Arvostelussa Sony Xperia Z2

5
Sony Xperia Z2
Juha Tuppi Juha Tuppi

Sisällys

Tyyliä ja laatua tiukassa paketissa

Väitetyistä tuotantohankaluuksista huolimatta Sonyn uusi lippulaivapuhelin Xperia Z2 rantautui viimein Suomeenkin. Tarjolla olisi vedenpitävää huippulaitteistolla varustettua älypuhelinta, joka kilpailee Samsungin Galaxy S5:n ja HTC:n One (M8):n kanssa johtavan Android-luurin tittelistä.
Mutta miten Sony suoriutuu uudella laitteellaan? Puhelinvertailu.com otti selvää.

 • Mitat:
 • 146,8 x 73,3 x 8,2 mm
 • Paino:
 • 163 g
 • Näyttö:
 • 5,2" Full HD 1920 x 1080, IPS LCD
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 801, neliytiminen 2,3 Ghz Krait; Adreno 330
 • RAM:
 • 3 Gt
 • Tallennustila:
 • 16 Gt (laajennettavissa microSD-kortilla, tukee myös 128 Gt kortteja)
 • Kamerat:
 • Pääkamera 20,7 MP, auto focus, digitaalinen kuvanvakain, LED-salama; etukamera 2,2 MP
 • Akku:
 • 3 200 mAh
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, DLNA, NFC, Bluetooth 4.0, LTE
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android

Ulkoasu

Sony Xperia Z2:n ulkoasua ei voi moittia tyylin puutteesta: metallinen runko luo mielikuvaa luotettavasta laitteesta ja kulmia on pyöristetty juuri sopivasti antamaan puhelimelle harkitusti viimeistellyn ulkonäön. Lisäksi lasiset pinnat ja metalliset osat vahvistavat yhdessä vaikutelmaa premium-tason älypuhelimesta, jonka kanssa ei hävetä näyttäytyä paremmissakaan piireissä.

Sony Xperia Z2
Sony Xperia Z2:n ulkoasua ei voi moittia tyylin puutteesta.

Puhelimen vasemmasta laidasta löytyy vesitiiviin suojakappaleen takaa micro-SIM-kortin paikka sekä micro-USB-liitin. Näiden alapuolella laidan keskiosassa on myös oma liittimensä lataustelakkaa varten. Vasemmasta alanurkasta löytyy myös älypuhelimille jokseenkin harvinainen metallisen rungon läpi menevä aukko, josta voi halutessaan pujottaa roikkumaan vaikkapa rannehihnan tai haluamansa koristeen. Puhelimen alaosasta löytyvät mikrofonin aukot. Laitteen oikealle sivulle on sijoitettu suojakappaleen taakse microSD-muistikortin paikka, virtapainike, äänenvoimakkuuden säädin sekä fyysinen kameranlaukaisin. Laitteen päällä on vielä kaiuttimen aukko sekä liitin kuulokkeita varten.

Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z2
Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z2
Sony Xperia Z2

Laitteen etupuolelta löytyy näyttö, jonka yläpuolelle on sijoitettu valmistajan logo etukameran linssin ja valosensorin väliin. Sony-logon yläpuolella on vielä huomiovalo, joka ilmoittaa muun muassa saapuneista viesteistä, akun latauksesta sekä puhelimen kytkennästä USB-kaapelin välityksellä muuhun laitteeseen. Älypuhelimen takaa löytyy toistamiseen valmistajan logo, mallimerkki, NFC-yhteyden logo sekä pääkameran linssi ja LED-salama.

Suorituskyky

Xperia Z2:n laadukkuus menee pintaa syvemmälle: 2,3 gigahertsin neliydinprosessori yhdistettynä kolmeen gigatavuun keskusmuistia tekee laitteesta sutjakkaan pelin. Sovellukset aukeavat nopeasti, eivät köhi käytettäessä, eikä puhelin tunnu edes lämpenevän mainittavasti normaalikäytössä. AnTuTu Benchmark -suorituskykytesti antoi myös laitteelle erinomaisen arvosanan 34 113 pisteellä, vaikkakin väitti, että Xperia Z2 häviää Samsung Galaxy S5:lle ja HTC One (M8):lle niukasti suorituskyvyssä. Toisaalta pikaisen vertailun perusteella Xperia Z2 vaikutti käytettävyydeltään silmämääräisesti arvioituna vähintään yhtä nopealta kuin Samsungin lippulaiva Galaxy S5.

Sony Xperia Z2 yllättää positiivisesti myös akkukestonsa suhteen: normaalikäytössä puhelimessa vaikutti riittävän virtaa helposti parinkin päivän tarpeisiin, eikä sitä niin ollen tarvinnut ladata edes joka toinen päivä. 4K-videon tallentaminen sitä vastoin tuntui vievän tehokkaasti tallennustilaa, laittavan laitteiston tiukoille sekä syövän akkua, joten kovin pitkiä videoita sillä ei kannata ottaa, ellei käytössä ole runsaasti lisätilaa microSD-kortin muodossa. Laitteelle luvataan myös IP55/58-luokitukset veden- ja pölynkestävyydessä, joita en tosin lähtenyt testaamaan kovin laajamittaisesti: todettakoon kuitenkin, että puhelimen käyttö vesisateessa ei aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia ja myöhempi tarkistus osoitti liittimien suojakappaleiden pitäneen sisäosat täysin kuivina.

Sony myös kehuskeli laitteensa äänentoistolla. Testiaikana kuuntelin musiikkia puhelimesta löytyvällä Sonyn Walkman-sovelluksella, joka toimi kiitettävästi, joskin tuntui käyttöliittymältään hieman sekavammalta kuin esimerkiksi Spotify. Vaikka en käyttänytkään Sonyn suosittelemia kuulokkeita, en havainnut laitteen äänentoistossa erikoisempaa moitittavaa - musiikki kuulosti ainakin minun korvaani hyvälaatuiselta.

Näyttö

Sony Xperia Z2 arvostelu lukitusnäyttö Sony Xperia Z2 arvostelu kotinäyttö Sony Xperia Z2 arvostelu widgetit Sony Xperia Z2 arvostelu sovellukset

Laitteen värimaailma suosii "aikuisempia" sävyjä Samsungin karkkivärien sijaan, mikä sopii puhelimen ulkoasun tyylikkääseen linjaan.

Myös Xperia Z2:n näyttö hivelee silmää. Full HD -resoluutioinen IPS LCD -näyttö Sonyn TRILUMINOS- ja X-Reality-teknologioilla varustettuna tarjoaa herkulliset värisävyt ja terävät yksityiskohdat. Lisäksi laitteen värimaailma suosii "aikuisempia" sävyjä Samsungin karkkivärien sijaan, mikä sopii puhelimen ulkoasun tyylikkääseen linjaan - tosin myönnettäköön, että viimeisin huomio on varmasti makukysymys. Myöskään videomateriaalin katsominen suoratoistopalveluista ei anna aihetta kaivata tarkempaa näyttöä. Näyttö on suojattu karkaistulla lasilla, joka istuu saumattomasti ulkonäkönsä puolesta alumiiniseen runkoon. Kirkkaalla auringonpaisteella näytön erotettavuus heikkenee jossain määrin, mutta ei estä laitteen käyttöä.

Kamera

Sony Xperia Z2 arvostelu testikuva Sony Xperia Z2 arvostelu testikuva Sony Xperia Z2 arvostelu testikuva
Sony Xperia Z2 arvostelu testikuva

Xperia Z2:n 20,7 megapikselin pääkamera tarjoaa niin ikään korkeaa laatua. Kamerassa vaikuttavat Sonyn G Lens -objekti, 1/2,3 tuuman Exmor RS -kenno sekä BIONZ-kuvaprosessori, joiden avulla laitteella saa vaikuttavan näköisiä kuvia. Kamerasta löytyy myös automaattinen tarkennus ja digitaalinen kuvanvakain. Sonyn oma kamerasovellus tarjoaa runsaasti kuvaustiloja sekä mahdollisuuden kuvan manuaaliseen säätämiseen. Pääasiassa kameraa testatessa käytin kuitenkin automaattista kuvaustilaa, sillä se tuntui ottavan eri olosuhteet kiitettävästi huomioon kuvan onnistumisen kannalta - suurin osa muista kuvaustiloista vaikutti olevan suhteellisen turhia, joilla ei hetken leikkimisen jälkeen tehnyt oikeastaan mitään. Kamera suoriutui yllättävän hyvin myös hämäräkuvauksesta, vaikka hienoiselta kohinan lisääntymiseltä ei voinut välttyä.

Xperia Z2:n 20,7 megapikselin pääkamera tarjoaa niin ikään korkeaa laatua.
Sony Xperia Z2 arvostelu testikuva Sony Xperia Z2 arvostelu testikuva Sony Xperia Z2 arvostelu testikuva Sony Xperia Z2 arvostelu testikuva

Kamera suoriutui yllättävän hyvin myös hämäräkuvauksesta, vaikka hienoiselta kohinan lisääntymiseltä ei voinut välttyä.

Videokuvaa laitteella sai tallennettua 4K-resoluutioisena 30 fps:n kuvataajuudella sekä HD-tasoisena 120 fps:n kuvataajuudella, joista jälkimmäisellä saa aikaan hidastettua videota. Laadukkaiden kuvien lisäksi Sonyn kamerasovellus tuntui toimivan myös kiitettävän nopeasti, enkä huomannut kuvaustilanteiden menevän kertaakaan ohi sovelluksen hitauden vuoksi.

Käyttökokemus

Xperia Z2:n alumiininen kehys ei pelkästään näytä tyylikkäältä, vaan myös tuntuu jämäkältä ja luotettavalta kädessä. Pitkänomainen muoto näytti aluksi hieman erikoiselta, mutta osoittautui erinomaiseksi laitteen käytettävyyden kannalta: vaikka kyseessä on 5,2 tuuman näytöllä varustettu puhelin, sitä pystyy operoimaan yllättävän sujuvasti yhdelläkin kädellä. Myös virtapainike sekä äänenvoimakkuuden säätimet asettuvat luontevasti peukalon ulottuville. Kameran fyysinen laukaisin jää hieman kämmenen alle puhelimen normaalikäytössä, mutta virhepainalluksia ei siitä huolimatta päässyt tapahtumaan, ja painikkeen sijainti oli perusteltu laitetta vaakatasossa pidellen. Kosketusnäyttö reagoi nopeasti ja tarkasti pyyhkäisyihin ja napautuksiin, ja kuten aiemmin todettiin, sovellukset toimivat yleisesti ottaen sutjakasti. Toimivuuteen vaikuttaa varmasti myös Androidin tuorein 4.4.2 -versio.

Sonya pitänee myös kiittää siitä, ettei se ole tunkenut laitettaan täyteen omia sovelluksiaan, vaan pitänyt niiden määrän kohtuullisena. Lisäksi Sonyn sovellukset yllättivät toimivuudellaan: vaikka Sonyn Walkman-musiikkisovellus ei päihitä Spotifyä eikä sähköpostisovellus Gmailia, ei niiden käyttö aiheuttanut hampaiden kiristelyä saati itkuraivareita. Sonyn tuputtama Socialife- uutissovellus ei myöskään ollut loppujen lopuksi lainkaan hullumpi tuttavuus.

SmartBand

Sony Xperia Z2 arvostelu SmartBand

Xperia Z2:n mukana tuli myös SmartBand-ranneke, joka keräsi käyttäjästään lokia Sonyn Lifelog-sovellukseen Bluetooth-yhteyden välityksellä.

Xperia Z2:n mukana tuli myös SmartBand-ranneke, joka keräsi käyttäjästään lokia Sonyn Lifelog-sovellukseen Bluetooth-yhteyden välityksellä. Tarkkailtavia tapahtumia olivat päivän mittaan otetut askeleet, kalorien kulutus, hölkkä ja juoksu, unten mailla vietetty aika, sosiaalisissa palveluissa ja internetissä kulutettu aika, laitteella luetut e-kirjat, musiikin kuuntelu, pelaamiseen ja videoiden katseluun käytetty aika sekä otetut kuvat. Näitä tapahtumia sovellus esitteli aikajanalla, jota pystyi rullailemaan edestakaisin ja jolle saattoi lisätä omia kommenttejaan ja huomioita. Ranneke toimi kaiken lisäksi kauko-ohjaimena tietyille sovelluksille: itse käytin sitä lähinnä Walkman-sovelluksen kanssa, jolloin saatoin keskeyttää musiikinkuuntelun tai vaihtaa kappaletta napauttamalla ranneketta.

Sony Xperia Z2 arvostelu SmartBand

SmartBand latautui täyteen reilussa puolessa tunnissa USB-kaapelin välityksellä ja sen akku kesti viitisen päivää. En myöskään havainnut, että sen käyttö olisi vaikuttanut mitenkään huomattavasti älypuhelimen akunkestoon. Kumisen tuntuinen rannehihna arvelutti aluksi, muttei kuitenkaan hiertänyt, hautonut tai muutenkaan tuntunut epämukavalta ranteessa jatkuvasta käytöstä huolimatta. Myös SmartBandille luvattiin veden- ja pölynkestävyyttä, joita en tosin kummemmin ruvennut testaamaan: ainakaan ranneke ei simahtanut käyttäessäni sitä hetkellisesti vesihanan alla käsiä pestessä.

SmartBand ja Lifelog-sovellus toimivat luvatulla tavalla, mutta ongelmaksi muodostui enemmänkin se, ettei minulla oikeastaan ollut käyttöä niiden keräämille tiedoille. Parhaimmillaan SmartBand oli välittäessään tärisemällä puhelimeen saapuneista viesteistä, potkimalla minut ylös aamuisin tärräämällä ranteessa niin kauan että suljin herätyksen puhelimesta sekä toimimalla kaukosäätimenä musiikkisovelluksen kanssa. Se myös ilmoitti, mikäli erehdyin liian kauaksi puhelimesta, mutta yleensä tämä tapahtui kotosalla, missä puhelimen hukkaamisesta ei ollut vaaraa. Ranneke olisi myös toiminut kaukolaukaisimena puhelimen kameralle, mutta tälle ominaisuudelle ei myöskään tullut tarvetta kokeilujakson aikana.

Yhteenveto

Kuten ylläolevasta selvityksestä käy ilmi, Sonyn Xperia Z2 on yksinkertaisesti todella hyvä Android-älypuhelin. Mitään erityisempää vikaa siitä on vaikea löytää: laite näyttää hyvältä, toimii sujuvasti, akun kesto on enemmän kuin tyydyttävä ja kamerakin ottaa laadukkaita kuvia. Onko kyseessä siis täyden kympin älypuhelin? Valitettavasti ei aivan - pieniä naputtamisen aiheita laitteesta sentään löytyi.

Vaikka kyseessä on käyttökokemuksensa puolesta varsin miellyttävä laite, ei se siitä huolimatta yllä täysin siihen jouhevuuteen, mitä esimerkiksi Nexus 5 tarjoaa. Tämä on kuitenkin enemmän hiusten halkomista kuin oikeaa kritiikkiä, sillä Android-alusta sallii käyttökokemuksen muokkaamisen pitkälti halutun malliseksi. Tosin laitteen micro-SIM-kortin paikasta voisi kyllä huomauttaa, sillä se taisi olla ainoa seikka, joka sai minut kiroilemaan testijakson aikana: syvälle upotettu aukko ja meikäläisen nakkisormille tuskastuttavan pieni kelkka, johon micro-SIM-kortti sijoitetaan, vaativat useampia yrityksiä ennen kuin sain pujotettua kortin sisään ilman että joku operaatioon vaadittavista komponenteista pääsi putoamaan. Toisinaan myös puheluiden aikana tai vastaajan viestejä kuunnellessa ääni kuului kumman heikosti kaiuttimesta - koska ongelma kuitenkin ilmeni vain harvoin, se saattoi johtua yhteyksistä eikä laitteesta.

Lisäksi mikäli halutaan ruveta hifistelemään suorituskyvyllä, AnTuTu-suorituskykytestin mukaan Xperia Z2 jää hieman jälkeen Samsungin ja HTC:n uusimmista lippulaivoista. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, etten huomannut eroja pikaisen vertailun perusteella Galaxy S5:n ja Xperia Z2:n välillä, tosin pidempi testaus olisi toki saattanut kertoa enemmän. Xperia Z2:n toimivuutta itsessään en kyllä voi moittia.

SmartBand-rannekekin tuntui kyllä tekevän sen mitä lupasi, vaikkakaan henkilökohtaisesti en kokenut tarvetta sille siinä määrin, että sijoittaisin siihen vajaata satasta. Hinnoittelupolitiikka mietityttää myös hieman itse puhelimen kohdalla - kyseessä on toki premium-tason tuote ja Xperia Z2 antaa kyllä rahalle vastinetta, mutta toisaalta markkinoilta löytyy myös käyttökokemukseltaan vastaavia Android-puhelimia puolet halvempaan hintaan, kuten esimerkiksi Nexus 5. Toisaalta mikäli hinta unohdetaan, Xperia Z2 voittaa tehoissa ja ominaisuuksissa.

Jos tähtäimessä on tämän hetken paras Android-lippulaiva, Xperia Z2 on ehdottomasti tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Kuten sanottua, mitään oikeaa vikaa en onnistunut laitteesta löytämään, ja sen tyylikäs ulkoasu pesee mielestäni Samsungin Galaxy S5:n muovisen tuntuman kevyesti. Xperia Z2:ta olisi voinut pitää käytössä mielellään pidempäänkin.

Sony Xperia Z2

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (5)

ProfaneX
ProfaneX

1

Hyvin kirjoitettu arvostelu. Tämä luuri oli itsella aikomuksena hankkia mutta taidan vielä malttaa mieleni ja hommata pian ilmestyvän LG G3. Syynä lähinnä isompi ja tarkempi näyttö.

Vastaa
jesodes
jesodes

2

Minäkään en löytänyt tuolle mukana tulevalle rannekkeelle kummosempaa käyttöä. Melko turha mielestäni, ja tosiaan jos hinta olisi alle 50 € niin sitä voisi harkita.

Samaistun myös tuohon sim-kortti asiaan. Valehtelematta meni yli 5 min että sai kortin onnistuneesti sujautettua sisälle (lapio käsi).

Muuten pelittää kuin unelma eikä ole mitään valittamista ( paitsi hinta )

Vastaa
JussiFX
JussiFX

3

Itsekin voin allekirjoittaa että SIM-kortin sisälle saaminen oli sen verta tuskan takana että en ole sitä ihan heppoisesti ottamassa pois :D

Vastaa
mikis1
mikis1

4

En tiedä että olenko jotenkin normaalia reilusti näppäräsormisempi kun ainakin omalla kohdallani SIM-kortin laittaminen ei tuottanut mitään hankaluutta :D

Puhelimen olen nyt viikon verran omistanut ja ei voi kun olla tyytyväinen. Käyttöjärjestelmä toimii liukkaasti niinkuin pitääkin ilman mitään ylimääräisiä lagaamisia ja nykimisiä toisin kuin SGS5, mitä testailin ja harkitsin myös ostopäätöstä tehdessäni. Mukavaa oli myös tosissaan huomata että puhelin ei ollut tungettu aivan täyteen turhanpäivästä roskaa ja pashaa niinkuin tuolla toisella valmistajalla. Suurin osa Sonyn omista muokkauksista ja ohjelmistoista on jopa ollut yllättävän käyttökelposia ainakin omalla kohdallani. Tästä esimerkkinä vaikka Smart Connect -sovellus. Onhan tuolla kyllä jonkin verran myös sellaisia ohjelmiakin, joille ei vaan mitään käyttöä keksi.

Rannekkeelle en kyllä ole löytänyt vielä ihmeemmin käyttötarkoitusta mutta en siihen ole vielä pahemmin kerennyt perehtymäänkään.

Huonoina puolina voisi mainita virta- ja volumenäppäinten sijainnin liian lähellä toisiaan. Myös laturiliittimen kaivaminen luukun alta on välillä ärsyttävää mutta parilla eurolla saa ebaysta tuohon latausjohdon päähän pienen lisäpalikan, joka käy tuohon telakkaporttiin ja helpottaa sen verran että ei aina tarvitse sitä luukkua olla availemassa, kun haluaa ladata.

Vastaa
Ventre
Ventre

5

Z2 tuntuu olevan hyvä laite. Olen vasta aloittamassa sen käyttöä, ja Sim-korttia vielä vailla. -Olen kyllä sen saman asian huomannut laitetta käyttäessäni kuin Z2-tabletissa, että käynnistyksen ja joskus myös herättäessä Z2:n kaikki ohjelmat eivät ilmesty hetikään lataannu näkyviin valikkoonsa, vaan siihen kuluu joskus aikamoisesti aikaa. Mistähän johtuu moinen?

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.