäänsä. Ja Nokia tekee käyttöjärjestelmiä tänäänkin, vaikkei silläkään ole esimerkin kannalta merkitystä suuntaan tai toiseen.

Ihan totta, Kiina on täynnä kopioita vaikka mistä. Sille ei oikein voi mitään, mutta ei se ole mikään tavoiteltava asiantila. Ja vaikka Samsungin yrityskulttuuriin kuuluukin kopiointi (lue esimerkiksi se jossain toisessa ketjussa esitetty hesarin artikkeli), ei sitä pidä purematta niellä Korean ulkopuolella.


> Siis nelikulmio on kopio?

Kaikki nelikulmiot eivät ole kopioita iPhonesta, mutta kaikki kopiot ovat nelikulmioita. Samsungin lakimiesten propaganda vaikuttaa uponneen surullisen hyvin, kun tuota vaan jaksat toistaa.

Ja kyllähän hyvin tiedät, että Samsung kopioi tiettyihin tuotteisiinsa paljon muutakin kuin laitteen kuoren. En jaksa toistaa itsestäänselvyyksiä.

> Ompun kosketysnäyttökin on itsessään kopio

Mitäköhän mahdat oikein tarkoittaa? Apple on patentoinut tiettyjä spesifejä yksityiskohtia kosketusnäyttöteknologiaan sekä käyttöliittymien ulkonäköön ja toimintaan liittyen. Ei missään tapaukessa "kosketusnäyttöä" sinällään. Kosketusnäyttöjä ja käyttöliittymiä on tehty Applen patentteja rikkomatta sekä paljon ennen että jälkeen iPhonen. Samsung vaan alkoi leikkimään peliä jossa se yritti rikkoa mahdollisimman montaa samalla kertaa, ja pakata tuotteen mahdollisimman iPhone 3G:n näköiseen pakettiin. "Sattumalta".


Jobsista en tiedä, mutta Applen "isku" oli kohdistettu täysin oikein, pahimpaan kopioijaan, joka on hyötynyt siitä suunnattomasti (eniten ehkä Nokian, RIM:n, HTC:n ja muiden reilummin pelanneiden kustannuksella, mutta sitä on vaikea korjata).

Rahasta ei suoranaisesti ole kysymys vaan IP:n suojelusta, reilusta kilpailusta ja sen takaamisesta *tulevaisuudessa*. Kannattaa huomioida, että Googlella ei ole suoria tuloja Androidista ja se nimenomaisesti on vierittänyt vastuun lisenssikysymyksistä puhelinvalmistajalle. Google ei myöskään pakottanut Samsungia Applen laitteiden kopiointiin, päin vastoin, se suositteli suurempaa erottautumista. Ongelmalliset käyttöliittymäimitaatiot ovat paljolti Samsungin omia lisäyksiä, joita ei Vanilla Anroidista löydy.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.