Vierailtua: PESTI 2012 - tekniikan alan työmarkkinapäivät

15
Panu Roivas

Vierailtua: PESTI 2012 - tekniikan alan työmarkkinapäivät
Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan ja Oulun Teekkariyhdistys ry:n järjestämä PESTI-päivä on vuosittainen tapahtuma, jossa Suomen teknologia-alan yritykset markkinoivat itseään tuleville työntekijöille, ja opiskelijat voivat vuorostaan tutustua yrityksiin ja etsiä tulevaa työpaikkaansa. AfterDawn kävi paikalla tarkistamassa miltä teknologia-alan työmarkkinatilanne näyttää tänä vuonna opiskelijan silmin.

Paikalla oli yhteensä 66 esittelijää, joista suurin osa oli tekniikan alan yrityksiä, jotka toimivat Suomessa ja Oulun alueella. Vahvasti edustettuina ovat edelleen ohjelmistokehitykseen keskittyvät yritykset, ja erityisesti tietoturvaan liittyvää ohjelmistokehitystä esiteltiin muun muassa Codenomiconin ja F-Securen toimesta.

Tietoturvan lisäksi mobiiliympäristöille kaivataan edelleen kehittäjiä, joskin kehitys tuntuu siirtyneen iOS:lle ja Androidille ja Windows Phonea aletaan vasta nyt harkitsemaan Nokian siirryttyä siihen. Muun muassa OP-Pohjola kaipaili sovelluskehittäjiä omille mobiilipalveluilleen, ja pankit tulevatkin jatkossa tarjoamaan entistä laajemmin palveluitaan myös älypuhelimen kautta.Rautapuolella vuorostaan langattomat teknologiat ovat edelleen kehityksen alla ja selkeästi yksi Oulun teknologiateollisuuden kulmakiviä. Suurimpana tekijänä on Nokia Siemens Networks, jolla on edelleen paraatipaikka messuilla.

Nokia on sen sijaan päättänyt tänä vuonna turvautua hieman pienempään kojuun, ja paikallinen Oulun yksikkö kertoi muun muassa rautapuolen kehitystyöstä. Esillä oli aukaistuja N9-puhelimia joita halukkaat saivat yrittää koota kuntoon palkinnon toivossa. Lisäksi näytillä oli N9:n kehitysalusta ja N9-testikappale hyppylankoineen, mutta emme valitettavasti saaneet lupaa kuvata niitä.

Nokian entisen paikan NSN:n vierestä oli tänä vuonna napannut Ericsson, joka on vastikään laajentanut Ouluun. Paikalla oli myös ST-Ericsson, joka esitteli piirikehitystään muun muassa piikiekkojen voimin. Esillä oli 300 mm piikiekkoja, joilla olleiden piirien lukumäärää kävijät saattoivat arvailla. ST-Ericsson kehittää piirejä uudella 28nm prosessilla, joskin esillä olleet piirit olivat vanhempaa tekniikkaa.


ST-Ericssonin piikiekot ja piirikuva. Pahoittelut kuvanlaadusta, syyttäkää SGS:n kameraa.


Lisäksi pöydältä löytyi vanha valotusmaski, jolla piirit valotetaan piikiekoille. ST-Ericsson esitteli myös omaa kehitysalustaansa, jossa pyöri Android-testipuhelin. ST-Ericssonin ARM-piirejä tullaan näkemään jatkossa muun muassa Nokian Windows Phone -puhelimissa.


Valotusmaski ja testialustaKokonaisuudessaan Pesti-messuilla vaikutti olevan hyvin tarjolla vakituisia työpaikkoja, harjoittelupaikkoja ja diplomityöpaikkoja tekniikan alan opiskelijoille. Muutaman edeltävän vuoden aikana esimerkiksi Nokia ei tarjonnut juuri ollenkaan hakupaikkoja, mutta tänä vuonna useat yritykset Nokia mukaan lukien hakivat lisää tekniikan alan työntekijöitä. Näyttää siis siltä että pohjoisessakin riittää vielä jatkossakin töitä tekniikan alan opiskelijoille.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
189 € DNA
193 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Asus ROG Phone 6D Ultimate – hinta laskenut -21%

Asus ROG Phone 6D Ultimate
864 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1090 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -17%

Oppo A38 (4G)
99 € DNA
119 € Verkkokauppa.com
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (15)

Anonyymi käyttäjä
Auktoriteettimies (vahvistamaton)

1

Miksiköhän RUOTSISSA haetaan PALJON enemmän patentteja ideoille yms innovoidaan uutta!!. JA suurin osa ulkomaisten yritysten pohjoismaiden toimipisteistä sijaitsee RUOTISSA!!. ;) Suomesta puuttuu innovaatio ja luovuus, liian suorituskeskeitä!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke1- (vahvistamaton)

2

Se johtuu siitä, että Suomalaisissa oppilaitoksissa koitetaan järjestään eliminoida oppilaiden viimeisetkin mielikuvituksen rippeet.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dudida (vahvistamaton)

3

Ja lisäksi ne vähätkin lahjakkaat ulkomaalaisetkin korkeakouluopiskelijat oikein kunnolla pusketaan pois Suomesta edelleen Ruotsiin, Alankomaihin tai Britteihin heti kun Bachelor's degree on suoritettu...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JesseKristian (vahvistamaton)

5

Suomen malli: nokkahuilu käteen ja luovuutta harjoittelemaan!

Vastaa
3rd_party
3rd_party

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Auktoriteettimies:

Miksiköhän RUOTSISSA haetaan PALJON enemmän patentteja ideoille yms innovoidaan uutta!!. JA suurin osa ulkomaisten yritysten pohjoismaiden toimipisteistä sijaitsee RUOTISSA!!. ;) Suomesta puuttuu innovaatio ja luovuus, liian suorituskeskeitä!!.

Ruotsin markkinat ovat tuplasti isommat kuin Suomen (ja kuten #4 totesi, myös väkeä löytyy rutkasti enemmän). Ruotissa puhutaan kieltä, joka on hyvin lähellä norjaa ja tanskaa kun taas Suomessa kieli muistuttaa lähinnä viroa. Ruotsiin on lyhyempi matka esim. Saksasta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Samsung!.. (vahvistamaton)

7

Turha VÄÄRISTELLÄ tilastoja!! ;) Ruotsalaisista lähes 1,5 miljoonaa on ulkomaiden kansalaisia/ulkomaalaisperäisiä, KUN Suomen luku on jotain 80 000 luokkaa! Joten ei niitä ruotsalaisia ole TUPLASTI enempää, korkeintaan noin KOLMANNES!!. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SamSung!!. (vahvistamaton)

8

@4
Siis NOIN kolmannes 1833 patentista = 600, lisätään tuohon, ja saadaan NOIN 2400!!. 2549 > ~2400!!. ;)

Vastaa
3rd_party
3rd_party

9

@7&8 KVG... Ruotsin väkiluku on n. 9,4 miljoonaa, jossa mukana vain Ruotsin kansalaiset. #4:n lukujen pohjalta rakas naapuri kyhäsi n. 270 patenttihakemusta miljoonaa asukasta kohti, Suomessa vastaava luku oli n. 340.

Ja vaikka leikittäisiin että tuosta 9,4 miljoonasta asukkaasta 1,5 miljoonaa (mikä on mahdollisimman kaukana realismista) olisi jotenkin vääränlaisia eivätkä sopisi tilastoon, olisi Ruotsin luku silti vain 322 hakemusta/miljoona ihmistä.

Eli ihan kilpailukykyisiä tässä ollaan naapurin kanssa, vaikka heidän bisneksestään toki iso osa muodostuukin muista kuin patentoitavista tuotteista.

Mars takaisin matikan tunnille!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hmm?. (vahvistamaton)

10

@9
No kuinkakohan SUURI osa näistä patenteista on Nokian jättämiä, joita ei tulla koskaan näkemään muualla kuin paperilla??, 40%??. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hmm?. (vahvistamaton)

11

@9
No kuinkakohan SUURI osa näistä patenteista on Nokian jättämiä, joita ei tulla koskaan näkemään muualla kuin paperilla??, 40%??. ;)

Vastaa
mikis1
mikis1

12

@2 ite AMK-opiskelijana sanoisin että asia on juurikin päinvastoin, ainakin meidän koulussa.

@10 sinähän sen voitki meille selvittää kun noin asiantuntija vaikutat olevan. Tosin onhan se hyvä että jotkut kehittelee jotain uutta eikä vain kopioi toisilta, niinkuin jotkut muut..:)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Patenttitilastoa (vahvistamaton)

13

Tuolla kansallisuudella ei ole noilla mainitsemilla tilastonumeroilla mitään merkitystä. Siihen kuuluvat siis kaikkien kansalaisten jättämät patenttihakemukset, olkoon ne sitten tulleet PCT-hakujärjestelmän kautta tai Euroopan patenttiviraston kautta.

Patenttien hakutilastoista ei voi tosiaan suoraan vetää johtopäätöksiä niiden onnistuneista kaupallistamisesta. Mutta toinen laittamani linkki osoittaa, että ei Suomella kovin huonosti siinäkään mene. Ja kyllä, se ei liene kenellekkään yllätys, että Nokia on selkeästi suurin patentoija Suomessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Patenttitilastoa (vahvistamaton)

14

@ 10
Taidat olla yltiöpositiivinen Nokian kykyyn kaupallistaa patentoimansa keksinnöt. Ensinnäkin esim. Euroopan patenttivirasto myöntää patentin alle puolista jätetyistä hakemuksista. Lisäksi arvion mukaan myönnetyistä patenteista vain 2-10 % on kaupallisia menestyksiä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.