Mozilla ja Samsung työstävät uutta selainmoottoria mobiililaitteisiin

1
Teemu Laitila

Mozilla ja Samsung työstävät uutta selainmoottoria mobiililaitteisiin
Mozilla ja Samsung ovat kertoneet yhteistyöstä kokonaan uuden selainmoottorin kehittämiseksi. Uusi moottori on nimeltään Servo ja se on tarkoitus optimoida alusta saakka moderneille paljon rinnakkaista laskentatehoa tarjoaville alustoille.

Resurssien tehokkaamman hyödyntämisen lisäksi Servon kehityksessä on tarkoitus panostaa tietoturvaan huomioimalla selainten yleiset haavoittuvuudet jo suunnitteluvaiheessa. Siinä auttaa Mozillan itse kehittämä uusi ohjelmointikieli Rust, joka Mozillan mukaan on "oletusarvoisesti turvallinen".

Selainprojektin lopullinen päämäärä on luoda nimenomaan mobiililaitteisiin sopiva selain. Samsungin osuus projektissa on tähän saakka koostunut ARM-tuen lisäämisestä sekä Android-kehitykseen vaadittujen työkalujen rakentamisesta. Hyvin alkuvaiheessa oleva projekti on jo kehittäjien testattavissa.Yhtiöt eivät paljasta tarkemmin Servon kehitysaikataulua, mutta kuluvan vuoden aikana on tarkoitus saada valmiiksi ensimmäinen "merkittävä versiopäivitys". Servo löytänee tiensä jollain aikataululla Firefoxin selainmoottoriksi.

Tällä hetkellä selainmarkkinoita hallitsee niin työpöydällä kuin mobiililaitteissakin Webkit-selainmoottori. Webkititä käyttävät esimerkiksi Applen Safari-selain niin mobiililaiteissa kuin työpöydälläkin sekä Googlen Chrome kaikissa versioissaan. Myös Opera ilmoitti äskettäin siirtyvänsä Webkitin käyttöön.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.