Garmin Forerunner 965 arvostelu - juoksijalle suunniteltu, lähes täydellinen älykello
4Sisällys
Otimme pitkään testiin Garminin vuonna 2023 julkaiseman, juoksijoille suunnatun urheilukellon, Garmin Forerunner 965:n.
Kello on asemoitu Garminin laajassa valikoimassa yhtiön parhaaksi, nimenomaan juoksijoille suunnitelluksi kelloksi. Se on suora seuraaja aiemmin arvotelemallemme Garmin Forerunner 955:lle ja samalla kalliimpi sisarmalli Forerunner 265:lle.
Kesään 2024 tultaessa, kun vihdoin saamme arvostelumme valmiiksi, on kellon hinta ehtinyt laskea jo jonkin verran julkaisuhetken hinnastaan ja on tällä hetkellä noin 650 euroa. Se edustaa Garminin mallistossa edelleen parasta Forerunner-sarjan kelloa, eli yhtiön näkemystä täydellisestä juoksukellosta.
Kuten todettua, testijaksosta tuli tavallistakin pidempi ja kelloa käytettiin yhteen putkeen yli kolmen kuukauden ajan - niin juostessa, kävellessä, nukkuessa, kuntosalilla kuin arjessakin.
Joten, onko Forerunner 965 todella niin hyvä paketti juoksijalle ja aktiiviliikkujalle kuin luvataan..?
Ulkonäkö ja muotoilu
Garmin Forerunner 965 on häpeilemättä urheilukellon näköinen. Kellossa on Garminin juoksukelloille tyypilliseen tapaan viisi fyysistä painiketta ja muutoinkin muotoilu on hyvin perinteistä urheilukellojen linjaa noudattavaa.
Kellon vasemmalla sivulla on kolme painiketta, joilla hoidetaan pääasiassa valikoiden navigointi, jos ei haluta käyttää kosketusnäyttöä navigointiin.
Oikealta sivulta löytyy puolestaan kaksi painiketta, joista ylempi on pikavalinta suorituksen aloitukselle ja alempi on ns. takaisin -painike.
Merkittävin uudistus Forerunner 965:ssa sen edeltäjään nähden on ehdottomasti se, että aiempi matriisipohjainen näyttö on korvattu modernilla, tarkalla (454x454 pikseliä) 1,4-tuumaisella AMOLED-näytöllä. Pientä rutinaa voi kuitenkin antaa siitä, että näytön reunukset ovat edelleen varsin leveät.
Runko on Forerunnerissa titaania ja kello itsessään on kokoisekseen erittäin kevyen oloinen, vaikka onkin ei olekaan aivan pienimmästä päästä ulkomitoiltaan eikä edes painoltaan. Ohueksikaan Forerunner 965:sta ei misään nimessä voi kehua.
Garmin Forerunner 965 tekniset tiedot
Näyttö
- 1,4 tuumaa, AMOLED, 454x454
Paino
- 53 grammaa (ilman hihnaa)
Suojaus
- 5ATM
Ulkomitat
- 47,1 x 47,1 x 13,2 mm
Rannekkeen koko
- 22 mm
Akku
- 23 vuorokautta (valmistajan ilmoittama, virransäästötilassa)
Yhteydet
- ANT+, Bluetooth, NFC
Muuta
- vesitiiviys 50m syvyyteen saakka, titaanirunko
Puhelintuki
- Toimii sekä Android-puhelinten että iPhonejen kanssa
Hinta
- arvosteluhetkellä 650 euroa, katso päivän hinta täältä
Istuvuus
Istuvuuden osalta Garmin ei tuota pettymystä tälläkään kertaa. Mukana toimitettava silikoninen, kirkkaan keltainen ranneke sisältää tiheästi reikiä, joista voi valita tiukkuuden makunsa mukaan.
Ylivoimaisesti paras piirre Forerunnerin istuvuudessa on se, että kello saa luettua sykkeen ja muut mittausarvot myös silloin, kun kello on ranteessa erittäin löysällä. Samoin kellon siirtäminen selkeästi ylemmäs käsivartta pitkin pitää mittaukset toiminnassa takuuvarmasti - tätä tulee käytettyä etenkin nyrkkeilytreeneissä, jossa käsisiteet ja nyrkkeilyhanska pakottavat siirtämään kellon kymmenisen senttiä rannetta ylemmäs.
Runko itsessään oli kohtuullisen sopivan kokoinen tällaiselle sirorakenteiselle miehenpuolikkaalle, vaikka Forerunner 965:sta ei olekaan erikseen pienempää mallia, ainoan mallin ollessa 47mm rungolla varustettu. Mutta pieniluiselle naiselle kellon runko on todennäköisesti liian iso ja häiritsisi kellon istuvuutta.
Käyttöliittymä ja käytettävyys
Käyttöliittymän osalta Garmin Forerunner 965 ei ota mitään irtiottoja Garminin perinteiseen käyttöliittymään nähden, vaan kello toimii täsmälleen samalla tavalla kuin muutkin Garminin kellot.
Navigointi valikoissa tapahtuu joko fyysisillä painikkeilla tai kosketusnäytöllä. Käytännössä oma havaintoni on se, että Garminin maailmaan uutena hyppäävät käyttäjät käyttävät kelloa ensimmäisen kuukauden ajan pitkälti kosketusnäytön avulla - mutta käyttöliittymän kanssa sinuiksi päässeet siirtyvät käyttämään fyysisiä nappeja.
Etenkin ns. älykellomaailmasta eli Googlen ja Applen maailmasta loikka Garminiin on kohtuullisen iso, koska logiikka on rakennettu siten, että tärkeimmät toiminnot ovat selkeästi kaiken muun edellä. Eli perustilastot ja suoritusten aloittaminen löytyvät heti - asetuksia ja sen sellaista taas pitää tonkia syvemmältä käyttöliittymän syövereistä.
Urheilussa
Urheilukelloja on mielestämme turha testata, jos niitä testatessa ei urheile. Joten Forerunner 965:n kanssa liikuttiin useamman kuukauden ajan, vähintään tunti joka päivä. Testijakson aikana mittariin kertyi juoksua, kuntonyrkkeilyä, valtava määrä kävelyä sekä pyöräilyä.
Juoksussa dataa kerätään tavalliselle kuntojuoksijalle jopa hengästyttävä määrä. Ylläolevissa graafeissa on yhden ainoan juoksulenkin ajalta kerätyt tiedot. Forerunner 965 kertoo lenkin hyödyt, sykealueet, korkeuserot, askeltahdin ja kierrosnopeudet. Mutta useimpiin muihin kelloihin verrattuna dataa löytyy vieläkin enemmän: juoksuasennon pystysuhteen, askeleen keston maassa sekä varsin näppärän kestävyystiedon. Näistä kestävyystieto kertoo sen, kuinka paljon “puhtia” olisi vielä ollut jäljellä lenkin eri kohdissa - eli käytännössä sen, miten pitkän lenkin olisi voinut samalla tahdilla vielä vetää.
GPS oli mittaustemme ja karttavertailujemme mukaan erittäin hyvin paikkaansapitävä, etenkin kun juoksulenkit tehtiin pääsääntöisesti kaupungin keskustassa, kerrostalojen varjossa. Karttakuvista näkyvät hyvin mm. kohdat, joissa on siirrytty ajoradan toisella puolella olevalle jalkakäytävälle.
Ainoastaan alikulkutunneleissa signaali katosi, mutta käytännössä heti tunnelin jälkeen signaali löytyi uudestaan - ja kartan algoritmit osasivat hahmottaa pätkäisyn, eikä mitään omituista hyppelyä syntynyt kartalle. GPS myös löytyi käytännössä parin sekunnin sisällä siitä, kun kerrostalon ovesta astuttiin ulos, valmiina lenkille.
Sykkeen osalta Forerunner 965 jatkoi Garminin herkkää sykkeen mittausta. Nyrkkeilysalissa kello pitää nostaa varsin ylös käsivartta pitkin, jotta käsisiteet ja hanskat saadaan kunnolla käteen, niiden painamatta kelloa. Näissä tilanteissa parikin testaamaani kelloa on sekoillut hieman sykkeen kanssa, kun helpoin paikka - eli ranne - ei olekaan enää tarjolla. Myös pidettäessä (kävellessä) kelloa hyvinkin löysällä ranteessa, syke löytyi aina.
Sykettä vertasin rinnalta sykkeen mittaavaan sykevyöhön parin lenkin ajan ja kellon syke vastasi hyvinkin tarkasti sykevyön mittaustuloksia, mutta sykkeen muutoksissa oli pieni 1-2 sekunnin mittainen viive sykevyöhön verrattuna - tämä on sinänsä ranteesta sykettä mitattaessa täysin normaalia.
Älypuhelinsovellus
Testijakson aikana luotettava ja lähes täydelliseksi vuosien mittaan todettu Garminin älypuhelinsovellus Garmin Connect uudistui merkittävästi.
Isoin uudistus oli sovelluksen kotinäkymän uudistuminen, jossa aiempi tiivis listaus vuorokauden tärkeimmistä tilastoista vaihtui enemmän tilaa vieviin, valittavissa oleviin tietolaatikoihin. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että uudistus oli jättiloikka huonompaan suuntaan - nyt kaikkea itseäni kiinnostavaa dataa ei saa enää mahtumaan ruudulle ilman alaspäin vierittämistä. Laatikoista pääsee kyllä asetuksia kaivamalla eroon, mutta vanhaa listatyyliä ei saa enää palautettua näkyviin.
Mutta kenties muutoksen on ajateltu madaltavan kynnystä muista kellomerkeistä Garminin pariin siirtyjille - joissa tämän tyyppinen esitystapa on hyvin yleistä.
Päänäkymää lukuunottamatta sovellus on edelleen yhtä timanttinen kuin aina ennenkin. Vaikka Forerunner 965 kerää kantajastaan ja liikunnasta aivan järisyttävän määrän dataa, kaikki kerätty tieto on järkevästi jäsennelty ja löydettävissä.
Erityiskiitokset Garminille pitää antaa siitä, että myös monimutkaisemmat konseptit on selitetty tietojen ohessa - eli vaikkapa mitä tarkoittavat mäkipisteet tai miten lasketaan kuntoikä.
Garmin Connect on saatavilla sekä Androidille että iPhonelle ja se toimii molemmissa käytännössä identtisesti.
Uni ja terveystiedot
Unen seurannassa Garmin Forerunner 965 ja Garminin algoritmit muutenkin ovat ottaneet jättiloikan viimeisen vuoden, puolentoista aikana. Forerunner 965 on yksi niistä Garminin nykymalleista, joka tunnistaa myös päiväunet ja lyhyet torkut.
Unen seuranta on merkittävästi tarkemmalla tasolla kuin vielä pari vuotta sitten ja suurimman osan ajasta kello tunnistaakin unen aloituksen, laadun ja heräämisen varsin hyvin. Ainoastaan nukahtamisen tunnistamisessa Forerunner 965 on edelleen turhankin reipas ja päättelee edelleen, että olen nukahtanut, kun doomscrollaan puhelimellani sängyssä, unta odotellessa.
Sama koskee - hämmentävää kyllä - myös torkkujen tunnistusta. Kenties erikoisin episodi tapahtui, kun Forerunnerin mielestä otin piristävät torkut kesken työpäivän. Tosiasiassa olin kuulokkeet päässä Teams-palaverissa ja puhuinkin kyseisen palaverin aikana pitkät pätkät. Ilmeisesti palaveri oli kuitenkin varsin rennossa hengessä vedetty.
Terveystietoja ja kuntoon liittyviä tietoja löytyy sovelluksesta valtava määrä. Sykegraafeja voi tarkkailla pitkältäkin ajalta, sen hetkisen harjoitteluvalmiuden tilan löytää sekä kellosta että sovelluksesta suoraan ja tietysti myös hapenottokyky sekä kuntoikä löytyvät nekin Forerunner 965:n tiedoista.
Akkukesto
Akkukestossa emme tälläkään kertaa luottaneet mihinkään valmistajan lupauksiin, emmekä myöskään tinkineet testaustavastamme.
Eli Forerunner 965 pistettiin ranteeseen ja se pidettiin siinä paikoillaan vuorokaudesta toiseen. Ainoastaan suihkussa ja saunassa käyntien ajaksi kello otettiin pois kädestä.
Näyttö asetettiin kirkkaimmalle mahdolliselle kirkkaustasolle, päälle kytkettiin always-on-display (eli näytöllä on koko ajan vähintään kellonaika näkyvissä), sykkeen mittausta tehtiin jatkuvasti - myös öisin ja kaikki virransäästöasetukset kytkettiin pois päältä. Liikuntaa kertyi keskimäärin tunti ja 20 minuuttia joka päivä, joinakin päivinä enemmän, joinakin vähemmän.
Akkukestoksi asettui aika tarkalleen 4,5 vuorokautta edelläkuvatulla käyttötavalla. Virittelemällä virransäästöä akun saisi kestämään reilusti enemmänkin, sillä etenkin always-on-display tunnetusti haukkaa kohtuullisen paljon akkua. Lukema on mielestäni erittäin hyvä OLED-näytöllä varustetulle kellolle.
Kellon lataus tapahtuu edelleen Garminin omalla johdolla, eikä mitään standardeja lataustekniikoita tai langatonta latausta ole tuettuina. Piuha on muuttunut sen verran viimeisimmän Garminin sukupolvenvaihdoksen aikana, että latausjohdon laturiin kytkettävä pää on nykyisin USB-C -mallia, ei siis enää vanhaa USB-A:ta.
Lataus kestää tyhjästä täyteen noin tunnin, eli mitenkään järisyttävän nopea Forerunner 965 ei ole latautumaan. Mutta pitkän akkukeston ansiosta latailua ei kovin usein tarvikaan tehdä: heitin kellon useimmiten latautumaan jonkin elokuvan tai sarjan katselun ajaksi, kun akkukesto alkoi pyörimään 20 prosentin tasossa (tosin tuokin tarkoittaisi sitä, että akku riittäisi vielä noin vuorokaudeksi).
Muut havainnot
Garminin filosofiana on ollut tarjota kelloissaan lähinnä tärkeimmät älytoiminnot - ja keskittyä enemmänkin tarjoamaan pitkää akkukestoa ja hurja määrä liikunta- ja terveysdataa. Niin nytkin.
Forerunner 965:sta löytyvät älykellon perustoiminnot, eli viestit siirtyvät puhelimesta ranteeseen mainiosti eri viestisovelluksista. Puhelimen ilmoitukset saa halutessaan tulemaan nekin kaikki läpi kelloon saakka - mutta onneksi asetuksista voi valita sovelluskohtaisesti sen, mitä oikeasti haluaa kelloon saakka saapuvan.
Puhelimessa pyörivän Spotifyn ohjaus onnistuu sekin suoraan kellosta ja jos on maksullisen Spotifyn käyttäjä, voi kellosta itsestäänkin laittaa biisit soimaan Bluetooth-kuulokkeisiin ja jättää puhelimen kokonaan kotiin.
Kellolla maksaminen onnistuu Garmin Payn avulla, joka toimii täsmälleen samalla tavalla kuin Googlen tai Applen vastaavat, eli kellon heilautus maksupäätteellä riittää lähimaksun tekemiseksi. Garmin Payta tukevat suomalaisista pankeista isoimmat, mm. OP ja Nordea.
Yhteenveto
Garmin Forerunner 965 ei yritä olla mitään uutta ja ihmeellistä, vaan se on lähinnä erinomainen päivitys hyväksi koettuun mallistoon. Se ottaa edeltäjänsä, arvostelussammekin käyneen Forerunner 955:n ja yhdistelee siihen palasia Garmin Epixistä ja uusimmista Garmin Fenixeistä.
Oikeiden älykellojen haastajaksi siitä ei ole - eli jos kaipaat valtavaa määrää sovelluksia kelloosi, ei Forerunner ole oikea ostos (silloin suosittelisin esim. OnePlus Watch 2:sta tai Applen kelloja). Eräjormille taas Fenix-sarja on karttojensa ja suorastaan levottoman akkukestonsa ansiosta parempi hankinta.
Käytännössä Forerunner 965 on juoksijalle, salilla viihtyville ja muille aktiiviliikkujille tarkoitettu, lähes täydellinen urheilukello, jonka isoin uudistus on erinomainen AMOLED-näyttö. Se on kuitenkin kenties hieman turhankin järeä ratkaisu niille, joiden treenaus ei ole tavoitteellista eikä tarkkaan dataan pohjautuvaa.
Forerunnerin isoin ongelma on kuitenkin ehdottomasti sen hinta. Samalla rahalla saa ostettua aiempia, monipuolisempia Fenix-sarjan malleja ja taas hieman karsitumpi malli eli Forerunner 265 on merkittävästi Forerunner 965:sta halvempi.
Plussat
- Tarkka ja nopea GPS
- Varmatoiminen sykkeen seuranta
- Kerää valtavan määrän dataa liikunnasta
- Erinomaiset terveyden seurannan työkalut
- Unen seuranta on aiempaa parempi, tunnistaa myös torkut
- Pitkä akkukesto
Miinukset
- Vain yhtä kokoa
- Vaatii oman ei-standardin latausjohdon
- Unen tunnistaminen on vieläkin hieman epätarkkaa
- Hinta (varauksin)
Käyttäjien kokemukset ja kommentit (4)
Toimiiko kello uinnissa tai muussa vesiurheilussa? Onnistuuko sykkeen mittaus vesiurheiluohjelmilla? Ja olisiko haitannut, jos kello kävisi suihkussa ja saunassa?
Testaaja ei ui, joten tähän pitää vastata kellon tietojen kautta.
Eli kyllä, kello sopii myös uintiin - ja siellä on ihan erikseen tarjolla aktiviteettien tallennukseen sekä sisäuinti (=uima-allas) ja avovesiuinti.
Varsinaiseen (laite-)sukellukseen Forerunner 965 ei sovi, eikä sitä ole siihen tarkoitettu.
Suihkussa kelloa voi käyttää ihan vapaasti. Saunaan sitä taas ei suositella, sillä saunan lämpötila on korkeampi kuin kellon suositeltu toimintalämpötila.
Itse en vain pidä kelloa suihkussa ollessa, silikoninen ranneke jää inhottavan tuntuiseksi suihkun jälkeen turhan pitkäksi aikaa. Mutta voi sen sinne mukaan ottaa, kello kestää suihkun mainiosti.
Garminin tragedia on se, että ohjelmisto on kertakaikkiaan monta magnitudia rautaa jäljessä. Kello ei osaa näyttää edes siihen liitetyn puhelimen akun varausta.
Garminissa nimenomaan ohjelmisto on sitä terävintä kärkeä. Sen urheiluun suunnatut kellot on tehty oikeasti keräämään dataa urheilusta ja niillä on hyvä toimivuus treeneissä. Akunkesto on myös erittäin hyvä, mitä etenkin kestävyysurheilua harrastavat osaavat arvostaa. Mainitsemaasi ominaisuutta sen käyttäjäryhmä tuskin edes haluaa....