Testissä iPhone 4: Antenniongelmia vai mullistavia ominaisuuksia?

67
Matti Robinson

Testissä iPhone 4: Antenniongelmia vai mullistavia ominaisuuksia?
Viime huhtikuussa yllättäen koko maailman silmien eteen astunut uusi iPhone ihastutti ja -- ainakin Applea -- vihastutti. Gizmodo-verkkosivuston käsiin saama prototyyppi esitteli ensimmäistä kertaa ihmisille täysin uusitun ulkomuodon. Muotoilusta puhuttiin lähes yhtä paljon kuin epäillystä aitoudesta, mutta riippumatta skeptisismistä, laite tuli muutama kuukausi myöhemmin myyntiin juuri sellaisena.

Applen uutta matkapuhelinta jonotettiin yötä myöten jo neljättä kertaa. Edellinen 3GS-malli oli jättänyt monet pettyneeksi, sillä uudistuksia tuli erittäin niukasti. Tällä kertaa puhelin oli muuttanut paitsi ulkonäköä, myös näytön ja kameran tarkkuuksia sekä antennitekniikkaa. Uutuuslaitteen puhutuin ominaisuus ensimmäisten päivien aikana oli sen Retina-näyttö, jonka pikselitiheyden kerrottiin ylittävän ihmissilmän erottelukyvyn. Näyttö kuitenkin unohtui pian, sillä Applen "vallankumouksellisella" antennitekniikalla olikin synkkä toinen puoli.

Pian alun hysterian ja epämääräisten testejen jälkeen antenniongelmista saatiin myös luotettavaa tietoa, jonka myötä Apple suostui sen kummemmin vikaa myöntämättä antamaan kaikille iPhone 4:n ostajille ilmaiseksi suojuksen, jolla ongelma eliminoitiin. Antennagate hiipui heti lehdistötilaisuuden jälkeen hieman taka-alalle.Edellämainittujen teknisten uudistusten lisäksi laitteeseen on istutettu uusi käyttöjärjestelmä, iOS 4. Kirjoitushetkellä versiossa 4.0.2 kulkeva iOS toi mukanaan muun muassa moniajon, kuvakekansiot, iBooks-kirjasovelluksen ja kosketustarkennuksen videokuvaukseen.

Tässä artikkelissa tulemme käsittelemään lähinnä puhelimen uusia ominaisuuksia unohtamatta katsausta kohuttuun antenniongelmaan.Sisällysluettelo


iPhone 4:n heikkoudet ja vahvuudet lyhyesti


  + Retina-näyttö
  + Teräväpiirtotasoinen videokuvaus
  + Käyttöliittymän käytettävyys
  + App Store

  - Antenniongelmat
  - Käyttöjärjestelmän rajoitukset
  - Heikosti muokattavissa

Myyntipakkauksen sisältö


 • iPhone 4 -puhelin
 • USB-kaapeli
 • verkkovirta-adapteri
 • kuulokkeet säätimellä ja mikrofonilla
 • SIM-korttipaikan avaustyökalu
 • pikaopas ja tuotetietovihkonen suomeksi ja ruotsiksi
 • kaksi Applen logotarraa
Muotoilu ja rakenne


Uuden iPhone 4:n rakennetta ihmeteltiin vuotojen yhteydessä, sillä varsin paljon edellisestä mallista muuttunut ulkonäkö oli monen mielestä jopa epä-Applemainen. Erityisesti puhelinta kiertävän metallisen kehyksen liitoskohdat ihmetyttivät. Mustat "raot" selitettiin myöhemmin julkistustilaisuudessa uudella tekniikalla, jonka avulla kaksi mustilla viivoilla erottuvaa metallireunusta toimivat ulkoisina antenneina.Metalli- ja lasipinnat tuovat puhelimelle eittämättä jämäkän ja laadukkaan rakenteen. Viimeistely on Applelta tuttuun tapaan lähes virheetöntä, joten silmänruokaa puhelin tarjoaa. Kolikolla on kuitenkin tässäkin tapauksessa kääntöpuoli. Metallirungon "päälle" asetetut lasilevyt ovat alttiita kolhiintumaan. Muun muassa puhelimen pudottaminen johtaa siis erittäin todennäköisesti joko etu- tai takalasin rikkoutumiseen. Ilmeisesti muotoilusyistä lasit on reunustettu ainoastaan ohuella listalla. Kuoren takaosan lasin olisi voinut korvata jollain kestävämmällä ja ei-niin-liukkaalla materiaalilla.Näytön lasipinnan mahdollinen rikkoutuminen on kallista korjauttaa, ja yhden iPhone 3G -näyttölasin vaihtaneena voin sanoa, ettei se ole kovin helppoa ja mukavaa kotikonstein.

Puhelimella on vaatimattomiin mittoihin (115.2 x 58.6 x 9.3 mm) suhteutettuna paljon painoa. 137 gramman paino kuitenki toi mielestäni puhelimen käyttämiseen hieman lisää vakautta, joka liukasta lasia käpälöidessä ei ole ollenkaan huono asia. Metallin ja lasin tuoma paino tuo mieleen pikemminkin työkalun kuin lelun.

Aiemmista iPhoneista tutusti laitteesta löytyy näytön alapuolella oleva kotinäppäin sekä vasemmalla reunustalla äänenvoimakkuuden säätimet ja kytkin äänettömälle profiilille. SIM-korttipaikka on siirretty puhelimen yläosasta oikeaan reunustaan ja kaiuttimet löytyvät puolestaan puhelimen alaosasta. Huomasin usein videoita katsoessa, että kaiuttimet peittyvät helposti oikean käden sormien alle vaimentaen äänet.


Näyttö


Apple päivitti puhelimensa näyttöä kolmen vuoden taipaleen jälkeen ensimmäistä kertaa. Maagisen, 3,5 tuuman Retina-näytön resoluutio on peräti 640 x 960 eli 4 kertaa tarkempi kuin aiemmissa iPhoneissa. Lisäksi pikselitiheyteen on panostettu, sillä näytön luvataan yltävän aina 326 DPI-tarkkuuteen asti. Yksi pikseli on iPhone 4:ssä siis vain 78 mikrometriä leveä.

Resoluutiovertailu iPhone 4:n ja iPhone 3GS:n välillä:


Näyttö on erittäin komea ja tarkka. Vaikka se ei yllä teknisesti kaikilla osa-alueilla Samsungin Super AMOLED -näyttöjen tasolle, niin kyseessä on yksi markkinoiden parhaimmistoon kuuluvista näytöistä. 640 x 960 -resoluution tarkkuus 3,5 tuuman näytöllä vakuuttaa.Aiemmista malleista tuttu kapasitiivinen kosketusnäyttö tukee 16 miljoonaa väriä, monikosketusta ja on varustettu naarmuja estävällä sekä likaa hylkivällä pinnoitteella. Näyttö vastaa kosketukseen tutun herkästi eikä valittamista näytöstä juuri löydy.

Yhteydet, muisti ja prosessori


Neljännen sukupolven iPhone on varustettu iPadissä gigahertsin kellotaajuudella hyrräävällä Apple A4 -prosessorilla. Se päihittää selvästi aiemman 600 megahertsin ARM Cortex A8 -suorittimen ja jopa muun muassa Googlen Nexus One -puhelimesta löytyvän gigahertsin Snapdragon-suorittimen. Seuraava koetinkivi A4:llä onkin pian puhelimiin istutettava ensimmäinen 45nm Snapdragon, joka kellottaa 1,3 gigahertsiä.

Valitettavasti testin aikana käytössä ei ollut iPhone 3GS:ää, joten nopeusvertailut sen kanssa jäivät tekemättä. 3G-mallin väliset erot käyttöliittymän sulavuudessa olivat pieniä, mutta prosessori-intensiivisemmässä käytössä iPhone 4 vie ja edeltäjät vikisevät. Muun muassa JavaScript-suoritusnopeus on iPhone 4:ssä eri luokassa. Ainoastaan muutaman kerran käyttöliittymä töksähti alle sekunnin ajaksi, eivätkä nekään todennäköisesti johtuneet suorittimen kuormasta.


Myös RAM-muistin määrä on tuplaantunut aiemmasta 3GS-mallista. Nyt tarjolla on 512 megatavua RAM-muistia, jolla iPhone 4 on samalla viivalla muun muassa HTC Desiren, Samsung Galaxy S:n ja Motorola Droid X:n kanssa.Bluetooth yhteys ei edelleenkään tue kuin Applen suosimia laitteita, mutta mukaan on mahdutettu nyt tuki Bluetooth-näppäimistöille. Puhelimen kaikki tekstikentät voi siten täytttää iPadin tapaan myös erillisellä näppäimistöllä, mikäli siihen näkee tarvetta.

Lisäksi tähän kategoriaan liittyy yksi muukin merkittävä uudistus. Puhelin tukee nyt ensimmäistä kertaa 900MHz taajuutta, mikä parantaa 3G-kuuluvuutta huomattavasti -- erityisesti vähemmän asutuilla seuduilla.

Antenni ja mahdolliset ongelmat


Antennikohun johdattelemana allekirjoittanut kertoo asiasta omat näkemyksensä. Ensinnäkin on selvää, että kyseessä on suunnittelumoka. Apple yritti väistää vastuuta esittämällä muiden valmistajien puhelimia vastaavissa tilanteissa. Vaikka useat puhelimet tiputtavat palkkeja, mikäli ne käärii folioon, niin en ole tähän mennessä nähnyt yhtään puhelinta, joka yhden sormen kosketuksella tekisi saman.Ilmaisia muovisuojuksia, jotka poistavat ongelman, on saatavilla vielä syyskuun loppuun asti. Mikäli lisäpaino ja -koko sekä muuttunut ulkonäkö eivät haittaa, on ongelmaan siis helppo ratkaisu. Vääjäämättä tulee kuitenkin mieleen, miksei puhelimen ulkokuorta tehty muovista, jos sen toiminta vaatii suojuksen?

Verkossa ja verkon ulkopuolella on esitetty myös argumentteja, että nk. death grip olisi epäergonominen ja epäluonnollinen tapa pitää puhelinta kädessä. Kuitenkin vasemmassa kädessä puhelinta pidettäessä on pikemminkin erittäin luonnollista osua käpälällään kohtaan, joka aiheuttaa ongelmia. Oikeassakin kädessä pidettäessä sormet peittävät ajoittain antennien liitoskohtaan.


Allekirjoittaneen ja toisen PV.comin testaajan kätösissä antennivika aiheutti tilanteesta ja verkonlaadusta riippuen aina jotain ongelmia. Toimistoomme kuuluu suhteellisen hyvin 3G-signaali, joten pöydällä ollessa puhelin näyttää neljää palkkia. Vasempaan käteen otettaessa puhelin tiputtaa 3G-palkit täysin ja siirtyy EDGE:lle parhaimmillaan alle 10 sekunnissa. Todellisuudessa muutos voi olla jopa nopeampaa.

Tämä muutos tarkoittaa datasiirrossa huimaa nopeuseroa. Nopeus tippui testeissä 5-15 kertaa pienemmäksi hyvässä verkossa, ja hieman huonommassa verkossa, esimerkiksi taajaman ulkopuolella, verkosta voi tippua kokonaan. Puhelimen datasiirto hidastuu samantien kun käsi koskettaa kriittistä kohtaa, joten nopeusmuutos ei koske ainoastaan, mikäli puhelinta on pitänyt kädessä pidemmän aikaa.

Asiantuntijoiden mukaan signaalin heikkeneminen ei ainoastaan hidasta dataa ja keskeytä puheluita, vaan laite syö tällöin myös enemmän akkua. Tätä emme valitettavasti pystyneet todentamaan.

Onkin toivottavaa, että puhelimen uusi versio, jossa antenni on sijoitettu puhelimen sisälle, tulee markkinoille mahdollisimman pian.Käyttöliittymä ja käytettävyys


Apple on tehnyt muutamia muutoksia käyttöliittymään ja käytettävyyteen. Tärkein uudistuksista on luonnollisesti moniajo, joka mahdollistaa useampien ohjelmien yhtäaikaisen ajamisen. Valitettavasti kyseessä on hieman rampautettu ominaisuus, sillä ohjelmat eivät jatka toimintaansa normaalisti taustalla. Tämä tarkoittaa monien ohjelmien kohdalla, ettei moniajosta ole varsinaisesti hyötyä -- lukuunottamatta helpompaa käynnistystä moniajonäkymän kautta. Tässäkin tapauksessa kolikolla on toki kääntöpuoli. Apple nimittäin kertoo, että puolittainen moniajo on huomattavasti säästeliäämpää akulle.
Ohjelmien sulkeminen on uuden moniajon johdosta hankalampaa. Sovelluksia ei voi mitenkään sulkea poistuessa kyseisestä sovelluksesta. Moniajoikkuna ei myöskään sisällä päällä olevaa sovellusta, joten mikäli päällä olevan sovelluksen haluaa sulkea, täytyy ensin siirtyä johonkin toiseen ohjelmaan tai kotinäkymään, avata moniajonäkymä ja sulkea tämän jälkeen ohjelma. Koska sovelluksia ei ole kovin helppo sulkea tai niitä ei edes tarvitse sulkea, kertyy moniajoikkunaan helposti viisi sivullista sovelluksia, joista ei ole välttämättä helppo löytää haluamaansa.

Kaiken kaikkiaan moniajo on kuitenkin erittäin tervetullut ominaisuus iPhonelle. Kyseessä ei ole todellakaan täydellinen ratkaisu, mutta ehdottomasti yksi puhelimen parhaista uudistuksista.

Käyttöliittymästä löytyy uutena ominaisuutena lisäksi kansiot, joihin on mahdollista yhdistää useita sovelluksia yhden kuvakkeen alle. Puhelin määrittää kansiolle automaattisesti kategorian yhdistettyjen sovellusten avulla, mutta kansion nimeä on mahdollista myös muuttaa. Ominaisuudelle löytyy käyttöä varmasti mikäli ohjelmia on neljättä sivua, mutta lyhyen tekstijakson aikana en niitä kovin tarpeellisiksi kokenut.Joitain pienempiäkin uudistuksia on tullut. Nyt on mahdollista muun muassa muuttaa sekä lukitus- että kotinäkymän taustakuvia.

Käytettävyys iPhone 4:ssä on tuttua huippuluokkaa. Mobiilimaailman ehdotonta eliittiä oleva nopeus yhdistettynä herkkään ja hyvävasteiseen käyttöliittymään saavat aikaan erinomaisen käyttökokemuksen.
Kamera ja valokuvat


Kamerarintamalla nähdään huomattava askel eteepäin. Uusi iPhone on varustettu 5 megapikselin kameralla, jossa on 3GS:stä poiketen myös LED-kuvausvalo, sekä VGA-tasoisella etupuolen kameralla. Kakkoskameraa voi käyttää sekä Kamera-sovelluksella että FaceTime-puheluissa. FaceTime on perinteistä videopuhelua vastaava toiminto, joka on rajoitettu tällä hetkellä vain iPhone 4 -puhelinten välille. Lisäksi sovelluksessa on harmittava yhteysrajoitus, sillä videopuhelut ovat mahdollisia vain langattomien WLAN-verkkojen välillä.Puhelimen ensisijainen kamera on aiempaa parempi. Kolmen megapikselin kamerasta on hypätty viiteen megapikseliin, jonka huomaa kuvissa, mutta still-kuvien perusteella puhelinta ei voi mitenkään edistykselliseksi kutsua. Suurin parannus koskee kuitenkin videokuvausta, jossa päästään jo varsin hyvään HD-laatuiseen kuvaan. Kosketustarkennus toimii nyt still-kuvien lisäksi myös videota kuvatessa.

Videoita voi lähettää suoraan puhelimesta YouTubeen, mutta ominaisuuden käyttöaste jäisi itsellä ainakin varsin olemattomaksi, sillä se ei tue 720p-resoluution teräväpiirtovideoita. Suoraan puhelimesta lähetetty video ilmestyy YouTubeen vaatimattomalla 360p-resoluutiolla. Mikäli videon haluaa teräväpiirtolaatuisena verkkoon, se täytyy kierrättää tietokoneen kautta. Valokuvien lähettäminen verkkopalveluihin ei onnistu laitteesta ilman erillistä ohjelmaa, joita kuitenkin löytyy App Storesta.
Valitettavasti dedikoitua kameranappia ei vieläkään löydy puhelimen kyljestä.

Galleria on pitkälti tuttu aiemmista versioista, mutta yksi uusikin ominaisuus löytyy. Paikat-tabin alta kuvia ja videoita voi selata kartalla kuvauspaikan mukaan. Google Mapsiin pohjautuva ominaisuus listaa luonnollisesti ainoastaan ne kuvat, jotka on otettu paikannus päällä. Kartalta esimerkiksi lomakuvien etsiminen on huomattavasti mukavempaa, ja tuo siten hieman lisäarvoa galleriasovellukselle.

Esimerkkikuvat ja -videotViestit ja sähköposti


Uuden iPhone 4:n viestintäominaisuudet ovat kutakuinkin samanlaiset kuin aiemmillakin. Muutamia uudistuksia toki on tehty, mutta ne koskevat lähes ainoastaan Mail-sähköpostisovellusta. Tärkeimpiin uudistuksiin kuuluvat yhdistetty sähköpostilaatikko sekä sähköpostien ryhmitys.

Mainituista uudistuksista ensimmäinen mahdollistaa useiden tilejen sähköpostien yhdistämisen yhdeksi sähköpostilaatikoksi. Uuden Mail-sovelluksen ansiosta sovellukseen voi lisäksi asettaa myös useamman Exchange-tilin. Toinen uudistus mahdollistaa samaan viestiketjuun kuuluvien sähköpostien ryhmittämisen yhden otsikon alle. Valitettavasti toiminto ei ainakaan Gmailin kanssa toimi aivan yhtä pommin varmasti kuin itse Gmailissa. Ryhmitys on myös mahdollista poistaa käytöstä, mikäli yksi ylimääräinen klikkaus sähköpostien lukemisessa ärsyttää.Ainoa näkyvä uudistus tekstiviesteille tarkoitetussa Viestit-sovelluksessa näyttää olevan viestin pituutta mittaava kenttä, jonka saa päälle asetuksista.

Apple on omien sanojensa mukaan parantanut erityisesti viestejen kirjoituksessa käytettävää automaattista korjausta. Parannusta ei testeissä pystytty todentamaan -- vaikka sitä on eittämättä tapahtunut ainakin englannin kielessä -- mutta sen sijaan ärsyttävät sanojen korvaukset ja allekirjottaneen logiikkaan sopimaton korjaustapa iskoistuivat mieleen.

Toisin kuin oletin/muistin, iPhone korvaa sanat aina automaattisesti, mikäli se löytää omasta mielestään sopivan korjauksen. Mikäli sanaa ei halua korvata ehdotetulla sanalla, tulee korjattua sanaa tai sen vieressä olevaa raksia klikata. Itselleni sopivampi tapa olisi, mikäli puhelin ei korvaisi sanoja, jos ehdotusta ei hyväksy sanaa napsauttamalla. Ongelma poistuu kuitenkin helposti kun automaattikorjauksen ottaa pois päältä. Vertailun vuoksi Google tuntui tässä tapauksessa tietävän hieman paremmin mitä haetaan.Näppäimistön järjestely oudoksuttaa iPhonessa. Toisin kuin tavallisessa näppäimistössä ja valtaosassa QWERTY-puhelimia, näppäimistön alariviltä löytyvä M-kirjain on L-kirjaimen alapuolella. Tämä aiheuttaa ainakin aluksi virhepainalluksia, mutta todennäköisesti tottuneempi käyttäjä ei kärsi ongelmasta juurikaan.


iBooks


Uuteen iOS 4 -käyttöjärjestelmään voi nyt ladata myös ilmaisen iBooks-kirjasovelluksen. Sovelluksen saa ladattua luonnollisesti App Storesta, ja kyseessä on samainen sovellus, joka tuotiin myös iPadille. Sovelluksen mukana tulee ilmainen Nalle Puh -kirja, jonka avulla on mahdollista katsastaa sovelluksen toimintaa. Lisäksi iBooks Storesta on saatavilla valikoima muita ilmaisia kirjoja. Ikävä kyllä tähän loppuukin tarjonta Suomessa. Saatavilla ei ole nimittäin yhtään maksullista kirjaa, ja siten iBooks Storen valikoima on erittäin suppea.
Yleisesti ottaen tämä ei ole kovinkaan paha takaisku, sillä kirjojen lukeminen TFT-näytöltä ei sovellu ainakaan omille silmille. Yhden kirjan olen kokonaisuudessaan lukenut puhelimella, toista en todennäköisesti koskaan tule lukemaan. Mielestäni iBooks soveltuukin ainoastaan lyhytaikaiseen lukemiseen, kuten esimerkiksi linja-automatkalle.Selain


Mobiili-Safari ei ole kokenut kummoisiakaan muutoksia. Totta puhuen selain on ollut aiemminkin muutamaa puutetta lukuunottamatta varsin loistava kapistus. Kuten jokainen varmasti tietää, ei Flash-tukea iPhonella ole (eikä tule), mutta lisäksi kaipaamaan jää esimerkiksi laajempaa tukea tiedostojen lataamiselle sekä sivulta etsimistä.

Muutamia uudistuksiakin kuitenkin löytyy. Oletus hakukoneeksi voi nyt valita Yahoon ja Googlen lisäksi Microsoftin Bing-hakukoneen. Lisäksi hakupalkki osaa nyt ehdottaa hakusanoja, joka helpottaa kirjoitusurakkaa huomattavasti.

Uuden suorittimen ansiosta selaaminen on vaivatonta, ja sivujen scrollaaminen ja zoomaaminen nopeaa. JavaScript-suoritusnopeus on niin ikään huippuluokkaa. Myös latauksen aiheuttamaa ruutukuviota näkee scrollatessa entistä harvemmin.

Yhteenveto


Apple jatkaa iPhone 4:llä siitä mihin 3GS jäi. Lähes kaikkea on hieman parannettu ja muutamia erittäin tärkeitä ominaisuuksia on lisätty listan jatkoksi. Tärkeimmät ja näkyvimmät uudistukset koskevat Retina-näyttöä ja moniajoa. Kummatkin parantavat merkittävästi iPhonen asemia muita älypuhelimia vastaan.


Ei sovi unohtaa myöskään suorittimen ja muiden komponenttien tuomaa nopeushyötyä, joka ilmenee parhaiten raskaiden verkkosivujen ja pelejen toiminnassa. RAM-muistin tuplaaminen 512 megatavuun mahdollistaa moniajon käytön ilman pätkimisiä tai jumittamisia. Akkukestoakin on Applen numeroiden mukaan parannettu.

Kaikki ei kuitenkaan ole maagista tai vallankumouksellista. Ehdottomasti puhelimen heikoin osa-alue on sen ongelma-antenni. Ilman metallireunuksen kriittistä liitoskohtaa suojaavaa suojusta puhelinta ei voi suositella. Mikäli erehtyy pitämään puhelinta "väärin", hyöty nopeista HSDPA-datayhteyksistä ja 900MHz:n matkapuhelinverkkojen tuesta häviää kuin tuhka tuuleen.

Vaikka iOS 4 toi tukuittain uudistuksia, niin käyttöliittymä alkaa jäädä kilpailijoiden jalkoihin. Muokattavuus ei ole Widget-minisovellukset mahdollistavien, kilpailevien alustojen luokkaa, vaikka nyt sovelluksia voikin jo järjestellä kansioihin.

App Store tarjoaa entistä laajemman valikoiman sovelluksia, joten lähes kaikkeen on saatavilla sovellus. Android Marketin kova kiri ja App Storen ajoittain kyseenalaisetkin sovellusten hylkäämiset ovat kuitenkin tasoittaneet kilpailua.

Kahtena peräkkäisenä vuotena Puhelinvertailu.comin vuoden puhelimeksi valitun iPhonen neljäs versio on nyt tiukemman taistelun edessä kuin koskaan. Uudet Android-laitteet ovat kirineet käytettävyydessä iPhonen etumatkaa ja joillain muilla osa-alueilla on menty jo ohi. Applen kotimaassa Yhdysvalloissa Android on ohittanut myyntiluvuissa iPhonen ainakin hetkellisesti.

Ongelmakohdista ja puutteista huolimatta iPhone 4 on loistava laite ihmiselle, joka ei vaadi alustalta äärimmäistä avoimmuutta, ja arvostaa helppokäyttöisyyttä, toimivuutta ja sukkelaa käyttökokemusta.

Apple iPhone 4 tulee kilpailemaan muun muassa Samsungin tuoretta Galaxy S -puhelinta sekä syyskuussa markkinoille saapuvaa Nokia N8 -mallia vastaan. Puhelinvertailu.com testaa seuraavaksi nämä iPhonen kilpailijat.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Kommentit (67)

Anonyymi käyttäjä
fuckkenA (vahvistamaton)

2

Eikö sovellus muka ole suljettavissa kun tuplaklikkaa Home-näppäintä ja sitten pitää alapalkissa olevan ikonin päällä sormea hetken.. tällöin ilmestyy - merkki kulmaan, voi tosin olla että kyseinen sovellus ei "kuole" vaan poistuu ainoastaan pikavalikosta kunnes se seuraavan kerran taas käynnistetään..

Vastaa
Siggy
Siggy

3

@2:

Sovellukset ovat suljettavissa juurikin kuten sanoit -- ja kuten videossakin näytetään. Päällä olevan sovelluksen ikonia ei kuitenkaan näy moniajonäkymässä, joten jos esimerkiksi nettiselailun päätteeksi haluaa sulkea Safarin, tulee ensin poistua sovelluksesta, jonka jälkeen avataan moniajonäkymä ja suljetaan sovellus.

Tämä johtaa usein siihen, että esimerkiksi kelloa, kameraa, asetuksia ja muita sovelluksia, joiden taustalle jättämiselle ei ole välttämättä tarvetta, tulee jätettyä helposti taustalle.

Ehkä olisin voinut perusteellisemmin selittää asian tekstissä. :)

Vastaa
mikkokk
mikkokk

5

Millähän logiikalla se antennigate oikein hiljeni kun jopa laitteen testin otsikossa on edelleen antenniongelma pääosassa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JJ (vahvistamaton)

6

Kannattaisi varmaan tutustua laitteen käyttöohjekirjaan ennen kuin rupeaa testaamaan laitetta.

Vastaa
juantoiv
juantoiv

8

Voin kertoa, että Galaxy S:llä deathgrip tekee täsmälleen samaa ainakin speedtest.net ohjelmalla. Etteköhän tekin huomaa saman.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Normipäivä (vahvistamaton)

9

Tutkitteko lainkaan miten puhelimen läheisyysanturi toimii/ei toimi? Lukemieni valitusten perusteella se näyttäisi olevan isompi haitta, kuin antennionglema, vaikka antennista pidetään enemmän meteliä. Eli puhelimen ollessa korvalla anturi ei kytke kosketusnäyttöä pois päältä, mikä voi johtaa kaikenlaisiin haamunäppäilyihin, kuten puhelun menemisen pitoon tai katkeamiseen punaisesta luurista.

Vastaa
Siggy
Siggy

10

@9:

Hyvä kysymys! Kertaakaan en saanut aikaiseksi virhepainalluksia puhelun aikana. Etäisyysanturi tuntui toimivan tarpeeksi herkästi, vaikka en vieritysten aiempien iPhone-mallien kanssa testannutkaan.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

12

Sormella pitää painaa juuri sitä yhtä kohtaa, muuhun kohtaan koskeminen ei vaikuta mitään. Ja vielä tuosta antennista itselläni oli myöskin galaxy s ja mitä yhteysnopeuksiin tulee niin ip4:llä soneran liittymällä raumalla noin 2-3 megaa ja galaxy s:llä 0,2-0,3 megaa. Ja palkit putoavat galaxyssä saman tien kun otat puhelimen käteen kuten myös ip4:ssä jos oikosuljet antennit. Myöskin katvealueilta on antennista kokemusta jossa minulla oli ip4 ja perus Nokia kummatkin saunalahden liittymillä ja silloin nokkaan ei saanut yhteyttä koska se ei löytänyt verkkoa ja ip4:ssä oli yksi palkki ja sillä pystyi vielä soittamaan, joten ei sekään huonosti. Ja tuota etäisyysanturiongelmaa ei ainakaan minun ip:ssä ole ja ole nimenomaan sitäkin tutkinut.

Vastaa
Diazzi
Diazzi

13

Niin? No löytyykö Galaxysta tai siitä noksusta jotain tiettyä kohtaa jota hipaisemalla laite droppaa verkosta? Ei taida..

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

14

No ei löydy. Pitäisikö löytyä? Kerroin vain tuossa omat kokemukset puhelimista ja mainitsin myöskin rehellisesti antennin kyykkäävän ip:ssä kun sen antennin yhdistää oikeasta kohdasta. Oliko tuossa kommentissa kenties jotain epäkohtia? Jos näin niin ilmoita ihmeessä asiasta!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Petteri_Jussila (vahvistamaton)

15

iOS UI alkaa olemaan hieman jo ajastaan jäljessä jos sitä vertaa esim. Android vastaavaan. Pikaista päivitystä odotellessa...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

16

"Videoita voi lähettää suoraan puhelimesta YouTubeen, mutta ominaisuuden käyttöaste jäisi itsellä ainakin varsin olemattomaksi, sillä se ei tue 720p-resoluution teräväpiirtovideoita. Suoraan puhelimesta lähetetty video ilmestyy YouTubeen vaatimattomalla 360p-resoluutiolla"

http://itunes.apple.com/us/app/720tube/id384615002?mt=8 Tuolla voi lähettää 720 filejä suoraan

Uusimmassa mikrobitissä oli muuten puolentoistasivun arvostelu iPhone 4:stä

"iPhone 4 on tällä hetkellä yksinkertaisesti markkinoiden toimivin ja käytettävyydeltään paras kännykkä."

"Yksinkertaisesti paras näyttö, mitä kännyköissä on tähän mennessä nähty"

Kantaa otettiin myös antenniongelmaan, katkenneita puheluita ei havaittu

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

17

Ihmetyttää kyllä toi widgettien puute tuossa iOS4:ssä. Itse en ole niitä koskaan kaivannut, mutta pelkästään sen lisäämällä saisi varmasti enemmän ostajia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

18

Ihmetyttää kyllä toi widgettien puute tuossa iOS4:ssä. Itse en ole niitä koskaan kaivannut, mutta pelkästään sen lisäämällä saisi varmasti enemmän ostajia.

Vastaa
juantoiv
juantoiv

19

@11,13
Enpä tutkinut sentti sentiltä vaikutuksia, ja käytin tarkoituksella tuota samaa otetta kuin tuossa testivideossa. Ehkä jaksan tutkia paremmin, jahka iPhone 4 on käytettävissä, niin on samat olosuhteet ja liittymät molemmilla kapistuksilla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuhh (vahvistamaton)

20

Tuo kansioiden luomisjärjestelmä on täysin idioottimainen. Millä ihmeen logiikalla ikonin vieminen toisen päälle luo uuden kansion?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

21

@20 Itseasiassa nerokkain tapa miten tuon voi toteuttaa. Käsittämätöntä, että apple voi tehdä noinkin yksinkertaisen asian vaan paremmin kun toiset

Vastaa
Zarok
Zarok

22

@21 Itselläni tuotti ongelmia tajuta miten luodaan kansio. En muista tarkkaan, mutta tuliko heti alussa jokin ilmoitus kuinka luodaan kansio? Itse klikkailin vaan välittömästi ilmoitukset pois, joten ohitin näköjään kokonaan sen kohdan.

Itse omistan iPod Touch 2G, mutta saa pölyttyä kaapissa, koska omistan HTC Desiren. Tarkoitukseni ei ole haukkua iPhone paska ja Android on paras. Molemmissa on hyviä, että huonoja puolia.

Omasta kokemuksestani Safari käyttö oli todellista kidutusta. Avaat uuden välilehden ja siirryt välittömästi siihen. Androidissa saa valita haluuko pysyä kyseisessä sivussa tai siirtyä välittömästi. Safarissa jos vaihtoi välilehteä, nii silloin tällöin se lataa sivun uudelleen vai on tehnyt kerran niin. iOS olisi hyvä alusta jos se olisi vapaampi. Flash ainakin toimii ongelmitta uuden päivityksen myötä puhelimessa hyvin. Tosin jotkut flash pelit tökkivät pahasti, mutta niitä ei ole tarkoitettukaan pelattavaksi puhelimessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

23

@20 mitä logiikkaa siinä tarvitsisi olla?

Mun windows ei tee ainakaan mitään järkevää, kun laittaa ikonin toisen päälle (käynnistää sen ohjelman minkä päälle laittaa toisen ikonin), en tiedä sitten mihin olet tottunut linuxissasi joten en tiedä mitä linuxissa tapahtuu?

jos pitäisi valita teenkö kansion jostain valikoista vai siirtämällä ikonin toisen päälle niin kyllä mä jälkimmäisen valitsisin ilmam muuta

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow_ (vahvistamaton)

24

@23

Itse asiassa Windows (ainakin 7, mutta eiköhän muutkin) toimii erittäin loogisesti tässä tapauksessa. Tiputettu ikoni tai lähinnä objekti otetaan toisen syötteeksi. Esim jos tiputat txt tiedoston notepadin päälle niin notepad avaa kyseisen tekstitiedoston. Tietysti kaikki ohjelmat eivät ymmärrä tätä ja aukeavat silloin kuin niitä olisi klikattu normaalisti.

Homma varmaan toimii tuollaisessa iPhonen tyylisessä pelkistetyssä app launcher UI:ssa, mutta hiemankin kehittyneempään/monipuolisempaan käyttöön kuulostaa aika kököltä toteutukselta. Toki sitä ei iPhone edes pyri olemaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

25

@24

Niin tarkoitin ohjelmaikonien toistensa päälle laittamista, pitää kuitenkin ymmärtää miten iphone toimii. Iphonessa kun ei ole muuta ruudulla kun ohjelmaikoneita, iphonen näytölle ei saa mitään tekstitiedostoja/kuvatiedostoja jne.

Vastaa
akse
akse

26

@23 linuxissa voi vaikka kirjottaa: "mkdir Kansio && mv kaikki kamat tähän Kansio" niin ne on sit siellä. aikaa menee pari sekkaa ;>

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ffasfaghh (vahvistamaton)

27

Applen käyttis ja Nokialaisen tekniikka (kamera, antenni ym)...miksei tätä voittajareseptiä olla vielä osattu toteuttaa. Tämänkin iphonen ostaminen kaatuu naurettavan huonoon kameraan.

Vastaa
akse
akse

28

@27 emmä kyllä tuota käyttistä ainakaan henkkoht haluis.. meegoa odotellessa. Siinä pitäs varmaan yhdistyä maemon monipuolisuus ja hiottu käytettävyys ja toimivuus yms.

Vastaa
niles1
niles1

30

tämähän on ja on ollut jo pitkään tiedossa; Apple tuo nuo "uudet" ominaisuudet aina seuraavassa mallissaan, muistattehan.. alun perin.. ei MMS:ää ilman jailbreakkia, ei myöskään videokuvausta, moniajoa, taustakuvia, spotlight hakua tai muutakaan? mutta malli mallilta nuokin perustoiminnot ovat löytäneet tiensä tähän vekottimeen, miksi tehdä heti täydellinen jos voi rahastaa "väliversioilla"? ja en todellakaan ole mikään applefani, oikeastaan inhoan sitä. En myöskään pidä nokian suunnitelmista joten tämä oli aivan puolueeton kommentti.

Vastaa
Stonik
Stonik

31

iPhone 4 tuntuu nykyisellään jakavan paljon mielipiteitä. Useat pitävät sitä ehdottomasti parhaana puhelimena mitä olemassa on, osalle taas tuo ei merkitse oikein mitään. Omat kokemukset tästäkin iPhonesta ovat luokkaa "ihan kiva", sulavaa toimintaa mutta tuo aloitusruudukko kuvakkeineen on jotenkin masentava.

Toivon siis ehdottomasti sitä, että kaikki valmistajat todellakin kehittävät käyttöjärjestelmiään omannäköisikseen. Mielestäni esimerkiksi toista iOS:aa ei tarvita, koska nykyinen tekee jo kaiken hyvin. Android alkaa hiljalleen löytämään omaa identiteettiään, ja Nokia puolestaan saisi jatkaa MeeGon kehittelyä Maemo5:n pohjalta, jossa edelleen on mielestäni selkein moniajon hallinta (nimim. sormi suussa NITDrodin kanssa).

Paras tilanne on silloin, kun on mahdollista valita se itselleen sopivin muutamasta hyvin toteutetusta ja aidosti erilaisesta käyttöjärjestelmästä.

Vastaa
juantoiv
juantoiv

32

@27
Missä laitteissa on parempi kamera (still) kuin iPhone 4:ssä? Ei ainakaan kuumimmissa Android-malleissa eli Galaxy S / Desire. Kuitenkin aika huima harppaus yleisesti kameroissa parin vuoden takaa, laatu riittää aivan mainiosti web-käyttöön, joka on kuitenkin se pääasiallinen käyttötarve.

Vastaa
Superi79
Superi79

33

Arvostelutekstiin viitaten: Eiköhän Apple ennemminkin yritä jatkossa pinnoittaa metallireunusta, jotta hikinen sormi ei yhdistäisi antenneja viivan molemmin puolin kuin vaihtaa takaisin muoviin/sisäiseen antenniin. Ulkoisella kehäantennilla on kuitenkin saavutettu aikaisempaa selvästi paremmat kuuluvuudet. Applen muotoilulinja noudattelee tällä hetkellä alumiinin, teräksen ja lasin yhdistelmiä. Vain jotkin lisälaitteet ja halvin kannettava ovat enää valkoista muovia.

On muuten ärsyttävää korjata kommentti-ikkunan kirjoitusvirheitä painamalla näppäimistön nuolinäppäimiä. Näppäinten painallukset aktivoivat tuon arvostelun kuvagallerian.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

34

@30

niles1, kommentissasi ei oikeen ole mitään pointtia, koska siis eihän nuo kyseiset ominaisuudet (mms, taustakuvat, spotlight ja moniajo jne. uuden puhelimen takia tulleet vaan uudessa käyttiksessä, mikä on siis ilmainen vanhoillekin malleille.

Kaikista samoista ominaisuuksista voi nauttia myös 3gs mallilla ja osasta 3g mallilla, eli siis mistään rahastamisesta ei ole tuossa kyse

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow_ (vahvistamaton)

35

@25

Niin minäkin, mutta pitää kuitenkin ymmärtää miten tietokone toimii.

Rautalangasta: Läheskään kaikki ohjelmat ei ota syötteenä/parametrina mitään. Yleensä syöte ignoroidaan jos siinä ei ole mitään järkeä. Esim Quake1 ei varmaan pahemmin ymmärrä mitä tehdä jos sille antaa syötteeksi Quake2. Tällöin nähtävästi syöte unohdetaan ja ohjelma (Quake1) aukaistaan normaalisti.

Pahasti offtopicia, mutta tuo kommenttisi vain särähti niin pahasti korvaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikkiss (vahvistamaton)

36

OIKEA VASTAUS: Mullistavia ominaisuuksia JA antenniongelmia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

38

8@
>Voin kertoa, että Galaxy S:llä deathgrip tekee täsmälleen samaa
>ainakin speedtest.net ohjelmalla. Etteköhän tekin huomaa saman.

En tiedä millainen deathgrip, mutta joka puhelimella ei niin hyvissä oloissa tiukka ote antennin päältä saa kentät romahtaan, Ero Iphoneen on siinä että iPhone kärsii monelle normaalista otteesta hyvin lähelläkkin 2100Mhz 3G tukiasemaa ja varsinkin otteesta sauman kohdalta paikoissa joissa Galaxy ja muut eivät ole juuri moksiskaan vaikka yrittäisi tarkoituksella peittää laitteen antennia.

Vastaa
hta
hta

39

Omistan iPhone 4:sen mutta ensimmäistä kertaa sitten iPhone 3G hankinnan jälkeen piti vakavissaan harkita myös muita vaihtoehtoja, lähinnä HTC Desire ja Samsung Galaxy S. Lopulta kuitenkin Appstoren ohjelmat ja perheen kahden aikaisemman iPhonen synergiaedut saivat vielä pysymään Apple leirissä tämän seuraavan vuoden ajan mutta vaihtelua jo pikkuhiljaa kaipaisi vaikka laite muutoin toimiikin ihan hyvin.

Itse haluaisin eniten live widgettejä ala HTC Sense UI ja olen myös toiveeni esittänyt eteenpäin Applelle. Näillä foorumeille tai itsekseen/kavereiden kanssa mutina kun ei Applelle asti kanna. Applella on oma product feedback sivustonsa sitä varten.

Noin yleisestiottaen uskon Androidin olevan tulevaisuudessa vahvimmassa asemassa älypuhelin markkinoilla, ellei sitten tule ison pahan mainetta ja vastareaktiota.

Vastaa
juantoiv
juantoiv

40

@38
Samanlainen ote kuin tämän testin videossa, aivan tarkoituksella. Sanomasi voi hyvinkin pitää paikkansa, jolloin pitänee kysyä miksi näitä turhia videoita edes tehdään, jos kaikki puhelimet käyttäytyvät samoin. Eri asia olisi tehdä kenttätestejä olosuhteissa, joissa erojakin saataisiin aikaiseksi. Lisäksi testattavat luurit voisivat olla samaan aikaan testattavana, ihan ensialkuun :p

Mutta taitaa olla niin kuin operaattorin valinta, että joillain toimii joka paikassa missä käy, ja joillain ei sitten missään missä sattuu olemaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

41

40@
> jolloin pitänee kysyä miksi näitä turhia videoita edes tehdään, jos
> kaikki puhelimet käyttäytyvät samoin.

iPhone4 eroaa muista että se on ongelma, joka ilmenee myös suhteellisen hyvissä oloissa jopa sormen pää otteella ja käyttäjä joutuu useasti tosissaan miettimään otettaan, kunnes se toimiva ote tulee luonnostaan. Samoissa verkko-oloissa muilla laitteilla ei ongelma vielä ilmene vaikka yrittäisi tosissaan peittää antennia.

>Mutta taitaa olla niin kuin operaattorin valinta, että joillain
>toimii joka paikassa missä käy, ja joillain ei sitten missään
>missä sattuu olemaan.

Ongelma luonnollisesti 2100Mhz 3G verkossa, eli koskee lähinnä kaupunki käyttäjiä.

Puhelut heittää 2G verkkoon ja kun Suomessa kattava 900Mhz 2G verkko, joten puheluissa ei mainittavaa ongelmaa.


>Eri asia olisi tehdä kenttätestejä olosuhteissa, joissa erojakin
>saataisiin aikaiseksi. Lisäksi testattavat luurit voisivat olla
>samaan aikaan testattavana, ihan ensialkuun :p

Mailmalla on myös mittaustuloksia ja kosketuksen vaimennus on moninkertainen verrattuna muihin puhelimiin. tätä tukee myös käytännön kokemukset, ero on niin iso.

Mutta ei se tee laitteesta käyttökelvotonta, ongelman kun tiedostaa niin usemmille sen kanssa on helppo elää ja oiken otteen oppii nopeasti. Eli ei ole este laitteen valinnalle jos muuten vain haluaa iPhonen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

42

@23 ja 24

Kyll se linuxissakin (openSUSE:ssa) avaa samallaviisiin dokumentin, kun jonkun tekstitiedosto-kuvakkeen raahaa vaikka toimisto-ohjelmat-kuvakkeen päälle - ei tarvii edes sitä sovellustakaan valita. Kyll linux osaa valita tekstinkäsittely-softan sieltä toimisto-ohjelmat-paketista...
Mutt on linuxissa helpompikin tapa avata esim em. tekstidoku sen käyttöön/editointiin sopivalla softalla. Riittää kun kerran näpäyttää ko dokua, niin toki se avaa sen just sopivalla sovelluksella - ei siinä mitään raahaamisiakaan tarvita - saatika ensin sovelluksen avaamista ja sitt dokun etsimistä ja montaa klikkausta... helppoa vai mitä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

43

42@
> jonkun tekstitiedosto-kuvakkeen raahaa vaikka

OS X avaa myös raahatun documentin sillä sovelluksella jonka päälle sen vetää. joten ei mikään ihme että iOS käyttäjälle ei tuo kansio toiminta oikein avaudu ilman vahinko tai ohjetta, sen verran omintakainen ratkaisu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kaamee datisnörtti (vahvistamaton)

44

Aloitetaan vaikka sillä, että olen SGS:n omistaja enkä oikein ole koskaan pitänyt Applen tuotteista (löl joku ipad...), mutta en silti sano ettäkö ne eivät olisi hyviä. Kaikissa laitteissa on puolensa.
Tässä kuitenkin näkyy nyt paljon SGS:n ja iP4:n omistajien kinailua. Ensinnäkin tuo SGS deathgrip kuulostaa huonolta vitsiltä, en ole koskaan huomannut että olisi palkit tippuneet kun puhelimen ottaa käteen. Junamatkalla helsinkiin leikin puhelimella kokoajan, enkä huomannut kertaakaan, ettäkö olisi palkit tippuneet, 3G vilkutti oikeassa yläreunassa iloisesti kokoajan. Nytkin kun kirjoitan tätä, vaikka miten pitäisin puhelinta kädessä, ei palkittiin tipu tai yhteys vaihdu.
Näytöistä löytyy molempien puhelimien osalta hyviä sekä huonoja puolia. iPhone 4:n näyttö on erittäin tarkka ja varmasti kaunista katseltavaa, mutta tämä myös teettää näytönohjaimelle tuplasti töitä: enemmän pikseleitä = enemmän töitä näyttikselle. Voitte loput päätellä itse. Ja kuten jo arvostelussa mainittiin, etteikö retina vetäisi vielä vertoja SAMOLED-näyttötekniikalle, niin olen kyllä itse otettu tästä tarkkuudesta. Kelpais minullekin :) en ole vielä itse nähnyt retina näyttöä livenä, mutta jo pelkät numerot ja kuvat tekevät vaikutuksen, tosin itse valitsisin kontrastin tarkkuuden sijasta, sillä ei oma silmä ainakaan havaitse erillisiä pikseleitä SGS:n näytöstä (ellei sitten pistä silmämunaa lähes kiinni näyttöön). Miksi valitsisin kontrastin mieluummin kuin tarkkuuden? Itse kuvittelen sen näin: "Miksi katsoa tarkkaa mustavalko-televisiota, jos voin katsoa melkein yhtä tarkkaa väri-televisiota?".
Eihän se ihan nyt ihan näin mene, mutta kun katsoin SGS:n käynnistyvän ensimmäistä kertaa, virtuaalipippelini tuli :) enpä voi paremmin kuvailla näiden värien syvyyttä. Molemmissa vehkeissä on puolensa.
Prosessorit molemmat hyrräävät 1ghz taajuudella, joten niistä ei voi eikein kinastella, ellei sitten erään kommentin 800mhz-teoria pidä paikkaansa. Ainut mistä voidaan repiä jotain vertailun kohdetta on käyttöliittymän keveydestä. Siinä on teille jotain aihetta, sillä itse en ole perehtynyt pahemmin muuhun kuin sujuvuuteen ja käytettävyyteen, joka on taas että molemmissa on puolensa.
Jos pitäisi ostajan päättää kumman puhelimen haluaa, tulee melkein pakosti kyse siitä, onko apple-fanittaja vai eikö, tai minkälaisesta näytöstä pitää. En jasa enää kirjoittaa...

Vastaa
FuFa
FuFa

45

Iphone 4:sen kamera kyllä riittää siihen mitä kännykkäkameralta nyt odottaa. Jos haluaa tarkkoja ja tosi laadukkaita kuvia niin ostaa järjestelmäkameran eikä kitise että kännykänkamera on surkea. Ei kännykkään ole järkeä rakentaa huipputekniikkaista kameraa koska toi iphone kyllä painaa jo nytkin tarpeksi. Ehkä kun tekniikka kehittyy niin saadaan "järkkäriälypuhelimia" jos jollain on semmoselle tarvetta. =D

Vastaa
juantoiv
juantoiv

46

@44
Joo ei minullakaan SGS tiputtanut verkko junassa TRE-HKI välillä, hieno suoritus, josta iPhone 3G:llä (koska puuttuu se 900MHz-taajuus) pystyi vain uneksimaan. Nelosella en ole kyseistä väliä tehnyt.

Ilmoitin vain aiemmin, että samalla otteella kuin videossa tippuu SGS:n datasiirto, en mitään muuta. Toisenlaiset testit on asia erikseen.

Paraikaa molemmat laitteet, SGS ja Iphone4, pöydällä edessä. Kuvia katsellessa SGS näyttää värit täyteläisempinä ja paremmilta katsoa. Selaimessa pienemmän tekstin osalta iPhone 4 vie selkeästi voiton, se näyttö vain on aivan älyttömän tarkka, sitä ei usko ennen kuin näkee. Ja ennen kuin sen näkee, ei voi helposti uskoa, että ero SGS:ään olisi niin suuri. Onhan netti täynnä screenshotteja, mutta ei sekään ole sama asia kuin omin silmin katsoa.

Prosessoreista ja GPU:ista ja niiden tehoista puhuminen on vähän turhaa, tärkeämpää on mitä ne saavat aikaan. SGS esim. miettii välillä 8-10s kontaktivalikon tai soittovalikon avaamista, kun taas iPhonella (myös vanhemmilla malleilla) tämä tapahtuu 1-2s, aina.

Wlanissa SGS avasi pari testisaittia ehkä hitusen iPhonea nopeammin, tosin kuormittivat tietysti silloin samaan aikaan nettiyhteyttäni, koska en sekuntikellon kanssa mitannut. Myös Speedtest antoi hieman enemmän DL-nopeutta kuin iPhone 4 (5Mbit/s vs. 4Mbit/s, upload oli molemmilla netin maksimi eli 2Mbit/s).

Tässä jotain huomioita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
FiFather (vahvistamaton)

47

arvostelua ei tarvinnut lukea loppuun kun "yllättäen" tuomio oli jo annettu heti alussa "vahvuudet ja heikkoudet" palstassa. Voisit tehdä saman listan muillekin arvosteluillesi...

Vastaa
jarvouti
jarvouti

48

@16 Monivuotisena MB:n kestotilaajana kummastelin artikkelin kritiikitöntä fanitusta. En ole moiseen ko. lehdessä ennen törmännyt :( Itselläni on käytössä iPod Touch 3G ja ihan kivahan se on, mutta fanijuttuja en halua vakavasti otettavien lehtien palstoilta lukea.

Vastaa
exlex
exlex

49

Pakko kertoa oma mielipiteeni puhelimesta, noin 1kk käyttökokemuksella.
Puhelin on ehdottomasti paras puhelimeni mitä olen koskaa käyttänyt / omistanut. Vaihdan puhelinta noin 2 vuoden välein ja olen ollut melko Nokia uskollinen tähän asti. Hommasimme vaimolleni iPhonen ja siitä kaikki lähti. Puhelin oli, niin helppo ja nopea kyttää, että päätin hommata iPhone 4:sen.

iPhone 4:nen on aivan loistava puhelin ainoastaan kahta puutetta ottamatta huomioon. Ensimmäinen on antenniongelma josta on paljon kirjoiteltu. Pakko kertoa, että en ole huomannut kyseistä ongelmaa vielä kertaakaan. En edes lapissa kalareissulla. Mielestä antenniongelma on aivan liioiteltu. Toinen ongelma joka on aivan todellinen on proximityanturin ongelma. Eli anturi joka tunnistaa kasvosi puhelimen vieressä, kun puhut ja sulkee tämä seurauksena näytön sekä näppäimet. Anturi ei toimi kunnolla, vaan näyttö menee päälle keskenpuhelun ja tulee virhepainalluksia, kuten lyöt luurin kaverille tai suljet microphonin. Tähän pitäisi olla tulossa korjaus softapäivityksenä piakkoin. Voi olla jo tuossa uudessa iOS 4.1 versiossa, jonka jälkeen vikaa ei ole enää.

Eli antaisin ilman tuota proximityanturi ongelmaa puhelimella arvosanan -10, kun vertailu mielessä esim. N900:selle antaisin +8 ja Samsungin Galaxy S:lle 9.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

50

49@
>Pakko kertoa, että en ole huomannut kyseistä ongelmaa vielä
>kertaakaan. En edes lapissa kalareissulla.

Tuskin sitä lapin kalareussuilla moni muukaan huomaa, kun lapissa on aika vähän yksinäisiä 2100Mhz 3G verkkoja. ja vähän kaupunkin tyyppista rakennusta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

52

@51

Toi sama muuten pyörii 3gs:llä myös. Olen tiennyt, että se on todella tehokas luuri, mutta, että tuollaistakin jakso pyöritellä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

53

@52

Engine osaa varmaan skaalata oikein ja silloin 3GS hyötyy merkittävästi matalasta resoluutiostaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Parempia kuvia! (vahvistamaton)

54

Valitettavasti ei kuulu itse aiheeseen millään tavalla mutta..

On sääli että näin hyvin tehdyissä esittelyissä ei ole juuri lainkaan viitsitty panostaa valokuvien laatuun. Eniten häiritsee lähes olemattoman lyhyt syväterävyysalue. Puhelimen yksi nurkka on tarkka ja siitä se sumu sitten alkaakin..

Seuraavaa esittelyä tehdessä ja puhelinta kuvattaessa käyttäkää kameran asetuksista riittävän pientä aukkoa (suuri f-arvo, esim f/16 tai f/22) ja mahdollisimman lyhyttä polttoväliä. Näin kuvien pitäisi parantua huomattavasti! Tämä tosin vaatii myös pidempää valotusaikaa joten jalusta tullee välttämättömäksi.

Kiitos kuitenkin hyvistä arvosteluista, odotan jo mielenkiinnolla seuraavaa!

Vastaa
Komikus
Komikus

55

"Pakko kertoa oma mielipiteeni puhelimesta, noin 1kk käyttökokemuksella. "

Kuinkahan paljon olet puhelintasi käyttänyt jos nämä ovat ainoat ongelmat?

Tässä omat kokemukset viikonlopun käytön jälkeen:

-Akku kestää normaalikäyttöä vuorokauden. Tarkoittaa siis muutaman puhelun, parikymmentä minuuttua nettisurffausta, puoli tuntia pelaamista, pari tuntia musiikin kuuntelua ja videoiden katsomista. Liian lyhyt kestoaika.
-Ohjelmasta ei voi lähteä pois sulkemalla se. Järjetön määrä tavaraa kerääntyy alapalkkiin ja niiden painelu yksitellen kiinni on työlästä.
-Ei vieläkään moniajoa. Esim. Podcasterin lataukset pysähtyvät jos ohjelma laitetaan taustalle.
-Ei mahdollisuutta soittajan selvittämiseen ennen vastaamista, ts. Pomopalvelu ei toimi. Luultavasti myöskään puhelujen nauhoitus ei onnistu vaikka sitä en ole vielä ehtinyt testata.
-Keskinkertainen kamera mutta onneton salama. E71:llä sai ihan katsottavan kuvan säkkipimeässä metsässä vesisateella. iPhonella ei kuvata kuin ulkona auringon paisteessa tai sisällä hyvässä valossa.
-iTunes. Puhelin maksaa 600 euroa ja jos haluaa laittaa sinne musiikkia tai videoita niin pitää asentaa joku vasemmalla kädellä koodattu softa yhdelle tietokoneelle ja opetella sen käsittämätön kirjastologiikka. Apple ei taida paljon palautteitaan lukea.

On tässä paljon hyvääkin mutta nämä listattuna nyt puutteena lyhyen käytön jälkeen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

56

@55

"Ohjelmasta ei voi lähteä pois sulkemalla se. Järjetön määrä tavaraa kerääntyy alapalkkiin ja niiden painelu yksitellen kiinni on työlästä."

Niitä ei ole tarkoitus sulkea, onko sulla joku syy miksi suljet niitä?

"-Akku kestää normaalikäyttöä vuorokauden. Tarkoittaa siis muutaman puhelun, parikymmentä minuuttua nettisurffausta, puoli tuntia pelaamista, pari tuntia musiikin kuuntelua ja videoiden katsomista. Liian lyhyt kestoaika."

Kuulostaa aika vähäiseltä mitä oon seurannut noita nelosen akkukestoja. Tosin jos sulla on nyt ollut se vklopun niin muutama lataus ja akkukeston pitäisi parantua. Kannattaa myös tutustua vinkkeihin miten akunkestoa saa paremmaksi. Eli onko bluetooth tärkeä, onko tärkeä hakea sähköpostit 15 min välein jne., sehän sulla taitaa päällä olla?

Se puhdas käyttöaika pitäisi normaalisti olla jotain 5-7 h. välillä, siihe vielä päälle 1-2 päivän valmiustila käytöstä riippuen, mutta eipä tota nelosta kyllä päivässä pitäisi saada hyytymään tai sitten pitää olla todella kovaa käyttöä.

"-Ei vieläkään moniajoa. Esim. Podcasterin lataukset pysähtyvät jos ohjelma laitetaan taustalle."

Podcaster ei sitten ilmeisesti tue taustalatausta vaikkakin taustasoittoa näyttäisi tukevan, esim dropbox (pilvipalvelu) latailee taustalla tavaraa.

Vastaa
Komikus
Komikus

57

@56

Kiitti vinkeistä, täytyy tutustua vielä tuohon akun säästämiseen. Bluetooth on tosiaan aina päällä kun handsfree on yleisin tapa, jolla puhelimia käytän. Ja ohjelmien sulkeminenkin liittyy akunkestoon. Roikkuuko esim. selain koko ajan wlanissa päällä ollessaan?

Nyt kun työviikko alkoi, niin voisi laittaa vielä muutaman kohdan:

-Kalenteristako ei voi soittaa suoraan? Kun kalenterivarauksessa on puhelinnumero, niin se pitää kirjoittaa ensin kynällä paperille ja sitten näppäillä erikseen puhelimeen.
-Koko muistia ei voi kryptata? Jos muistikortti revitään laitteen sisältä, niin onko se vapaasti luettavissa?
-Podcastia ei voi kuunnella bluetooth kuulokkeella

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

58

@57 Ei kannata kyllä akunkeston takia niitä sammutella, ei ne siellä akkua kuluta juuri mitään, ainoastaan jos ne tekee taustalla jotain eli todella harvoin, eli joku navigaattori tai skype oli ainakin aikamoinen akkurohmu jossain vaiheessa, en tiedä ovatko sen jo korjanneet.

Esim mulla on tällä hetkellä siellä alhaalla 31 sovellusta :) ja siis näin mulla on aina, kuten Steve sanoi, ei niitä tarvi sammutella ja olen huomannut, että eipä niitä tosiaan tarvi.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

59

@57 jos puh.numero on oikeaa muotoa, pitäisi sitä klikkaamalla pystyä siihen soittamaan tai jos ei voi niin voit aina copy pastea sen puhelin sovellukseen. Ja tosiaan tuo akkukesto on minulla ainakin normikäytöllä 1.5-2 päivää johon sisältyy netin selailua noin 1 tunti/päivä plus normi puhelut sekä kaikenlainen sovelluksilla säätö ja tunnin angry birds :) En myöskään sammuttele sovelluksia "moniajoikkunasta".

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

60

Tänään tuli muuten vlc videosoitin iphonelle (ilmainen), kyllä nyt kelpaa. Löytyy tukea jos jonkun näköiselle videopäätteelle, saas nähdä sitten miten käytännössä pelaa, mutta lupaavalta vaikuttaa.

Vastaa
Aaria
Aaria

61

Tämän arvostelun luettuani olen ihan tyytyväinen hTc Desireeni. En vaihtais pois. Toimii mutkattomasti eikä antenninkaan kanssa ole ongelmia. Widgetit ovat ihan kivoja lisiä myös tässä puhelimessa.
Totta, että Android-käyttis on ihan vertailukelpoinen iphonen kanssa ja kilpailukykyinen.
Vaikka akku ei ilmeisesti pitkään kestä näissä älypuhelimissa yleensä mikäli paljon käyttää nettiä tms. sovelluksia, niin kätevä ja loppuun asti hiottu tekniikka on suorannaista ylellisyyttä puhelinta käytettäessä.
Nyt totesin että en nyt olekaan juuri mitään menettänyt.
Akun kestoajan lisäksi toinen ongelma on vain ja ainoastaan huonot nappikuulokkeet, jotka saisivat olla kuin Sony Ericssonin korvanapit. Musiikkiominaisuuteen ei ole HTC:ssä liikoja satsattu.
Itse kun usein liikkuessani musaa kuuntelen. =o)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
esamattila (vahvistamaton)

62

Onkin toivottavaa, että puhelimen uusi versio, jossa antenni on sijoitettu puhelimen sisälle, tulee markkinoille mahdollisimman pian.

Tämä on mahdotonta tällä raudalla. Iphone 4 on ainoa puhelin jossa emolevy ei ole koko puhelimen kokoinen. Perinteisesti muut valmistajat sijoittavat antennit piirilevylle sen ulkopintaan. Iphone 4:ssä tämä on mahdotonta koska akku vie puolet puhelimen sisätilasta.Tämän takia antenneja ei voi sijoittaa muualle kuin puhelimen ulkopuolelle. Nykyinen matkapuhelinhan on varsin monimutkainen laite se sisältää yli 10 kappaletta lähettimiä ja vastaanottimia eri taajuusalueilla eikä näitä kaikkia luonnollisesti voida kytkeä yhteen antenniin vaan normaalisti puhelimessa on useampia eri antenneja sijoitettuna eri puolille piirilevyn reunaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
diipadaapa (vahvistamaton)

63

"retina" näyötällä on varjopuolensa todellakin! onhan se toki tarkka ja hieno mutta ei ihmisen silmä huomaa eroa jos vaikka pistät ip:n ja SGS:n vierekkäin mutta akku kyllä huomaa. toki sitten huomaa eron jos pistät ne nenääsi vasten mutta kuka käyttää puhelintaan sillä tavalla?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

64

@63

No kyllä todellakin huomaa eron SGS:n ja iP4:n näyttöjen tarkkuuden välillä ihan normaalilla käyttöetäisyydelläkin! Onhan iP4:ssä nyt huiman paljon terävämpi kuva.

Vastaa
mikkonormaali
mikkonormaali

67

Mulla oli työ puhelimena iphone4, kuuluvuus oli huono, puheluiden äänet sekavia, katkaisi usein puheluita.Nyt hankittiin sit noiden takia samsung galaxy s ja on selkeät äänet, akku kestää pidempään, parempi käytettävyys ja lisäksi paremmat ilmaiset sovellukset.Videokuvausessa ei noilla mainittavaa eroa, ehkä luonnonvalossa aple huonompi. mut pimeällä ei.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.