Testi: Asuksen Padfone 2:ssa on tabletin ja puhelimen parhaat puolet

3
Valtteri Ahonen

Testi: Asuksen Padfone 2:ssa on tabletin ja puhelimen parhaat puolet
Puhelinvalmistajana hieman tuntemattomamman Asuksen Padfone on keskustelua herättänyt konsepti, joka on nyt päässyt versionumeroon 2.

Padfone 2 on melko tavanomainen huippupään Android-puhelin, mutta jippona on Station-tabletti, johon sen saa telakoitua. Telakoimalla puhelimen saa käyttöönsä luonnollisesti tabeltin suuremman näytön sekä lisävirtaa jolla voi jopa tuplata akkukeston. Dataliittymä voi olla yhdellä SIM-kortilla molempien laitteiden käytössä, sillä ne toimivat vain yhdessä ollessaan. Kaikki prosessointi tapahtuu puhelimessa.

Tekniset tiedot

Padfone 2 on puhelimena teknisesti kyvykäs laite. Testipuhelimessa oli käyttöjärjestelmänä Android 4.1.1. Prosessori on viimeistä huutoa ja muistia kohtuulliset 2 gigatavua. Näyttö on resoluutioltaan hyvä, mutta vanhentuu pian, sillä Full HD –paneelit ovat jos aloittaneet maailmanvalloituksensa mobiilimarkkinoilla. Puhelimen resoluutio on siitä huolimatta riittävä, mutta tabletissa olisi voinut jo tärppinä olla suurempi pikselitiheys.Prosessori: 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro Krait (Cortex-A15 class) neliydinsuoritin ja Adreno 320 –näytönohjain
Muisti: 2 Gt LPDDR2 RAM
Tallennus: 16Gt/32Gt/64Gt, 50GB maksuton ASUS Webstorage 2 vuodeksi
Verkko: 4G LTE
Akku: 2140 mAh litium / tabletissa 5000 mAh litium
Näyttö: 4,7 tuumaa, HD 1280x720, Super IPS+ / tabletissa 10,1 tuumaa, WXGA 1280x800, IPS
Kamera: Takana 13 megapikseliä, F/2.4 –laajakulma. Edessä 1,2 megapikseliä.Padfone 2:n käyttämä liitin, jolla puhelin ladataan ja jonka kautta sen voi kytkeä tietokoneeseen, on Asuksen omaa mallia, mutta se on ladattaessa micro-USB-yhteensopiva. USB-johdolla voi ladata niin puhelinta kuin tablettiakin.

Muotoilu

Puhelimen muotokieli on siistytyn ja laadukkaan oloista sekä pitkälti peräisin ensimmäisestä Padfonesta. Puhelin on kevyt ja pyöreäreunainen ja takakannen rosoinen pinta antaa hyvän pidon sormenpäille, vaikkakin on muovinen. Kokonaisuutena puhelin on hieman liukas. Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sulautuvat hyvin reunan rakenteeseen ja ovat myös laadukkaan tuntuisia. Tuntuma on hyvä.Puhelin on siinä rajoilla, onko sitä mukava käyttää yhdellä kädellä. Tähän vaikuttaa tietysti paljon kyseessä olevan lapion koko. Omiin käsiin Padfone 2 on juuri sopivan levyinen, mutta ehkä hitusen liian korkea yhdellä kädellä käytettäväksi. Mikäli puhelinta pitää kädessä niin, että peukalo ylettää kotinäppäimelle, niin samalla otteella ei millään yletä avaamaan yläreunasta alas vedettäävää valikkoa.
Yhtenä miinuksena ainakin testaajan mielestä voidaan pitää kamerapainikkeen puuttumista, vaikkakin kameran saa näppärästi auki lukitusnäytöltä. Näppäimen puuttuminen vaikuttaa nimen omaan tapaan avata kamera-sovellus, sillä itse kuvan voi Padfonella ottaa äänenvoimakkuusnäppäimellä niin halutessaan.

Tabletti on aiempaa sirompi suuremmasta akusta huolimatta. Aiemmasta Padfonesta tuttua luukkua ei myöskään enää ole, vaan puhelimen liittäminen ja irrottaminen onnistuu helposti ilman kantta. Takakansi on kumimaista materiaalia, joka takaa pitävän otteen laitteesta. Edestä tabletti on täysin geneerinen.Puhelin ja käyttöliittymä

Puhelimessa on 4,7" 1280 x 720 Super IPS+ -näyttö joka on suojattu Corning-lasilla. Näyttö kärsii jonkin verran heijastuksista, mutta sormenjälkiä se puolestaan hylkii hyvin, kiitos anti-fingerprint-pinnoitteen. Resoluutio on kokoon suhteutettuna riittävä ja värit toistuvat kirkkaina ja katselukulmat ovat OK. Responsiivisuus on odotetun kaltainen, eli hyvä.

Suorituskyvyssä (eli nopeudessa) ei ilmennyt mitään napinan aihetta lukuun ottamatta Androidille ominaista pientä ajoittaista nykimistä. Käyttöjärjestelmä on ajan tasalla ja mitään ei tunnu puuttuvan. Rauta riittää vaativampaankin vääntöön ja on hyvä valinta tehoa hakevalle.

Vaikka käyttöliittymä onkin hyvin vanillainen Android, niin Asus on kuitenkin jonkin verran muokannut sitä. Esimerkiksi alasvetovalikkoa on rukattu monipuolisemmaksi. Tablettia käyttäessä myös vasemman alareunan kuvakkeet ovat saaneet neljännen kaverin. Siitä saa auki kuuden apusovelluksen näkymän, joka sisältää esimerkiksi laskimen, kalenterin ja sanakirjan. Nämä sovellukset aukeavat siirreltäviin ikkunoihin, jotka voi halutessaan laajentaa myös koko näytön peittäviksi.


Käyttöliittymämuutosten lisäksi Asus on ladannut puhelimeen joitain omia sovelluksiaan. Yksi on hyvin S Memomainen Super Note, jolla nimensä mukaan voi tehdä monipuolisia muistiinpanoja. Käsialantunnistus jättää toivomisen varaa.

Toinen Asuksen oma sovellus on App Locker, jolla voi asettaa mille tahansa sovellukselle salasanan. Mainittavia sovelluksia ovat myös AudioWizard, joka tarjoilee viisi valmista esiasetusta äänentoistolle, sekä ASUS Studio, jolla voi hieman muokata ottamiaan kuvia.

Asus on myös tarjoillut käyttäjilleen muutaman näppärän widgetin. Hyvistä widgeteistä esimerkkeinä akun varauksesta kertova pieni widget, joka pystyy erittelemään molempien laitteiden akun tilan, sekä tehtävienhallintasovellus, josta voi helposti nähdä avoimia sovelluksia ja sulkea niitä.

Testin aikana puhelin harrasti jonkin verran kaatuilua.Telakka

Telakan kanssa ilmeni pieniä käyttömukavuuteen liittyviä ongelmia, kuten esimerkiksi ajoittaista jäätymistä, josta selvisi vain irrottamalla puhelimen telakasta. Aivan varmaksi ei selvinnyt, oliko testipuhelimessamme pientä vikaa, sillä ensin tabletti ei toiminut ollenkaan, ja uudenkin Stationin kanssa oli pientä ongelmaa, vaikka se toimikin paremmin. Lopulta saattaa siis olla, että jäätymiset ja "Padfone Station ei vastaa" –viestit johtuivat laiteviasta.

Tablettitelakka on vähän painava puhelimen kanssa, mutta ei niin että se olisi järisyttävän epämukava käyttää. Näyttö toimii hyvin ja Android taipuu nykyisellään tablettiin kelvollisesti, vaikka allekirjoittaneen mielestä uusin Windows tekee sen kyllä paremmin. Android yltää kuitenkin nykyään hintaluokkiin, joihin muiden on vaikea kurottaa. Niinpä edullisemman pään laitteita etsivälle Android on oiva ratkaisu. Myös keskihintaisissa tuotteissa, kuten Padfone 2, Android on alustana harkinnan arvoinen.
Puhelin istuu telakkaan todella tukevasti eikä sen putoamista tarvitse pelätä. Sovellukset mukautuvat käytössä olevaan ruutuun sen mukaan, kuinka laitetta kiinnittää ja irrottaa. Jotkin sovellukset tukevat tätä paremmin kuin toiset, jotkut eivät ollenkaan. Pienenä omituisuutena esimerkiksi valmiiksi asennettuna ollut Googlen Chrome ei suostunut siirtymään laitteesta toiseen. Androidin vakioselain sen sijaan siirtyi hyvin. Useimmat suosituista sovelluksista toimivat kuitenkin mallikkaasti ja nopeasti.

Kamera

Laitteen kamera on kuvanlaadun puolesta hyvä. 13 megapikseliä tuovat hieman enemmän tarkkuutta kuin perinteiset 8, mutta lopulta eroa on kuitenkin aika vähän. Värit toistuvat realistisesti ja suorituskyky kuvia ottaessa on hyvä. Erityisen vaikuttava on jopa 100 kuvaa peräkkäin kuuden kuvan sekuntivauhtia ottamaan kykenevä sarjakuvaus.Hyvä plussa on myös se, että laiteparista ei löydy takakamera kuin toisesta. Videokuvaukseen on omat kamerat, mutta varsinaisesti valokuvaukseen voidaan käyttää yhtä yhteistä hieman kyvykkäämpää optiikkaa. Näin hintaa on saatu hieman alemmas ja kuvanlaatu on tasaista.

Kamera-sovelluksen käyttöliittymä on Asuksen oma ja hieman erinäköinen puhelimessa ja tabletissa. Se tuo mukanaan paljon säätöjä peukalon ulottuville, vaikka pysyykin kohtalaisen yksinkertaisena ja selkeänä. Kuvien ja videon säätöjen välillä on helppo liikkua yhdellä painalluksella.
Varsinaisesti eri tiloja still- ja videokuvaukselle ei ole, mikä on vain plussaa nopeiden tilanteiden varalta. Pitää vain olla tarkkana, kumpaa laukaisijaa painaa.

Videokuva on varsin kohtuullista ja sulavaa korkeimmallakin tarkkuudella.Yhteenveto

Asus Padfone 2 yllätti tasaisuudellaan. Tabletti-telakka on äkkiseltään erikoinen, mutta lopulta luonnollinen osa laiteparia. Hirveästi ihan oikeita käyttötarkoituksia sille oli vaikea keksiä, eikä jokainen jantteri sellaista varmastikaan tarvitse, mutta veikeä kapine se on siitä huolimatta.

Puhelimena Padfone 2 on oivallinen valinta laatua, tehoa, keveyttä ja tyylikkyyttä arvostavalle. Asuksen Android-puhelin ei kalpene kilpailijoiden edessä ja kevyellä kädellä muokattu käyttöliittymä mahdollistaa nopeahkon päivitysrytmin.Tabletin resoluution olisi toivonut olevan isompi, vaikka jo pelkästään lisäakkuna se tuo pakettiin paljon. Itse puhelimen akkukesto oli kiitettävä, mutta Stationin kanssa puhelin toimii helposti pidemmänkin aikaa ilman laturia, jos molemmat on vain muistanut ladata täyteen. Myös videoiden katsominen on miellyttävää suurella ruudulla.

Ainoana teknisenä miinuksena oli ajoittainen puhelimen ja tabletin yhteistyön temppuilu (kaatuilu).

Puhelinta myydään Suomessa hieman suolaiseen 700 euron hintaan yksittäin, mutta Stationin kanssa 800 euroa taas ei jotenkin kuulosta enää niin pahalta.
Kuvia laittesta:


Ja laitteella:


Sekä pari ruudunkaappausta:Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Kommentit (3)

Reino69
Reino69

1

Phone-Station -yhteistyön ongelmista on paljon raportoitu eri foorumeilla, mutta ne ovat todellakin laitevika ominaisuuden sijaan. Itselläni on molemmat laitteet, eikä minkäänlaista jumittamista/kaatuilua esiinny. En ole edes nollannut cachea, mikä joissain tapauksissa (kuulemma) on auttanut ongelmiin. Kamerasta olisi voinut mainita suurnopeusmoodit ja painosta sen verran, että yhdessä laitteet painavat iPadia vähemmän. Muuten varsin kompakti ja asiallinen arvostelu, laitteet yhdessä ovat kyllä 800?:n hintansa väärti.

Vastaa
ep_
ep_

2

Puhelin on kyllä tosiaan lähes samannäköinen kuin eka PadFone varsinkin tuosta edestä. Muutenkaan ei suuria muutoksia näytä tapahtuneen (paitsi tuo telakointi). Eka PadFone oli hyvä ja ei tämä toinenkaan PadFone vaikuta ainakaan huonommalta. Mites tässä muuten on näppäimistön tilanne? Alunperin ei ilmeisesti pitänyt tulla, mutta jostain luin, että tulee sittenkin. Omaa stylusheadsettiä ei taida tälle tulla (ainakin ekassa PadFonessa Stylusheadset oli epäonnistuminen muuten hyvässä kokonaisuudessa).

http://www.puhelinvertailu.com/uutiset....sa_asus_padfone

Vastaa
aoleppa
aoleppa

3

Puhelimen tehosta voin sanoa että se antoi GLBenchmark 2.5.1
testissä paremman tuloksem kuin uusi Samsung 4, tosin ensimmäisessä vain mutta kumminkin. Ja muutenkin oiva peli en vaihtaisi pois.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.