Applen sopimusvalmistaja ilmoitti: Liikevaihto laski jopa 20 prosenttia

2
Manu Pitkänen

Applen sopimusvalmistaja ilmoitti: Liikevaihto laski jopa 20 prosenttia
Maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn on kertonut sen joulukuun liikevaihdon pudonneen vuoden 2014 tasosta jopa 20 prosenttia. Tietoa ei ole päivitetty Foxconnin omille verkkosivuille, mutta asiasta uutisoi Reuters. Liikevaihdon jyrkkä lasku lisää aiemmin ilmaantuneita huolia uusimpien iPhonien kysynnästä.

Vaikka Apple olisikin rajoittanut iPhonien tuotantoa rajusti joulukuussa (mikä selittäisi Foxconnin liikevaihdon putoamisen), ei se välttämättä kuitenkaan merkitse rajua laskua puhelimien kysynnässä. Foxconnin liikevaihto oli lokakuussa yli seitsemän prosenttia korkeampi kuin vuoden 2014 lokakuussa ja marraskuussakin 0,5 prosenttia korkeampi. Jos Foxconnin loka-joulukuun liikevaihtoa vertaa vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon, on liikevaihto pudonnut viitisen prosenttia. Se voi tarkoittaa alentunutta iPhone-myyntiä, mutta pudotus ei ole niin raju kuin pelkkä joulukuun liikevaihtoa tuijottamalla voisi päätellä.



Vastaavasti iPhonien toisena sopimusvalmistajana tunnetun Pegatronin lokakuun liikevaihto oli peräti 47 prosenttia korkeampi kuin vuotta aikaisemmin ja marraskuussakin 2,7 prosenttia korkeampi. Joulukuun osalta lukemia ei ole paljastettu.

Voi siis olla, että puhelimia on onnistuttu tuottamaan etupainotteisesti kysyntään nähden, jolloin asiakkaille ei ole tarvinnut myydä "ei-oota", vaan tavaraa on päinvastoin alkanut kertyä varastoihin. Varastojen purkamiseksi tuotantoa on haluttu ehkä rajoittaa. Tuotannon määrän laskeminen ei siis välttämättä ole suora indikaatio kysynnän laskemisesta.

On kuitenkin täysin mahdollista, että iPhone 6s:n kysyntä on todella ollut heikompi kuin Apple on arvioinut tai mitä iPhone 6:n kysyntä oli vuosi sitten. Tämä tieto selviää kuitenkin vasta 26. tammikuuta, jolloin Apple julkaisee osavuosituloksensa.

Talousjulkaisu Nikkein mukaan Applen komponenttitoimittajat odottavat yhtiön valmistavan aikaisempiin arvoihin nähden 30 prosenttia vähemmän puhelimia tammi-maaliskuun aikana.

Myytyjen ja siten käytössä olevien iPhonien osuutta seuraa esimerkiksi Fiksu. Palvelu seuraa kuinka suuri osa tietty iPhone-malli edustaa koko aktiivisesta iOS-laitekannasta. Seurantapalvelun mukaan iPhone 6s:n osuus olisi selvästi pienempi kuin iPhone 6:lla vuosi sitten. Tosin lukuja vertailessa pitää muistaa se, että iOS-laitekanta on kasvanut paljon viimeisen vuoden aikana, joten samoihin osuuksiin pääseminen edellyttää selvästi suurempaa myyntiä kuin iPhone 6:lta vuosi sitten.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (2)

ZZboy
ZZboy

1

Onko nyt tapahtumassa se mitä on pelätty, kun Apple vie 94% voitoista kuinka kauan kilpailijoilla on rahaa tilata puhelimia ja muita tarvikkeita Foxconnilta? Muutama vuosi sitten oli sama tilanne, Surface (RT) tabletit eivät menneet kaupaksi ja laittoi tuhansia työntekijöitä takaisin pellolle. Samanaikaisesti Apple lisäsi iPhone ostojaan, mutta sekään ei auttanut, koska tuotantolinjat oli viritetty muulle tavaralle. Huomasin Shenzhenin metrossa, että jopa seitsemän kymmenestä käyttää iPhonea ja se on paljon.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
anaalitikko (vahvistamaton)

2

Saa nähdä miten käy. Uskoisin, että joulumyynti on mennyt vielä hyvin. Kasvu tulee 2016 olemaan aikaisempaa pienempää. Osake on tippunut alle 100$ ensi kertaa lähes puoleentoista vuoteen. Applen osaketta on myös shortattu lähes kahdeksalla miljardilla(rahallisesti top sijoja, mutta prosentuaalisesti toki aika pientä).

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.