Vinkit rakettien kuvaamiseen: Näin saat ilotulitteista mahtavia kuvia

4
Manu Pitkänen

Vinkit rakettien kuvaamiseen: Näin saat ilotulitteista mahtavia kuvia
Vuosi vaihtuu taas pian, mikä tarkoittaa tietysti sitä että ihmiset kokoontuvat juhlistamaan tulevaa vuotta ja muistelemaan mennyttä. Samalla ammutaan todennäköisesti muutamia raketteja, joista olisi mukava räpsäistä pari kuvaa.

Suomen pimeä, joskin tällä kertaa luminen, talvi on armoton valokuvaamiselle etenkin älypuhelimilla, joten kokosimme muutamia neuvoja, joiden avulla saatat saada onnistuneita otoksia raketeiden välkkeestä.Ennakkovalmistelut

Ennen kuin ensimmäiset raketit lähetetään taivaalle, tarkista millaisella välineistöllä olet kuvaamassa. Onko mahdollista tukea puhelinta jalustalla (tripodilla) tai jollakin muulla tuella, joka eliminoi pienetkin tärinät ja heilahdukset. Jos kuvaat käsivaralla pimeässä ja pitkällä valotusajalla, tulee kuvista herkästi suttuisia. Uusimmissa älypuhelimissa on optinen kuvanvakain, joka auttaa eliminoimaan käsien tärinää.

Mikäli sopivaa tuentaa ei ole mahdollista järjestää, niin katso löytyykö puhelimen kamerasovelluksesta mahdollisuus ajastettuun kuvaukseen. Ajastuksen ansiosta voit keskittyä pelkästään pitämään puhelinta paikoillaan ja puhelin hoitaa itse kuvan ottamisen. Hankaluutena on tietysti arvioida koska raketti räjähtää.

Kuvia voi yrittää ottaa myös sarjakuvaustoimintoa käyttämällä.

Kuvausasetukset

Valotusaika kannattaa säätää suureksi, tai ainakin muutaman sekunnin mittaiseksi, jotta ilotulitekuviin saataisiin taltioitua näyttävät valojuovat. Lyhyellä valotusajalla otetuissa kuvissa valojuovat ovat lyhyitä tai lähes pistemmäisiä, minkä takia kuvista ei tule tunnelmallisia. Pitkä valotusaika luo omat haasteensa kameran vakaana pitämisessä, kuten yllä jo käytiin läpi. Tarkista myös että puhelimesi kamerasovellus antaa mahdollisuuden valotusajan muuttamiselle. Sovelluskaupoista ladattavat kameraohjelmat antavat lopulta mahdollisuuden säätää valotusaikaa, mutta ohjelmaan kannattaa tutustua hyvin ennen kuvaussessiota.

Tarkista samalla millä ISO-arvolla tai herkkyydellä puhelin on ottamassa kuvia ja käytä pientä arvoa. Mitä suurempi arvo on, sitä herkempi kamera on taltioimaan valoa, mikä mahdollistaa lyhyet valotusajat huonossa valaistuksessa. Kääntöpuolena on se, että kuvista tulee rakeisia jos arvo on liian suuri.

Ja se tärkein: Ota salama pois käytöstä. Et tee sillä mitään kaukana olevien kohteiden kuvaamisessa. Lähellä olevat ihmiset tai esineet voivat heijastaa salaman valoa, mikä voi johtaa epäonnistuneisiin otoksiin. Älä myöskään käytä zoomia, koska se heikentää kuvanlaatua. On muutenkin hyvä napata mahdollisimman paljon taivasta kuvaan, koska et ikinä tiedä missä kohtaa ilotulite räjähtää. Lukitse tarkennus myös varmuuden vuoksi etukäteen: Yleensä se onnistuu painamalla näytöllä tarkennuspistettä sormella.

Mikäli puhelimen tai tabletin oletuskamerasovelluksesta ei löydy säätöjä, kannattaa turvautua kolmannen osapuolen tarjoamaan kamerasovellukseen. Ellei säätäminen ole sinun juttusi, niin tarkista löytyykö kamerasovelluksesta erikseen tilaa ilotulitekuvaukseen.Sovellusehdotuksia

Alla on muutamia sovellusehdotuksia, joista voi olla hyötyä uuden vuoden kamerasessioissa. Jos tiedät parempia ohjelmia, kerro niistä ihmeessä muille uutiskommenteissa.


Pikkuvinkit

Kädet kannattaa pitää kuvaussession aikana lämpimänä, koska kosketusnäyttö ei välttämättä reagoi kohmeisiin sormiin. Jos puhelimen kyljessä on erillinen fyysinen kamerapainike, kannattaa sitä käyttää varmuuden vuoksi: se toimii tilanteessa kuin tilanteessa.

Useimmissa nykyaikaisissa puhelimissa löytyy myös mahdollisuus kuvata hidastevideota. Toiminnolla saa näyttävää videomateriaalia rakettien nopeasta irtaantumisesta laukaisutelineestä. Muista kuitenkin, että hidastevideoissa käytetään korkeaa kuvataajuutta (120 FPS, 240 FPS), minkä takia videon yksittäisen kuvan valotusaika on alhainen ja kuva jää helposti pimeäksi. Korkea kuvataajuus voi aiheuttaa myös ongelmia jos lähistöllä on loisteputkia tai muuta valaistusta: ympäristön valo näkyy välkkyvän videolla.

Muista myös pysytellä turvallisen etäisyyden päässä raketeista.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Lite – hinta laskenut -23%

Xiaomi 13 Lite
361 € CDON
499 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 467 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -22%

Sony Xperia 1 V
999 € Gigantti
999 € Proshop
999 € Veikon Kone

Alin hinta viikko sitten: 1282 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -14%

Oppo Reno10 Pro
467 € CDON
733 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 541 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
86 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Kommentit (4)

Mrmistermrmister
Mrmistermrmister

1

Itse kuvasin viime uutena vuotena suurta ilotulitusta Helsingissä Tuomiokirkon edessä Lumia 1020 kolmijalan kanssa.

Kyseinen ilotulitus oli niin suuri, että siitä sai todella hyviä kuvia jo lyhyelläkin, automaattisella valotusajalla ilman kolmijalkaa.
Säädin kuitenkin valkotasapainon hehkuvalolle, ISOn melko pienelle, noin 200, sekä asetin tarkennuksen manuaalisesti mahdollisimman kauas. Alla esimerkki yhdestä noilla adetuksilla otetuista kuvista.

mallikuva

Toki suosittelen hämärissä paikoissa käyttämään kolmijalkaa ja säätämään asetukset seuraavasti:
• Valotusaika: 2-4 sekuntia
• ISO: 100-200, korkeintaan 400.
• Manuaalisen tarkennuksen lukitus (yleensä mahdollisimman kauas, "loputon")
• Valkotasapaino: Hehkuvalo- tai loisteputkiasetus. Kokeile kummalla luonnollisemmat värit
• salama luonnollisesti pois päältä.

Vastaa
delic
delic

2

Yksi tapa on myös ottaa videota ja samalla napsia vielä varmuudeksi still kuvia. Tässä hävitään kuvan teknisessä laadussa, mutta toisaalta saat joka tilanteen talteen ja voit jälkeenpäin valita parhaan kohdan.

Mutta itse kyllä suosin sarjakuvausta.

Vastaa
avthein
avthein

3

Videokuvaus on myös vaihtoehto. Etenkin jos jälkikäsittelyssä on mahdollista "lisätä" valotusaikaa jolloin useamman ilotulitteen valot ja värit tallentuvat samanaikaisemmin.

Videosta kun saa myös stil-kuvia jälkikäteen.

Vastaa
karijaloviina
karijaloviina

4

Ensimmäisenä miettisin olenko katsonut kertaakaan viime vuonna ottamiani rakettikuvia... aivan.

Sitten voikin hyvillä mielin pistää puhelimen taskuun ja nauttia ystävistä sekä raketeista omien silmien kautta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.