Etiopiassa saat Skypettämisestä 15 vuotta linnaa

17
Panu Roivas

Etiopiassa saat Skypettämisestä 15 vuotta linnaa
Samalla kun länsimaissa taistellaan Internetin vapaudesta, sensuurista ja IP-puhelujen maksullisuudesta, Etiopiassa ollaan jo nämä pikkuongelmat ratkaistu valtion toimesta. Viimeisimmän lakimuutoksen perusteella VoIP-puhelut kuten Skypen käyttäminen on kriminalisoitu, kertoo the Africa Review.

Etiopian hallitus päätti viime kuussa kieltää kaikki VoIP-palvelut, joiden avulla pystyttiin teoriassa kiertämään valtion harjoittama kansalaisten "seuranta". Etiopian kommunikaatioinfrastruktuurista vastaa valtion hallitsema operaattori Ethio Teleco. Uuden lain myötä operaattori voi estää kaikkien VoIP-palveluiden lisäksi videochatit, sosiaalisen median, sähköpostin, ja minkä tahansa muun datansiirtoon perustuvan kommunikaatiokanavan, eli jäljelle jää lähinnä ääneen puhuminen.

Laki antaa valtiolle myös täydet oikeudet tarkastaa kaikki maahan tuodut kommunikaatiolaitteet, ja kieltää maahantuonti laitteilta joita valtio ei ole hyväksynyt. Laitonta puhelinpalvelua käyttävät saavat kovien sakkojen lisäksi parhaimmillaan 15 vuoden vankeustuomion. Pelkästä VoIP-puhelusta saa 3-8 vuotta kakkua ja sakot kaupan päälle.



Etiopian viranomaisten mukaan uusi laki on välttämätön turvallisuusuhkien takia. The Africa Reviewn mukaan tarkoituksena on ehkä sittenkin noin 85 miljoonan kansalaisen sananvapauden riisto ja informaation jakelun kontrollointi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (17)

Kuveerty
Kuveerty

1

Toisaalla tapahtuu tällaista.

Täällä itketään kilpaa kun (ei-oman-fanittaman-yrityksen) puhelimissa on liian vähän suorittimia, huonoja näyttöjä, huonoja kameroita, vähän softia, huonoja päivitysmahdollisuuksia, tiukkoja säädöksiä sun muuta.

Ensimmäisen maailman ongelmia. Kyllä pistää taas miettimään miten paljon huonommin asiat voisivat olla täälläkin.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

2

Mikähän ihme näitä vallassa olevia ihmisiä oikein vaivaa?

Terve järki on täysin hukassa ja tilalla puhdas ahneus valtaan ja rahaan. Kaikilla teoilla on aina seurauksensa eli vastavoimansa.

Tavallaan se kuvastaa myös kuinka alistuvia jotkut ihmiset ovat. Niille saa tehdä mitä hyvänsä ja ne vain vikisee. Selkäranka puuttuu täysin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JesseKristian (vahvistamaton)

3

@2

"Niille saa tehdä mitä hyvänsä ja ne vain vikisee"

Aika pöyristyttävä kommentti kun ottaa huomioon kyseisen maan historian. Lähtisitkö itse yhden miehen sotaan sotilasjunttaa vastaan? Muiden osallistumisesta kun ei ole takeita koska pelotteet ja lahjukset pitävät valtaosan väestöstä kurissa.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

4

Riippuu kuinka paljon alistetaan, mutta kyllä lähtisin sotaan joka johtaisi varmasti omaan kuolemaan, ennemmin kuin alistuisin sorrolle. Ei elämässä ole mitään pointtia jos se pitää elää jatkuvassa pelossa ja alistuen sorrolle.

Vastaa
jartar
jartar

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Riippuu kuinka paljon alistetaan, mutta kyllä lähtisin sotaan joka johtaisi varmasti omaan kuolemaan, ennemmin kuin alistuisin sorrolle. Ei elämässä ole mitään pointtia jos se pitää elää jatkuvassa pelossa ja alistuen sorrolle.


Vapauden puolesta olisit valmis kuolemaan, mutta täällä et uskalla kirjoittaa edes omalla nimellä.

Vastaa
Zeitsei
Zeitsei

8

USA, UK ja Suomi seuraavat perässä 10 vuoden päästä. Ensin sensuroidaan, sitten kielletään sensuurinkierto-ohjelmat ja lopulta käyttöjärjestelmä ja netti toimivat vain täysin kontrolloidussa pilvessä. :P

Vastaa
mcmopo
mcmopo

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:

USA, UK ja Suomi seuraavat perässä 10 vuoden päästä. Ensin sensuroidaan, sitten kielletään sensuurinkierto-ohjelmat ja lopulta käyttöjärjestelmä ja netti toimivat vain täysin kontrolloidussa pilvessä. :P

Niin huvittavalta kuin tuo kuulostaakin niin se saattaa olla lähellä todellisuutta. Kokoajan rajoitetaan lisää ja lisää. Viis mistään sananvapaudesta kun kaikki voi olla kontrolloidussa ihanne yhteiskunnassa onnellisia.

Vastaa
horgh
horgh

11

Samaan suuntaanhan sitä täälläkin mennään. Johan Skype puheluita estetään verkoissa Euroopassakin. Ja sensuuria riittää täälläkin kotosuomessamme. Etiopia on valitettavasti vain edelläkäviä. Tuollainen on tulevaisuus, jota maahamme koko ajan vähitellen ajetaan. Milloin lapsipornon estämiseksi, milloin tekijänoikeuksien suojelemiseksi, milloin miksikin, mutta tavoite aina sama, kontrollointi ja valvonta. Vapauttamme viedään vähä vähältä, melkein huomaamatta.

Vastaa
Ilborg
Ilborg

12

Sonerahan taisi jo kieltää skypen käytön mobiililiittymistä ilman erillistä maksua. No samaan suuntaan täälläkin kovasti yritetään, ja perusteluita riittää (lapo, tekijänoikeudet, turvallisuus jne).

Vastaa
Ranvier
Ranvier

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jo
kainen valitsee...:

Rikollinen toiminta (ei piitata lainsäädännöstä ja viedään rahantulo toiselta josta saa itse hyödyn!!) ajaa tähän kontrollointi ja sensurointitilaan!!.

Eli sinun mielestäsi tällainen toiminta on sallittua ja jopa suotavaa? Eli jos murto-osa kansalaisista tekee rikoksia, niin koko kansakuntaa pitää rangaista? Jep jep... Nyt niitä valoja tauluun oikeesti.

Vastaa
coocie98
coocie98

14

En tajunnutkaan miten tärkeä yleinen nettineutraaliuden laki on ennen tätä. Pitäisi ajaa globaalisti läpi - ja muistuttaa, että sensuuri on sensuuria nettimaailmassakin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Henrix98 (vahvistamaton)

15

kohta täälläkin sensuroidaan kaikki valtion vastaiset kommentit

Vastaa
Sokar80
Sokar80

17

Lainaus:

No eipä niissä savimajoissa tuollaisista jutuista paljoo tarvi huolehtia..

Eipä koko Afrikka ole savi majo täynnä' esim norsun luurannikko on isompi betoni\asfaltti viidakko kuin Helsinki

Eli heidän näkökulmasta Suomen pääkaupunki Helsinki on pieni kylä pahanen

Mut joo totaali sensuuri kaataisi netin mut elinhän mun mummo ilman TV ja netti nuorena

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.