Paras talvipuhelin 2019 - Tässä ne ovat

3
Petteri Pyyny

Paras talvipuhelin 2019 - Tässä ne ovat
Puhelinten pakkaskestoa on tutkittu verrattain vähän. Jotkut ovat tehneet laboratoriossa testejä, jotkut ovat tunkeneet puhelimet pakastimeen - ja sitten on selvitetty miten puhelin on kestänyt tämän.

Otimme selvitykseemme erilaisen lähestymistavan. On nimittäin yksi joukko ihmisiä, joka pitää puhelinta kädessään -20C pakkasella tunnista toiseen, näyttö päällä ja sormet näytöllä, raskas sovellus käytössä. Tämä joukko on tietysti Pokemon Gon pelaajat.

Pokemon Gon pelaajille on turha mennä kertomaan siitä, miten laitetta ei pitäisi roikuttaa varavirtalähteessä tai "totuttaa" se kylmään vähitellen. Puhelin on pelaajille työkalu, jota pidetään kädessä, oli keli mikä tahansa - ja varavirtalähteellä tuota aikaa venytetään vielä entisestään. Lisäksi peli on hyvin, hyvin raskas ja vie tehoja puhelimesta kesäkeleilläkin. Eli täydellinen testialusta pakkaskestolle.

Kysyimme kahdessa isossa kotimaisessa Pokemon Gon Facebook-ryhmässä sitä, miten puhelin kestää -15 ... -20 asteen pakkasia ilman varavirtalähdettä. Vastauksia ropisi, puhdistettua dataa kertyi kaiken kaikkiaan 200 vastauksen verran ja vastauksista oli selkeästi löydettävissä hyvät talvipuhelimet - sekä ne vähemmän hyvät.Mistä erot johtuvat?

Koska kaikkien puhelinten akkuteknologia on käytännössä identtistä, suurimmat erot syntyvät muusta kuin varsinaisesta akun teknologiasta.
 1. Ohjelmisto
  • Tärkein yksittäinen tekijä on puhelimen oma ohjelmisto, se, mihin käyttäjä ei voi itse vaikuttaa. Jotkut valmistajat ovat virittäneet ohjelmistot sammuttamaan puhelimen "kesken kaiken" heti, kun puhelimen sisäinen lämpötila laskee valmistajan määrittämän kynnyksen alle.
 2. Kotelointi
  • Toinen merkittävä tekijä johon käyttäjä ei voi itse vaikuttaa, on laitteen rakenne. Eli se, miten komponentit on sijoiteltu laitteen sisällä, miten paljon laitteen sisälle pääsee kylmää ilmaa (etenkin viiman kanssa pakkaskestävyys heikkenee asteitakin enemmän), miten komponentit lämmittävät akkua, jne
 3. Rikkinäinen lasi
  • Yksi puoli, johon käyttäjä voi itse vaikuttaa, on lasi. Koska puhelimet ovat tiiviisti koteloituja kokonaisuuksia, jossa kotelointi suojaa puhelinta kylmältäkin, on rikkoutunut lasi selkeä "aukko" tuossa koteloinnissa. Rikkoutuneen lasin kautta pääsee laitteen sisään tulvimaan kylmää ilmaa enemmän kuin ehjän lasin kanssa.
 4. Akun ikä
  • Akku on kulutustavaraa. Joissain malleissa akun ikä vaikuttaa dramaattisesti akun kestävyyteen pakkasella - usean puhelimen kohdalla mainittiin se, että luuri oli kestänyt edellisen talven aikana pakkasta mainiosti, mutta tänä talvena pakkaskesto olikin romahtanut kehnolle tasolle.
 5. Akun "kunto"
  • Useampi malli nousi esiin ns. mixed bag -tyylisenä, jossa osa hehkutti puhelimen pakkaskestävyyttä ja toiset haukkuivat sen luokattoman huonoksi. Näissä voitaneen olettaa kyseessä olevan yhdistelmää akun iästä, mahdollisista kolhuista puhelimessa sekä akun "kuntoa", eli sisäistä kemiallista toimivuutta. Tähän on vaikea ottaa kantaa, mistä saman ikäisten ja mallisten puhelinten selkeä pakkaskestävyyden ero voi johtua, onko kyseessä kolhiutunut laite, onko piirilevyillä hapettumia vai onko akun kemiallinen kunto jostain syystä toisessa päässyt huonommaksi kuin toisessa.


Yleisesti sanoen, listallamme parhaiksi valitut talvipuhelimet vaikuttavat pysyvän hyvässä iskussa pidempäänkin. Ja kehnot taas ovat olleet kehnoja uudesta lähtien. Mutta ns. mixed bag -puhelimet, joista on sekä ylistäviä että haukkuvia kommentteja, ovat sellaisia, joissa kenties omistaja voi itse tehdä asialle jotain: vaihtamalla akun uuteen, tutkimalla kolhut ja korjauttamalla rikkoutuneen lasin. Aina nämäkään toimenpiteet eivät riitä, mutta ovat varteenotettavia vaihtoehtoja puhelimen vaihdolle, jos ainoa moitteen sija syntyy kehnosta pakkaskestävyydestä.

Parhaat talvipuhelimet
Vastauksista löytyi kourallinen ryhmiä, jotka nousivat vastauksissa esiin posiitivisessa mielessä:

OnePlus

OnePlussan kaikki mallit, ainakin OnePlus 3-mallista alkaen saivat puhtaat paperit. Puhelinten akkukesto Pokemon Go'ta pelattaessa -15...-20C pakkasilla oli järkiään jotain 2 ja 4 tunnin välimaastossa, jota voidaan pitää kesäkeleilläkin erittäin hyvänä saavutuksena (kuten sanoimme, peli on aika raskas...). Kehuja saivat siis kaikki mallit, OnePlus 3:stä tuoreimpiin OnePlus 6T-malleihin asti.

Oukitel

Oma erikoisuutensa on Oukitelin raskaampi mallisto, jotka muistuttavat ulkoisesti pitkälti varavirtalähteeseen kiinnisulatettua puhelinta. Valmistajan puhelimilla, etenkin näillä ison akun malleilla, on oma fanikuntansa, vaikka laitteet eivät juuri spekseillään muutoin ylpeilekään - mutta 10 000 milliampeeritunnin akku tuntuu kestävän vaikka vuorokauden putkeen, jos pelaaja vain jaksaa.

Uudemmat iPhonet

Apple... Designed in California, pätee myös pakkaskeston osalta. Vitsi jota saa kuulla kyllästymiseen asti Pokemon Go-ryhmissä. Mutta aivan uusimmat iPhonet ovat tässä parantaneet valtavasti ja sekä iPhone 8, iPhone X, iPhone XS että iPhone XR saivat käytännössä puhtaat paperit - ja paljon kehuja. Myös iPhone 7 Plus sai pääsääntöisesti kehuvaa palautetta. Muiden mallien suhteen... Noh, palataan niihin myöhemmin.

Uudemmat Huaweit sekä uudemmat Honorit

Huawei hankaloittaa tilastoja sillä, että yhtiö on pyristellyt irti omistamansa Honor-merkin kytköksistä ja myy puhelimia nyt siis kahdella eri merkillä: sekä Huaweina että Honorina. Mutta käytännössä sekä uudemmat Huaweit että uudemmat Honorit saavat puhtaat paperit pakkaskestonsa suhteen.

Hyvinä esimerkkeinä puhtaiden paperien Huaweista mainittakoon sekä Huawei P20 Pro että edullinen Honor Play.


Sony

Sonyn malleja ilmoitettiin katsaukseemme mukaan useita ja kaikki Sonyn listalle mahtuneet puhelimet saivat pelkästään kehuja pakkaskestävyydestään.

Kehnoimmat talvipuhelimet

Vanhemmat iPhonet - sekä iPhone SE

Aivan ylivoimaisesti eniten haukkuja pakkaskestävyytensä osalta saivat Applen vanhemmat iPhone-mallit, pienin poikkeuksin. Tämä päti myös, vaikka puhelimeen oli vaihdettu hiljattain uusi akkukin. Sekä iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus, iPhone 6s että iPhone 7 saivat murska-arviot talvikäytön osalta.

Myös vielä alkuvuodesta uutenakin myyty iPhone SE kuuluu surkeasti pakkasta sietävien iPhonejen sarjaan. iPhonen pakkaskestossa tuntuu tapahtuneen käänne parempaan vasta iPhone 8 julkaisujen aikoihin. Jostain kummallisesta syystä johtuen vaikuttaa myös, että iPhone 7 Plus kestää pakkasta pikkuveljään (iPhone 7) selkeästi paremmin.

Huawei Honor 7

Huawein uudemmat mallit saivat kehuja, mutta aiempi myyntimenestys Suomessa, Huawei Honor 7, sai lähinnä haukkuja. Jotkut kehuivat puhelimen olleen vielä "ihan ok" aiempana talvena, mutta pakkaskeston romahtaneen tälle talvelle. Jotkut kertoivat mallin olleen jo ostettaessa surkea pakkaskelien suhteen.

Sekalainen seurakunta

Huawei Honor 8

Huawei Honor 8 on ehkä selkeimmmin "mixed bag" kaikista listalle päässeistä malleista: osa kehui sen pakkaskestoa, osa valitteli että malli ei kestä varttiakaan pakkasessa ilman varavirtalähdettä. Luonnollisesti puhelimella alkaa olemaan jo ikää, joten myös akun ikä alkaa näkymään. Mutta tulokset olivat erittäin ristiriitaisia myös viime vuoden kyselyssämme, jolloin Honor 8 oli monella vasta ensimmäistä talvea käytössä.

Samsung Galaxy S9

Jotain on tapahtunut Samsungin huippupuhelimelle uusimman julkaisun yhteydessä. Aiemmassa kyselyssämme käytännössä SGS-sarjaa on voinut suositella varauksetta kaikille - nyt taas uutukainen, lähes tonnin maksava Samsung Galaxy S9, on tipahtanut "mixed bag"-sarjaan eli osa käyttäjistä kertoo akkukeston olevan kehnohko, osa taas kehuu akkukestoa pakkasellakin. Kaikilla vastaajilla puhelin on luonnollisesti ensimmäistä talvea käytössä, joten akun ikääntyminenkään ei selitä vastausten hajontaa.


Muut mallit

Lisäksi hajaääniä saatiin niin Nokian, Razerin, Xiaomin ja parin muunkin valmistajan laitteista. Koska vastauksia ei kertynyt kuin yksittäisiä, emme voi näiden perusteella vetää isompia johtopäätöksiä.

Täysi listaus

Ohessa täysi listaus vastauksista, prosentteineen ja annettujen äänien osalta.
Malli"Kestää pakkasta""Ei kestä pakkasta"EOSKestävyys % vastauksistaTuomio
Apple iPhone 6 1 2 0 33%ei kestä
Apple iPhone 6s 1 8 0 11%ei kestä
Apple iPhone 7 2 6 0 25%ei kestä
Apple iPhone 8 3 0 0 100%kestää
Apple iPhone SE 0 7 0 0%ei kestä
Apple iPhone X 5 0 0 100%kestää
Honor 7 0 5 0 0%ei kestä
Honor 8 2 2 1 40%mixed
Honor 9 4 0 0 100%kestää
Honor Play 3 0 0 100%kestää
Huawei P20 Pro 3 0 0 100%kestää
OnePlus 3T 6 0 0 100%kestää
OnePlus 5 4 0 0 100%kestää
OnePlus 5T 2 1 0 66%mixed
OnePlus 6 18 0 0 100%kestää
OnePlus 6T 3 0 0 100%kestää
Samsung Galaxy S7 4 2 1 57%mixed
Samsung Galaxy S9 3 2 0 60%mixed

Ja lisäksi listaus malleista, jotka saivat hajaääniä, mutta eivät riittävästi jotta mitään lopullisempaa mielipidettä olisi voinut tehdä.
Malli"Kestää pakkasta""Ei kestä pakkasta"EOS
Apple iPhone 5s 0 1 0
Apple iPhone 7 Plus 2 0 0
Apple iPhone 8 Plus 2 0 0
Apple iPhone Xs 2 0 0
Apple iPhone Xs Max 2 0 0
Apple iPhone Xr 1 0 0
CAT S60 1 0 0
Honor 6 0 1 0
Honor 10 1 0 0
Huawei Mate 10 Lite 2 0 0
Huawei Mate 20 Pro 1 0 0
Huawei Mate 9 Pro 1 0 0
Huawei P10 0 1 0
Huawei P10 Lite 0 1 0
Huawei P10+ 1 0 0
Huawei P20 Lite 1 0 0
Huawei P9 Lite 0 1 0
Nokia 5.1 0 1 0
Nokia 7 Plus 1 0 0
Nokia 8 1 0 0
OnePlus 3 2 0 0
Oukitel K10000 1 0 0
Oukitel K8000 1 0 0
Razer Phone 1 0 0
Samsung Galaxy A3 (2016) 1 0 0
Samsung Galaxy A5 (2017) 1 0 1
Samsung Galaxy A6 2 0 0
Samsung Galaxy S5 0 1 0
Samsung Galaxy S5 Active 0 1 0
Samsung Galaxy S6 1 0 0
Samsung Galaxy S7 Edge 2 0 0
Samsung Galaxy S8 1 0 0
Samsung Galaxy S9 Plus 1 0 0
Samsung Galaxy J5 (2016) 1 0 0
Samsung Galaxy J5 (2018) 1 0 0
Samsung Galaxy Note9 1 0 0
Sony Xperia XA1 1 0 0
Sony Xperia XZ Premium 1 0 0
Sony Xperia XZ 2 0 0
Sony Xperia XZ1 Compact 1 0 0
Sony Xperia XZ3 1 0 0
Sony Xperia Z2 1 0 0
Ulefone Power 5 1 0 0
Xiaomi Pocophone F1 1 0 0
Xiaomi Redmi 5 Plus 1 0 0

Loppusanat

Olimme jo lähes varmoja, että vuosi 2019 on viimeinen, jolloin listausta tarvitsee enää edes tehdä, sillä kaikki valmistajat ovat parantaneet pakkaskestoaan selkeästi viime vuosina. Mutta Samsungin lippulaivamallin, SGS9:n, romahdus "mixed bag"-sarjaan todistaa että aivan näin suoraviivaista kehitys ei sittenkään ole. Eli lienee syytä palata asiaan myös 2019-2020 talvena..

Mikäli haluat tutustua myös edellisen vuoden tuloksiin, löytyvät ne täältä: paras talvipuhelin 2018.


Harva tarvitsee puhelimeltaan aivan niin absoluuttista pakkaskestoa kuin Pokemon Gon pelaajat tarvitsevat. Mutta myös lasketellessa, hiihtäessä tai muutoin ulkoillessa pakkasella puhelin alkaa hyytymään helposti, jos se on "hyytyvää mallia". Eli lista toiminee hyvänä vinkkinä myös heille, jotka haluavat ottaa kotimaamme talvikuukaudetkin huomioon puhelinta valittaessa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -18%

Sony Xperia 1 V
999 € Verkkokauppa.com
999 € Gigantti
999 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1216 €

Xiaomi Redmi Note 12S – hinta laskenut -15%

Xiaomi Redmi Note 12S
192 € Proshop
219 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentit (3)

pentsu
pentsu

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti G0lden_Kebab:

Lainaus:

Apple iPhone Xs Max

Kyllä kestää, toimi täysin ongelmitta -23c.

Näinhän vertailun tilastossakin jo todettiin. Tilasto vain kaunistuu sillä olet jo kolmas joka näin sanoo olevan.

Vastaa
delic
delic

3

Uudet iPhonet kestää pakkasta hyvin koska lasitausta, luulisin?

Muistan miten oma vanha 6s oli aina takaa todella kylmä pakkasella. Uusi X ei ole tuntunut edes viileältä vaikka on ollut todella kovia pakkasia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.