Testissä Samsung Gear Fit: Älykello vai fitness-ranneke?

2
Matti Robinson

Testissä Samsung Gear Fit: Älykello vai fitness-ranneke?
Samsung toimitti testiin Galaxy S5:n kaveriksi Gear Fit -rannekkeen -- tai oikeammin älykellon. Gear Fit on Samsungin toisen sukupolven älykello, joka kuitenkin on eriytetty nimensä ja käyttöjärjestelmän osalta muista Gear-älykelloista. Samsung haluaakin Fit-lisänimellä korostaa laitteen kuntoiluun soveltuvia ominaisuuksia.

Gear Fit on kumi- ja/tai muoviseoksesta valmistetulla ja irroitettavalla rannekkeella varustettu rannetietokone, joka sisältää kaarevan 1,84 tuuman AMOLED-näytön, kiihtyvyysanturin, gyroskoopin sekä sykemittarin. Kaikki tämä on paketoitu viehättävään kaarevaan pakettiin, joka on Galaxy S5:n tavoin IP67-sertifioitu eli kestää vaikkapa suihkun.Laitteen pääasialliset tehtävät ovat unen tarkkailu, sykkeen ja askelten mittaaminen, puhelimeen saapuvien ilmoitusten sekä tietysti ajan näyttäminen. Erityisen hyvin laite suoriutuu valikkonavigoinnista, jossa sulava ja yksinkertainen kosketuskäyttöliittymä on erinomainen. Laitteesta löytyykin vain yksi nappi, jolla näytön saa päälle ja pois päältä sekä siirryttyä alkunäkymään.Ensimmäisen sukupolven Gear oli melkoinen sekasotku, eikä siitä oikeasti ollut älykelloksi. Gear Fit sen sijaan on hyvinkin pitkälti askel oikeaan suuntaan. Kovasti kuntoileville ja etunenässä älykelloja haluaville se voi olla sopivakin laite. Valitettavasti kokoa on vielä hieman liikaa ja sen muutaman päivän akkukesto saisi vielä parantua. Lisäksi laite toimii ainoastaan n. 20 Samsung-laitteen kanssa ja sen keräämää dataa ei hyödynnetä tarpeeksi hyvin esimerkiksi S Healthissä.On myös huomioitava, että tulokset erityisesti askelten ja unen mittaamisessa voivat olla kaikkea muuta kuin tarkkoja. Sama päivärutiini voi aiheuttaa jopa tuhansien askelten eron, joka myös vaikuttaa laskettuun kalorien polttomäärään. Unimittari niin ikään arvioi unen laatua vain liikkumisesta, mikä voi henkilöstä riippuen johtaa epätarkasta erittäin epätarkkaan tulokseen. Sykkeen mittaaminen oli testeissä suhteellisen tarkka, mutta ajoittain se nikotteli ja mittaaminen kesti erittäin kauan tai keskeytyi kokonaan. Esimerkiksi juoksun aikana mittaaminen ei onnistu, ja treenin jälkeisen sykkeen mittaaminen saattaa kestää niin kauan, että syke kerkeää tippumaan merkittävästi. Näin ollen esimerkiksi maksimisykkeiden mittaaminen on vaikeaa.

Gear Fit onkin parhaimmillaan ilmoituksia jakavana älykellona. Sen kaareva ja värikäs AMOLED-kosketusnäyttö kertoo ilmoituksista erittäin viehättävällä tavalla. Edellissukupolvesta poiketen nyt tuki löytyy myös tärkeimmille kolmannen osapuolen sovelluksille, joten esimerkiksi Facebook-viesteistä ilmoitukset välittyvät Gear Fitiin. Valitettavasti jostain syystä ilmoitus ei aina näytä uusinta viestiä, joten viestin sisältö saattaa jäädä arvoitukseksi.
Laitteesta ei löydy Gearin tavoin mikrofonia, joten puhuminen siihen ei onnistu. Puhelun saapuessa on mahdollista valita joko hylkääminen tai kiireviestin lähettäminen soittajalle. Tämä toimii odotetusti.

Gear Fitiä on vaikea vielä suositella juuri kenellekään. Tosiurheilijalle markkinoilta löytyy tarkempia ja parempia sykkeen mittaavia ratkaisuja ja toisaalta älykellona laite rajoittuu ilmoitusten vastaanottamiseen. Gear Fit on kuitenkin selvästi Samsungin paras yritys ja askel oikeaan suuntaan. Toistaiseksi 250 euron hinta on liikaa.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Kommentit (2)

wipe2000
wipe2000

2

Oman kokemuksen mukaan sykemittaus on Fitissä lähes ala-arvoinen, mikä ei sinänsä ole suuri ihme, sillä jo laitteen mekaaninen toteutus sykemittausta varten on surkea (anturia ei mm. ole suojattu ulkoiselta valolta, vaan lähes päin vastoin se on asennettu koholle laitteen pohjasta eikä laitteen kapea muotoilu suojaa sitä kunnolla). Lisäksi softapuoli tulosten tallennukseen ja katseluun on pelkkä beta-tasoinen räpellys.

Näyttö on kyllä upean näköinen, mutta virtasyöppö ja epäkäytännöllisen muotoinen esim. tekstiviestien lukemiseen. Vaakatasossa se toimii paremmin, eli kello melkeinpä kannattaa pitää ranteen alapuolella, jolloin se kääntyy oikeaan asentoon käden mukana. Näytön aktivointi ranneliikkeellä toimii onneksi kohtuullisen hyvin. En ole arvostelijan kanssa samaa mieltä laitteen liiallisesta koosta, mielestäni se on riittävän pieni ja siro, mutta akkukesto on ja tulee olemaankin ongelma kaikissa vastaavissa laitteissa.

Nykyisellään laitteen oikea hinta olisi jossain alle satasen, silloin yhteensopivien Samsung-puhelinten omistajat voisivat ehkä hankkiakin sen puhelimensa jatkeeksi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.