Apple joutui EU:n tutkinnan alaiseksi - yrittää kiristää Unionia lopettamaan tutkinnan tai tekoälytoiminnot eivät saavu Eurooppaan

5
Petteri Pyyny

Apple joutui EU:n tutkinnan alaiseksi - yrittää kiristää Unionia lopettamaan tutkinnan tai tekoälytoiminnot eivät saavu Eurooppaan
Apple on kasvanut viimeisen puoletoista vuosikymmenen aikana niin isoksi, että yhtiön luulot omasta vaikutusvallastaan tuntuvat olevan vähän liiankin isot.

Apple, kuten kaikki muutkin Euroopassa toimivat yhtiöt ovat nyt Euroopan Unionin uuden Digital Markets Act -lain alaisia. Lisäksi Apple ja joukko muita erittäin suuria yhtiöitä kuuluvat DMA-lain alla ns. portivartija-yhtiöiden listalle.

Portinvartijoiksi lasketaan valtavaa vaikutusvaltaa verkossa käyttävät teknologiajättiläiset kuten Apple, Amazon, Google ja Microsoft.

DMA-laki kohtelee näitä yhtiöitä erityisen tarkasti, sillä lain tarkoitus on sekä suojella kuluttajien yksityisyyttä että mahdollistaa pienempien kilpailijoiden reilu mahdollisuus kilpailla teknojättejä vastaan.

Uusien sääntöjen vuoksi Apple onkin jo joutunut ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja hyväksymään vuoren muutoksia siihen, miten yhtiö toimii Euroopassa. Ilmeisin muutos oli tietysti iPhonejen siirtyminen USB-latauksen pariin, mutta merkittävämpiä muutoksia ovat pykälät, joiden pohjalta mm. App Storen monopoli iPhonen sovelluskaupassa täytyy murtua.Kaikkiin näihin vaatimuksiin Apple on suhtautunut äärimmäisen penseästi. USB-C -latauksen osalta huhuttiin jopa latausliittimestä luopumista kokonaan EU:ssa myydyissä iPhoneissa. Mutta vielä isompaa kitkaa on nähty App Storen osalta, jossa Apple on pyrkinyt keksimään kiertoteitä säilyttääkseen App Storen monopolin itsellään, tekemällä muista sovellusten lataustavoista joko vaikeita tai kalliita.

Näiden ja monien muiden seikkojen vuoksi vaikuttaa siltä, että EU on lätkäisemässä Applelle raskaat sakot DMA-lain rikkomisesta. Sakot voivat kohota miljardeihin.

Nyt vaikuttaa siltä, että Apple on päättänyt "kostaa" tilanteen Euroopan Unionille. Uusimpiin iPhone-malleihin tuotiin laaja, käyttöjärjestelmään integroitu tekoäly, joka pohjautuu OpenAI:n GPT-kielimalleihin.

Apple ilmoitti vain hetki sen jälkeen, kun huhut EU:n tutkinnasta alkoivat leviämään, että se saattaa jäättää tekoälytoiminnot julkaisematta kokonaan Euroopassa, viitaten "DMA-lain epäselvyyksiin".

Sinänsä iPhonejen tekoälytoiminnoilla ei pitäisi olla mitään tekemistä DMA-lain kanssa, joten päätös kuulostaa puhtaasti painostuskeinolta, jolla Apple yrittää taivuttaa EU:ta luopumaan asiaan liittymättömien rikkomustensa tutkinnasta.

Noin neljäsosa Applen globaalista liikevaihdosta tulee Euroopasta. Luku sisältää myös Britannian, joka ei enää kuulu EU:hun, mutta maa on laatimassa hyvin pitkälti DMA-lakia vastaavaa kansallista lainsäädäntöä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno10 – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10
199 € DNA
460 € CDON
610 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 329 €

Realme C30s – hinta laskenut -37%

Realme C30s
65 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 103 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
85 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Oppo A79 – hinta laskenut -14%

Oppo A79
184 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 214 €

Kommentit (5)

keskonen
keskonen

1

Eurooppalaiset poliitikot kuvittelevat olevansa jotenkin erityisen nokkelia vaatimuksineen. Totta onkin, että sääntelyn määrä kasvaa globaalistikin kauppasotien ja muun pölhöpopulismin myötä. Fakta on kuitenkin se, että kaiken sääntelyn maksaa lopulta kuluttaja ja/tai veronmaksaja. Ilmaisia lounaita ei ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Melkein0v (vahvistamaton)

2

Artikkelissa sanotaan että Applen tekoaly pohjautuu ChatGPT mutta se ei pidä paikkaansa. Apple Intelligence on omansa ja ChatGPT on valinnainen integraatio uudessa iOS18 tuetuille laitteille.

Vastaa
jartar
jartar

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti keskonen:

Eurooppalaiset poliitikot kuvittelevat olevansa jotenkin erityisen nokkelia vaatimuksineen. Totta onkin, että sääntelyn määrä kasvaa globaalistikin kauppasotien ja muun pölhöpopulismin myötä. Fakta on kuitenkin se, että kaiken sääntelyn maksaa lopulta kuluttaja ja/tai veronmaksaja. Ilmaisia lounaita ei ole.


Tämä menee juuri toisinpäin. Sääntelyllä pyritään takaamaan reilu kilpailu ja estetään se, että vaikutusvaltaiset yhtiöt eivät saa tehdä mitä tahansa. Tämä sääntely hyödyttää kuluttajaa sillä sen ansiosta se saa enemmän vaihtoehtoja ja halvemmat hinnat. Tämä vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen, mutta kuluttajilla sitä on hankala maksattaa, koska hintojen nosto voi karkoittaa asiakkaat. Kuluttajat voittavat tässä automaattisesti.

Vastaa
keskonen
keskonen

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti keskonen:

Eurooppalaiset poliitikot kuvittelevat olevansa jotenkin erityisen nokkelia vaatimuksineen. Totta onkin, että sääntelyn määrä kasvaa globaalistikin kauppasotien ja muun pölhöpopulismin myötä. Fakta on kuitenkin se, että kaiken sääntelyn maksaa lopulta kuluttaja ja/tai veronmaksaja. Ilmaisia lounaita ei ole.


Tämä menee juuri toisinpäin. Sääntelyllä pyritään takaamaan reilu kilpailu ja estetään se, että vaikutusvaltaiset yhtiöt eivät saa tehdä mitä tahansa. Tämä sääntely hyödyttää kuluttajaa sillä sen ansiosta se saa enemmän vaihtoehtoja ja halvemmat hinnat. Tämä vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen, mutta kuluttajilla sitä on hankala maksattaa, koska hintojen nosto voi karkoittaa asiakkaat. Kuluttajat voittavat tässä automaattisesti.

Eihän eurooppalaiset kilpailijat pärjää näissä kisoissa lainkaan! Kyllä kilpailu syntyy nimenomaan vapaista markkinoista, joilla asiakkaat sitten valitsevat kiinnostavimmat tuotteet. Ylisääntelyllä ei luoda kuin mielivaltaa ja korruptiota.

Vastaa
jartar
jartar

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti keskonen:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti keskonen:

Eurooppalaiset poliitikot kuvittelevat olevansa jotenkin erityisen nokkelia vaatimuksineen. Totta onkin, että sääntelyn määrä kasvaa globaalistikin kauppasotien ja muun pölhöpopulismin myötä. Fakta on kuitenkin se, että kaiken sääntelyn maksaa lopulta kuluttaja ja/tai veronmaksaja. Ilmaisia lounaita ei ole.


Tämä menee juuri toisinpäin. Sääntelyllä pyritään takaamaan reilu kilpailu ja estetään se, että vaikutusvaltaiset yhtiöt eivät saa tehdä mitä tahansa. Tämä sääntely hyödyttää kuluttajaa sillä sen ansiosta se saa enemmän vaihtoehtoja ja halvemmat hinnat. Tämä vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen, mutta kuluttajilla sitä on hankala maksattaa, koska hintojen nosto voi karkoittaa asiakkaat. Kuluttajat voittavat tässä automaattisesti.

Eihän eurooppalaiset kilpailijat pärjää näissä kisoissa lainkaan! Kyllä kilpailu syntyy nimenomaan vapaista markkinoista, joilla asiakkaat sitten valitsevat kiinnostavimmat tuotteet. Ylisääntelyllä ei luoda kuin mielivaltaa ja korruptiota.


Kysymyksesi kertoo siitä, että et edes tiedä mihin lait vaikuttavat. Kannattaa lukea tuo uutinen mitä kommentoit ihan ajatuksen kanssa.

Ja oletko nyt aivan varma, että kannatat monopoleja/määräävää markkina-asemaa? Jos kannatat, niin siinä kohtaa paljastat, että et ymmärrä taloudesta yhtään mitään....

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.