Testissä Samsung Galaxy Note: parasta kahdella kädellä käytettynä

34
Teemu Laitila

Testissä Samsung Galaxy Note: parasta kahdella kädellä käytettynä
Puhelinvertailu.comin testiin saapui tällä kertaa Samsungin Galaxy Note (GT-N7000), joka hämärtää puhelimen ja tabletin rajoja.

Puhelinten ruudut ovat kasvaneet tasaisesti viimeiset puolitoista vuotta ja Galaxy Notea voidaan pitää eräänlaisena huipentumana jatkuvalle kasvulle, sillä juuri enempää ei ruutua voida enää kasvattaa. Noten tapauksessa Samsung on lähtenyt hakemaan puhelimen enimmäiskokoa yläpäästä alkaen kasvattamalla ruudun kokoa heti tuumalla verrattuna yhtiön edelliseen omaan lippulaivaan eli Galaxy S 2:n.

Samsung ei ole kuitenkaan ensimmäinen valmistaja, joka yrittää naittaa tablettia ja älypuhelinta asteikon puolivälissä. Dell julkaisi puhelinominaisuuksilla varustetun viiden tuuman kokoisen Streak-tabletin kesällä 2010, mutta tekniikka ei vielä antanut periksi näytön resoluution kasvattamiseen yli 800x480 tason. Streak ei kuitenkaan ikinä saavuttanut suurempaa suosiota ja Dell päätti lopettaa sen valmistamisen viime kesänä.Samsungin etuna Delliin nähden on korkeampi resoluutio, kevyempi ja ohuempi laite ja lisäksi yhtiön oma loistava HD Super AMOLED -näyttö.

Kuten nimikin kertoo, Samsung on visioinut Notesta eräänlaista muistikirjan korvaajaa ja puhelimesta löytyy laitteen sisällä säilytettävä kynä, jolla voi tehdä nopeita muistiinpanoja tai hahmotella piirroksia näytölle.

Note herätti oman kiinnostukseni heti julkaisunsa yhteydessä. Sen laadukas näyttö ja puhelimissa ennennäkemätön resoluutio vaikuttavat täydelliseltä paketilta multimediakäyttöön ja nettisurffaukseen. Mutta onko 5,3 tuumaa kuitenkin liikaa jatkuvasti mukana kulkevalle älypuhelimelle?

Yhteenveto testistä videomuodossa:Ulkoasu ja muotoilu

Kun Notea katsoo edestäpäin, se on lähes täydellinen kopio Galaxy S 2 -mallista, paitsi että puhelimen pinta-ala on noin 47 prosenttia isompi. Galaxy Noten fyysiset mitat ovat 146,9 x 83 x 9,7 mm. Laitetta pystyy käsittelemään yhdelläkin kädellä, mutta se vaatii melkoista sormiakrobatiaa ja puhelimen kieputtelua.Kun laitetta pyörittelee käsissään, koon lisäksi ulkonäöstä paljastuu muitakin eroja sen pikkuveljeen nähden. Puhelimen reunoja kiertää kiiltävä lyijynharmaa nauha, joka muovisuudestaan huolimatta antaa tyylikkään metallisen vaikutelman.
Puhelimen etupuolella on fyysinen kotinappula sekä kapasitiiviset valikko- ja takaisin-nappulat.


Galaxy Note vs. Galaxy S II


Vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuden säätö ja oikeassa kyljessä virta/lukitusnäppäin.

Yläreunassa on perinteinen 3,5 mm kuulokeliitäntä ja puhelimen toinen mikrofoni. Lataukseen, tiedonsiirtoon ja videokuvan siirtämiseen käytetty mikro-USB-liitäntä löytyy alareunasta.

Takakansi on valmistettu teksturoidusta muovista eikä siinä ole kohoumia, sillä esimerkiksi kameran linssi on saatu upotettua puhelimeen kokonaan. Alareunasta löytyy kaiutin, josta lähtee kohtalalaisesti ääntä.Muovikuoristaan huolimatta Galaxy Note on jämäkän tuntuinen puhelin, joka ei painellessa nitise liitoksistaan. Puhelimen takakansi on äärimmäisen ohut muoviläpyskä, joka jo Galaxy S 2 -arvosteluissa sai osakseen kritiikkiä. Itse kuitenkin arvostan puhelimen keveyttä siinä määrin, että ohut takakansi ja metallikuorien puute ei haittaa ollenkaan, kunhan puhelin muuten säilyy jämäkkänä.

Rauta

Samsung Galaxy Note on erittäin tehokas laite. Se perustuu Galaxy S II -puhelimesta tuttuun Exynos 4210 -järjestelmäpiiriin, jonka kellotaajuus on kuitenkin nostettu 1,4 GHz:n verrattuna ensimmäisen version 1,2 GHz:n. Järjestelmäpiiri sisältää ARM:n suunnitteleman Mali-400MP-näytönohjaimen, joka tarjoaa riittävästi potkua Galaxy Noten korkean resoluution näytön tarpeisiin.
Note saavuttaa Quadrant-testissä 3610 pistettä, mikä on kunnioitettava saavutus, sillä testi ajetaan laitteen isolla oletusresoluutiolla.

Noten näyttö on Samsungin ensimmäinen HD-resoluutioon yltävä AMOLED-paneeli. Näytön fyysinen koko on 5,3 tuumaa ja resoluutio on huimat 800x1280, mikä tarkoittaa noin 285 pikseliä tuumalle. Tarkkuus ei ihan yllä Applen IPS-tekniikalla toteutettujen Retina-näyttöjen tasolle, mutta se on silti erittäin hyvä. Värintoisto puolestaan on muiden AMOLED-näyttöjen tapaan markkinoiden huippuluokkaa ja yleiseltä käytettävyydeltään kyseessä lienee Samsungin tähän asti paras saavutus mobiilinäyttöjen saralla.

HD Super AMOLED -paneelit perustuvat paljon keskustelua herättäneeseen PenTile-pikselimatriisiin, jossa yhden kokonaisen pikselin muodostavien alipikseleiden määrä on pienempi kuin RGB-matriisiin perustuvissa näytöissä. PenTile-matriisia on usein kritisoitu siitä, että pienempien grafiikkaelementtien reunat näyttävät suttuisilta. Galaxy Noten korkean resoluution AMOLED-paneelissa PenTile ei tarkemmallakaan katselulla aiheuta häiritsevää sumuisuutta ja normaalilta katseluetäisyydeltä Note ei häviä Galaxy S II:n RGB-matriisiin perustuvalle Super AMOLED Plus -näytölle.

Ominaisuuksiensa puolesta Galaxy Note on samalla tasolla muiden huippupuhelinten kanssa, kuten tämän hintaiselta laitteelta sopiikin odottaa. Notessa on 1 Gt RAM-muistia, mikä riittää mainiosti Androidin tarpeisiin. Sisäistä tallennustilaa on mallista riippuen joko 32 Gt tai 16 Gt (testiyksilö oli 16 Gt malli). Tarpeen vaatiessa micro-SD-kortilla saa lisätilaa enintään 32 Gt.

Galaxy Noten puhelin- ja datayhteydet hoituvat GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 taajuuksilla ja 3G:n puolesta tuettuna on HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100. Joillain alueilla kuten Yhdysvalloissa Note tulee myyntiin myös LTE-yhteyksillä varustettuna, mutta harmillisesti pohjoismainen malli ei sisällä LTE-sirua. Toinen alueellinen ero on NFC-tuki, joka myös löytyy Pohjois-Amerikan mallista, mutta on jätetty pois testiin saamastamme Suomi-versiosta.


Muista yhteyksistä tuettuna on WiFi a/b/g/n sekä laitteiden välisiin ad-hoc-yhteyksiin tarkoitettu WiFi Direct. Tietoa voi siirtää myös Bluetooth 3.0:n avulla.

Erillisen videoulostulon puuttuessa HD-tasoista videota voi siirtää esimerkiksi television näytölle laitteen micro-USB-liitännän avulla. USB-liitäntä tukee kohtalaisen uutta MHL-standardia, jonka avulla voidaan siirtää 1080p-resoluution videokuvaa ja ääntä kun laitetta ladataan samanaikaisesti.

Noten sisuksista löytyy kookas 2500 mAh akku, joka pärjää yllättävän hyvin ottaen huomioon ison näytön tehonkulutuksen. Peruskäytössä (satunnaista surffailua, sähköpostia, soittelua, viestittelyä) yhdellä latauksella pärjää koko päivän, mutta jokaisen omista käyttötottumuksista riippuen akun saa tyhjäksi jo iltapäivän mennessä. Odotetusti näytön pitäminen päällä syö akkua vikkelään tahtiin.

Kamera

Galaxy Noten kameran käyttöliittymä on säilynyt identtisenä Samsungin aiemman version kanssa. Kuvat otetaan virtuaalisella kameranäppäimellä ja valikosta voidaan säätää kaikkia keskeisiä asetuksia. Pikanäppäimenä on tarjolla salamavalon kytkentä päälle tai pois ja pikanäppäimiä voi myös halutessaan muokata.

Kamera on käytännössä sama kuin Noten pikkuveljessä Galaxy S II:ssa. Tarkennus on kohtalaisen nopeaa, mutta kuvien tallentamisesta johtuen kuvien väliin jää aina useiden sekuntien viive eikä kamera tarjoa erillistä sarjakuvaustilaa.

Kuvat tallennetaan 8 megapikselin kennolle ja valoa antaa yksi LED-salama. Etupuolen videopuhelukäyttöön tarkoitettu kamera toimii 2 Mpix tarkkuudella. Exynos-prosessori jaksaa tallentaa videokuvaa 1080p-resoluutiolla täydet 30 ruutua sekunnissa.


Ohjelmisto

Galaxy Noten käyttöliittymä ei juuri eroa yhtiön aiemmista Android-luureista. Käyttöjärjestelmänä on Android 2.3.6, joka ei (tätä kirjoittaessa) vielä ole ehtinyt yhtiön muihin puhelimiin. Android on kuitenkin perinteiseen tapaan kuorrutettu Samsungin omalla TouchWiz-käyttöliittymällä. TouchWizin versionumero on 4.0, eli kyseessä on sama käyttöliittymä kuin esimerkiksi Galaxy S II -mallissa.Hieman tuoreempi Android-versio näkyy kuitenkin pieninä muutoksina käyttöliittymässä. Esimerkiksi ruudun lukitusta avatessa ruudulle ilmestyy kaksi ympyrää, jotka avaavat lukituksen kun sisemmästä ympyrästä vedetään sormi ulompaan ympyrään saakka. Toisaalta kyseessä saattaa olla pelkästään Notea varten tehty muutos, sillä vanhan tavan mukainen koko taustakuvan siirto "syrjään" olisi kohtuuttoman työläs operaatio ottaen huomioon laitteen ruudun pinta-alan.
Näytön ennenäkemätön resoluutio tuo omat vivahteensa myös muualle käyttöliittymään. Esimerkiksi kotiruudulle mahtuu ikoneita vierekkäin ja pystyyn viisi kappaletta aiempien neljän sijaan. Sovellusvalikossakin ikoneiden määrä sivua kohti on kasvanut resoluution mukana. Osa laitteen mukana toimitettavista widgeteistä ei kuitenkaan täysin onnistu hyödyntämään kasvanutta resoluutiota, vaan käyttökelpoista tilaa hukataan graafisia elementtejä turhaan kasvattamalla.

S Pen


Yksi Samsungin hehkuttama ominaisuus on S Pen -kynä, joka voidaan vetää ulos puhelimen alareunan säilytyspaikastaan. S Pen on nimestään huolimatta käytännössä vanhan stylus-kynän jatkokehitelty versio.Samsungin visioissa Note muuttuu nimensä mukaisesti muistikirjaksi, kun kynä otetaan käyttöön. Laitteen mukana toimitetaan muutamia nimenomaan kynällä käytettäväksi optimoituja sovelluksia, kuten S Memo -muistikirja, johon voi piirtää, kirjoittaa suoraan ruudulle tai hyödyntää laitteen tekstintunnistusta. Piirtämisestä tekee luonnollisempaa kynän paineentunnistus, jolla piirtojälki muuttuu ohuemmaksi tai paksummaksi. S Memon lisäksi puhelimesta löytyy nopeisiin raapusteluihin tarkoitettu muistilapputoiminto, joka aukeaa mistä näkymästä tahansa tuplanäpäyttämällä ruutua samalla kun kynän nappulaa pitää pohjassa.Omissa näpeissä S Memo tuntui huomattavan kömpelöltä tavalta tekstin kirjoittamiseen. Ehkä ruudulle raapustelu nopeutuisi ja selkeytyisi harjoituksen myötä, mutta silti perinteinen virtuaalinäppäimistö (fyysisestä näppäimistöstä puhumattakaan) tuntuu paljon nopeammalta tavalta tekstin tuottamiseen. Puhelimen voi myös määrittää käynnistämään tekstintunnistustoiminnon perinteisen virtuaalinäppäimistön sijaan kun kynä on käytössä. Lyhyenkin sähköpostin kirjoittamiseen saa kuitenkin kulumaan tuhottomasti aikaa kynää käyttämällä.
Kynällä voidaan myös ottaa nopeita ruutukaappauksia, joihin voi piirrellä tai kirjoittaa merkintöjä kynällä. Näppärästä toteutuksesta huolimatta todelliset käyttökohteet jäävät suhteellisen vähäisiksi.Toisin kuin HTC:n Flyer-tabletista löytyvä Magic Pen, Samsungin kynä toimii myös koko käyttöliittymän ohjauksessa. Ainostaan alareunan kapasitiiviset näppäimet eivät tottele kynää, mutta Samsung on kiertänyt ongelman kätevästi toteuttamalla käyttöliittymään kynäeleet, joilla nappuloiden toiminta voidaan korvata.

Vaikka käyttöliittymää voi ohjata myös kynällä, sekään ei vielä onnistu vakuuttamaan S Penin tarpeellisuudesta. Kynä oli hieno lisä (ja resistiivisestä näytöstä johtuen käytännössä pakollinen) esimerkiksi Nokian aikaansa edellä olleessa N810 internet-tabletissa, jonka kynää varten suunnitellut pienikokoiset käyttöliittymäelementit vaativat tarkkaa ja vakaata kättä. Nykyaikaiset mobiilikäyttöjärjestelmät on kuitenkin suunniteltu alusta pitäen sormella ohjattavaksi, joten mahdollisuus kynän käyttöön ei juuri tuo lisäarvoa.

Multimedia

Noten iso näyttö soveltuu erittäin hyvin videoiden katseluun. Korkea resoluutio ja hyvä värintoisto päästävät 720p-tason videomateriaalin oikeuksiinsa, vaikka runsaat viisi tuumaa ei toki elokuvateatteria vastaakaan. Silti matkakäytössä esimerkiksi sarjojen seuraaminen sujuu mukavasti, jos isompiruutuista laitetta ei halua kantaa mukana.


Myös FullHD-resoluutiolla olevat videomateriaali pyörii sulavasti. Vaikka puhelimen ruudulla yli 720p-tason resoluutio meneekin jo hukkaan, laitteen MHL-liitännän kautta videokuvan saa halutessaan pyörimään vaikka television ruudulle. Videokuvaa tai ääntä saa puhelimesta ulos myös DLNA-yhteensopiviin laitteisiin.
Puhelin toistaa perussovelluksien avulla ainakin 1080p-tason mkv-tiedostoja sekä esimerkiksi 720p-tason XviD-tiedostoja sekä lähes kaikkia muita yleisimpiä tiedostomuotoja.

Videoiden lisäksi Noten ruutu on äärimmäisen sopiva erilaisten pelien pelaamiseen. Monet Androidin graafisesti näyttävistä peleistä suorastaan heräävät eloon isolla ruudulla ja korkea resoluutio saa ainakin uudemmat pelit näyttämään mahtavilta.

Nettiselaus

Multimedian ja pelien lisäksi iso ruutu tulee tehokkaasti käyttöön nettiselailussa. Pitelee puhelinta sitten vaaka tai pystyasennossa, monet sivut ovat luettavissa sellaisenaan ilman tarvetta zoomailulle tai vierittämiselle.Suhteellisen pieneen tilaan ahdetusta korkeasta pikselimäärästä johtuen zoomia tarvitaan silti välillä. Onneksi selain on kohtalaisen vikkelä eikä shakkiruudukkoa tarvitse katsella kovin pitkään. Silti välillä tuntuu, että sivujen renderöinti ei ihan pysy esimerkiksi Noten pikkuveljen Galaxy S II:n tahdissa. Syynä lienee se, että laitteissa on sama järjestelmäpiiri, mutta Noten 200 MHz korkeampi kellotaajuus ei riitä kompensoimaan kasvaneen pikselimäärän tuomaa lisäkuormitusta.Vaikka korkeasta resoluutiostaan johtuen Note on laitteena omassa luokassaan, ajetaan silti subjektiivista nettiselauskokemusta ja esimerkiksi HTML5- ja JavaScript-suorituskykyä mittaava Vellamo-testi. Osa Vellamon alatesteistä mittaa suoraan puhelimen renderöintinopeutta, jonka osalta Notea ei ole mielekästä verrata pienemmällä resoluutiolla toimiviin laitteisiin.
Galaxy Note saa Vellamon tulokseksi 949 pistettä ja Galaxy S II päihittää sen niukasti 961 pisteellä kokonaistuloksia vertailessa. Galaxy S II:n ja Noten yksittäisten alatestien tuloksia vertaillessa erottuu kuitenkin selvä kuvio. Hieman hitaammasta prosessoristaan huolimatta Galaxy S II päihittää Noten selvällä erolla kaikissa ruudunpäivitysnopeutta mittaavissa testeissä, mutta korkeampi kellotaajuus taas nostaa Noten selvästi edelle esimerkiksi JavaScript-suorituskyvyn osalta.

Testituloksista huolimatta Note ei selailumukavuudessa häviä muille puhelimille. Se minkä Note ruudunpäivitysnopeudessa häviää, se voittaa takaisin loistavalla ja tarpeeksi isolla ruudullaan, mikä tekee nettiselailusta erittäin miellyttävää.

Yhteenveto

Runsaan viikon testijakson jälkeen Samsungin tabletin ja älypuhelimen ominaisuuksia yhdistävä Galaxy Note jättää erittäin ristiriitaisen vaikutelman. Iso ruutu ja korkea resoluutio tekevät esimerkiksi nettiselauksesta suoranaista juhlaa, kunhan käytössä on kaksi kättä. Kuvanlaatu on huippuluokkaa eikä isosta resoluutiosta johtuva satunnainen käyttöliittymän tahmaus häiritse normaalikäytössä.

Toisaalta ison koon rajoitteet tulevat nopeasti vastaan, kun puhelinta pitäisi liikkeellä ollessa käsitellä yhdellä kädellä. Normaalikokoinen käsi ei yksinkertaisesti riitä puhelimen käyttöön yhdellä kädellä ilman sormiakrobatiaa ja puhelimen kiepauttelua eri nappuloihin yltämiseksi. Testijakson jälkeen tuumaa pienempään laitteeseen tarttuminen ja sen käyttö yhdellä kädellä tuntui suoranaiselta helpotukselta, vaikka ison näytön hyviä puolia jäikin kaipaamaan.

Huolimatta isosta pinta-alasta, Note kulkee taskussa kuten muutkin puhelimet ja muovikuorien ansiosta painokaan ei nouse keskivertopuhelinta korkeammaksi. Koosta johtuen puhelimen pitely korvalla tuntuu ainakin alkuun erikoiselta ja ulkopuolisen silmiin myös näyttää erikoiselta puhelimen peittäessä puoli päätä. Notea harkitsevan kannattaa ehkä myös panostaa hands-free-laitteeseen.


Noten mukana toimitettava stylus-kynä S Pen jäi itseltäni pienten testailujen jälkeen paljolti käyttämättä. Viestien kirjoittaminen perinteisellä virtuaalinäppäimistöllä on huomattavasti kätevämpää ja nopeampaa kuin ainakin allekirjoittaneen harakanvarpaiden raapustelu jo valmiiksi kömpelöllä kynällä. Kynästä saattaisi silti olla hyötyä tiettyjen alojen ammattilaisille nopeiden piirrosluonnosten hahmotteluun. Käyttöliittymänkin ohjaaminen perinteisesti sormella on kynää helpompaa.

Jos Galaxy Note on fyysisesti iso, niin myös hinta on suurimmasta päästä. Note on tällä hetkellä yksi markkinoiden kalleimpia puhelimia noin 650 euron vähittäismyyntihinnallaan. Jos Note kuitenkin vaikuttaa omaan käyttöön sopivalta laitteelta, sen hinnalla saa markkinoiden parhaan näytön eikä tehokaan lopu kesken.
Loppujen lopuksi Noten hankintaa harkitsevien on mietittävä millaisiin kompromisseihin on valmis nauttiakseen ison ruudun tuomista eduista. Ennen ostopäätöstä laitteeseen kannattaa tutustua ihan fyysisesti, jotta ymmärtää mihin on ryhtymässä.

Kerro kommenteissa millaisia ajatuksia Note herättää. Miltä puhelinvertailu.comin ensimmäinen kokeellinen videoesittely vaikutti? Jatketaanko niiden tekemistä myös tulevaisuudessa?


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Kommentit (34)

roponen
roponen

1

Samsung Galaxy S2 MIUI modilla antaa vellamo scoreksi 1214. Onko Samsungin omien softien jäykkyys nyt todistettu? Käytössähän MIUI on ainakin omassa SGS2:ssa ollut kertaluokkaa jouheampi kuin Samsungin omat viritelmät.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

2

Note vaikuttaa laitteena erittäin mielenkiintoiselta. Kokonaisuudessa on kuitenkin yksi puute, minkä takia allekirjoittanut ei sitä ainakaan tule ostamaan: miksi ihmeessä tästä on pitänyt yrittää tehdä puhelinta, kun siitä olisi voinut tehdä loistavan tabletin?

Samat ominaisuudet ja pari tuumaa lisää näyttöön, niin kyseessä olisi ollut kenties markkinoiden paras tablet. Nyt Note vaikuttaa epäkäytännölliseltä puhelimelta.

Jään vain toivomaan, että Samsung tuo kynän ja sille optimoidut ohjelmat johonkin oikeaan tablettiin, helpottaisi itseni kaltaisen ikuisen töhertelijän elämää suuresti (tai jos ei helpottaisi, niin aikankin matkat sujuisi jatkossa rattoisammin).

Vastaa
squi
squi

3

@1, Vellamon tuloksiin tosiaan vaikuttaa suuresti valmistajan softan optimointi. Samalla raudalla, samalla resoluutiolla voi tulla hyvin erilaisia tuloksia esim riippuen siitä mitä muutoksia Androidin perusselaimeen on tehty valmistajan toimesta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SGS2 & SG Note (vahvistamaton)

4

Yksi asia,minkä toivon olevan tämän Noten mallin "seuraajassa" on (esim.Galaxy Note 2)...fyysinen näppäimisto "liukunäppäimistö" + HD super amoled plus-näytön resoluutio jo (960x1280)!!!.

Vastaa
Locke23
Locke23

5

@2 Galaxy tab 7.7 sisältää aikalailla samat tekniset tiedot, 2,4" suuremman Super amoled Plus näytön ja android 3.2 käyttiksen. Laite on myös 2 milliä ohuempi kuin galaxy note ja sisältää 2 kertaa suuremman akun, mutta silti hinnaltaan näyttäisi painivan aivan samassa luokassa Galaxy Noten kanssa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

8

5@
>Galaxy tab 7.7 sisältää aikalailla ....

Täppäreitä on markkinoilla, mutta ohitit kokonaan sen kysytyn, eli kynäkäyttöliittymän.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

9

HTC Flyer sisältää myös kynän, mutta oli raudaltaan jo markkinoille tullessaan vanhahko. Muutenkin pitäisin enemmän Samsungin kevyestä rakenteesta ja ohuesta muotoilusta, verrattuna HTC:n järkäleisiin (ovat toki 100x tukevampia ja jämäkämpiä, mutta Samsunginkin laadukkuus on ihan riittävä).

Galaxy tab kynällä olisi minulle sopiva vaihtoehto ja hommaisin ehdottomasti. Mielusti vielä se 8.9" tai jopa 10" versio.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

10

@9 Flyerissa ongelmana on myös paineentunnistus: kynä kyllä suoriutuu tästä jollakin tasolla, mutta paineentunnistuksella ei voi ohjata esim. viivan paksuutta piirrettäessä (korjatkaa toki joku jos olen väärässä, sillä siinä tapauksessa keksin juuri käyttöä veronpalautusrahoille).

En ole oikeasti keksinyt tabletille mitään itselle tärkeää käyttöä, mutta kunnollinen piirto-ominaisuus muuttaisi tilanteen täydellisesti. Kunnolliset piirtopöydät kun ovat lähes tablettien hinnoissa (tai jopa yli) eivätkä siltikään tarjoa kaikkea sitä mitä tabletin ja kynän yhdistelmä voisi parhaimmillaan tarjota.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

11

@10 Täysin samoilla linjoilla. En minäkään keksi Tabletille mitään käyttöä (viihde käyttöön toki voi soveltaa, mutta ei motivoi tarpeeksi hankintaan).

Minullakin tilanne muuttuisi täysin kun kynä tulisi mukana ja vielä nimenomaan laadukas paineentunnistus. Tällöin voisi tosiaan korvata ainaskin osittain piirtopöytääkin.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

12

Mitä tähän nyt sanoisi. Jokainen hakee itselle sopivaa laitetta. Minusta laitteita on oikeasti kolme eri tyyppiä.

1. Puhelin, joka pitää olla pieni ja kevyt. Alle 5"
2. Taskutietokone, joka on näiden kahden väliltä. 5-7"
3. Tabletti joka pitää olla tarpeeksi suuri. Yli 7"

Yli 7" näytöllä varustettua laitetta ei voi enään kuljettaa missään taskussa, se on liian iso jopa povitaskuihin. Se on siis laukussa kuljetettava ja vastaa lähinnä siis pientä kannettavaa tietokonetta.

Puhelin taas on sellainen joka on yhdenkäden hallinnassa ja niin pieni ja näppärä että mahtuu mihin tahansa taskuun. Tärkein ominaisuus on puhuminen. Tietokoneeksi sen näyttö on liian pieni.

Galaxy Note on minusta taskutietokone. Se on liian suuri puhelimeksi ja liian pieni tabletiksi/kannettavaksi. Joten jos sen hankii oikeaan tarkoitukseen eli taskussa kulkevaksi tietokoneeksi, niin siihen se sopii minusta mainiosti. On vain liian kallis siihen tarkoitukseen, puhelin ominaisuuden takia.

Itseäni kyllä kiinnostaa taskutietokone enemmän kuin tabletti tai älypuhelin.

Vastaa
cjokers
cjokers

13

Puhelinta on saanut SAksassa jo 1,5kk n 500 eurolla. Tällä herkellä tarjouksissa on joopa 450 euron hintaa. Kieliasetuksia voi vaihtaa mielensä mukaan. Noi testit on vähän niin ja näin koska resoluutiot on eri luokkaa. Taskutietokone, tabletti vai lentävä makkara, nuo luokittelun on ihan turhia. Lisäksi halouasisin nähdä surffaustestin joka on ajettu esim Opera, Firefox ja Dolphin Android browsereilla eikä vain koneen mukana tuleella.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
some-body (vahvistamaton)

14

Videoesittely oli todella hyvä. Sujuva, mukava kuunnella ja ammattimaisen oloinen. Tehkää samanlaisia jatkossakin. =)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Symbian! (vahvistamaton)

15

Olen täysin tuohtunut tuohon androidiin! Ostin samsung galaxy sII i9100 ja käytin sitä kaksi viikkoa ja kolme päivää kunnes annoin sen kummipojalle etukäteis-syntymäpäivä lahjaksi jonka jälkeen kävelin kauppaan ja palasin vanhaan, tuttuun, parhaaseen ja muutenkin ihan huippu käyttikseen nimeltä SYMBIAN! Ostin siis nokia N9-00 16Gb:n! Suosikaa ihmiset ihmeessä nyt kotimaista. Nokia harkitsee muuttoa ulkomaille myös sen takia kun oman maan kansalaisetkin jo pettävät sen. Nokia kuitenkin tuo aikapaljon varoja tämän pienen valtion taskuun. Niillä rahoilla teidän työttömien laiskureitten luurit on maksettu!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sorry but... (vahvistamaton)

18

@15
Sitä paitsi Symbian ("Symbioosi") on sopiva peruspuhelimiin,mutta älypuhelimiin...EI!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sorry but... (vahvistamaton)

19

@15
sanoit,että...Suosikaa ihmiset ihmeessä nyt kotimaista. Nokia harkitsee muuttoa ulkomaille myös sen takia kun oman maan kansalaisetkin jo pettävät sen.
Windowsin Nokia paskaa tuskin kukaan muu tulee ostamaan,kuin ylimieliset Nokia fanit!!.

Vastaa
Hantta78
Hantta78

22

Itselläni on tuo <a href=http://www.matkapuhelimet.net/samsung-galaxy-s-advance/>SAMSUNG GALAXY S ADVANCE</a> ollut jo pidemmän aikaa, seuraavaksi hankintaan lähtee varmaan tabletti samalta tekijältä. Toiminut paremmin kuin Nokian Lumia jonka vaimoni osti ihan äskettäin.

- Jygä

Vastaa
Hantta78
Hantta78

23

Itselläni on tuo <a href="http://www.matkapuhelimet.net/samsung-galaxy-s-advance/" class="forum_link">SAMSUNG GALAXY S ADVANCE</a> ollut jo pidemmän aikaa, seuraavaksi hankintaan lähtee varmaan tabletti samalta tekijältä. Toiminut paremmin kuin Nokian Lumia jonka vaimoni osti ihan äskettäin.

- Jygä

Vastaa
Creativezen
Creativezen

27

en kyllä ymmarrä mitä järkeä on tänä päivänä kynän käyttö kapasittiivisella näytöllä,resistivisissä siinä olisi kyllä järkeä

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

28

Katso vaikka joku video missä tuota käytetään.. kyllä se sieltä avautuu..

VArsinkin tuon paineentunnistuksen kanssa käyttökohteita on monia. Ja esimerkikis jonkin asian ylös kirjoituksessa/ piirtämisessä kynä on ehdoton, minulla kädet on kuin nippu kyr&#ä, joten sormilla piirtäminen on aika epätarkkaa touhua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

29

28@
>en kyllä ymmarrä mitä järkeä on tänä päivänä kynän käyttö
>kapasittiivisella näytöllä,resistivisissä siinä olisi kyllä järkeä

Lokiikkasi heittä kuperkeikkaa ?

Kapasitiivisilla näytöjen ongelma on ollut ettei niissä ole oikein voinut käyttää kynää, sen takia niitä ei ole ollut niissä järkeä käyttää.

Erikois kyniä on ollut, mutta näytöt ovat myös epätarkkoja joten edut jääneet vähäiseki, mutta ovat sentäs mahdollistaneen hanskoilla käytön.

+Kynä paljon tarkempi kuin sormi, jos kosketusnäyttö on tarkka, mahdollistaa monia sovelluksia jotka sormilla vaikeita.
+Kynä ei peitä näyttöä läheskään niin paljon kuin sormi
+Kynän kanssa voidaan käyttää monipuolisempia syöttötapoja, pienempää tai monipuolisempaa virtuaalinäppistä, käsialantunnistusta (Ei vie tilaa lainkaan), eleitä jne.

++ Perinteinen kynä käyttöliittymä, eli piirtäminen/kirjoittaminen/osoittaminen/rajaaminen/korostaminen/editointi jne.

+ muut

Notessa on vain raapaistu pintaa mitä kynällä voi tehdä.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

30

Voi kun tuon Noten saisi ihan puhelimen koossa, eli esimerkiksi gs2 tuolla kynällä, niin kylläpä menisi kuumille kiville. Minä ostaisin ainaskinn, mutta omassa käytössä en oikein näe tuolle Noten kokoluokalle tarvetta.

Tietysti pienellä näytöllä tuo ei olisi niin hyödyllinen, mutta olisi 4.3" näyttö ihan kelvollinen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

31

31@
>Tietysti pienellä näytöllä tuo ei olisi niin hyödyllinen, mutta
>olisi 4.3" näyttö ihan kelvollinen.

Mikä ei ole hyödyllinen ?

Pieninäyttö, kynän monet edut korostuu, tarkka, ei peitänäyttöä, syöttö vie vähemmän tilaa jne.

Isossa ehkä kynä tuontuu luonnollisemmalta sentakia että laite vaatii jokatapauksessa kahdenkäden käyttöä.

Oli näyttö minkäkokoinen tahansa niin rauta ja käyttöliittymän pitää tukea myös kunnolla kynää jotta siitä saa hyödyn irti yleisellä tasolla, lisäksi tarvitaan sovelluksia jotka hyödyntävät kynää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
diibadaaba (vahvistamaton)

32

mä olen ainakin parin kk:n käyttämisen jälkeen ollut enemmän kuin tyytyväinen Noteen. Alkuun puhelimen suuri koko vaati totuttelua. En vaihtaisi pois

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
parasta (vahvistamaton)

33

ite lähden tunninpäästä ostamaan kyseistä laitetta. ihan älyttömän hyvä vaikkakin vähän pitää totutella käyttämään tota softaa koska aina ennen on ollut nokia

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mandel46 (vahvistamaton)

34

Viikon verran ollut note itselläni ja olen enemmän kuin tyytyväinen tähän laitteeseen... ainut asia mihin piti vähän totutella oli toi suuri koko.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.