Eduskunta kielsi kännykkäliittymien puhelinmyynnin

20
Teemu Laitila

Eduskunta kielsi kännykkäliittymien puhelinmyynnin
Eduskunta on kieltämässä kännykkäliittymien puhelinmyynnin kolmen vuoden määräajaksi. Kiellon on tarkoitus astua voimaan kesällä. Väliaikaista kieltoa perustellaan puhelinmarkkinoinnin kohdalla ilmenneillä ongelmilla, sillä erityisesti ikääntyneillä on asiakkailla on ollut vaikeuksia hahmottaa sopimusehtoja puhelinkeskustelun perusteella.

Liittymien myynti puhelimen välityksellä olisi edelleen sallittua asiakkaan omasta pyynnöstä ja operaattorin omien asiakkaiden tapauksessa. Laki kieltää myös teleoperaattoreiden nykyisin harrastaman asiakkaiden takaisin houkuttelun erilaisilla tarjouksilla silloin, kun asiakas on vaihtamassa numeronsa toiselle operaattorille.

Ylen mukaan ongelmia on ollut esimerkiksi siinä, että asiakkaan nykyinen liittymä on saatettu irtisanoa jo pelkän puhelinkeskustelun perusteella, jolloin asiakas on uutta liittymää odottaessaan jäänyt ilman toimivaa liittymää useiksi päiviksi.Myös perustuslakivaliokunta otti asiaan kantaa, sillä sen tulkinnan mukaan myös markkinointi kuuluu sananvapauden piiriin, vaikkakaan kyseessä ei ole sen ydinalue. Valiokunta päätti kuitenkin hyväksyä lain sillä perusteella, että kyseessä on väliaikaiseksi tarkoitettu toimenpide. Ylen mukaan valiokunta olisi mieluummin parantanut tilannetta valvomalla paremmin lain noudattamista numeronsiirtojen yhteydessä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Oppo Reno 12 Pro – hinta laskenut -18%

Oppo Reno 12 Pro
443 € CDON
550 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 542 €

Kommentit (20)

Jupsu
Jupsu

1

Kuuluuko tämän piiriin myös siis ne kun vaihat operaattoria ja nykyinen operaattorisi laittaa viestiä että soita numeroon niin tarjoamme paremman tarjouksen, jos tarkottaa niin aika huono, sillä sain juuri älyttömän tarjouksen kun jäin vanhalle operaattorille.. 2000min puhetta, 1000 tekstiviestiä ja maksiminopeuksinen netti 15€/kk, tuollaisia tarjouksia ei muuten kyllä saa!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
CarpeDiem^ (vahvistamaton)

2

Laki kieltää myös teleoperaattoreiden nykyisin harrastaman asiakkaiden takaisin houkuttelun erilaisilla tarjouksilla silloin, kun asiakas on vaihtamassa numeronsa toiselle operaattorille.

Vittumaisesti vaikuttaa siltä...
Paitsi aiemmin mainitaan ettei laki kiellä omienasiakkaiden soittamista, joten ilmeinen porsaanreikä ?

Vastaa
Jupsu
Jupsu

3

niin ja se että saako vielä txt lähettää ja itse soittaa mutta he eivät saa soittaa? monimutkaista..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
arcci (vahvistamaton)

4

@1 Kyllä tarkoittaa, tuo operaattorilta saatava "winback" tarjous sisältyy lakiin. Lakihan koskee vain ja ainoastaan "numsi" kauppoja eli numeronsiirtoja toiselta operaattorilta toiselle. Jos joku kuvitteli ettei tarvitsisi minua tai muita Elisan työntekijöiden tuputtamista kuunnella enää on hyvinkin väärässä, toiminta jatkuu kaikkien muiden tuotteiden osalta vielä rajummin. Jos haluaa halvemman liittymän puhelimitse niin kannattaa ottaa se itse esille kun joku soittaa matkapuhelin operaattorilta. ps. Kampanjat ovat oikeasti ihan hyviä, esim pakettiliittymä -50% 24kk ilman määräaikaista sopimusta.

Vastaa
blizzu
blizzu

5

Ja taas kaadettiin satoja työpaikkoja suomesta ja pari firmaa pistettiin nurin. Ei mua oo vielä ainakaan häirinnyt paremmat hinnat ja paremmat tarjoukset...

Vastaa
Jupsu
Jupsu

6

5@ jep sama täällä, itseäni kyllä harmittaa kun koskaan en niitä puheluita ole edes saannut, syynä varmaan salainen numero, mutta ymmärrän myös pointin, jouduin tuossa juuri pari kk sitten perumaan isovanhempieni tilaamat liittymät kun myyjä oli puhunut sitä sun tätä ja isovanhemmat tajunneet puoltakaan ja vastanneet kyllä, eikö tuohon voisi mielummin soveltaa jonkin ikärajoituksen? tai esim että voit erikseen kieltää kun liittymän avaat tms että tuo liittymien telemarkkinointi kielletään, sitten siitä menisi kaikkien operaattoreiden tietoon.. tai esim jokin ikäraja esim 60v vanhemmille ei soiteltaisi? nojoo.. ei voi mitään..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
CarpeDiem^ (vahvistamaton)

7

@3 Ei varmaankaan estä txt lähettämistä jossa pyydetään asiakasta soittamaan, sillä silloinhan se on asiakkaan itsensä päätettävissä soittaako siihen vai ei...
Toivottavasti näin...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
arcci (vahvistamaton)

8

@jupsu
Ammattisalaisuutena pidetyn asian voin kertoa, että kannattaa ottaa itse yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun ja valehdella että olet saanut tarjouksen kilpailevalta operaattorilta, ja kysyä että onko teillä tarjota mitään. Näin ainakin saunalahti antaa 100% varmasti puhepakettisi puoleenhintaan seuraavaksi vuodeksi. Ja tuosta ikä hommasta sen verran että ainakin elisalla on tapana kontaktoida lähiomaista jos asiakas on syntynyt ennen vuotta -37.

Vastaa
jartar
jartar

9

Erittäin hyvä juttu. Vielä kun nettiliittymien (erityisesti mokkulat) myynti saadaan kiellettyä kännykän välityksellä niin ollaan jo aika hyvässä pisteessä. Puhelinmyyjät ovat jo kauan aikaa kaivaneet verta nenästään ja nyt saivat sen mitä ansaitsevatkin...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

10

8@
>ja tuosta ikä hommasta sen verran että ainakin elisalla on tapana
>kontaktoida lähiomaista jos asiakas on syntynyt ennen vuotta -37.

Eihän Elisa edes uus myy Elisa mobiilia kuluttaja-asiakkaille.

Vastaa
dRD
dRD

11

Saunalahdesta kun ei muuten ole mitään pahaa sanottavaa, niin pakko avautua kuitenkin tästä vanhuksille tapahtuvasta puhelinmyynnistä. 88v mummoni puolesta olen viimeisen vuoden sisään saanut selvitellä kahteenkin otteeseen, kun on myyty hänelle liittymä, vaikka DNA:nn kytkyä on vielä vuoden verran voimassa. DNA:lta tupsahtanut ilmoitus, että pitäis kansaneläkkeestä lohkaista parisataa että kuitataan loppukytky pois, niin ei ole paljoa naurattanut. Ja markkinointikielto vaatii kuulemma ihmisen itsensä soittamisen johonkin automaattiin, ei onnistu valtuuttaminen tms, joten sekään ei ole ollut vaihtoehto. Tiedän kyllä, että eiväthän operaattorit yleensä itse noita myy, vaan joku puhelinmyyntifirma, mutta operaattori ne myyntikeinot ja -tavat loppupeleissä siunaa kuitenkin.

Joten, sitä saa mitä tilaa, sanoisin.

Vastaa
perhana
perhana

13

Tuo vanhuksille pakkomyynti on käynyt kyllä sujuvasti muiltakin kuin saunalahdelta, eräs vanha sukulaisrouva jokin aika sitten pyysi minua katsomaan saamaansa "sopimustarjousta" ja kertoi että DNA:n puhelinmyyjä oli yrittänyt kaupata hänelle liittymää ja hän oli sanonut että ei tee mitään kauppoja puhelimessa, jolloin oli sitten myyjän kanssa sovittu että sieltä laitetaan tarjous kirjeessä luettavaksi.
Tätä "tarjousta" lukiessani sitten totesin että kyllähän tämä näyttää olevan selkeä tilausvahvistus uusine sim-kortteineen eikä mikään tarjous, ja mummeli ei sitä millään uskonut vaan väitti ettei hän ole mitään kauppoja vielä sopinut vaan pyysi laittamaan tarjouksen kirjallisena... parin päivän päästä hän sitten sai tekstiviestin jossa kehotettiin vaihtamaan uusi sim-kortti puhelimeen koska vanha liittymä katkeaa kahden tunnin kuluttua.

Vastaa
Curvy2
Curvy2

15

Minusta ensin voidaan ottaa markkinointimielessä yhteys asiakkaaseen, ja hänen annettua tietonsa,jonka he jo muutenkin tietävät ja asiakkaan lähetettyä allekirjoituksella varustettuna A4-sopimuspaperin yhtiöön, niin silloin toimitaan oikein.
Esim. Kuulovammaiselle ukolle tai mummolle soitetaan, ja vanhukset vastaavat "Nii, kyllä,kyllä, niinhän se on", vaikkeivat kuule puhelusta mitään. Aivan sama näillä lehtikauppiailla, minulla aihettanut jo sen, että en vastaa kuin tutuille.
Tälläsen bisneksen tekijän voisin viedä saunan taakse tärkeisiin liikeneuvotteluihin. Kysäisin vielä, että voinko käyttää kytkykauppana tota sun uutta Audias?...kyllä, kyllä niinhä se on. Tulis vastaus sen jälkeen.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

16

Miten puhelinmyynnissä kännykkäliittymien myynti eroaa muusta puhelinmyynnistä? Samaa huijausta ja paskaa se kaikki puhelinmyynti on.

Vastaa
panther4
panther4

18

joo hyvä päätös kerrankin eduskunnalta. itellä menny monta kertaa hermot noihin liitymä kauppiaisiin. viimeks suuttui saunalahden liittymän kaupustelija. kun en huolinut netti enkä puhelin, liittymää. 15 minuttia väiteltiin dnan ja saunalahden hinnoista. ja kun sanoin koko ajan että en vaihda. niin se löi lopuksi luurin korvaan.

Vastaa
Kylanmies
Kylanmies

19

Muutama kommentti aikaisempiin puheenvuoroihin:

@9 Toisin kuin useimmissa lehtimyyntifirmoissa, ainakin Saunalahdella puhelut nauhoitetaan. Mikäli asiakas kokee tulleensa huijatuksi, niin suosittelisin ottamaan yhteyttä myyjään ja jos ei sitä kautta homma selviä, niin sitten poliisiin. Sanallinen sopimus on sitova Suomen lain mukaan ja jos voidaan nauhalta selvittää, että sopimus perustui virheellisen tiedon antamiseen, niin kauppa voidaan purkaa.

@10 arcci tarkoitti varmaan Elisa-konsernia. Saunalahdella on siis sama käytäntö.

@11 Saunalahdelle voi tehdä suoramarkkinointikiellon Saunalahden verkkosivujen alalaidasta löytyvän linkin kautta: https://oma.saunalahti.fi/settings/TelemarketDenial
Henkilökohtaisena mielipiteenä sanoisin, että tuossa tapauksessa ottaisin itse mummoni liittymän omistukseeni ja siirtäisin mummon käyttäjäksi ja pitäisin laskutusosoitteen ennallaan. Tällöin mummo ei voisi mennä tekemään mitään sopimuksia liittymäänsä koskien, eikä sille varmaan tarvetta olekaan?

@13 Minä en ymmärrä miksi ihmiset ei vie näitä poliisitutkintaan. Minä ainakin veisin, jos minulle tehtäisiin samoin. Mitä olen asiakkailta kuullut, niin ihan pelkästään perään soittamalla on monet saaneet ihan huomattaviakin korvauksia, koska ei ne firmat oikeasti tuollaiseen markkinointiin kannusta vaan se on ihan niiden myyjien omaa ahneutta, että koittavat höpläyttää vanhoja ihmisiä. Monissa firmoissa valitettavasti laadun tarkkailu on vaan vielä, niin lapsen kengissä, että tuollaisen epäasiallisen toiminnan huomaamiseen kestää liian kauan. Tätähän perustuslakivaliokunta halusi korjattavan ja olen siinä kyllä aivan samoilla linjoilla.

@14 Eivät varmasti opi, sillä tämä on operaattorien kannalta hyvä laki. Se vähentää kilpailua ja mahdollistaa täten suurempien katteiden ottamisen asiakkailta. Kolmen vuoden päästä homma alkaa taas alusta ja jos lainsäädäntö ei ole muilla tavoin kehittynyt, niin todennäköisesti tänä väliaikana on pikemminkin hyvät käytänteet ehtineet unohtua ja numsityrkytys vanhuksille tuottaa entistä enemmän ongelmia.

@15 Sanallinen sopimus on lainvoimainen. Minustakin lainsäädäntöä voitaisiin tältä osin muuttaa, niin että vaadittaisiin joko allekirjoitus tai esim. hyväksyntä verkkopankkitunnuksilla, mutta jostain syystä eduskunta ei halua tähän mennä. En ole kuullut keneltäkään, että miksi.

@16 Sekä lehtiä, että kännykkäliittymiä kaupanneena voin sanoa, että kyllä lehtimyynti on paljon pahempaa kusetusta. Kännykkäliittymiä kaupatessa useimmiten kuitenkin tarjotaan säästöä asiakkaalle. Lehtiä myytäessä taas "ilmaisia" lehtiä, joiden postimaksut ovat sitä kokoluokkaa, että niillä lähettäisi ne lehdet jo vaikka Kiinaan asti. Jälkimmäistä markkinointitapaa en suostunut itse käyttämään, jonka takia lopetin lehtimyynnin, kun ei rehellisellä meiningillä mennyt tarpeeksi kaupaksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

20

19@
>Toisin kuin useimmissa lehtimyyntifirmoissa, ainakin Saunalahdella
> puhelut nauhoitetaan.

Totta, mutta niitä käytetään asiakkasta vastaan ja uhkailuu, asiakkaan on niitä vaikea, ellei mahdoton saada.

>Sekä lehtiä, että kännykkäliittymiä kaupanneena voin sanoa, että
>kyllä lehtimyynti on paljon pahempaa kusetusta.

Pahentunut lehtimyyntikin, siinä sentäs voi myyjän aloittaman kaupan perua kun huomaa että lehtiä alkaa tulemaan. usein myös oninstuu. Telepalveluiden myynnissä voi käydä niin että ei saa peruttua ja voi olla toimimaton palvelu, jolla paljon isompi merkitys kuin jonkin lehden tulemisella ja tulematta jäämisellä.


Ala sai sitä mitä oli kerjännyt vuosia, eivät voi syyttää kuin itseään (toisiaan)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.