Suomalaisyhtiö on tuomassa markkinoille käänteentekevän puhelinlaturin

17
Manu Pitkänen

Suomalaisyhtiö on tuomassa markkinoille käänteentekevän puhelinlaturin
Pistorasiaan kytketty puhelimen laturi kuluttaa sähköä, vaikkei johdon toiseen päähän olisikaan kytketty mitään laitetta lataantumaan. Mitättömältä kuulostavaa asiaa ei tule juuri ajateltua, mutta se on kuitenkin varsin merkityksellinen seikka, kun asioista aletaan puhua maailmanlaajuisessa skaalassa. Suomalaisessa ASMO-laturissa, jonka joukkorahoitus alkaa kesäkuun aikana Kickstarterissa, virrankulutus katkeaa kun piuhan päässä ei ole mitään ladattavaa.

Latureiden valmiustilan aikainen kulutus vaihtelee ASMO:n mukaan 300 mW – 1 W välillä. EU:ssa käsiteltävänä oleva direktiivi on pakottamassa kulutuksen alle 150 milliwattiin. ASMOssa lukeman luvataan olevan pyöreät nolla.

Laturille on kaavailtu 29 euron hintalappua ja ne valmistetaan Suomessa.

ASMO-laturin on kehittänyt Asmo Saloranta. Idea laturin kehittämiseen tuli kun hänen avovaimonsa lapsuudenkoti paloi verkkovirtaan kytketyn puhelinlaturin vuoksi. ASMO on yhteensopiva Android-, iPhone- ja Windows-puhelimien kanssa (Micro-USB). Sähköpistokkeita ASMOlle löytyy niin Euroopan kuin Pohjois-Amerikan sähköverkkoihin.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
783 € CDON
1170 € Dustin Home
1179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 1160 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Kommentit (17)

xbkrypt0n
xbkrypt0n

2

Kaikki uutiset ASMO-laturista tähän asti ovat olleet vaan mainospuheita ja ilmoitetut "faktat" säästöistä ja laturin tiedoista mitä sattuu. Jos laturilla ja tekniikalla on patentit ja se oikeasti tekee mitä sen pitää, niin faktoja pöytään ja kuvia laitteen sisällöstä.

Itse uskon että laitteelle käy tasan näin kun se lopulta julkaistaan ja joku sen toimintaa alkaa tutkimaan:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/120854-...ta-suorat-sanat

Vastaa
Mauriland
Mauriland

4

Jos ton videon kuunteli niin tajuaa miten se toimii. Eli puhelin pitää laturin päällä. Jos puhelin ei syötä jännitettä laturille niin se sammuu. Eli jos puhelimen akku ian tyhjä niin alkuun joutuu lataamaan tavan laturilla ja sitten tolla voi pitää sen päällä :)

Vastaa
Ditt0
Ditt0

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Jos laturilla ja tekniikalla on patentit ja se oikeasti tekee mitä sen pitää, niin faktoja pöytään ja kuvia laitteen sisällöstä.

Kyllähän ne patentit on olemassa mutta ei suomalaisella vaan Applella

Vastaa
lettas
lettas

6

En näe laitteessa oikein muuta järkeä kuin paloturvallisuuden lisäämisen. Sivustoilla esitetyt väitteet eivät oikein enää päde nykyaikana. Laitteet eivät enää lataamisen jälkeen ota virtaa vastaan laturista, eivätkä laturit ime virtaa töpselistä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

7

Lainaus:

Latureiden valmiustilan aikainen kulutus vaihtelee ASMO:n mukaan 300 mW – 1 W välillä.


Tuo tietenkin ihan puppua, vain osa menee tuohon haarukkaan.
Puhelimien langattomat laturitkin menee reilusti tuon alarajan alle.

Lainaus:

Idea laturin kehittämiseen tuli kun hänen avovaimonsa lapsuudenkoti paloi verkkovirtaan kytketyn puhelinlaturin vuoksi


Paloturvallisuus tärkeää, ehkä tärkeämpää kuin valmiustilan tehonkulutus, jo ihan energiankulutuksen kannalta ynnättynä :-)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:

Mielenkiintoista... Miksiköhän kukaan ei ole aikaisemmin tuota keksinyt ja miten tuo toimii!


Laitteen toteutus ei jutusta selvinnyt, mutta 0W valmiustilan laitteita on olemassa ja ideoita vieläkin enemmän.

Vakio laturitkin voivat olla sitä lähellä, Vakiolaturiksi ASMOn tulemista tietenkin rajoittaa että eivät saa maksaa paljoa, jos alkaa maksamaan useampia euroja niin kyydistä putoaa.

Katukaupassa voisaada vähän enemmän, mutta.

Tarkka kuluttaja ynnää että jos neljässä vuodessa hänen nykyinen laturi kuluttaa valmiustilassa kymmenen sentin edestä sähköä, niin ei tarvia miettiä mihin hän säästöinvestoinnin pistää.

Vähemmän tarkalle riittää että joku viheridoli hehkuttaa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mauriland:

Jos ton videon kuunteli niin tajuaa miten se toimii. Eli puhelin pitää laturin päällä. Jos puhelin ei syötä jännitettä laturille niin se sammuu.


Tuo oli oleellinen ja valaisevatieto.

Jos siis tosiaan noi, eikä kyse katsojan arvailusta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mauriland:

Jos puhelin ei syötä jännitettä laturille niin se sammuu. Eli jos puhelimen akku ian tyhjä niin alkuun joutuu lataamaan tavan laturilla ja sitten tolla voi pitää sen päällä :)


Totta, ja vaikka akussa olisi virtaa niin laite pitää olla päällä ja olla selalinen että antaa USB virtaa ulos, sitä ei kaikkia USB latausta tukevat laitteet teet lainkaan, ja vielä harvempi ladatessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Eieiei (vahvistamaton)

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lakupiip:

Hienoa! Saadaan Suomeakin taas vähän maailman kartalle :D

Ei ketään kiinnosta. Vai ajatteletko aina kun näet Skodan, että on se Tsekki vaan hieno maa? Tai käydessäsi IKEAssa ihailet aina kaikkea ruotsalaista designia ympärilläsi?

Vastaa
pentsu
pentsu

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Eieiei:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lakupiip:

Hienoa! Saadaan Suomeakin taas vähän maailman kartalle :D

Ei ketään kiinnosta. Vai ajatteletko aina kun näet Skodan, että on se Tsekki vaan hieno maa? Tai käydessäsi IKEAssa ihailet aina kaikkea ruotsalaista designia ympärilläsi?

Tällaisia idiootteja näköjään vielä löytyy! Jostain syystä enenevissä määrin AD:n keskusteluissa. Ehkä sitten kun sulla mu.., siis parta alkaa vähän kasvaan niin ymmärrät että Suomessa todellakin tarvitaan vientiteollisuutta. Ihan pelkästään sen vuoksi että pysyisit hengissä, ja saadaan kustannettua ala-asteesi loppuun.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Leemee (vahvistamaton)

10

Aika ihmeellinen asenne monilla täällä keskustelussa. Keneltä teistä se on pois jos suomessa innovoidaan, ja jopa valmistetaan jotain uutta???

Suomen talous ei tosiaankaan pyöri sillä, että me täällä pestään toistemme paitoja. Yhteiskunnan pyörittäminen vaatii rahaa, ja todellisuudessa sitä tulee Suomeen vain vientikaupalla.

Vastaa
tonttila
tonttila

11

Lainaus:

Tarkka kuluttaja ynnää että jos neljässä vuodessa hänen nykyinen laturi kuluttaa valmiustilassa kymmenen sentin edestä sähköä, niin ei tarvia miettiä mihin hän säästöinvestoinnin pistää.

Mutta maailmassa on muutama miljardi laturia ja niiden turhaan kuluttama sähkön valmistamatta jättäminen säästää kuitenkin luontoa yms yms.

Siirtymä hehlukampuista muihin tekniikkoihin oli hyvä juttu, samoin näkisin tuon tulevan eu direktiivin olevan pieni mutta maailmanlaajuisesti jollain tapaa merkittävä askel energian säästössä.

Vastaa
xbkrypt0n
xbkrypt0n

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Leemee:

Aika ihmeellinen asenne monilla täällä keskustelussa. Keneltä teistä se on pois jos suomessa innovoidaan, ja jopa valmistetaan jotain uutta?

Eli kaikki kritiikki mitä tahansa suomalaista asiaa vastaan on aina poikkeuksetta täysin perusteetonta?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:

Mutta maailmassa on muutama miljardi laturia ja niiden turhaan kuluttama sähkön valmistamatta jättäminen säästää kuitenkin luontoa yms yms.

Paljonko luontoa kuluttaa valmistaa ylihintaisia "energiansäästölatureita" jotka todellisuudessa eivät juurikaan säästä sähköä? Hehkulamppujen useista kymmenistä tai sadoista wateista siirryttiin energiansäästölamppujen muutamiin watteihin tai muutamiin kymmeniin watteihin. Energiansäästö oli vähintäänkin huomattava. Asmon tapauksessa puhtaan milliwateista. Hinnan täytyy todellakin olla silloin huomattavan alhainen, että tuollaisen laturin käyttö on missään mielessä järkevää. Kaavailtu 29 euron hintalappu on parempi olla 2,9 euroa niin laite ehkä maksaa itsensä takaisin kolmessa vuodessa säästetyn sähkön osalta. Muuten laturia pitäisi käyttää melkein 30 vuotta. Puhumattakaan siitä että oletan Asmolaturin kuluttavan todellakin 0mW. Saako esimerkiksi puhua 0W kulutuksesta, jos kulutus on alle 10mW? Entä montako milliwattia kuluttaa laitteessa oleva vihreä ledi? Useissa kännykkälatureissa ei ole mitään ylimääräisiä valoja, joka saa edelleen kyseenalaistamaan laitteen toiminnan kun siihen täytyy joku erillinen valo pistää.

Periaatteessa hyvä keksintö, mutta hinta ja laitteen mainospuheet haisevat korvavalohoidolta vähintään kilometrin päähän.

E: Itse väsäilin ylijäämäosista USB-laturin joka käyttää käytettyjä AA-paristoja. Niistä saa viimeiset mehut irti ja saa vaikka kännykkää ladattua. Voi siihen tietysti myös täysiä AA-paristoja tai ladattavia pistää ja käyttää vaikka matkalaturina reissulla. Laitos säästää todennäköisesti enemmän rahaa ja luontoa kuin Asmochargeri.

Vastaa
Lakupiip
Lakupiip

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Puhumattakaan siitä että oletan Asmolaturin kuluttavan todellakin 0mW. Saako esimerkiksi puhua 0W kulutuksesta, jos kulutus on alle 10mW? Entä montako milliwattia kuluttaa laitteessa oleva vihreä ledi?

OW kulutuksesta ei saa puhua jos laturi käyttäis tuon esimerkiksi mainitun 10mW, vaan silloin pitäisi lappuun merkitä kulutukseksi 0,010W. En ole itse tätä laturi asiaa paljoa tutkaillut mutta jos laitteelle luvataan 0W kulutus valmiustilassa, uskoisin sen tarkoittavan että tuo vihreä ledi ei pala valmiustilassa. Tässä laturissa puhutaan 0W kulutuksesta valmiustilassa, se on sitten asia toinen kuinka paljon tuo ledi kuluttaa latauksen aikana.

Vastaa
xbkrypt0n
xbkrypt0n

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lakupiip:

OW kulutuksesta ei saa puhua jos laturi käyttäis tuon esimerkiksi mainitun 10mW, vaan silloin pitäisi lappuun merkitä kulutukseksi 0,010W.

Varmaa tietoa vai mutuilua?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lakupiip:

uskoisin sen tarkoittavan että tuo vihreä ledi ei pala valmiustilassa.

Näinhän se on, mutta pointti olikin lähinnä siinä, että kun puhutaan mahdollisimman pienestä virrankulutuksessa jolloin jokainen milliwattikin halutaan säästää, niin miksi niitä pitää tuhlata vihreällä "HEI, LATAAN AKKUA!" -ledillä jota ei missään muissa tavallisissa kännyköiden USB-latureissa ole. Kyllä se ladattavana oleva laite kertoo käyttäjälle latautuuko se vai ei.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:Mutta maailmassa on muutama miljardi laturia ja niiden turhaan kuluttama sähkön valmistamatta jättäminen säästää kuitenkin luontoa yms yms.


Totta, mutta jos neljässä vuodessa säästää kilowattitunnin, vs nykyaikainen pihi vakiolaturi. Eli tärkeämmäksi nousee itse latauksen aikainen hyötysuhde, jonka pitää olla yhtä hyvä vs verokit.

Pieni säästö ei tee säästöajatuksesta huonoa, mutta hinta pitää olla siellä vakiolaturin hintaluokassa ja laite vakiolaturina sadoissa miljoonissa laitteissa.


Eco butiikki menestykseen ei tarvita todellisia säästöjä, vaan onnistunutta markkinointia.

Paloturvallisuus voi myös olla valtti, ihmisiin voisi upota hyvin jos laite erottaa itsensä verkkovirrasta esim kärkien avulla, silloin ei väliä onko oikeaa turvallisuus eroa, ja vaikka hommaan menisi enemmän enrgiaa, kunhan vain mielikuvan saa uppoaan.

Aijemmin kerrottu vaatimus että vatii virtaa ladattavasta laitteesta, voi jopa tehostaa tuota mielikuvaa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Saako esimerkiksi puhua 0W kulutuksesta, jos kulutus on alle 10mW?


joissain eco spekseissa 0w kulutukseksi kelpaa pieni tehonkulutus. On toteuksia joissa AC yhteys katkaistaan kokonaan (ei edes loistehoja) ja valmiustila hoituu microwatti luokan valmistilan kulutuksella.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:


Periaatteessa hyvä keksintö, mutta hinta ja laitteen mainospuheet haisevat korvavalohoidolta vähintään kilometrin päähän.


Korvavalosta on kai tutkittuakin tietoa.

Mutta hyvä vertaus mielikuva tärkeintä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Leemee (vahvistamaton)

16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Leemee:

Aika ihmeellinen asenne monilla täällä keskustelussa. Keneltä teistä se on pois jos suomessa innovoidaan, ja jopa valmistetaan jotain uutta?

Eli kaikki kritiikki mitä tahansa suomalaista asiaa vastaan on aina poikkeuksetta täysin perusteetonta?

Ei ihan... Se jos korvavaloja kritisoi siitä, että niistä ei todellisuudessa ole mitään hyötyä (niinkuin totuus varmasti onkin) on hieman eri asia kuin se, että kritisoi laturia joka ei kuluta sähköä silloin kun kännykkää ei lataa (joka siis oletetaan pitävän paikkaansa).

En oikein ymmärrä mitä huonoa voi olla siinä, että firma kehittää tuollaisen laturin. Varsinkin jos joku valmistaja esimerkiksi lisensoi myöhemmin tuon keksinnön? Jostain firmojen on aloitettava, ja kuten tutkimukset kertoo Suomi on yksi maailman parhaita innovaattoreita, mutta yksi huonoimpia innovointien kaupallistajia. En yhtään ihmettele miksi näin on jos porukat tosiaan suhtautuu keksintöihin tuollatavalla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Leemee:


Varsinkin jos joku valmistaja esimerkiksi lisensoi myöhemmin tuon keksinnön?

Jos yhtä halpa tai halvempi valmistaa kuin nykiset , niin 0,1 eurosenttiä per laturi, niin kehittäjä tekisi ihan kivaa tiliä jos pari isointa laturivalmistajaa sen lisenssoisi. (jos patentti on pitävä)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.