Arvostelussa Microsoft Lumia 640 XL - Tuttu puhelin jättikoossa

2
Arvostelu: Microsoft Lumia 640 XL
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Microsoft esitteli alkuvuden MWC-messuilla aiemmin arvostelemamme Lumia 640 –puhelimen lisäksi selvästi isokokoisemman Lumia 640 XL –mallin. Otimme selvää, toivatko ylimääräiset millimetrit lisäarvoa puhelimen käyttöön.

Kirjoitushetkellä puhlettikoon puhelin on sijoitettu houkuttelevasti parin sadan euron hintaluokkaan. Microsoft on tänä vuonna vähentänyt selvästi puhelinten julkaisutahtia ja jo alkuvuonna esitelty 640 XL onkin edelleen yhtiön viimeisimpiä Suomeen tuomia puhelinmalleja.

Tekniset tiedot

 • Mitat:
 • 157,9 x 81,5 x 9 mm
 • Paino:
 • 171g
 • Näyttö:
 • 5,7" HD (1280x720) IPS LCD, 259 ppi
 • Suoritin:
 • Neliytiminen 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon 400
 • RAM:
 • 1 GB
 • Tallennustila:
 • 8 gigatavua + MicroSD-korttipaikka
 • Kamerat:
 • 13 megapikselin pääkamera LED-salamalla ja automaattisella tarkennuksella, etukamera 5 megapikseliä (laajakulma)
 • Yhteydet:
 • WLAN 802.11 b/g/n, NFC, Bluetooth 4.0, LTE 150/50 Mbps
 • Akku:
 • 3000 mAh, irrotettava
 • Muuta:
 • Windows Phone 8.1, Lumia Denim

Ulkoasu

Microsoft tarjoaa 640 XL:ää useissa eri väreissä ja jos vahva yksivärisyys on mieleen, löytyy valikoimasta varmasti omaan silmään sopiva laite. Testilaitteena ollut oranssi tuntui käytössä melko räikeältä – varsinkin kun ottaa huomioon puhelimen koon. Aiemmin testaamamme Lumia 640 oli kiiltäväpintainen, kun taas nyt testissä oleva XL-malli on mattapintainen. Painoa laitteella on kuitenkin kokoon nähden yllättävän vähän. Puhelin on esimerkiksi Lumia 1520:aan nähden 0,3 tuumaa pienempi, mutta peräti 40 grammaa kevyempi.

Puhelimen valtavaa kokoa on vaikea kritisoida, koska käyttäjiä selvästi tuntuu riittävän myös tämän kokoluokan malleihin. Lumiaa puoltaa myös se, että edullisissa puhelimissa ei juuri löydy tässä kokoluokassa kilpailijoita. Lisäksi koko tuo myös mahdollisuuksia: Netflixin kaltaisten streaming-palveluiden katseluun XL-malli soveltuu erinomaisesti.

Vaikka 640 XL on näytöltään iso puhelin, ei se ole erityisen paksu. Perusmallista poiketen se tosin sisältää selvästi ulkonevan kameran, jonka voi odottaa ottavan iskut ensimmäisenä vastaan puhelimen kolhiintuessa. Takakansi on Lumia 640 –perusmallin tapaan laadukkaasti kiinnitetty ja helposti vaihdettavissa vaikkapa toiseen väriin.

Yksinkertaisen ulkoasun suurimpana valttina voi pitää selkeyttä. Vaikka muovi ja kirkkaat värit tekevät puhelimesta lelumaisen, ovat esimerkiksi painikkeet hyvin selkeitä ja kirkas oranssi peittää hyvin pintaan tulevat naarmut.

Tekniikka ja käyttöliittymä

Lumian 1,2 GHz:n Snapdragon 400 on järjestelmäpiirien keskikastia, ja se myös näkyy suorituskyvyssä. Puhelimen huomaa hidastuvan selkeästi joitakin sovelluksia käytettäessä ja testiaikana puhelin hyytyi muutaman kerran täysin. Microsoftin omaa käyttöjärjestelmää piiri jaksoi kuitenkin pyörittää pääsääntöisesti hienosti.

Näytön tarkkuus on Lumiassa melko vaatimaton, mutta toisaalta se on Lumian hinnan huomioiden riittävä. Perusmalliin verrattuna näytön pikselitiheys on aavistuksen heikompi, koska näyttötekniikka on sama, mutta näyttö kooltaan isompi. XL-mallin vahvuuksia ovat erityisesti hyvä kontrasti ja maksimikirkkaus, jolla pärjää kovassakin auringonpaisteessa.

Testin aikana havaitsin jonkin verran pätkimistä yhteyksien suhteen, mutta pääsääntöisesti Lumian kattavat yhteydet toimivat kuitenkin hienosti.

Lumian sisältä löytyy kookas 3000 milliampeeritunnin akku, joka kestää Microsoftin mukaan esimerkiksi videotoistoa 10,7 tuntia ja Wifi-verkossa netin selausta 14,2 tuntia. Testiaikana sain Lumian akun tyhjentymään pari kertaa kovassa käytössä, mutta yleisesti ottaen akun voi luottaa kestävän yhden päivän. Maltillisella käytöllä puhelimen käyttöaikaa voi venyttää myös kahteen kokonaiseen päivään.

Käyttöliittymän osalta puhelin on täysin identtinen verrattuna 640-perusmalliin. Nyt pidempään Windows Phonea käyttäneenä on selvästi alkanut tottumaan Microsoftin tapaan toteuttaa käyttöliittymä tetrismäistä tiilirakennetta käyttäen. Lumia 640 XL:n voi halutessaan päivittää Windows 10:een.

Kamera

Yksi selvimpiä eroja perusmallin ja XL-mallin välillä on ulkomuodon lisäksi puhelimiin asennetut kamerat. Kahdeksan megapikselin sijaan XL-puhelimesta löytyy 13 megapikseliä f-luvun ollessa f/2.0. 13 megapikselin kuvien ottaminen onnistuu suhteella 4:3 ja 10 megapikselin suhteella 16:9.

Lumia 640 XL:n kameralla otettujen kuvien laatu on perusmallin tapaan päällisin puolin hyvä. Kohinaa pystyy havaitsemaan päivälläkin otetuissa kuvissa, mutta se ei pistä erityisemmin silmään. Tätä Lumiaa ei kannata ostaa kameran takia, mutta toisaalta kamera ei myöskään ole este puhelimen ostolle.

640 XL:stä löytyy sama Lumia Camera –kamerasovellus kuin perusmallistakin. Sovelluksen avulla voi nopeasti painaa päälle Rich Capturen, jolla saa parannettuja kuvia. Lisäksi asetuksia löytyy valkotasapainon, tarkennuksen, ISO-arvon ja valotusajan säätöön.

Videokuvauksessa Lumia kykenee 30 fps:n nopeuteen 1080p:n tarkkuudella. Kuvien tapaan puhelin suoriutuu videokuvauksesta kelvollisesti. Videokuvauksesta löytyvät säädöt valkotasapainolle, tarkennukselle, videovalolle ja kirkkaudelle.

Yhteenveto

XL-mallin arvostelussa pätevät pitkälti samat asiat kuin jo aiemmin julkaisemassamme 640-perusmallin arvostelussa. Laite on käyttöliittymäkokemukseltaan ja suorituskyvyltään lähes identtinen pikkuveljeensä nähden. Eroja puhelimien väliltä löytyy melkeinpä vain kameran tarkkuudesta ja ulkoasusta. Kamerankin osalta erot ovat sen verran pieniä, että ostopäätöstä harkitsevan kannattaa ensisijaisesti miettiä, onko XL-mallin tuomasta 0,7 lisätuumasta todella hyötyä.

Lumia 640 XL jätti kokonaisuutena hyvän ja eheän vaikutelman. Tilannetta luultavasti parantaa vielä entisestään puhelimen päivitettävyys Windows 10 –käyttöjärjestelmään. 5,7 tuuman HD-näyttö ei kilpaile tarkkuudellaan, mutta toisaalta puhelimen akunkesto on erinomainen ja useimmille jälkimmäisellä lienee enemmän merkitystä. Puhelimen hinnoittelu on ollut myös kohdillaan.

Microsoft Lumia 640 XL

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (2)

raano57
raano57

2

Voisiko näissä katsauksissa kiinnittää huomiota niin epätrendikkääseen
ominaisuuteen kuin on luurin kuuluvuus erityisesti heikossa kentässä?

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.