Testissä Nokia N8 ja Symbian^3

81
Matti Robinson

Testissä Nokia N8 ja Symbian^3
Nokian uuden Symbian^3-alustan tämän hetken lippulaivatuote on ollut markkinoilla reilun kuukauden. Kameraan lujasti tukeutuva Nokia N8 on aiheuttanut mediassa riemunkiljahduksia ja pettymyksiä, selvää konsensusta jättämättä. Selvää on, että malli löytää tiensä Nokian kaikkien aikojen myydyimpien älypuhelinten joukkoon, mutta onko siitä haastajaksi muun muassa Applen tuoreimmalle iPhonelle tai Android-alustaiselle Galaxy S:lle. Pureudumme tämän artikkelin puitteissa puhelimen ominaisuuksiin, heikkouksiin ja vahvuuksiin sekä erityisesti Symbian^3-alustan tuomiin uudistuksiin.

Palanen historiaa näin alkuun. Nokian älypuhelimille suunnattu Symbian-alusta on käynyt läpi kehityskaaren kosketusnäytöttömien puhelinten S60 3rd editionista, ensimmäisen kosketusvalmiin S60 5th edition -version (myöhemmin Symbian^1) kautta uusimpaan, kosketusnäytöille enemmän optimoituun Symbian^3-käyttöjärjestelmään. Hiljattain Nokia ilmoitti, että aiemmin suunniteltua Symbian^4-käyttöjärjestelmää ei sellaisenaan julkaista, vaan kyseessä on puhelimiin päivitettävä käyttöjärjestelmäpäivitys. Tämä tarkoittaa, että muun muassa Nokia N8:n omistajat pääsevät nauttimaan tulevista käyttöjärjestelmään ja käyttöliittymään tehtävistä parannuksista.Nyt itse artikkelin pariin.

Sisällysluettelo


Nokia N8:n heikkoudet ja vahvuudet

+Kamera ja Xenon-salama
+Liitännät
+Rakenne

-Ovi Store
-Käytettävyys osittain

Myyntipakkauksen sisältö


-Nokia N8 -puhelin
-USB-kaapeli
-HDMI-adapteri
-USB-adapteri
-verkkovirtalaturi
-hands-free-kuulokkeet
-oppaat

Muotoilu ja rakenne


Nokia N8:n rakenne poikkeaa varsin paljon suomalaisvalmistajan aiemmista puhelinmalleista. Helposti vaihdettava akku ja muoviset kuoret ovat saaneet tehdä tietä muotoilullisista seikoista johtuen sisäänrakennetulle akulle ja alumiinikuorille. Akku on edelleen vaihdettavissa, mutta vaihtoa varten tarvitsee torx-ruuvimeisselin. Puhelimen päädyt on tehty muovista parempaa signaalilaatua silmällä pitäen. Puhelimella on mittaa 113.5 x 59.1 x 12.9 mm ja painoa 135 grammaa.

Nokia N8:n etuosasta löytyy 3,5 tuuman kapasitiivinen AMOLED-kosketusnäyttö, etäisyys- ja valoisuusanturit, kamera sekä valaistu kotinäppäin. Puhelimen takaosassa huomiota herättää kameramoduli, johon on istutettu 12 megapikselin kamera, Xenon-salama ja kaiutin. Laadukas kamera vaatii paljon tilaa, joten moduli ulkonee muutaman millin puhelimen muusta takaosasta. Alkuun uloke tuntuu ja näyttää omituiselta, mutta ei aiheuta käytössä ongelmia.


Etupuolelta katsottuna puhelimen vasemmalle sivustalle on asetettu SIM- ja microSD-korttipaikat sekä microUSB-liitin. Oikealta löytyy puolestaan kameran laukaisukytkin, zoom-/volyymisäätö sekä puhelimen lukitusnäppäin. Yläosassa sijaitsevat 3,5 mm kuulokeliitin, HDMI-ulostulo sekä virtakytkin. Alasosasta löytyy ainoastaan perinteinen, pyöreä 2 mm laturiliitin.

Näyttö


Nokia N8:n näyttö on askel aiemmista Symbian-laitteista parempaan suuntaan. Vielä emme näe Nokialta resoluution kasvua, mutta näyttöteknologiana luotetaan nyt laadukkaaseen AMOLED-kosketusnäyttöön. Kapasitiivisella kosketusteknologialla varustettu N8 pystyy muistakin Nokian kosketusluureista tuttuun 640x360-resoluutioon.

Nokia julkaisi hiljattain myös vielä N8:aa paremmalla näytöllä varustetun C6-01:n, joka on pinta-alaltaan pienempi, mutta sisältää erityisesti päivänvalossa erottelukykyä parantavan ClearBlack-teknologian.

Vaikka resoluutiokilpailussa Nokia häviää useille kilpailijoillee, on erottelukyky varsin riittävä valtavirtakuluttajalle. Lähinnä selainkäytössä jää kaipaamaan korkeampaa resoluutiota.

N8 tukee aiemmista nokialaisista tuttua haptista palautetta, jonka avulla kosketusten rekisteröityminen ilmoitetaan puhelimen värähtelynä. Kapasitiivisen näytön kanssa en näe suurta tarvetta ominaisuudelle, sillä kosketus rekisteröidään heti pienestäkin kosketuksesta. Mukana on myös tuki monikosketukselle, jonka avulla muun muassa kuvagalleriassa, verkkoselaimessa ja osassa muista sovelluksista ja peleistä zoomaus onnistuu nipistämällä.


Yhteydet, muisti ja prosessori


Uudistaessaan Symbian-alustaa, Nokia on samalla siirtynyt käyttämään tehokkaampia suorittimia ja varustelee laitteensa isommalla määrällä RAM-muistia. Nokia N8 nojaa prosessoreidensa osalta 680 megahertsin kellotaajuudella hyrräävään ARM 11 -suorittimeen sekä erilliseen grafiikkapiiriin, jonka teoreettinen suorituskyky on hieman muun muassa iPhone 4:stä löytyvää PowerVR SGX 535 -prosessoria parempi. RAM-muistia Nokia N8:sta löytyy 256 megatavua, joka on tuplaten aiempaan lippulaivaan, N97:ään verrattuna.

Nokia N8:n yhteysominaisuudet ovat vertaansa vailla. UPnP-teknologiaa tukevan WLANin (802.11b/g/n), viidellä taajuudella toimivan, HSDPA:ta ja HSUPA:ta tukevan 3G-tiedonsiirron, Bluetooth 3.0:n ja microUSB:n lisäksi kuvaa ja ääntä voi siirtää HDMI-liittimen avulla. Erittäin hyödyllinen ominaisuus on myös puhelimen mukana tulevalla USB-adapterilla toimiva USB OTG (On-The-Go), joka mahdollistaa vaikkapa muistitikun, USB-kovalevyn, hiiren tai näppäimistön liittämisen puhelimeen.

Käyttöliittymä ja käytettävyys


Nokian uusinta Symbian-alustaa kutsutaan siis Symbian^3-nimellä. Kyseessä on suoraan Symbian S60 5th Edition (Symbian^1) -alustan jatkojalostettu versio, jonka suurimmat uudistukset koskevat kosketuskäyttöä. Nokialaisten alustajako on kuitenkin vielä varsin epäselvä. Samalla kun uusimmat kosketusnäytölliset älypuhelimet sisältävät uusimman S^3-alustan, on markkinoilla vielä kosketusnäytöllisiä S^1-puhelimia, kosketusnäytöttömiä S60 3rd Edition -puhelimia sekä edullisia S40-peruspuhelimia.

Tulevaisuudessa Nokia tiivistänee puhelimet pitkälti S40:een, Symbian^3:een ja MeeGoon. Nokia kertoi aiemmin syksyllä, että Symbianin tulevista kehitysaskeleista pääsevät nauttimaan myös nykyisen sukupolven Symbian-puhelinten (S^3) omistajat. Nokia N8:lle onkin jo tiedossa aiemmin Symbian^4-alustaversioon suunniteltuja muutoksia, kuten verkkoselain päivitys, pystytason QWERTY-näppäimistö sekä nopeammin reagoiva kotinäkymä.


Nyt Symbian-alustan perusteista itse käytettävyyteen. Alkuun täytyy sanoa, että Puhelinvertailu.comin testiin tullu Nokia N8 on Suomessakin kaupoissa myytävä retail-malli, joten muun muassa käyttöliittymään proto- ja prerelease-vaiheiden aikana tehdyt muutokset ja parannukset ovat mukana testissä. Useita, ennen puhelimen markkinoille saapumista tulleita vertailuja, testejä ja videokatsauksia seuranneena voin sanoa, että näin ei useissa tapauksissa ole ollut.

Yleisesti käyttöliittymän sulavuus on tullut aimo harppauksen Symbian^1-puhelimista eteenpäin. Kaikilta osin puhelin ei kykene samanlaiseen sulavuuteen kuin esimerkiksi iPhone 4, mutta muun muassa kuvagallerian, valikkojen ja musiikkisoittimen toiminta yllätti positiivisesti. Kineettinen scrollaus toimii näissä sovelluksissa erittäin jouhevasti.

Valitettavasti verkkoselaimen ja sähköpostisovelluksen kohdalla ei voi sanoa samaa. Ne ovat jotakuinkin käytettäviä, mutta eivät enempää. Lisäksi gesture-tyylisesti vaihdettava, kolme sivua käsittävä kotinäkymä olisi huomattavasti mielekkäämpi käyttää, mikäli se tottelisi kosketusta viiveettä. Kuten mainittua, verkkoselaimen ja kotinäkymän osalta on onneksi parannusta luvassa tulevan päivityksen muodossa.Kuvakkeissa ja fonteissa ei ole tapahtunut järisyttäviä muutoksia, joten jos käyttöliittymää haluaa piristyttää, on turvauduttava erillisiin teemoihin. Asetuksien valikkorakennetta on pikkuhiljaa yksinkertaistettu, mutta se on edelleen kilpailijoitaan epäselvempi.
Symbian^3:n kotinäkymä koostuu kolmesta sivusta, joiden välillä voi liikkua joko pyyhkäisemällä oikealle/vasemmalle tai painamalla näytön alalaidan keskellä olevaa nappia. Sivuille voi asettaa maksimissaan kuusi widgettiä. Valinnan varaa on suhteellisen hyvin ja näkymät saa täytettyä muun muassa käytetyimmillä sovelluksilla, musiikkisoittimella, suosikkikontakteilla, Facebook- ja Yle Areena -widgeteillä, kalenterimuistutuksilla ja sähköpostitiedoilla.

Moniajoikkunaan pääsee painamalla kotinäppäintä pitkään tai Valinnat-valikon kautta (Näytä avoimet sovellukset). Ikkuna on varustettu kineettisellä scrollauksella ja kuvakaappauksilla, joten käytettävyys on tässä suhteessa parantunut merkittävästi. Sovelluksia voi sulkea suoraan moniajoikkunasta joko yksitellen tai kaikki kerrallaan pitkän painalluksen jälkeen ilmestyvästä popup-valikosta.


Kamera, valokuvat ja videot


Nokia N8:n kamera on saanut palstatilaa erinäisien testien ja arvosteluiden, speksien sekä kuvien ja videoiden muodossa ympäri maailman. Onpa puhelinta verrattu jopa miltei samanhintaiseen pokkariinkin, eivätkä tulokset olleet Nokian kannalta ollenkaan hassumpia. Valitettavasti Puhelinvertailu.comin käytössä ei ole modernia kuvauslaboratoriota, joten keskitymme kameraan hyvin pitkälti tavallisen kuluttajan perspektiivistä.

Peräti kahdentoista megapikselin kennolla varustettu N8:n kamera on kuvanlaatuvertailuissa siis todettu puolueettomasti kilpailijoitaan paremmaksi ja päihittänyt jopa digipokkarin. Ominaisuudet eivät yllä vielä pokkareiden tasolle, mutta tarjolla on tärkeimmät asetukset kuten kuvausohjelma, itselaukaisin, värisävy, valkotasapaino, valotus, ISO-herkkyys, kontrasti ja terävyys. Lisäksi avustamassa on kasvojentunnistus ja kuvien yhteyteen voi tallentaa tututtuun tapaan GPS-paikkatiedot. Kuvaustiloja ja -säätöjä olisi toivonut enemmän, kuten muun muassa Samsung Galaxy S:ssä asia on toteutettu.

Kahdentoista megapikselin still-kuvien lisäksi N8:lle pystytään kuvaamaan 720p-resoluution teräväpiirtovideota, joka osoittautui myös varsin laadukkaaksi. Erityisesti videokuvauksen zoomaus toimii todella hyvin suuremmilla zoomaus-asteilla, jolloin käytetään hyväksi suurempi resoluutioisen kuvan rajausta.

Viimeksi testattuihin Applen iPhone 4:ään ja Samsungin Galaxy S:ään verrattuna Nokia N8 vie helpon voiton kameran käytettävyydessä, sillä ainoana kolmikosta siinä on fyysinen, kaksiosainen suljinnappi sekä fyysiset zoomausnapit. Jos joku jostain ihmeen syystä haluaa kuvata käyttäen kosketusnäyttöä, sekin toki onnistuu.

Kuten jo aiemmin mainitsin, on kuvagalleria varsin onnistunut sovellus. Kuvien selaus on nopeaa ja monikosketus on tuettu. Yksi ongelmakohta kuitenkin löytyy. Nokia N8:n galleria ei nimittäin osaa lähettää kuvia Facebookiin, Twitteriin, Flickriin tai muihin sosiaalisiin verkostoihin. Sama pätee videoita -- YouTubea ei suoraan paketista tueta. Nämä ongelmat tosin korjaantuvat asentamalla Ovi Kaupasta ladattavan, ilmaisen Pixelpipe-sovelluksen, joka tukee yli 100 suosituimpaa sosiaalista verkostoa, mukaanlukien yllä mainitut.
Kuvia ja videoita on mahdollista muokata puhelimen mukana tulleilla editointiohjelmilla. Ne tarjoavat kuitenkin vain erittäin perustason muokkausta. Videomuokkaus mahdollistaa videoiden yhdistämistä yksinkertaisilla transitio-efekteillä, eikä kuvienmuokkauskaan korvaa Photoshopia. Tyhjää parempaa kuitenkin.

Puhelimen mukana tuleva videosoitin toistaa moitteetta videot aina 720p-teräväpiirtotarkkuuteen asti. Koodekkitukea on rukattu parempaan suuntaan ja nyt toistuvat muun muassa DivX- ja XviD-videot. Aivan kaikkea ei kuitenkaan tueta, esimerkiksi Matroskalle ja PCM-ääniraidalle ei tukea löytynyt.

Esimerkkikuvat ja -videotViestit ja sähköposti


Puhelimelta löytyy viestimiseen tarkoitettuja sovelluksia tasan kaksi. Sähköposti ja Viestit-sovellukset ovat miltei muuttumattomia aiemmista Symbian-puhelimista. Pieniä parannuksia toki nähdään, mutta kehitysaskeleen ehkäpä huomattavin uudistus on puhekuplista koostuva, iPhonemainen tekstiviestinäkymä. Järisyttäviä muutoksia siis ei kannata odottaa.Symbian^3-alustalle todennäköisesti ensi vuoden alusta ilmestyvä päivitys tuokin tärkeämmän päivityksen, kun viestien kirjoitukseen tulee myös pystytilassa toimiva QWERTY-näppäimistö sekä Swype-tekstinsyöttömetodi. Tällä hetkellä pystytilassa on mahdollista kirjoittaa ainoastaan perinteisen alphanumeerisen näppämistön avulla. Vaikka perinteinen puhelinnäppäimistö ei ole optimaalinen kahden käden käytössä, on sillä helpompi kirjoittaa mikäli toinen käsi on varattu vaikkapa kahvikupille.
Sekä sähköpostien että tekstiviestien syötössä voidaan käyttää ennakoivaa tekstinsyöttöä. Pystytasossa tämä tarkoittaa T9-teknologiaa, vaakatasossa puolestaan on valittavina sekä sanojen korjaus että automaattinen täydennys. Lisäksi käyttäjä voi valita, valitaanko automaattisesti (välilyönnillä) kirjoitettu vai ehdotettu sana.Viestittelyyn tarkoitetut sovellukset eivät siis ole juuri parantuneet. Tuleva päivitys tuonee tullessaan odotettuja parannuksia, joiden avulla viestiminen lähestynee käytettävyydessä Androidia ja iOS:ää. Viestien kirjoittaminen onnistuu juuri ja juuri ilman hermoromahduksia, mutta toistaseksi viestien kirjoittaminen on tärkeimpiä kilpailijoitaan selvästi jäljessä.


Selain


Nokia N8:n selain kärsii edelleen samoista ongelmista kuin aiempien Symbian^1-puhelimien selain. Vaikka uudistuksia on tuotu muun muassa monikosketuksen avulla, ei riemunkiljahduksia Nokian selaintiimille heru. Muun muassa osoitteiden kirjoittaminen ja automaattinen täydennys on toteutetta erittäin kehnosti.
Ominaisuuksiensa puolesta kyseessä ei ole todellakaan pohjanoteeraus. Kuitenkin suhteellisen kattavat ominaisuudet jäävät heikon käytettävyyden varjoon. Nokia N8:n prosessointiteho auttaa onneksi selaimen käytettävyyttä hieman. Muun muassa N97:ään verrattuna selain toimii huomattavasit sulavammin. Vielä on kuitenkin paljon matkaa Androidin ja iOS:n selaimiin.

Vaihtoehtoselaimiakin Nokia N8:lle onneksi löytyy. Mikäli haluaa kevyemmän selaimen, jolla selaaminen on sulavampaa, suosittelen katsastamaan ilmaisen Opera Mobilen. Ovi Kaupasta ladattava Opera Mobile ei tosin tue monikosketusta, joten nipistyszoomauksen voi unohtaa.Molempien selaimien toiminnassa on huomattavia eroja sivun raskaudesta riippuen. Opera toimii kuitenkin raskaammillakin sivustoilla suhteellisen nopeasti, kun taas Symbianin oletusselain on tällöin heitettävä romukoppaan.

Käytettävyydessä oletusselaimeen ei ole juurikaan parannusta siis tullut. Ainoastaan prosessointiteho tuo hieman sulavuutta.
Muut sovellukset


Puhelimen mukana tulee hieman toistakymmentä esiasennettua ja latausvalmista widgettiä. Alla olevalla videolla esittelemme tarkemmin näistä mielenkiintoisimpia.

Widgettejen lisäksi tarjolla on aiemmistakin Nokian älypuhelimista tuttuja sovelluksia. Useimpiin työkaluihin ja toimisto-ohjelmiin ei ole juurikaan tullut muutoksia, kosketuskäyttöön on kuitenkin panostettu entistä enemmän. Toimiston puolelta löytyvät Tiedostonhallinta, Sanakirja, Quickoffice, Zip, Laskin, Adobe PDF, Viestinlukija ja Äänitys. Työkalut-valikon takaa löytyy puolestaan Loki, Asetustoiminnot, Ovi-synkronointi, FM-lähetin ja My Nokia.Nokia N8:lla pääsee luonnollisesti käyttämään myös Ovi-palveluita. Mukana tulee täysin ilmainen Ovi Kartat, uusi versio Ovi Kaupasta sekä linkki Ovi Musiikkiin. Valitettavasti jälkimmäinen on edelleen verkkoselainpohjainen palvelu, jonka käytettävyys ei ole aivan kahden muun tasolla.

Kartat-sovellukseen olisi toivonut monikosketustukea, mutta muuten kyseessä on tuttu, hyväksitodettu sovellus, joka toimii nopeamman suorittimen ansiosta entistä paremmin. Ovi Kauppa toimii N8:lla erittäin sulavasti. Selaus on sujuvaa ja ainoastaan noin 10 sekunnin latausaika häiritsee. Sovellustarjonta on tosin edelleen kilpailijoihinsa nähden suppeaa.


Yhteenveto


Nokia kertoi Symbian-alustan roadmapistä puhuttaessa, että Symbian^3 on pintapuolinen parannus, jota seuraa suuremmin käyttöjärjestelmää muokkaava Symbian^4. Valtaosalle kuluttajista Symbian^3:n mukana tuomat uudistukset ovat kuitenkin ehkä ne oleellisimmat. Pois jäävät turhat kaksoisnäpäytykset, koko alustan läpi käytetään kineettistä vieritystä ja käyttökokemusta viilattiin eritoten kosketusnäytöille sopivammaksi.

Näiden uudistusten valossa Nokia on onnistunut ottamaan kiinni kilpailijoidensa kosketusnäytöllisiä älypuhelimia käytettävyydessä. Valitettavasti Nokian älypuhelimia vaivaa edelleen muutama ongelma. Tärkeimpänä ongelmista näen sovellusten väliset tasoerot. Uudelleen toteutetut ja optimoidut sovellukset, kuten musiikkisoitin, toimivat erinomaisesti, mutta pitkälti vanhaan nojaavat ohjelmat ovat jääneet kehityksessä pahasti jälkeen. Jälkimmäisistä esimerkkinä verkkoselain.

Sovellusten käytettävyyksien välillä olevaa kuilui onneksi tullaan korjaamaan tulevien kuukausien aikana. Ensimmäiset päivitykset koskevatkin hieman muuta käyttöjärjestelmää perässä laahaavia sovelluksia tai käyttöliittymäelementtejä.

Yhteenvetomme voisi hyvin keskittyä samaan virteen kuin niin moni muukin. Käyttöliittymä on surkea, mutta kamera sen sijaan vertaansa vailla. Ensikokemukset Symbian^3-alustasta ja Nokia N8:sta ovat kuitenkin jopa käyttöliittymän osalta hyvät, toisaalta kuten otetuista kuvista näkyy, kameran todellinen potentiaali luonnonvalon ja väririkkaiden maisemien lähteillä jäi näyttämättä, sillä testi toteutettiin karussa Pohjolassa. Käyttöliittymän positiivinen vastaanotto johtuu varmasti osaltaan madaltuneista odotuksista. Symbian^3 on kuitenkin edelleen käytettävyyden osalta selvästi jäljessä Android- ja iOS-alustoja, mutta eteenpäin ollaan menty huomattavasti isommin harppauksin kuin odotin.


Toki valikkojen selaus on edelleen tuskastuttavan monimutkaista, mutta yleisesti käytettävyys on parantunut siihen pisteeseen ettei se N97:n tavoin estä puhelimen käyttämistä. Toimivuudesta eniten kertonee se, että allekirjoittaneen eniten kaipaama ominaisuus puhelimeen on fyysinen QWERTY-näppäimistö. Samalla tämä kertoo myös Viestit- ja Sähköpostisovelluksen sekä verkkoselaimesta heikosta toteutuksesta.

Puhelin itsessään on erittäin jämäkkä. Nitinän ja natinan voi unohtaa tyystin ja myös liitännät ovat erinomaiset. HDMI-ulostulo todellakin mahdollistaa 720p-teräväpiirtovideon näyttämisen HD-valmiista televisiosta ilman minkäänlaisia nykimisiä ja USB OTG:n avulla muistitikulta voi tarkastella dokumentteja, soittaa musiikkia tai videoita sekä kopioida tiedostoja. Voipa puhelinta käyttää vaikka USB-hiirellä tai -näppäimistölläkin.

Nokia N8 jättää paljon toivomisen varaa, mutta siitä jää silti positiivinen kuva. Oikeaan suuntaan ollaan todellakin menty. Nokia N8 tai muut Symbian^3-laitteet ovat hyvä jatkoaskel Nokian älypuhelimia aiemmin käyttäneille. Tällä kertaa niiden kanssa tuskastelu vähenee huomattavasti ja tulevaisuus lupaa päivitysten osalta hyvää.

Mikäli kameran laadukkuudella ei ole juurikaan väliä, haluat App Storen tai Android Marketin tavoin valtavasti sovellusvalikoimaa ja paikoittaiset käytettävyysongelmat raastavat hermoja, soveltuu puhelimeksi varmasti paremmin joko Android-puhelin tai iPhone 4.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Kommentit (81)

Thor1993
Thor1993

2

Tästähän saattaa parilla päivityksellä (selain, kotinäyttö, jokunen bugfix(?), etc.) tulla tosi hyvä puhelin, mutta onhan se nytkin vissiin jo aikas hyvä... Ehkä vähän palannu oma kiinnostus symbiania kohtaan.. Lähinnä sen takia, että poistettiin noi turhat versio hommat ja kaikki updatet tulee kaikille vähän Androidin tapaan, mutta nopeammin ja varmemmin.

Vastaa
Ergopad
Ergopad

3

N8 tarjoaa...
- Parhaan navigoinnin
- Parhaan kameran
- Parhaat liitännät (USB OTG, BT3.0 jne)
- Parhaat verkkoyhteydet
- Parhaan moniajon
- Parhaan tietoturvan
- Parhaan akunkeston, ja silti hyvän suorituskyvyn
... muihin älypuhelimiin verrattuna.

@2. Niinpä ja tuo Ovi Kauppa miinus lähtee varmasti niillä uudella 400,000 kehittäjällä, jotka ovat rekisteröityneet viimeisen 12kk aikana Forum Nokiaan.

Vastaa
maukka5
maukka5

4

"Aivan kaikkea ei kuitenkaan tueta, esimerkiksi Matroskalle ja PCM-ääniraidalle ei tukea löytynyt."

Pieneksi huomautukseksi, että oma N8 pyörittää HD-tasoista .mkv materiaalia, eli Matroska toimii ja rokkaa. Jopa HD materiaalin taipumus pieneen nykimiseen omalla tietokoneella uupuu kokonaan N8:sta, joten potkua löytyy videotoistoon ja optimointi on kohdallaan!

Vastaa
Hohhoi
Hohhoi

5

Nokian selain pesee mennen tullen Applen, sillä siinä on Flash. Missä menneisyyden tekstipohjaisilla sivuilla surfaatte jos ette tarvitse flashia ? Jopa pikkuisilla lähiökuppiloilla on flash-sivut ja niille ei vaan ompun heikolla selaimella pääse. Nokia on siis oiva valinta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tepet (vahvistamaton)

6

Muuten hyvä paitsi, että ei ole mitään symbian^3 tai symbian^4 on ainoastaan symbian.

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

7

Itse parikin kpl kyseistä puhelinta omistaneena niin en kyllä voi sanoo ainuttakaan hyvää sanaa symbianista joka pilas puhelimen täysin.Jollain toisella käyttiksellä olis luuri ollut täydellinen.

Vastaa
kak3
kak3

9

"Käyttöliittymä on surkea, mutta kamera sen sijaan vertaansa vailla. Ensikokemukset Symbian^3-alustasta ja Nokia N8:sta ovat kuitenkin jopa käyttöliittymän osalta hyvät"

?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
samaa mieltä. (vahvistamaton)

10

KIPPO76
Aivan.
Olisiko kenties se toinen käyttis,Android tai Bada?. ;)

Vastaa
arippa82
arippa82

11

Jos sinulle riittää kamera ja navigointi niin osta n8..!! Löytyy pöytälaatikosta tuo kapistus. Hieno koriste!! Galaxy pesee mennen tullen!!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

16

En kyllä ymmärrä mitä ihmettä nokia ajatteli tuon selaimen kanssa. Webbiselaus on yksi isoimpia asioita älypuhelimessa ja kilpailijat hakkaa tuon nokian ihan 6-0. Enpä ole yhdessäkään arvostelussa nähnyt selaimen saavan kehuja, päinvastoin se on haukuttu pystyyn, nyt ympäri maailman N8 mielikuva ihmisillä on, että ala-arvoinen nettiselaus.

@3 sulla on varmaan jotain faktaa/vertailupohjaa noille sun paras hokemille :) tosin kamera ja liitännät pitää varmasti paikkansa.

Tällä viikollahan tuli juuri uusi mikrobitti missä oli 12 älypuhelinta arvostelussa N8 jäi nelossijalle ja akkukestonkin kyllä voitti iphone 4, että tota joo

Vastaa
djtob
djtob

17

@16 Miksi toistelet Mikrobitin testejä vaikka muualta lukeneena varmasti yli 90% eivät ole samaa mieltä ja kyseenalaistavat testaustavat. Tuntuu, että olet oikeasti "Hah Hah". Jos ymmärsit vinkin?

Vastaa
akse
akse

18

@16 Joo mikrobitin laatuarvostelut.. akkukeston voitti iphone. Akkukestoa testattiin soittamalla youtubesta videoita.. ei mitään muuta. Ja tietäähän sen että natiivi app soittimella akkukesto on hieman parempi kuin youtuben flash soittimella. Ei anna kovin laadukasta kuvaa lehdestä tommoset testit joten ne voi mun mielestä heittää suoraan mäkeen.

Katot jotain anandtechin läppäri akkukesto vertailuja ni siellä on idle, internet, video jne.. tyyliin http://www.anandtech.com/show/4009/asus-ul80jt-overclocked-i3-ulv/5

Vastaa
akse
akse

19

Lisätää ny sen verra viel että en väitä että muiden puhelimien akut olis paskoja verrattuna N8 mutta en vaan paljon arvosta jotain mikrobitin testejä, jos testaustavat on tuollaisia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

20

@16

Mites hienosti iPhone näytti tämän arvostelun videot? iPhone pelaa ilman molaria ja omiin soi tuon takia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

21

@17 niin kerro toki se arvostelu missä N8 akkukesto on äänestetty älykännyköiden parhaaksi?

Olen lukenut useita ja pelkkiä akkutestejäkin/käyttäjien arvioita ja kestokokemuksia jne., eikä se N8 ole sillä tasolla ollut mitä oli puhetta ennen julkaisua.

http://www.anandtech.com/show/3957/samsung-fascinate-review-verizons-galaxy-s-smartphone/8 jep tässähän näitä testejä, siellähän se iphone4 kärjessä komeilee paitsi puheajassa. Eipä ollut nokiaa tuossa mukana, mutta tuskin se ykkösenä olisi ollut.

@20 hyvin toistaa, miksi ei toistaisi?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

22

@18 hieman parempi? luen tässä juuri kyseistä artikkelia: iphonella soitettiin youtubevideota 9h 44 min, N8 4h 16 min.

Hieman joo tosiaan :)

Vastaa
Fabi0
Fabi0

23

Omaa N8 odotellessa, tämähän oli hyvä "läpikäynti" kyseisestä puhelimesta. Miinukset ja Plussat tuli esille. Ja olkoon se nettiselain kuinka paska vain niin en vain voi sille mitään että sitä puhelinta silti odotan innolla :)
Ei se täydellinen ole. Mutta hyvä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

24

Nyt muuten tuon mikrobitin älypuhelin artikkelin luettua niin täytyy sanoa, että olihan tylyä tekstiä N8 kohdalla laitettu kyseinen puhelimen kohdalle, mutta totta varmasti joka sana.

sanotaan, että parhaisiin kilpailijoihin nähden käyttö parhaimmillaankin on vain kohtuullista ja pahimmillaan turhauttavaa ja että toistuva tökkiminen ja hyytyvä ja kaatuva selain on anteeksiantamatonta.

Eiköhän nyt jo voida unohtaa ne salaliittoteoriat niistä ulkomaalaisista muka puolueellisista N8 arvioista :)

Eikä voi puhua edes mistään applen puolueellisesta arvostelusta, kun N8 paremmat pisteet sai sekä galaxy s, että desire. Ihan kuten ulkomaalaisissakin arvioissa.

Tässä muuten vielä gsmarenan arvio akkukestosta http://blog.gsmarena.com/nokia-n8-battery-test-results-are-out-good-but-not-the-best/

Vastaa
miksuh2
miksuh2

25

@16 _mikkis__

> En kyllä ymmärrä mitä ihmettä nokia ajatteli tuon selaimen kanssa.
> Webbiselaus on yksi isoimpia asioita älypuhelimessa ja kilpailijat
> hakkaa tuon nokian ihan 6-0.

Ensinnäkin, jos olisit vaivautunut seuraamaan asioita niin tietäisit, että Symbian ^3:lle on kehitteillä uusi Qt-Webkit pohjainen selain. Se ei vain ole valmis vielä. Mutta ei, sinähän et tietenkään totuttuun tapaan oikeasti vaivaudu ottamaan asioista selvää vaan vaahtoat MUTU pohjalta. Sitäpaitsi Symbianille on useita webbiselaimia, ei ole mikään pakko käyttää sitä oletusselainta. Symbianille on mm. Opera Mobile, Opera Mini, Sjtfire jne jne.

Lisäksi väitteesi on sikälikin roskaa, että ei se Symbian ^3:n selain ole noin huono kuin sinä koetat väittää. Sinun asenteesi nyt kaikki varmasti jo tietää, eli sinä koetat tahallasi kuuiurekkla hija asiaa.

> Enpä ole yhdessäkään arvostelussa nähnyt selaimen
> saavan kehuja, päinvastoin se on haukuttu pystyyn, nyt ympäri maailman
> N8 mielikuva ihmisillä on, että ala-arvoinen nettiselaus.

No sitten olet kyllä lukenut todella valikoivasti. N8:n selainta ei ole ylistetty, mutta moni on todennut sen menneen parempaan suuntaan verrattuna S60 5th editioniin. N8:n selain on kuitenkin hyvin pitkälti vielä se sama S60:n selain. Mutta kuten sanottua asiaan on tulossa muutos, pitää vaan ymmärtää että kehitys ottaa oman aikanasa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

26

> Olen lukenut useita ja pelkkiä akkutestejäkin/käyttäjien arvioita ja
> kestokokemuksia jne., eikä se N8 ole sillä tasolla ollut mitä oli puhetta
> ennen julkaisua.

Aha, niin olen minäkin enkä nyt kyllä ole sun kanssasi samaa mieltä.

> http://www.anandtech.com/show/3957/samsung-fascinate-review-verizons-
> galaxy-s-smartphone/8 jep tässähän näitä testejä, siellähän se iphone4
> kärjessä komeilee paitsi puheajassa.

Niin ja webbiselauksessa iPhone on akkutestin kärjessä ainoastaan sen takia, että iPhonen selain ei tue Flashia ja lataa siis netistä vähemmän sisältöä kuin muut puhelimet. Eli jos iPhonessa olisi kunnollinen selain, joka tukee samaa mediaa kuin muutkin niin tilanne olisi ihan toinen.

Minkä takia sä muuten tuollasia testejä tänne lähettelet, kun ei ne liity N8:n mitenkään? Ainiin tarkotus oli siis hehkuttaa iPhonea eikö?

> Eipä ollut nokiaa tuossa mukana,
> mutta tuskin se ykkösenä olisi ollut.

Eipä tietenkään jos sulta kysytään, se nyt tuskin yllättää ketään.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

27

@21 _mikkis__

> Olen lukenut useita ja pelkkiä akkutestejäkin/käyttäjien arvioita ja
> kestokokemuksia jne., eikä se N8 ole sillä tasolla ollut mitä oli puhetta
> ennen julkaisua.

Aha, niin olen minäkin enkä nyt kyllä ole sun kanssasi samaa mieltä.

> http://www.anandtech.com/show/3957/samsung-fascinate-review-verizons-
> galaxy-s-smartphone/8 jep tässähän näitä testejä, siellähän se iphone4
> kärjessä komeilee paitsi puheajassa.

Niin ja webbiselauksessa iPhone on akkutestin kärjessä ainoastaan sen takia, että iPhonen selain ei tue Flashia ja lataa siis netistä vähemmän sisältöä kuin muut puhelimet. Eli jos iPhonessa olisi kunnollinen selain, joka tukee samaa mediaa kuin muutkin niin tilanne olisi ihan toinen.

Minkä takia sä muuten tuollasia testejä tänne lähettelet, kun ei ne liity N8:n mitenkään? Ainiin tarkotus oli siis hehkuttaa iPhonea eikö?

> Eipä ollut nokiaa tuossa mukana,
> mutta tuskin se ykkösenä olisi ollut.

Eipä tietenkään jos sulta kysytään, se nyt tuskin yllättää ketään.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

28

@24 _mikkis__

Eiköhän nyt jo voida unohtaa ne salaliittoteoriat niistä ulkomaalaisista
> muka puolueellisista N8 arvioista :)

Jos nyt viittaat esim Engadgetin ja Gizmodon vertailuihin ja arvosteluihin niin niistä noussut kohu oli ihan aiheellinen eikä kyseessä ollut mitään salaliittoteorioita kuten koetat väittää. Molemmat tapaukset olivat ihan kiistatta tahallisia yrityksiä mustamaalata N8:a ja sen kameraa.

> Tässä muuten vielä gsmarenan arvio akkukestosta http://blog.gsmarena.com
> /nokia-n8-battery-test-results-are-out-good-but-not-the-best/

Itse olen lukenut tuon jutun jo aikoja sitten ja siitä voi vaan sanoa, että sitä ei kannata ottaa kirjaimellisesti. Jos viitsisit katsoa niitä testejä hiukan tarkemmin huomisit että ne ei ole edes täysin samanlaiia eri puhelimilla. Eli tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia, GSM Arena myöntää itsekin sen ettei kyseessä ole mikään tieteellinen testi, vaan vain suuntaa antava. Tuollaiset akkutestit on parhaimmillaankin vain suuntaa antavia, koska erilaisilla laitteilla ei helposti pystytä toistamaan testiä täsmälleen toisiaan vastaavasti.

Sitäpaitsi noiden vertailtujen puhelinten akut ei edes ole varauskyvyltään samanlaisia. Eli sekin pitää ottaa huomioon sen lisäksi kuinka paljon itse puhelin kuluttaa energiaa. Esim iPhone 4:n akku on nimellisarvoltaan suurempi kuin N8:n. Jotta saataisiin todella nähdä kuinka tehokaita laitteet on energian käytältään pitäisi myös laitteiden akut olla toisiaan vastaavia.

Olen kuitenkin aivan varma, että Symbian on energian käytöltään selvästi tehokkaamp ja optimoidumpii kuin iPhonen käyttis.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

31

@25 Tiedän kyllä, että uusi selain on TULOSSA, mutta mitä todisteita siitä on, että se siltinkään olisi hyvä? Olen nähnyt sen yhden videonkin siitä missä ei näkynyt kyllä yhtään varsinaista webselausta, joten mitään takeita ei siitä ole, että se toimisi sulavasti.

"Ensinnäkin, jos olisit vaivautunut seuraamaan asioita niin tietäisit, että Symbian ^3:lle on kehitteillä uusi Qt-Webkit pohjainen selain. Se ei vain ole valmis vielä. Mutta ei, sinähän et tietenkään totuttuun tapaan oikeasti vaivaudu ottamaan asioista selvää vaan vaahtoat MUTU pohjalta"

Metsään meni, mutta aika huvittavasti kyllä kirjoitit juuri tuossa, jos miettii sitä sun skyfire appstoresta pois vihakirjoitusta :) tai vähän aikaisemmin tapahtuvaa applen tuloksen julkistamista :D Kaikki on kyllä muistissa :)

Ja jos ajatellaan peruskäyttäjää, luuletko, että ne tietää jostain tulevasta uudesta selaimesta jos sinä tiedät?

Ylättäen vaikka tämäkin arvostelija ja mikrobitti ym. haukkuu selaimen niin silti sinä jaksat sanoa, että ei se niin huono ole :) Jos suurin osa vähänkin isommista websivuista tahmaa todella paljon niin on se mun mielestä aika käyttökelvoton, kun on tottunut sellaseen mikä ei tahmaa. Kuten on tottunut myös mikrobitin testin tekijät ja tekniikan maailman ym. jotka on käyttäneet myöskin muita merkkejä, toisin kuin sinä :)

puhelinvertailun arvostelusta:

"kun taas Symbianin oletusselain on tällöin heitettävä romukoppaan.

Käytettävyydessä oletusselaimeen ei ole juurikaan parannusta siis tullut. Ainoastaan prosessointiteho tuo hieman sulavuutta."

"Nokia N8:n prosessointiteho auttaa onneksi selaimen käytettävyyttä hieman. Muun muassa N97:ään verrattuna selain toimii huomattavasit sulavammin. Vielä on kuitenkin paljon matkaa Androidin ja iOS:n selaimiin."

On se kumma ku monet muutkin sanoo samaa, mutta jos minä sanon asian mikä on totta ni sinun pitää siihen heti eritavalla suhtautua :)

ja mulla löytyy vielä kaikenlisäksi omakohtaista kokemusta myös, kävin kaupassa testaamassa tuota N8 nettiä ja se oli juuri niin huono kun oli tullut esille ja näkeehän sen nyt tuosta ylempänä olevasta 4 min selain videostakin, mikään kilpailijan huippumalli ei tarjoa noin heikkoa suorituskykyä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

32

@25

Eli siis en maininnut mistään tulevasta selaimesta, koska en ole nähnyt mitään konkreettista siitä, että se pystyisi kilpailemaan muiden mallien kanssa.

Kaikki nokiakäyttäjät siitä kyllä puhuu ympäri nettiä, että parempi selain on tulossa jne. En vaan ymmärrä mihin se tieto perustuu, että se sitten olisi jotenkin merkittävästi parempi? tai kilpailijoiden tasolla?

Joten mielestäni on aika turha hehkuttaa sellaista etukäteen.

Vastaa
perhana
perhana

34

Pystyykös tuon 640x360 näyttöresoluutionkin jollain myöhemmin julkaistavalla ohjelmistopäivityksellä nostamaan nykypäivää vastaavaksi?
Eikös kyseessä kuitenkin pitänyt olla jonkinlainen huippumalli älypuhelinrintamalla?

Vastaa
Ergopad
Ergopad

35

@34. Resoluution nostaminen ei ole järkevää Symbian puhelimissa, ellei sitä tuplata, sillä yhteensopivuus vanhoihin ohjelmistoihin katkeaa. Applelle se vain ole helpompaa tuplata 480 -> 960, kuin 640 -> 1280. Tietenkin se olisi ollut mahdollista, mutta sitten luurin hinta olisi ollut äkkiä satkun jos ei kahta kalliimpi.

@14. Voitko todistaa toisin?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattis (vahvistamaton)

36

@34

Ei pitänyt, eikä olekkaan. N8 on hyvin pitkälti N86:n seuraaja, joka ei sekään ollut mikään lippulaiva vaan kamerapainotteinen älypuhelin. Nokia on tällä hetkellä käytännössä ilman lippulaivaa. N97 miniä ei voida sellaiseksi enää kutsua, vaikka ok _puhelin_ onkin.

Vastaa
necq
necq

37

Ostin itse kesäkuussa Galaxy S:n ja testailin tuossa viime viikonloppuna serkkuni N8:a, koska itsekin aiemmin ajattelin että olisin N8:n ostanut mieluummin. Nyt puhelinta testanneena ja verrattuna Samsungiin, en voisi olla tyytyväisempi valinnastani. Nokia N8 oli samaa hirveätä formaattia mitä Nokian aiemmatkin puhelimet ovat olleet ja tulevat jatkossa olemaan. Käytettävyys tönkköä, ruman näköinen, järkyttävä käyttöliittymä ja sen hitaus... Kameraakin testasin, sillä sai jopa ihan hyviä kuvia (parempia kuin Samsungillani) mutta jos Samppaan olisi vielä salama ynnättynä niin en omaan silmääni näkisi juuri eroa kuvanlaadussa. Mielestäni videokuvauskin on tässä testissä kuvattuun HD-pätkään verrattuna Samsungissa laadukkaampaa.

Yhteenvetona, Nokiaan en taida enää koskea.

Vastaa
Rollerah
Rollerah

39

Akuista:
Miksi luulette että käyttäjiä kiinnostaisi kännykän virrankulutus, kun akku kuitenkin on aina se sama ja vakio? Ellei nyt sitten Nokia intoudu uusia, parempia akkuja valmistamaan, niin kenen sydäntä lämmittää kännykän pieni virrankulutus, jos kännykän akku kuitenkin riittää sen vajaan pari päivää?

Nimim. juuri N8 tilaukseen

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hohhoijaa tosiaan (vahvistamaton)

40

@38 haha mikä linkki :D Ihmettelin että mistä oikeen voi olla kyse, kuka vaan voi randomilla käydä äänestämässä, mitään arvoa.

Omassa listassa N900 oli kyllä kaukana kärjestä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

41

@31 _Mikkis__

> @25 Tiedän kyllä, että uusi selain on TULOSSA, mutta mitä todisteita
> siitä on, että se siltinkään olisi hyvä? Olen nähnyt sen yhden videonkin > siitä missä ei näkynyt kyllä yhtään varsinaista webselausta, joten
> mitään takeita ei siitä ole, että se toimisi sulavasti.

Niin tietenkään se ei voi olla sulava, jos SINULTA kysytään. Sullahan on aina oikeen ennakkoasenteena toi ettei mikään voi olla suklava jos se on tehty Symbianille jne.

> Metsään meni, mutta aika huvittavasti kyllä kirjoitit juuri tuossa, jos
> miettii sitä sun skyfire appstoresta pois vihakirjoitusta :) tai vähän
> aikaisemmin tapahtuvaa applen tuloksen julkistamista :D Kaikki on kyllä
> muistissa :)

Täh? Mitä ihmettä sä nyt taas hourit? Ensinnäkin mikä tossa kirjottamassani muka oli niin huvittavaa? Paikkansahan se pitää, että Symbianille on useita selaimia, joista käyttäjä voi valita. Esimerkiksi Skyfire ja Operan selaimet oli Symbianilla jo kauan ennen iPhonea.
ja toisekseen mitä ihmettä noi mainiotsemasi AppStore jutut jne tähän keskusteluun oikeen liittyy?

Sitäpaitsi se joka vihakirjotuksia näille sivuille kirjottelee olet kyllä SINÄ. Mä olen nyt jonkin aikaa seurannut noita sun kirjotuksiasi viitsimättä vastata, mutta nyt alkaa taas palaa sun kanssasi hihat,

> Ja jos ajatellaan peruskäyttäjää, luuletko, että ne tietää jostain
> tulevasta uudesta selaimesta jos sinä tiedät?

No tietää tai ei, niin se on jokatapauksessa tulossa, ja se tulee N8:lle päivityksenä kun se on valmis. Sinä taas jätit koko uuden selaimen tahallasi kokonaan mainitsematta.

> lättäen vaikka tämäkin arvostelija ja mikrobitti ym. haukkuu selaimen
> niin silti sinä jaksat sanoa, että ei se niin huono ole :)

Sä et taida oikeen tajuta, että ne mikrobitinkin arvostelijat on vain yksittäisiä ihmisiä, jotka on testannut selainta vain joillain tietyillä sivuilla. Ei ne mikrobition arvostelijat ole mitään jumalia, joiden mielipide on se ainut oikea ja joka tilanteessa yleispätevä.

> os suurin osa vähänkin isommista websivuista tahmaa todella paljon niin > on se mun mielestä aika käyttökelvoton, kun on tottunut sellaseen mikä
> ei tahmaa. Kuten on tottunut myös mikrobitin testin tekijät ja tekniikan > maailman ym. jotka on käyttäneet myöskin muita merkkejä, toisin kuin
> sinä :)

Sinun mielipiteesi perustuu siis silkkoihin ennakkoluloihin ja parin minuutin kokeiluun liikkeessä. Eli minusta sinä et tiedä mistä puhut. Itse kun sattumoisin olen jo N8:a selannut voin sanoa ihan oman kokemuksen perusteella, että se selain ei ole niin huono kuin sinä yrität väittää Minun mielipiteeni perustuu siis omaan kokemukseen. Sitäpaitsi kuten sanoin niin monissa arvosteluissa N8:n selainta on pidetty selkeänä parannuksena S60:n selaimeen. Eli moni on ollut sitä mieltä, että suunta on oikea vaikka paljon parannettavaa on. Sinä taas jätät kokonan huomiotta tuon, että kehityksen suunta on oikea.

> puhelinvertailun arvostelusta:
> "kun taas Symbianin oletusselain on tällöin heitettävä romukoppaan.

Ja minkä ihmeen takia se muka pitäs heittää romukoppaan?

> Käytettävyydessä oletusselaimeen ei ole juurikaan parannusta siis
> tullut. Ainoastaan prosessointiteho tuo hieman sulavuutta."

Itseasiassa kyllä on. Olet jättänyt kokonaan huomioimatta mm. selaimessa uutena ominaisuutena olevan monikosketuksen ja pinch zoomin jne ja muita parannuksia käytettävyyteen mitä siinä selaimessa on. Mielenkiintosta, että iPhonefanaatikko väittää ettei esim pinch zoom ole parannus. Ilmeisesti et oikeasti tutustunut siihen selaimeen siellä liikkeessä, sitä kyllä epäilinkin. Sitäpaitsi ib hyvitrtavaa, että väität prosessoritehon tuoneen lisää sulavuutta, vaikka itseasiassa se, joka vaikuttaa paljon enemmän on Symbian ^3:ssa oleva rautapohjainen grafiikkakiihdytys ja N8:ssa oleva erillinen GPU.

> "Nokia N8:n prosessointiteho auttaa onneksi selaimen käytettävyyttä
> hieman. Muun muassa N97:ään verrattuna selain toimii huomattavasit
> sulavammin. Vielä on kuitenkin paljon matkaa Androidin ja iOS:n
> selaimiin."

Noni, hienoa kun lainasit tuon. Tuossahan se just tuli ilmi mitä mä sulle olen tässä sanonut jo useamman kerran. Eli moni on kehunut selaimen toimivan selkeästi aikasempaa sulavammin, vaikka parantamista on. Hyvä kun vihdoin itsekin huomasit asian vaikka kovasti väitit minulle vastaan.

> On se kumma ku monet muutkin sanoo samaa, mutta jos minä sanon asian
> mikä on totta ni sinun pitää siihen heti eritavalla suhtautua :)

Aha, mä voin kyllä sanoa ihan saman sulle, Sä itse käyttäydyt just niin kuin mistä minua syytät

> ja mulla löytyy vielä kaikenlisäksi omakohtaista kokemusta myös, kävin
> kaupassa testaamassa tuota N8 nettiä ja se oli juuri niin huono kun oli > tullut esille ja näkeehän sen nyt tuosta ylempänä olevasta 4 min selain
> videostakin, mikään kilpailijan huippumalli ei tarjoa noin heikkoa
> suorituskykyä

Joku parin minuutin selaus liikkeessä nyt ei kerro mitään koko totuutta. Sitäpaitsi lyön vaika vetoa, että sinä menit sinne liikkeeseen valmiiksi ennakkoasenteella että N8 on paska ja tarkotujksesi oli hakea vikoja ja puutteita.

Itse olen käyttänyt N8:aa myöskin, itseasiassa jo jonkin aikaa lähes päivittäin vaikken sitä itse vielä omista. Olen edelleenkin sitä mieltä, että se N8:n selain ei ole niin huono kuin väität.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

42

@41

Minä en siis missään väittänyt, että N8:n selain olisi maailman paras, ei se ole. Mutta se ei ole niin huono kuin _Mikkis__ koettaa väittää. N8:n selain on parasnnus S60 luureihibn verrattuna, vaikka selain onkin suurimmalta osin sama kuin vanhemmisa puhelimissa. _Mikkis__ ei tuota periaatteensa vuoksi halua myöntää, no se on hänen ongelmansa.

Kokonaan uudelle selaimelle on toki tarvetta, muta tuollaiseen hirveään valittamiseen ei ole mitään syytä, koska kuten sanottua, uusi Qt-pohjainen selain on tulossa. Uusi selain on tehty Qt:lla käyttäen Qt:n Qt-Webkit:ä. En myöskään ymmärrä alkuunkaan tuota, että _Mikkis__ ottaa heti asenten, että miksi se uusi selain muka olisi vanhaa parempi. Ihme ennakkoasenne heti, tyyppi ei ole koskaan nähnyt uutta selainta aj silti esittää moisia epäilyjä. Sitäpaitsi tottakai uusi selain on rakennettu nykyajan vaatimukset huomioonottaenm, koska kysehän nyt ei ole vain vanhan selaimen uudistamisesta vaan jkokonaan uudesta selaimesta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

43

@41 sun asenne on kyllä uskomaton :D Meinaatko, että jos sen luurin ostaa kotiin se selain alkaa jotenkin ajanmyötä toimimaan yhtäkkiä nopeammin? Voi jessus se nyt on päivänselvä ja kaikki sen myöntää, että N8 selain on auttamattomasti jäljessä kilpailijoita ja kaikki muut sen tuntuu pystyvän myöntämään, mutta sinä et :) Odotetaan sitä uutta selainta ja katsotaan sitten tilannetta. Jos nykyinen N8 selain on parempi kuin sinun nokia 5800, se ei tarkoita, että se olisi muiden mielestä hyvä, tai edes siedettävä, jotka on käyttäneet esim htc desireä :)

"Itse olen käyttänyt N8:aa myöskin, itseasiassa jo jonkin aikaa lähes päivittäin vaikken sitä itse vielä omista. Olen edelleenkin sitä mieltä, että se N8:n selain ei ole niin huono kuin väität."

No ei varmaa jos käytät normaalisti sitä sun 5800 puhelinta, koitappa esim htc desirellä surffata tunnin ja palaa sen jälkeen siihen nokiaan niin luulisi sullekin selkiytyvän missä mättää.

"Käytettävyydessä oletusselaimeen ei ole juurikaan parannusta siis
> tullut. Ainoastaan prosessointiteho tuo hieman sulavuutta"

ja tämä oli lainaus puhelinvertailun arvostelusta, mitä sä siitä mulle rupeat selittää, en minä tuota kirjoittanut :D

Sun kanssas ei sitten pysty koskaan keskustelemaan kun otat kaikki negatiiviset kommentit nokiaa kohtaan jotenkin henkilökohtaisena loukkauksena, kuin olisit itse ne puhelimet tehnyt ja sitten hyökkäät ala-arvoisesti ihmisten kimppuun ja alat nimittelemään niitä ym.

Jatkuvasti kommentoit ympäri nettiä ala-arvoisesti esim applen käyttäjiä ym. En tietääkseni harrasta samanlaista lapsellisuutta, ehkä jonain päivänä pääset tuosta valtavasta applevihastasi eroon ja palaudut maan pinnalle.

Esim oliko se nyt eilen kun sut haukuttiin pystyyn digitodayssa, eikö olisi hiukan asenteista muuttamisen varaa? Näytit sielläkin saavan taas aika vääntöä. Koska ensimmäisenä haukuit jonkun random tyypin täydeksi apple uskovaisfaniksi.

Luuletko, että en seuraa sun kommenttejasi ja katso miten käyttäydyt ympäri nettiä, se on samanlaista piip jauhantaa mitä se on ollut siitä asti, kun olen sivuilla pyörinyt.

Vastaa
Kandela
Kandela

44

"Nokia N8:n galleria ei nimittäin osaa lähettää kuvia Facebookiin, Twitteriin, Flickriin tai muihin sosiaalisiin verkostoihin"

Ei pidä paikkansa. Jako onnistuu suoraan galleriasta, mutta vain Facebookkiin ja Twitteriin. Jakohärpäke, se kyljellään oleva v, näkyy galleriassa. Harmittavasti tästä puuttuu mahdollisuus liittää jakamaansa kuvaan tekstikommentti. Puhelimessa on yhteisöt-sovellus, jossa on Twitter ja Facebook-osat. Kuvien liittäminen onnistuu näihin galleriasta tai kamerasta. Eli vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on.

Hyvä yhteenveto, mutta kovin näitä kirjoittavat ammattinörtit sortuvat ylisanoihin niin haukuissa kuin kehuissakin. Enkä ole valikoihinkaan vielä eksynyt. Ihan loogisilta vaikuttavat.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Yeninen (vahvistamaton)

45

Koitas tosiaan miksuh2 vaikkapa Galaxy S:llä, Desirellä ja vaikka Desire HD:llä seikkailla netissä esim. tunti kaikilla, ja tule sitten sanomaan mielipiteesi Nokian selaimesta. Ensi viikolla saan Galaxy S:n kaveriksi vielä htc 7 trophyn, ja uskon että silläkin surffaaminen on täysin eri maailmasta kun Nokialaisilla. Mistään 5800XM:sta nyt ei kannata puhua enää vuonna 2010 yhtään mitään.

Vastaa
Guarded
Guarded

46

@3

Ihan van tiedoksi: Akunkesto ei todellakaan ole kilpailevia tuotteita parempi, eikä myöskään suorituskyky ole mistään kotoisin muihin verrattuna. Kuten olen monesti sanonut: Faktatsekkaus ois hyvä tehdä ennen kuin alkaa latomaan jotain puusilmäistä paskaa.
Esim. SGS:n akunkesto ja suorituskyky on parempi kuin N8:n

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dr (vahvistamaton)

50

Kuvia voi lähettää suoraan kuvien selausohjelmasta facebookiin. Ikonikin näkyy asiaa varten kuvakaappauksessa.

Vastaa
hammuhei
hammuhei

52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Guarded:

@3

Ihan van tiedoksi: Akunkesto ei todellakaan ole kilpailevia tuotteita parempi, eikä myöskään suorituskyky ole mistään kotoisin muihin verrattuna. Kuten olen monesti sanonut: Faktatsekkaus ois hyvä tehdä ennen kuin alkaa latomaan jotain puusilmäistä paskaa.
Esim. SGS:n akunkesto ja suorituskyky on parempi kuin N8:n

Joo, Samsung Galaxy S:n akkukesto on parempi kuin Nokia N8:n. Katsokaa vaikka tuolta akkukestovertailusta: https://sites.google.com/site/akkukestot/matkapuhelimet

Vastaa
Fri13
Fri13

54

En ymmärrä Symbianin oletuselaimen kehumista tai edes puolustamista. Mutta sen ymmärrän että Miksuh puolustaa sitä koska hänen vain täytyy puolustaa Nokiaa kaikessa.

Akkukesto on N8 puhelimen toinen akilleen kantapää. Symbian itsessään on se ensimmäinen.

Itse ostin mielenkiinnosta ZTE Blade puhelimen ja ominaisuudet ovat kyllä jotain aivan toista luokkaa verrattuna N8 puhelimeen hintaa ja käytettävyyttä verraten.

119e puhelimella:
-3.5" kapasitiivinen superkirkas TFT näyttö (auringonpaisteessa näkyy oikein hyvin, ja nyt puhutaan kauniina pilvettömänä talvipäivänä testattuna)
-512Mt rammia = tuplasti N8 määrä. Ja toimivuus on todella sutjakkaa moniajossa joka ei häiritse yhtään samalla tavalla kuin Symbianissa. Androidissa se vain toimii (kuten iOS myös) kun se on toteutettu järkevästi non-WIMP käyttöliittymälle.
-600Mhz prosessori. Vain 80Mhz hitaampi kuin N8 puhelimessa. Ja ZTE Blade vielä sisältää myös GPU:n ja saa hyvin pisteitä myös 3D testeissä ja etenkin kun hinta on tuo niin aivan järisyttävän hyvä.
- Sisäinen NAND muisti vain 512Mt josta n.145 on nyt Android 2.1 myötä sovelluksille. N8 oma 16Gt tietenkin pieksee tuon täysin mutta kun kuitenkin ZTE Blade tukee 32Gt muistikortteja niin ei ole ongelmaa sitten Android 2.2 myötä kun sovelluksiakin saa sinne. Jotkut 32-64-128Gt tallennustilat ovat vain Hardcore käyttäjiä varten eikä niillä kannata rehvastella kenenkään.
- Akku 1250mAh joka tarjoaa tosin vain 4 tuntia puhetta, 6 tuntia videontoistoa, 9 tuntia nettiselausta (WiFi) tai musiikintoistoa tai yli viikon käyttöaikaa soittaen päivässä n. 10 min verran, kirjoittaen muutamia tekstiviestejä ja lukien kaikki sähköpostit ja katsoen pari youtube videota tai kuunnellen podcasteja.
-MicroSD liitäntä jolla pääsee käsiksi SD-korttiin ja sen kautta voi myös ladata kännykän. N8 puhelimen typeryys käyttää 1.5mm liitintä on aivan järjettömyyden hännänhuippua. MicroUSB on se tulevaisuus lataukseen. Sen kun voi tehdä kannettavasta tietokoneesta tai muiden valmistajien latureista.

Ja N8 puhelimen Host-USB:ia (OTG on markkinointikikka ja oikeasti kyseessä on Host-USB piiri) nyt kehutaan paljonkin. Onhan se kiva jos saa puhelimeen kiintolevyn kiinni ja sieltä sitten kopsittua tietoja. Mutta kuinka moni siirtää ulkoiselta kiintolevyltä leffoja tai muuta N8 puhelimeen ilman tietokonetta? Hätätilanteessa tosi kiva mutta monille aika turha.
Samoin on HDMI liitin useimmille turha mutta jotkut pitävät jos voivat näyttää videota puhelimesta videotykille tai televisiolle.
Itse kylläkin käytän mielummin miniläppäriä siihen hommaan ja ohjaan sitten bluetoothin ylitse Bladella esityksiä, videoita ja muuta toimintaa. Ilman että joutuu puhelinta räpläämään mm. esityksien aikana.

N8 on kiva puhelin ja nimenomaan Nokian tasolla. Mutta ei se riitä vielä muiden valmistajien kimppuun käymiseen.

Jo kamerakin on kiva megapikselimäärän osalta. Mutta pakotettu f:2.8 ja 28mm huono rakenne (nyt ei puhuta linssin valmistajasta vaan kameran koosta) tekee N8 kamerasta kelvollisen juuri hätätilanteiden kuvaamiseen. Häitä ja muita juhlatilaisuuksia en lähtisi kuvaamaan vaan turvautuisin DSLR kameraan ihan suosiolla.

Baareissa ja sisätiloissa N8 kamera on ihan kiva ja silloin vain jos ei satu olemaan oikeaa kameraa käytössä.

Mikään tämä ei tarkoita että N8 kamera olisi surkea kilpailijoihin nähden. Sehän on kännyköiden kameroiden aatelinen. Mutta kameroihin verrattuna, ne jotka oikeasti kameroita käyttää. Se on keskitasoa pokkareissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

56

@55

"N8 puhelimen typeryys käyttää 1.5mm liitintä on aivan järjettömyyden hännänhuippua. MicroUSB on se tulevaisuus lataukseen. Sen kun voi tehdä kannettavasta tietokoneesta tai muiden valmistajien latureista."

Sen verran täytyy korjata, että N8:sia pystyy lataamaan sekä microUSB:llä että sillä normiliitännällä. Ja lataa myös tietokoneen kautta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MeeGo RULES! (vahvistamaton)

57

Nokia N8 ostoa harkitsin,kun siinä on ehdottomasti paras kamera tähän asti,MUTTA...osto halut stoppasivat käyttöjärjestelmän esille tulemisessa!!.
Symbian,juu EI kiitos!!. :(

Vastaa
Fri13
Fri13

58

@57

Kiitos korjauksesta. Nimittäin tuota mahdollisuutta ei ole tähän asti kukaan maininnut. Wikipediassakin (englanti) oli: MicroUSB (Data) eikä tyylillä (MicroUSB Data&Power).

Kai se joku insinööri on keksinyt että hyvä idea laittaa sitten se vanha virtaliitäntä vielä mukaan jos ei muilla satu MicroUSB laturia olemaan tai tietokonetta.

Vastaa
JMI92
JMI92

59

@60

Onhan se vanha virtaliitäntä ihan kätevä myöskin silloin jos sattuu esim muistitikulta leffaa katsomaan ja akku uhkaa loppua ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
puolueeton (vahvistamaton)

60

@ZTE kysymyksessä kiinalainen luuri...kerro ihmeessä vuoden päästä mitä mieltä olet puhelimesta...

Vastaa
MrC00L
MrC00L

64

eiköhän nämä nokiat saa heittää jo kaivoon, nokia on murtunut, eikä se siitä enää kovemman luokan älypuhelinkilpailijaksi nouse vähään aikaan uudella windows7phone käyttöjärjestelmällä, se oli ikään kuin viimeinen naula nokian arkkuun.

Vastaa
Mauriland
Mauriland

65

On ollut kyllä mahtava peli tää noksu. oma selain on hieman rajoittunut mutta perusseilauluun ihan pätevä kun se avautuu aika äkäisesti verrattuna operaan yms.

liitännät tosi hyvät. telkassa ollut vähän väliä kiinni jne.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

69

@ 66, 67, 68 Odotellen!

Jospa menuisit mainostamaan sitä johonkin muualle. Se ei liity tähäbn uutiseen mitenkään.

Olet mitä ilmeisimmin joku Android-fanaatikko, jonka pitää tunkea Nokiaan luiittyviin ketkuihin mainostamaan jotain Android-moskaa. Miksi sinä sitä tähänkin keyjuun tulet mainostamaan? Miksi se ketään kiinnostaisi? Jiospa pitäsit siis sen mainostuksen Androidiin liittyvissä ketjuissa.

Vastaa
Datanen
Datanen

72

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miksuh2:

@ 66, 67, 68 Odotellen!

Jospa menuisit mainostamaan sitä johonkin muualle. Se ei liity tähäbn uutiseen mitenkään.

Olet mitä ilmeisimmin joku Android-fanaatikko, jonka pitää tunkea Nokiaan luiittyviin ketkuihin mainostamaan jotain Android-moskaa. Miksi sinä sitä tähänkin keyjuun tulet mainostamaan? Miksi se ketään kiinnostaisi? Jiospa pitäsit siis sen mainostuksen Androidiin liittyvissä ketjuissa.

4-vuotta on kulunut edellisestä viestistä. Android-"moskasi" hallitsee tällähetkellä puhelinmarkkinoita kun taas Symbian 3... on käytännössä kuollut.. Kuluttajat siis valitsivat viisaasti Androidin eikä vanhentunutta Symbiania jonka jo tiedettiin tekevän kuolemaa.

Eli Androidin mainostajat tekivät hyvää työtä mutta osa Nokian kannattajista ei valitettavasti heihin uskonut ja rahaa paloi..

Vastaa
Mauriland
Mauriland

73

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Datanen:

4-vuotta on kulunut edellisestä viestistä. Android-"moskasi" hallitsee tällähetkellä puhelinmarkkinoita kun taas Symbian 3... on käytännössä kuollut.. Kuluttajat siis valitsivat viisaasti Androidin eikä vanhentunutta Symbiania jonka jo tiedettiin tekevän kuolemaa.

Eli Androidin mainostajat tekivät hyvää työtä mutta osa Nokian kannattajista ei valitettavasti heihin uskonut ja rahaa paloi..

Oot irroittanut asiayhteyden totaalisesti tästä. Eflop kaatoi symbianin.

Edelleen tää N8 hakkaa ison osan nyky "äly"puhelimien kuvausominaisuuksissa. Ja moni muukin ominaisuus edelleen on omaa luokkaa. Akkukin kestää päiviä :)

Vastaa
Datanen
Datanen

74

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mauriland:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Datanen:

4-vuotta on kulunut edellisestä viestistä. Android-"moskasi" hallitsee tällähetkellä puhelinmarkkinoita kun taas Symbian 3... on käytännössä kuollut.. Kuluttajat siis valitsivat viisaasti Androidin eikä vanhentunutta Symbiania jonka jo tiedettiin tekevän kuolemaa.

Eli Androidin mainostajat tekivät hyvää työtä mutta osa Nokian kannattajista ei valitettavasti heihin uskonut ja rahaa paloi..

Oot irroittanut asiayhteyden totaalisesti tästä. Eflop kaatoi symbianin.

Edelleen tää N8 hakkaa ison osan nyky "äly"puhelimien kuvausominaisuuksissa. Ja moni muukin ominaisuus edelleen on omaa luokkaa. Akkukin kestää päiviä :)

Kyllähän tämä N8 on vieläkin hyvä mutta käy vain peruspuhelimesta. Tuohon aikaan Android luurit olivat alkeellisia raudaltaan kuten kameraltaan mutta käyttöjärjestelmältään parempia.

Vastaa
Mauriland
Mauriland

75

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Datanen:


Kyllähän tämä N8 on vieläkin hyvä mutta käy vain peruspuhelimesta. Tuohon aikaan Android luurit olivat alkeellisia raudaltaan kuten kameraltaan mutta käyttöjärjestelmältään parempia.

Juuri niin N8 on ja luotettavampi kuin monet muut.

Vastaa
Mauriland
Mauriland

77

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:

Kehuuko täällä joku ihan tosissaan N8? Siinä tilanteessa täytyy olla kyllä jonkinlainen tietämättömyyden tila...

Päin vastoin ;) Omena 5 toisessa taskussa ja kun oikeita kuvia otetaan niin N8 kaivetaan esiin :)

Vastaa
Abcabc375
Abcabc375

78

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mauriland:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:

Kehuuko täällä joku ihan tosissaan N8? Siinä tilanteessa täytyy olla kyllä jonkinlainen tietämättömyyden tila...

Päin vastoin ;) Omena 5 toisessa taskussa ja kun oikeita kuvia otetaan niin N8 kaivetaan esiin :)

Minä kun ajattelin järjestelmäkameraa...

Vastaa
Mauriland
Mauriland

79

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:


Minä kun ajattelin järjestelmäkameraa...

No toi tulee kun tarvii jo muutakin kuin peruskuvaamista.

Vastaa
Datanen
Datanen

80

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mauriland:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:

Kehuuko täällä joku ihan tosissaan N8? Siinä tilanteessa täytyy olla kyllä jonkinlainen tietämättömyyden tila...

Päin vastoin ;) Omena 5 toisessa taskussa ja kun oikeita kuvia otetaan niin N8 kaivetaan esiin :)

Minä kun ajattelin järjestelmäkameraa...

Juu oikeita kuvia saa vain järjestelmäkameralla ja hyvällä putkella. Puhelimella saa hätävarakuvia eikä se oikein sovellu pääkuvaus välineeksi jos kuvausta harrastaa.

Vastaa
Mauriland
Mauriland

81

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Datanen:


Juu oikeita kuvia saa vain järjestelmäkameralla ja hyvällä putkella. Puhelimella saa hätävarakuvia eikä se oikein sovellu pääkuvaus välineeksi jos kuvausta harrastaa.

Siis on kolmea tasoa.

On nää nykyiset räpellykset puhelimisssa kiinteillä optiikoilla sekä laskennallisella tarkennuksilla. Näitä jus omenat ja monet muut.

Sitten optiseen tarkentamiseen kykenevät oikealla kameratekniikalla tehdyt puhelimet xenon salamalla, kuten Nokia N8.

Sitten tietty järkkärit, joita en jaottele sen tarkemmin. Se on oma juttunsa.

Monissa tilanteissa testattuna voittaa tarkkuudessa Lumia 920:n mennen tullen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.