Arvostelussa Nokia Lumia 620 - Onko älypuhelimen oltava kallis, jotta se olisi hyvä?

12
Valtteri Ahonen

Arvostelussa Nokia Lumia 620 - Onko älypuhelimen oltava kallis, jotta se olisi hyvä?
Onko älypuhelimen oltava kallis, jotta se olisi hyvä? Nokia yrittää parhaansa mukaan vastata tähän ei. Yhtiön Lumia 620:n hinta Suomessa on tällä hetkellä noin 250 euroa. Tähän hintaan on älypuhelimia kosketusnäytöllä ja paperilla jopa ihan kohtalaisella raudalla varustettuna saanut jo kauan, mutta hyvin harvoin ne ovat kirvoittaneet kovin paljoa positiivista sanottavaa. Käyttökokemus on usein tökkivä ja ulkokuori mitään sanomaton.

Onko Lumia 620 yhtään kelvollisempi kyhäelmä, vai kompastuuko se samoihin sudenkuoppiin kuin useimmat muut hintaluokan laitteet? Tästä otimme selvää.

VideoarvosteluTekniset tiedot ja muotoilu

Ulkomitat: 115,4 x 61,1 x 11 mm
Näyttö: Kapasitiivinen 3,8" WVGA (800 x 480) ClearBlack LCD, 15:9
Prosessori: Snapdragon S4, 1 GHz tuplaydinprosessori
RAM: 512 MB
Tallennus: 8 Gt sisäinen muisti laajannettavissa muistikortilla, 7 Gt ilmaista tilaa SkyDrivessa
Akku: 1300 mAh
Kamera: Takakamerassa 5 megapikseliä ja f/2,4, etukamerassa resoluutio 640 x 480
Lisäksi: Bluetooth 3.0, (Secure) NFC, GPSEnsiajatus, kun kirkkaanvärisen Lumia 620:n sai käteensä oli: "Onpas se pieni." Vaikka oikeasti se on ulkomitoiltaan liki identtinen muutoin käytössä olevan Lumia 800:n kanssa, ja näyttö on itse asiassa 0,1 tuumaa suurempi.Sellaiselle, joka käyttää puhelinta puhelimena, eikä esimerkiksi koko talouden mediakeskuksena, Lumia 620 on melko hyvän kokoinen laite. Puhelinta on vaivatonta käyttää yhdellä kädellä, eikä maltillisempi resoluutio ole suureksi haitaksi pienemmällä näytöllä. ClearBlack LCD -näyttö on myös hyvälaatuinen ja Nokialta tuttuun tapaan suoriutuu auringonvalosta kohtalaisesti. Suorituskykyä kirkkaassa valossa parantavat myös Windows Phonen luontainen suuri kontrasti mustan taustan ja selkeän valkoisen tekstin välillä. Tarvittaessa auringon paahteessa voi ottaa käyttöön myös valkoisen teeman (tausta on valkoinen ja teksti mustaa), jolloin näkyvyys on ehkä vieläkin parempi.Puhelimen irrotettava takakuori on muovinen, mutta ei tunnu silti kohtuuttoman halvalta. Oikeastaan tuntuma on jopa jämäkkä, vaikkakin ainakin keltaisessa versiossa polykarbonaatti on melko liukaspintainen. Ensimmäisenä testipäivänä puhelin lipesi kädestä viestiä kirjoittaessa kolmesti (onneksi vain syliin sohvalle), mutta sen jälkeen ote on jotenkin harjaantunut, eikä lipsumista ole enää tapahtunut. Takakuoren alta paljastuvat SIM-korttipaikka, MicroSD-korttipaikka ja akku. Kaikki puhelimen painikkeet ovat laitteen oikeassa kyljessä – näitä ovat siis äänenvoimakkuuden säätö, lukitusnäppäin ja kamerapainike.

Näyttö on suora ja alareunassa on muista Windows-puhelimista tutut kolme kapasitiivista painiketta. Näytön joka nurkkaan ja kaikkiin painikkeisiin ylettyy melko hyvin yhdellä kädellä.


Käyttöjärjestelmä ja ekosysteemi

Windows Phonen ehdoton valtti muihin nähden on sulavuus. Valikoiden selaus on todella jouhevaa ja ohjelmien lataaminen ja asentaminen käy sukkelasti. Lisäksi valikot ovat selkeitä ja rakenteeltaan melko yksinkertaisia.Microsoftin Live Tile –näkymä aloitusruudussa on myös kehittynyt sitten edellisen version, tosin nykyisin 7.8-versiossa on jo sama uusittu näkymä kuin uudessa 8-versiossa. Tiilikuvakkeita saa suurinta osaa vaihdeltua kolmeen eri kokoon, joista pienimpiä mahtuu rinnakkain näytölle neljä ja suurin vie koko näytön leveyden. Keskikokoinen on puolet suurimmasta ja neljä kertaa pienimmän kokoinen. Aivan kaikkia kuvakkeita ei saa suuriksi.

Aloitusnäkymä on ainakin allekirjoittaneelle hyvin mieluinen. Sen järjestely on helppoa ja pienien kuvakkeiden myötä yhteen näytölliseen mahtuu jo liki kaikki tarpeellinen. Esimerkiksi kuvagalleriaa ja kalenteria on infromaatio- ja näyttävyyssyistä miellyttävää pitää hieman suurempina, mutta melkein kaikki muu tulee itse kutistettua. Näin välttyy paljolta rullailulta ylös ja alas.Windows Phonen heikkoutena pidetään edelleen sovellusten määrää ja tiettyjen isojen sovellusten puuttumista. Ajan myötä tilanne on kuitenkin parantunut ja toivon mukaan tulevaisuudessa suurimpia puutteita paikataan. Hiljattain WP8 sai esimerkiksi amerikkalaisten himoitseman Pandora-sovelluksen (joka ei valitettavasti toimi Suomessa), ja Nokialla on parhaillaan menossa kampanja, jolla se yrittää houkutella Instagrammia Lumioihin.

Nokia on muutenkin Windows Phone –tuotteiden joukossa erikoisasemassa, sillä se tarjoaa ainoana valmistajana esimerkiksi ilmaisen navigoinnin puhelimiinsa, mikä tuo kiistatta paljon lisäarvoa. HERE Drive+ Beta –nimellä tällä hetkellä kulkeva navigointisovellus on WP 7.x –malleista tutun Nokia Navigoinnin seuraava versio, joka on kuitenkin ulkoisesti tutun näköinen. Sovellus toimii luotettavasti ja korvaa kyllä erillisen navigaattorin erinomaisesti.


Navigoinnin lisäksi Lumia 620:ssa on valmiiksi asennettuna esimerkiksi HERE Maps, HERE Transit sekä Nokia Musiikki, jolla voi ilmaiseksi kuunnella suoratoistona musiikkia. Erona esimerkiksi Spotifyhin on kuitenkin se, että musiikkia kuunnellaan kanavittain tai tyyleittäin, eikä yksittäistä kappaletta voi etsiä tai kuunnella haluamallaan hetkellä. Aivan muiden palveluiden korvaajaksi siitä ei siis ole, mutta uuden musiikin etsimiseen tai fiilistelyyn se on omiaan. Palvelusta on uutuutena tarjolla myös maksullinen Musiikki+-versio (saatavana Suomessa pian), jossa kuukausimaksulla saa käyttöönsä lisäominaisuuksia kuten rajattoman "seuraava kappale" –painikkeen käytön, joka normaalisti on rajoitettu.

Kamera

Kuvausmoodin saa päälle yksinkertaisimmin kameranäppäintä painamalla – tämä onnistuu myös puhelimen ollessa lukittu. Kuvausnäkymä on hyvin pelkistetty. Painikkeiden takaa löytyvät vaihto video- ja valokuvauksen välillä, vaihto etu- ja takakameran välillä, salamavaihtoehdot sekä sovellukset, eli niin sanotut linssit. Kamerasovelluksia voi itse ladata lisää ja niitä on ilmaisenakin tarjolla useita. Käytännössä sovelluksilla saa aikaan erilaisia efektejä kuviin jo niitä ottaessa. Esimerkiksi Nokialla on myös sovellus, jonka avulla henkilöiden kasvojen ilmeitä voi jälkikäteen muokata tallennettujen vaihtoehtojen mukaisesti.


Loistavissa olosuhteissa 620:n kamera jopa yllättää kuvien terävyydellä ja väreillä, mutta muutoin kamera on keskitasoinen – takuuvarmaa Nokia-laatua kuitenkin (tämä on kameroiden suhteen positiivinen ilmaus). Selkeiden kuvien ottaminen on automaatilla riittävän helppoa ja vaikka lisämegapikseleitä välillä kaipaakin, niin ei niiden vähyys koidu ylivoimaiseksi ongelmaksi. Salama toimi automaatilla paikoin hieman turhan innokkaasti, kun valoa olisi ollut tarjolla kuvaajan mielestä vielä ihan riittävästi.

Yleistä

Puhelimen oma kahdeksan gigan tallennustila on käytännössä riittämätön, mutta onneksi sen laajentaminen muistikortilla on tehty mahdolliseksi. Windows Phone 8 käyttäytyy myös edeltäjiään paremmin liitettäessä tietokoneeseen, eikä tiedostojen kopioimiseen tarvita enää välttämättä Microsoftin kankeaa Zune-ohjelmistoa – tämä jos mikä on askel oikeaan suuntaan.

Haluan myös tässä tuoda esille seikan, jota Nokia mainostaa yllättävän vähän. Se on nimeltään Rich Recording. Ominaisuus esiteltiin ensimmäisen kerran PureView 808 –puhelimessa, ja sen jälkeen se on löytänyt tiensä myös useisiin Lumioihin. Niin sanottu High Amplitude Audio Capture (HAAC) –tekniikka mahdollistaa paremman äänenlaadun, sekä yllättävänkin kovien äänien tallentamisen. Tämä on omiaan esimerkiksi musiikkikonserteissa tai vaikkapa bändin treenikämpällä harjoituksia nauhoittaessa. Tekniikka kykenee toimimaan 140 desibelissä asti särkemättä ääntä.Lumia 620:n prosessori ei ole markkinoiden nopein, mutta se selviytyy silti tehtävästään. Käyttöjärjestelmä on hyvin optimoitu, minkä ansiosta valikoita ja esimerkiksi kuvia selaillessa minkäänlaista tökkimistä ei tapahdu. Samoin jo aiemmin paljon kiitelty Windows Phonen näppäimistö toimii edelleen hyvin, joskin jostain syystä allekirjoittaneen oli ajoittain välillä hankala osua rivien reunimmaisiin painikkeisiin (esimerkiksi kirjain A). Saattoi olla vain joku virhe sormen sisäisessä koodauksessa, mutta käyttöjärjestelmään kumminkin jo ennestään tottuneelle seikka jäi mieleen.


Yhteenveto

Tämän hintaiseksi laitteeksi 620:sta on vaikea löytää moitittavaa – hinta-laatu-suhde on erittäin hyvä. Kamera ja sisäisen tallennustilan määrä jättävät hieman toivomisen varaa. Samoin näyttö ja resoluutio voisivat olla suuremmat, mutta toisaalta ne osuvat nytkin oivalliseen kokoluokkaan kelvollisella pikselitiheydellä. Näyttö on myös muilta osin hyvälaatuinen, mikä saa edulliseen laitteeseen luksuksen tuntua.

Valitettavana huomiona on sanottava, että WP8 on ajoittain harmittavan epävakaa. Kahden viikon testin aikana puhelin kaatui useamman kerran kokonaan, ja joskus näyttö oli lukitusnäppäimellä sammutettava, jotta se alkoi taas reagoida kosketukseen. Tätä ei tapahtunut hälyttävissä määrin, mutta sen verran kuitenkin, että asia on syytä nostaa esille.

Windows Phonen sovellusvalikoima sekä järjestelmän jäykkyys (vrt. Android) ovat haasteita, joihin Nokian ja Microsoftin on tulevaisuudessa tarmokkaasti pureuduttava. Lumia 620 on hyvä näyte siitä, mihin kahden suuryhtiön yhteistyö tällä hetkellä parhaimmillaan pystyy (kyseisessä hintaluokassa). Kun vielä tulevilla päivityksillä saadaan aikaan lisää vakautta niin laite on napakymppi!

Vahvuuksia: Hyvä näyttö, sulavuus, puheluiden äänenlaatu, Rich Recording
Heikkouksia: Pieni koko(?), tiettyjen kuorien liukkaus, tallennuskapasiteetti, ajoittainen kaatuiluTilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Nokia Lumia 620

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (12)

Anonyymi käyttäjä
Lumia920 (vahvistamaton)

1

Käyttöjärjestelmästä olisi kannattanut arvostella "ihmiset" apps joka tämän päivän kuluttajalle on ehkä mielenkiintoisin. Sehän on sisäänrakennettu liittymä Facebookiin, Twitteriin jne. erinomainen yhteydenpitoväline jonka kaltaista Facebook tarjoaa nyt Androideihin.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

2

Lumia 620:n ja 720:n suurin ongelma on Lumia 520. 520 tarjoaa huomattavasti isoveljiään paremman hinta-laatusuhteen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumia920:

Käyttöjärjestelmästä olisi kannattanut arvostella "ihmiset" apps joka tämän päivän kuluttajalle on ehkä mielenkiintoisin. Sehän on sisäänrakennettu liittymä Facebookiin, Twitteriin jne. erinomainen yhteydenpitoväline jonka kaltaista Facebook tarjoaa nyt Androideihin.


Tuo Facebook Home ei ole People App, eikä päinvastoin. Molemmat kyllä tarjoavat sosiaalista sisältöä käyttäjälle, mutta niiden toteutukset ja käyttötarkoitukset ovat aivan erilaiset.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kanku (vahvistamaton)

3

Kyllä älypuhelimen on oltava kallis jotta se on hyvä koska iPhone on edelleen ainut hyvä älypuhelin eikä sitä saa halvalla

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
droididii (vahvistamaton)

4

iphone ei ole eikä ole koskaan hyvä puhelin ollutkaan. pelkkä ylihinnoteltu turhake neideille

Vastaa
perhana
perhana

5

@3
Eihän se kallis hinta älypuhelimesta aina hyvää tee, iPhonenhan saa yleensä halvemmalla kuin esim. SGS:n uusimman mallin.

Vastaa
jassulli
jassulli

6

Nainen ja Lumia 620... Siirsin entisestä puhelimesta mm tekstiviestejä muistikortille. Miten saan ne näkymään Lumiassa? Löysin kyllä kohdan, jossa näen, että muistikortilla on musiikkia sen ja sen verran, kuvia samoin ja ne näkyy kuvissa, musiikissa. "Muuta" muistikortilla on myös, mutta mistä ihmeestä näen mitä se muu on?????? Ne tekstarit varmaankin, mutta missä????????? Helppiä, kiitos

Vastaa
raikka51
raikka51

7

Minusta 620(w8-käyttis)on androidiin verrattuna erittäin vaikeakäyttöinen,vaaditaan esim muistamaan järjetön määrä erilaisia kuvakkeita näytön alareunassa,eikä mikään normaali ihmislogiikka ohjaa tekemään oikein,jopa numeron tallentaminen ja poistaminen on hermoja raastavaa.Windows on taas kerran onnistunut luomaan todella vaikean käyttiksen.Palaan takaisin androidiin.

Vastaa
FrostRose
FrostRose

8

@6 harmi vaan ettei lumioissa ole sd-korttipaikkaa. Joudut lataamaan kuvat ja musiikit koneelle, ja laittamaan ne zune ohjelman kautta kännykkään. tekstareiden siirtämisestä en menisi sanomaan mitään. Sille saattaa olla jokin ohjelma marketissa, mutta en ole varma.

Ilmeisesti 620:n kokoonpano korjaa, sitä mistä en pitäynt 610:ssa. 610, kun ei pystynyt ilman selvää tökkimistä pyörittämään kaupassa omaa demoaan verraten 710:laan, joka oli siinä vieressä. Itselläni en muista ainakaan vielä 710:n kaatuneen käytössä kertaakaan.

Vastaa
pentsu
pentsu

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti FrostRose:

@6 harmi vaan ettei lumioissa ole sd-korttipaikkaa.

Höpöhöpö

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eihyvääpäivää (vahvistamaton)

11

Uuuh päivitykset vissiin unohtunut kun noin usein kaatuileii (vs. ei kertaakaan) Nokia pesee jälleen muilla puhelimilla lattiaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
lölölöpopo (vahvistamaton)

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti raikka51:

Minusta 620(w8-käyttis)on androidiin verrattuna erittäin vaikeakäyttöinen,vaaditaan esim muistamaan järjetön määrä erilaisia kuvakkeita näytön alareunassa,eikä mikään normaali ihmislogiikka ohjaa tekemään oikein,jopa numeron tallentaminen ja poistaminen on hermoja raastavaa.Windows on taas kerran onnistunut luomaan todella vaikean käyttiksen.Palaan takaisin androidiin.


"normaali ihmislogiikka"

Erittäin vaikeasti määriteltävä käsite. Se, ettet sinä ymmärrä, ei tarkoita, etteikö se olisi muille helppoa.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.