Testissä Nokian vaikuttava kosketusnäytöllinen 5800 XpressMusic

103
Markus Lehtiniitty

Testissä Nokian vaikuttava kosketusnäytöllinen 5800 XpressMusic
5800 XpressMusicia voidaan pitää Nokian ensimmäisenä mallina kosketusnäyttömarkkinoilla. Nokialla on ollut aiemminkin kosketusnäyttöpuhelimia (6708, 7700, 7710), mutta ne eivät olleet massamarkkinoille tarkoitettuja tuotteita. 5800 XpressMusic on myös ensimmäinen S60-alustan kosketusnäyttöpuhelin. Nokian aiemmista kosketusnäyttöpuhelimista 6708 perustui UIQ-alustalle ja 7700 sekä 7710 Series 90 -alustalle, jonka kehityksen Nokia näiden mallien jälkeen päätti lopettaa.

5800 on yksi odotetuimmista Nokian puhelimista koskaan. 5800 XpressMusic on parasta mitä Nokialla on toistaiseksi tarjota kilpailussa Applen iPhonea vastaan. Tämän vuoksi sitä on myös iPhoneen verrattava, vaikkei 5800 XpressMusic välttämättä iPhonen aivan suora kilpailija olekaan, koska 5800 liikkuu paljon edullisemmassa hintaluokassa. 5800 on suunnattu ennen kaikkea musiikkipuhelimeksi ja nuorille käyttäjille. Lisää kosketusnäyttöpuhelimia 5800:n seuraksi Nokialta on tulossa ensi vuonna.5800 tarjoaa hyvät perusominaisuudet keskihintaluokan puhelimeksi. Ominaisuuksia emme kuitenkaan tässä listaa sen tarkemmin, sillä Nokia 5800 XpressMusicinkin tekniset tiedot löytyvät Puhelinvertailu-osiostamme. Vertaile myös 5800 XpressMusicia ja Applen iPhone 3G 8GB:tä!

Testissämme ollut 5800 XpressMusic ei edustanut vielä lopullista myyntiversiota - ainakaan ohjelmistoltaan. Tästä lisää myöhempänä jutussa.

5800 XpressMusicin vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti

+ loistava hinta/ominaisuus- ja laatusuhde
+ vaikuttava näyttö
+ laajat multimediaominaisuudet
+ S60-alustan monipuolisuus
+ kattava myyntipakkaus
- internetselaimen heikko käytettävyys
- kamera ei yllä muun puhelimen tasolle
- joidenkin perusominaisuuksien puuttuminen (mm. toimisto-ohjelmat)
- ohjelmatarjonta toistaiseksi heikkoa

Myyntiintulo ja hinnoittelu

5800 XpressMusic tulee vuoden 2008 puolella myyntiin vain harvoilla markkinoilla. Suomi ei suuressa mittakaavassa kuulu näihin ja täällä 5800 näkeekin päivänvalon kunnolla vasta ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Pieniä eriä voi tulla viikko-kaksi ennen joulua markkinoille täälläkin. On esitetty arvailuja, että Nokia ei yksinkertaisesti haluaisi tuoda 5800 XpressMusicia laajempaan joulumyyntiin, sillä se soisi kalliimpien (ja parempaa katetta tuottavien) mallien myyntiä.

Julkistuksen yhteydessä Nokia ilmoitti 5800 XpressMusicin hinnaksi 279 euroa ennen veroja ja operaattorien subventointeja. 279 euroa lisättynä Suomen 22 prosentin arvonlisäverolla tekisi 340 euroa. Suunnilleen tämän verran 5800 näillä näkymin myös tulee Suomessa maksamaan edullisimmillaan, kun se ensi vuoden puolella tänne asti saapuu. Suomen markkinoiden suositushinta 5800:lle on 420 euroa, mutta tämä kertoo lopullisesta hinnoittelusta lähinnä maksimin. 5800:n hinta Suomessa tulee olemaan siis noin 330-350 euroa. Tämä on yli 100 euroa vähemmän kuin Applen iPhone 3G:n 8GB-malli kustantaa.


5800:n hinnoittelu on hyvin aggressiivinen. Sitä voi peilata myös Nokian muihin älypuhelimiin, esimerkiksi vaikkapa N78:aan, johon verrattuna 5800 tarjoaa paljon enemmän samalla hinnalla.

Myyntipakkauksen sisältö

-5800 XpressMusic -puhelin
-8 gigatavun microSD-muistikortti
-BL-5J-akku
-AC-8E-laturi
-AD-54-kuulokeadapteri ja HS-45-kuulokkeet
-CA-101-datakaapeli
-CA-75U-videokaapeli
-CP-305-kantolaukku
-DT-29-pöytäteline
-2 stylus-kynää
-stylus-plektra ranneketjulla (CP-306)
-ohjekirjat sekä tietokoneohjelmisto-DVD

5800 XpressMusicin mukana tulevat Nokian mukaan edellä listatut tarvikkeet. Testikappalettamme ei toimitettu myyntipakkauksessa ja mukana ei tullut videokaapelia, toista stylusta kuten ei myöskään ohjekirjoja tai DVD:tä.


Testilaitteemme mukana ei tullut koko myyntipakkauksen sisältöä. Kuvasta puuttuukin siis esimerkiksi TV-ulostulon kaapeli.

Nokian ilmoittama 5800 XpressMusicin myyntipakkauksen sisältö on erittäin runsas. Videokaapeli, kantolaukku ja pöytäteline stylus-plektran ohella kuuluvat varusteisiin, joita näkee harvemmin kalliimpienkaan puhelinten myyntipakkauksissa. Lisäksi 5800:n mukana tulee kapasiteetiltaan melko suurikokoinen muistikortti.

Kantohihnaan yhdistetty stylus-plektra on yllättävän kätevä lisävaruste. Plektralla puhelimen näytön näppäily onnistuu sormia kätevämmin ja plektra pysyy hihnansa ansiosta aina kätevästi esillä. Plektra myös korostaa 5800 XpressMusicin musiikkipuhelinluonnetta.

Muotoilu ja rakenne

5800 XpressMusic on ns. normaalin puhelimen kokoinen ja muotoinen. Mitoiksi ilmoitetaan 111 x 51,7 x 15,5 millimetriä ja painoksi 109 grammaa. Monista kosketusnäyttöpuhelimista poiketen 5800 ei siis ole tavallista puhelinta paljoa leveämpi, joka helpottaa käyttämistä yhdellä kädellä. Sen sijaan 5800 tuntuu hieman paksulta ja parin millin laihdutuskuuri ei olisi tehnyt pahaa. Reunat ovat vinoja, minkä myötä takakuori on etupuolta merkittävästi pienempi.


5800:n etupuolta hallitsee kosketusnäyttö.

Takakuori on miellyttävän pehmeää, kumista muovia.


Kädessä 5800 tuntuu hyvältä, vaikka kuorissa onkin käytetty yksinomaan muovia. Käytetty kiiltävänmusta muovi näyttää kuitenkin hyvältä eikä edes kovin halvalta. Pirteyttä puhelimeen tuo puhelimen sivulla kiertävä punainen viiva. Takakuori on miellyttävän tuntuista ja pehmeää kumipäällystettyä muovia, joka niin ikään myös näyttää hyvältä ja tarjoaa hyvän pidon. 5800:n laatuvaikutelma on yllättävänkin hyvä: suurempia natinoita ei esiinny, puhelin tuntuu kädessä mukavalta ja näyttää hyvältä. 5800:n rakenne ja muotoilu ovat siis eleettömän onnistuneita.


Kokovertailussa E90 Communicator, 5800 XpressMusic ja N81 8GB.


5800 XpressMusic ei ole kovin ohut: 15,5 mm.

5800 tulee markkinoille kolmena eri värivaihtoehtona: musta, punainen ja sininen. Erot ovat pieniä. Musta lienee kokonaan musta ilman sivuja kiertävää vivaa, joka punaisessa mallissa on punainen ja sinisessä vähemmän yllättäen sininen. Käyttöliittymän väritys vastaa puhelimen väriä. Testiversiomme oli punaista väriversiota.
5800 on melko eleettömän näköinen.

5800:n etupuolta hallitsee tietenkin kosketusnäyttö. Näytön alapuolelta löytyvät rinnakkain kolme näppäintä: vihreä luurinäppäin, valkoinen koti/valikkonäppäin ja punainen luurinäppäin. Näytön yläpuolelta löytyvät puolestaan kakkoskameran lisäksi medianäppäin sekä etäisyystunnistin. Medianäppäintä painamalla saa esiin yksinkertaisen mediavalikon, jonka kautta pääsee nopeasti siirtymään musiikkisoittimeen, galleriaan, kuvanjakosovellukseen, videokeskukseen tai internetselaimeen. Etäisyystunnistin puolestaan tunnistaa, kun puhelinta pidetään korvalla ja kytkee tällöin kosketusnäytön pois toiminnasta, mikä estää näytön koskettamisen vahingossa.


5800:n vasen puoli

Oikealta reunalta löytyvät äänenvoimakkuuden säätönäppäimet, lukitusnäppäin sekä kameranäppäin.Vasemmalta löytyvät puolestaan paikat SIM-kortille ja muistikortille.

Takapuolelta löytyvät kamera ja sen kameran linssin alta kuvausvalo, joka koostuu kahdesta LED-valosta. Takapuolen alakulmasta löytyy myös stylus-kynän säilytyspaikka, josta kynän saa tarvittaessa helposti ja nopeasti otettua käyttöön.


microUSB, 3,5 mm:n liitäntä, laturiliitäntä, virtanäppäin

Puhelimen yläpäästä löytyvät virtanäppäin, laturiliitäntä, 3,5 mm:n standardi kuulokeliitäntä sekä luukun takaa microUSB-liitäntä, johon liitetään muun muassa datakaapeli. Vasemmalta puolelta löytyvät kaksi luukkua, joiden takaa paljastuvat SIM-korttipaikka sekä muistikorttipaikka. Vasemman puolen kulmista löytyvät myös 5800:n stereokaiuttimet. Oikealta puolelta löytyvät kameranäppäin, lukitusnäppäin sekä äänenvoimakkuuden säätönäppäimet. 5800:n pohjasta ei löydy mitään muuta kuin pieni mikrofonin reikä.


Stylus-kynälle löytyy kätevä paikka 5800:n alakulmasta.

Näyttö

5800 XpressMusicin näyttö on erittäin hyvä. Kuvat ja videot näyttävät sillä erittäin hyvältä. Kooltaan näyttö on 3,2 tuumaa ja tarkkuudeltaan 360x640 pikseliä. Se toistaa 16,7 miljoonaa väriä ja on toteutettu TFT-tekniikalla. Näytön kuva on kirkas, terävä ja tarkka. Esimerkiksi iPhoneen verrattuna 5800:n näyttö on pienempi (3,2 vs. 3,5 tuumaa), mutta tarjoaa merkittävästi paremman tarkkuuden (360x640 vs. 320x480 pikseliä). 5800:n näyttö on kuvasuhteeltaan 16:9 ja senkin osalta se siis sopii mainiosti videosisällön toistoon. Näyttöä suojaa paksu muovi.5800:n näyttö vakuuttaa tarkkuudellaan.

5800:n kosketusnäyttö on toteutettu ns. resistiivisellä tekniikalla verrattuna esimerkiksi juuri iPhonessa käytettyyn kapasitiiviseen kosketusnäyttötekniikkaan. Kapasitiiviset näytöt toimivat yleensä paremmin auringonvalossa, ovat herkempiä kosketukselle ja mahdollistavat monikosketustoiminnot (multi touch). Kapasitiivisia näyttöjä voi kuitenkin käyttää vain sormin koskettamalla eivätkä ne siten tue esimerkiksi stylus-kynän käyttöä eikä niiden käyttäminen ole mahdollista esimerkiksi hanskat kädessä. Edellä mainitut seikat ovat myös tärkeimmät syyt Nokian päätöksessä käyttää resistiivistä tekniikkaa, esimerkiksi stylus-tuki on erittäin tärkeä vaikkapa Kiinan markkinoilla. Lisäksi resistiivinen tekniikka on yleensä kapasitiivista edullisempi.

Hieman kärjistetysti voi todeta, että kapasitiivista kosketusnäyttöä tarvitsee vain koskettaa kun taas resistiivistä näyttöä täytyy oikeasti painaa. Esimerkiksi siis 5800:ssa ei tapahdu mitään, jos sormensa vain laskee näytön päälle vaan näyttöä täytyy oikeasti painaa. Näyttöä ei kuitenkaan tarvitse painaa mitenkään hirveän kovaa, joten tämä ei ole mielestäni suuri ongelma.

5800:n käyttäminen onnistuu lähes tulkoon täysin sormin näyttöä koskettelemalla. Vielä mukavampaa, ja ennen kaikkea nopeampaa, se kuitenkin on joko stylus-kynällä tai plektra-styluksella. 5800 vastaa kosketukseen nopeasti ja kosketusnäyttö toimii tarkasti.

Kokonaisuutena 5800:n näyttö on erittäin hyvä. Jos jotain voisi toivoa, niin ainahan näyttö voisi olla vielä suurempi. Kuitenkin verrattuna perinteisiin näppäimistöllä varustettuihin älypuhelimiin, jotka ovat yleensä varustettu 2,4-2,8 tuuman näytöllä, 5800 on jo kuin eri maailmasta.

Värinävaste

5800 XpressMusicissa on ns. värinävasteominaisuus eli se värisee aina, kun näyttöä kosketetaan. Tarkoituksena tällaisella ratkaisulla on parantaa käyttötuntumaa ja siinä 5800:ssa onnistutaankin. Värinän myötä tietää painalluksen menneen perille. Luonnollisesti värinävasteenkaan kera kosketusnäyttö ei tarjoa samanlaista tuntumaa kuin erilliset näppäimet yleensä tarjoavat, mutta värinävaste on selkeästi positiivinen asia.


Värinän voimakkuuden voi valita kolmesta eri tasosta tai sen voi kytkeä kokonaan pois päältä.

Kiihtyvyysanturi, etäisyystunnistin, näytön lukitus, merkkivalo

5800 XpressMusic on varustettu sisäänrakennetulla kiihtyvyysanturilla. S60 5th Editionissa ensimmäistä kertaa Nokian puhelimissa anturit on täysin standardoitu alustasolla myös kehittäjien hyödynnettäväksi.

5800:ssa kiihtyvyysanturia käytetään vanhoihin tuttuihin asioihin. Tärkeimpänä näistä on ehdottomasti näytön kuvan kääntyminen automaattisesti puhelimen asentoa vastaavaksi. Tämän ominaisuuden hienoutta on turha yrittää väheksyä: se on yksinkertaisesti mahtava. Näytön kääntö tapahtuu pienellä viiveellä, joka ei kuitenkaan ole häiritsevän suuri ja on täysin muita puhelimia vastaava.

Näytön automaattisen käännön lisäksi kiihtyvyysanturi mahdollistaa tulevien puheluiden ja herätyksen hiljentämisen kääntämällä 5800 näyttö alaspäin. Asetuksista voi valita haluaako pitää edellä mainittuja ominaisuuksia päällä. Lisäksi mukana tuleva Global Racer -peli hyödyntää kiihtyvyysanturia. Kiihtyvyysanturin lisäksi 5800:sta löytyy myös etäisyystunnistin näytön yläpuolelta. Tämän tarkoitus on kytkeä näyttö pois päältä kun puhelinta pidetään korvalla.

Asetuksista voi valita halutut kiihtyvyysanturitoiminnot.

Asetukset löytyvät niin antureille, merkkivalolle kuin kosketuksellekin.


5800:n oikealta sivulta löytyy näytön lukitusnäppäin, joka on tuttua ns. liukumallia. Näppäintä on erinomaisen kätevä käyttää. Lukittuna 5800:n näyttö pimeää täysin ja kaikki näppäimet ovat luonnollisesti lukittuna. Lukitus ja herääminen lukituksesta tapahtuvat nopeasti. 5800:ssa on myös automaattinen lukitus, jonka aktivoitumisaika on käyttäjän päätettävissä. Jos tekstiviestejä on saapunut tai puheluihin ei ole vastattu, niin näytön alapuolelta löytyvän keskinäppäimen valkoinen valo palaa merkkinä tästä. Tämän ominaisuuden voi myös halutessaan kytkeä pois päältä.


Yleistä käyttöliittymästä

5800 XpressMusic on ensimmäinen Nokian S60-käyttöliittymän 5th Edition -versiolla varustettu laite. S60 5th Edition -käyttöliittymä pyörii Symbian-käyttöjärjestelmän 9.4-version päällä. Perustana on sama vanha tuttu S60, jota on päivitetty kosketusnäytöille sopivaksi. Osaltaan tämä on myös pieni rasite.

Kuten edellä jo onkin mainittu, voi 5800:aa käyttää joko sormin näyttöä koskettelemalla tai hyödyntämällä stylus-kynää tai -plektraa. 5800 on siis hyvin monipuolinen: sitä voidaan käyttää sekä yhdellä kädellä että kahdella kädellä. Käyttäminen sormin koskettamalla onnistuu lähes joka paikassa, sillä kuvakkeet ja painikkeet ovat tarpeeksi suurikokoisia. Pieniä ongelmia aiheuttavat lähinnä jotkin erikoistilanteet, kuten kuukauden vaihtaminen kalenterissa: vaihtonuolet ovat hieman liian pienikokoisia. Monissa toiminnoissa olisi myös ollut tilaa paljon suuremmille elementeille eikä ole helppoa ymmärtää, miksei tilaa ole hyödynnetty.

5800:n käyttöliittymä toimii kokonaisuutena nopeasti ilman suuria viiveitä. Käyttöliittymän kuvakkeet ovat myös tyylikkäitä.

Uudistuksia käyttöliittymässä

S60 5th Edition tuo myös monia aivan uusia toiminnallisuuksia kosketustukensa myötä. Monet näistä liittyvät valmiustilaan. Kellonaikaa painamalla avautuu Kello-sovellus, profiilin nimeä painamalla saa helposti esille profiilinvaihtovalikon tai avattua kalenterin ja ns. status-aluetta painamalla saa näkyviin esimerkiksi päällä olevat yhteydet sekä tiedon saapuneista viesteistä tai vastaamattomista puheluista. Näytön yläpuolella, oikealla puolella olevaa "näppäintä" koskettamalla aukeaa puolestaan uusi mediavalikko, jossa on pikakuvakkeet musiikkisoittimeen, galleriaan, kuvanjakosovellukseen, videokeskukseen tai internetselaimeen. Mediavalikko on mainio lisäys: sen kautta pääsee nopeasti käsiksi 5800:n tärkeimpiin toimintoihin olipa sitten missä tahansa valikossa.

Koskettamalla status-aluetta saa esille
tiedon muun muassa vastaamatta jääneistä puheluista.


Koskettamalla profiilin nimeä saa esiin profiilinvaihtovalikon.
Mediavalikon kautta pääsee mistä tahansa valikosta nopeasti eri mediatoimintoihin.

Koko käyttöliittymä on optimoitu kosketusnäyttökäyttöön. Tämä näkyy muun muassa suurempina kuvakkeina, toimintonäppäiminä sekä tilan käyttämisessä esimerkiksi valikoissa. Uutena on lisätty kosketusnäyttökäyttöä helpottamaan ns. pikavalintakuvakkeet moniin valikoihin, kuten esimerkiksi osoitekirjaan puhelun soittamiselle, viestin lähettämiselle sekä uuden kontaktin lisäämiseksi. Nämä näkyvät niin pysty- kuin vaakanäyttötilassa. Pystynäytöllä ne näkyvät kahden toimintonäppäimen yläpuolella ja vaakanäytöllä kaikki viisi yhdistyvät yhteen palkkiin. Osoitekirjassa on käytössä myös niin sanottu adaptiivinen haku eli nimeä haettaessa puhelin tarjoaa syötettäväksi vain kirjaimia, joilla löytyy tietoja osoitekirjasta.

Käyttöliittymän idea perustuu kohdistamiselle ja tämä juontaa juurensa S60-alustan juurista. Tämän vuoksi 5800:n valikoissa tarvitaan yleensä kaksi painallusta valikon avaamiseksi. Tämä ei välttämättä ole kuitenkaan huono asia, kunhan siihen ensin täysin tottuu. Kohdistamiseen perustuvasta ajattelusta on myös hyötyä sillä sen myötä toiminnallisuus voidaan nostaa aivan eri tasolle kuin muuten. Ensimmäisellä painalluksella toiminta voidaan kohdistaa johonkin tiettyyn kohteeseen ja toimintonäppäintä painamalla saadaan esiin useita erilaisia toimintavaihtoehtoja. Jos kohdetta painaa ensimmäisen kerran jälkeen toiseen otteeseen, aukeaa valikko. Aluksi 5800:n ratkaisu voi tuntua huonolta, mutta ajan myötä siitä alkaa pitämään enemmän ja enemmän.

Kokonaisuutena 5800:ssa nähtyä S60 5th Editionia voidaan pitää hyvänä alkuna Nokian kosketusnäyttöalustalle. Täydellinen se ei missään nimessä ole, mutta toisaalta se on vapaa suuremmista ongelmista.

Kotinäyttö

5800 XpressMusicin koti/aloitusnäytön voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Vakiovaihtoehto on uusi yhteystietopaneeli. Siinä ruudulla saa valita näkyviin neljä kuvaa, jotka liittyvät tiettyyn ihmiseen osoitekirjassa. Kun kuvaa klikkaa, tulee esiin yhteyshistoria tämän henkilön kanssa sekä pikakuvakkeet soittamiseen ja viestin lähettämiseen kyseiselle henkilölle. Lisäksi henkilöihin voi liittää RSS-feedejä.Kotinäyttö yhteystietopaneelilla.

Kotinäyttö pikavalintapaneelilla

Pikavalinnat voi päättää itse.


Toinen vaihtoehto on pikavalintapaneeli, joka vastaa lähinnä aiemmissa S60-malleissa nähtyä aktiivista valmiustilaa. Yläreunaan saa valita neljä mieleistään pikavalintaa eri sovelluksiin ja näiden alapuolelta löytyy linkki Haku-sovellukseen sekä tiedot tulevista kalenteritapahtumista ja esimerkiksi musiikkisoittimen ja radion toiminnasta, jos ne ovat päällä. Varsinkin tässä vaihtoehdossa tilaa olisi ollut tarjolla suuremmallekin määrälle erilaisia toimintoja. Nyt suurta näyttöä ei täysin hyödynnetä. Kolmas vaihtoehto on tyhjä aloitusnäyttö, jolloin näkyvillä on vain pelkkä taustakuva. Kaikissa kolmessa vaihtoehdossa näytön alareunasta löytyvät kuvakkeet, joista avautuvat puhelinnäppäimistö ja osoitekirja. Kotinäyttö toimii ainoastaan pystysuunnassa.

Tyhjä kotinäyttö

5800:n mukana tulee monipuolinen valikoima taustakuvia.


Edellä mainituista vaihtoehdoista riippumatta kotinäytön taustakuvan voi valita lisäksi vapaasti. Mielenkiintoisin vaihtoehto on kuvaesitys, johon voi valita esimerkiksi mukana tulevat 25 taustakuvaa ja näin taustakuva vaihtuu automaattisesti esimerkiksi aina minuutin välein.

Ohjelmavalikko ja avoimet ohjelmat

Ruudukkovalikko

ListavalikkoNäytön alla keskellä olevaa valikkonäppäintä painamalla avautuu 5800:n ohjelmavalikko. Valikkotyylin voi valita kahdesta eri vaihtoehdosta: joko 3x4 kuvakkeen ruudukko tai allekkainlistaus. Valikkokohteiden järjestystä voi muokata mieleisekseen. Erittäin hienoa on, että 5800:ssa on karsittu eri valikkokohteiden määrää rankalla kädellä. Monet asiat, joilla aiemmin oli oma valikkokuvakkeensa löytyvät S60 5th Editionissa vain asetusvalikon kautta. Tämä on pelkästään positiivinen asia ja nostaa puhelimen käytettävyyttä melkoisesti.


Valikot toimivat myös vaakasuunnassa.

Valikkokohteiden uudelleenjärjestely onnistuu
raahamalla ne uuteen sijaintiinsa.


Avointen ohjelmien listaus


Samaa, edellä mainittua, valikkonäppäintä pidempään painamalla avautuu avoinna olevien ohjelmian lista. Sen kautta pystyy nopeasti siirtymään eri ohjelmien välillä. Aiemmin näppäimillä varustetuissa laitteissa tämän valikon kautta oli myös mahdollisuus nopeasti sulkea ohjelmia, mutta 5800:ssa ohjelmien sulkeminen tätä kautta ei onnistu.

KORJAUS: Kommenteissa huomautettiin edeltävästä poiketen ohjelmien sulkemisen onnistuvan avointen ohjelmien listan kautta. Kovin intuitiivista tämä ei kuitenkaan ole: ensin täytyy valikkonäppäintä painelemalla siirtyä oikean ohjelman kohdalle, jonka jälkeen näyttöä painetaan pidemmän aikaa, jolloin avautuu pieni valikko, josta ohjelman voi sulkea.

Applications-valikkokansion sisältöä

Vieläkin S60:sta löytyy ns. turhia sovelluksia.Valikkorakenne

Testiversiomme oli englanninkielinen. Tästä johtuen myös alla oleva valikkorakenteen kuvaus on englanniksi.

-Calendar
-Contacts
-Log
-Internet: Web, Share online, Search
-Messaging
-Gallery
-Download!
-Music: Music player, Radio, Music store, Podcasting
-Maps
-Settings
-Help
-Applications: File manager, Calculator, Converter, IM, Clock, Recorder, RealPlayer, Location, Bounce, RT GR, Notes, Welcome, My Nokia, Settings wizard, Camera, Video centre, Accessory setup, Video services, Switch

Toiminta puhelimena

5800 XpressMusic toimii mainiosti puhelimena. Puhelimen soidessa puheluun voi vastata tai sen voi hylätä erillisillä luurinäppäimillä tai ruudulla näkyviä kuvakkeita koskettamalla. Puhelun aikana vastaavanlaisesta kuvakkeesta saa kätevästi kytkettyä päälle esimerkiksi kaiutinpuhelintilan.

5800:n puhelinnumeronäppäimistö

Puhelu tulossa...5800:n osoitekirja

Osoitekirjan, lokitietojen, tekstiviestien ja sähköpostin suhteen 5800 ei tarjoa paljoakaan mitään uutta ja ihmeellistä. Kaikki on niiden osalta kunnossa. Aloitusnäytöltä pääsee kätevästi puhelinnäppäimistöön tai osoitekirjaan. Myös kotinäytön yhteystietopaneelivaihtoehto helpottaa käyttöä viestintävälineenä.

Tekstinsyöttö

Tekstinsyöttö on 5800 XpressMusicissa mahdollista neljällä eri tavalla: ruudulle ilmestyvällä perinteisellä puhelinnäppäimistöllä, koko ruudun kattavalla vaakasuuntaisella QWERTY-näppäimistöllä, sekä pysty- että vaakasuunnassa toimivalla pienois-QWERTY:llä tai käsin kirjoittamalla näytölle stylus-kynällä (käsialantunnistus). Vaihtaminen eri tilojen välillä on helppoa ja tapahtuu näytöllä näkyvän näppäimistökuvakkeen kautta.

Vaihtaminen eri tilojen välillä on helppoa.

Ennustava tekstinsyöttö, isot kirjaimet vai numerot?


Tekstinsyöttö onnistuu hyvin
perinteisellä puhelinnäppäimistöllä.


Merkkien lisääminen vaatii turhaa hyppelyä.


Puhelinnäppäimistö ja suuri QWERTY-näppäimistö valtaavat aina koko näytön alan, sen sijaan pienois-QWERTY-tila ja käsialantunnistus ilmestyvät näytölle muiden elementtien päälle ja niitä voi liikutella haluamaansa kohtaan näyttöä. Eri vaihtoehdoilla on omat vahvuutensa. Itse käytin eniten tavallista puhelinnäppäimistöä sekä koko ruudun QWERTY-näppäimistöä. 5800:n vahvuudeksi täytyy laskea mahdollisuus valita itselleen mukavin vaihtoehto.


Koko ruudun QWERTY-näppäimistö

Puhelinnäppäimistö toimii aivan kuten tavallisissa puhelimissa vastaava fyysinenkin näppäimistö. Se on myös tekstinsyöttövaihtoehdoista ainoa, jota voi käyttää yhdellä kädellä. Näppäimistön kuvakkeet ovat riittävän suurikokoisia, mutta luonnollisesti kirjoitustuntuma ei yllä tavallisen puhelimen tasolle. Lisäksi puhelinnäppäimistön yhteydessä jäi häiritsemään erikoismerkkien kuten esimerkiksi pisteen tai kysymysmerkin lisääminen. Se vie liikaa aikaa, koska merkkiä lisättäessä puhelin sulkee ensin puhelinnäppäimistönäkymän ja avaa merkkinäkymän toiselle näytölle, josta palataan jälleen takaisin näppäimistönäkymään kun merkki on saatu valittua. Parempi toteutus olisi ollut avata merkkivalikoima suoraan näppäimistönäkymän päälle.

Pienois-QWERTY vaatii käytännössä joko styluskynän tai -plektran käyttämistä, sillä kirjainten kuvakkeet ovat liian pieniä sormilla painettaviksi.

Pienois-QWERTY vaatii kynän käyttöä.

Käsialantunnistusta tuskin monet käyttävät.


Vaakasuunnassa näytölle ilmestyvä QWERTY-näppäimistö on luultavasti nopein tapa syöttää tekstiä 5800:lla, vaikkei välttämättä kovin suurella erolla. Se vaatii kahden käden käyttämisen. Kirjaimet ovat sen verran suurikokoisia, että käyttö onnistuu helposti sormin koskettamalla.

Käsin kirjoittaminen eli käsialantunnistus ei luultavasti saavuta kovin suurta suosiota, kun muitakin hyviä tapoja syöttää tekstiä on tarjolla. Eräillä markkinoilla, kuten Kiinassa ja muualla Aasiassa, se on kuitenkin erittäin tärkeä ominaisuus. Käsialantunnistuksen käyttäminen edellyttää luonnollisesti styluksen käyttöä. Pääosin käsialantunnistus tuntuu toimivan juuri niin hyvin kuin voi odottaakin. Se tukee myös yleisimpiä merkkejä, kuten esimerkiksi piste, pilkku, kysymys- ja huutomerkki. Sitä voidaan haluttaessa myös opettaa enemmän sopivaksi omaan käsialaan ja myös omia "pikakomentoja" on mahdollista luoda.

Koko ruudun QWERTY-tilaa lukuun ottamatta muut vaihtoehdot toimivat niin näyttö pysty- kuin vaaka-asennossa. Testilaitteessamme ei ollut suomen kielen tukea ja lopullisessa Suomessa myyntiin tulevassa versiossa ä- ja ö-kirjaimet lienevät suoraan esillä. Meidän laitteessamme ne joutui QWERTY-tiloissa hakemaan alavalikon kautta, joka oli hidasta.


Tekstiviestin luonti


5800:sta löytyy kopiointi&liitä- eli copy&paste-ominaisuus, jota iPhone ei tue.

Toisin kuin Applen iPhonet, 5800 tukee myös tekstin kopiontia, leikkaamista ja liittämistä (copy&paste). Tämä onnistuu maalaamalla ensin teksti koskettamalla ja sen jälkeen valitsemalla valikosta joko kopiointi tai leikkaus.

Ohjelmien yhteensopivuus

5800:sta löytyy yhteensopivuustila, jonka avulla Java-sovellusten sekä aiemmille S60-versioille suunniteltujen sovellusten pitäisi laitteessa toimia. Ongelmanahan tietenkin on erilainen näytön tarkkuus sekä näppäinten puuttuminen. Useimmat Java-sovellukset toimivat 5800:ssa ns. yhteensopivuustilassa näytölle ilmestyvien virtuaalinäppäinten kera.

S60-alustalle suunnattujen ohjelmien osalta tilanne on heikompi. Osa toimii, osa ei. Esimerkiksi käyttämäni Nokian oma mainio Sports Tracker ei 5800:ssa toimi. Tilanne ohjelmien suhteen kuitenkin paranee nopeasti lähimpien kuukausien aikana, kun sovelluksista julkaistaan päivitettyjä versioita.

Vanhoille S60-versioille suunnitellut teemat eivät luonnollisestikaan 5800:ssa toimi.

PÄIVITYS: Vanhemmille S60-versioille suunniteltujen ohjelmien toimintaa helpottavaa yhteensopivuustilaa, joka tuo näytölle näkyviin virtuaaliset näppäimet, ei löydy lopullisesta myyntiin tulevien laitteiden ohjelmistosta.

Ohjelmiston tila ja testiversiomme oikut

Testiversiomme oli varustettu 1. lokakuuta päivätyllä ohjelmistoversiolla, joka nyt tämän jutun kirjoitushetkellä on jo noin 50 päivää vanha. Kehitystä käyttämästämme ohjelmistoversiosta on siis jo melko varmasti tapahtunut paljonkin, kun 5800:n myyntiintulo tietyillä markkinoilla on jo melko lähellä.


Download applications -kohta ei testiversiomme johtanut mihinkään.

Testilaitteemme ohjelmisto oli vielä pahasti keskeneräinen. Kaikki valinnat eivät ole johtaneet mihinkään, mistä esimerkkinä on kontekstivalikoista löytyvä Download applications -kohta. Lisäksi ohjelmat kaatuivat melko useasti. Huvittavin bugi oli ehkäpä kotinäytön alareunassa sijaitsevien puhelinnäppäimistön ja osoitekirjan kuvakkeiden ajoittainen valuminen lähes tulkoon täysin pois näytöltä.

5800:n voi päivittää itse FOTA-päivityksenä verkon yli. Emme kuitenkaan tätä uskaltaneet yrittää.

Yhteydet

5800 XpressMusic tukee neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900 MHz) ja kahta WCDMA- eli 3G-taajuutta (900/2100 MHz). GSM-verkossa 5800 tukee GPRS- ja EDGE-datayhteyksiä ja 3G-verkossa latauksia nopeuttavaa HSDPA-tiedonsiirtoa. Verkkoyhteyksien ja -datayhteyksien osalta 5800 tarjoaakin kaiken, mitä voisi odottaa ja toisaalta vaatia.

Lähiyhteyksien osalta tilanne on myös hyvä. 5800:sta löytyy niin Bluetoothin 2.0-versio stereotuella kuin myös langattoman lähiverkon eli WLAN:in (802.11b/g) tuki. Näiden lisäksi tiedonsiirto onnistuu tietokoneelle luonnollisesti myös USB-datakaapelin avulla. 5800 ei tue USB-latausta.

Edellä mainittujen lisäksi 5800 tukee vielä TV-ulostuloa. Emme kuitenkaan testanneet sen toimivuutta 5800:n kanssa, koska meille ei toimitettu lopulliseen myyntipakkausvarustukseen kuuluvaa CA-75U-videokaapelia. Videokaapeli kytketään 3,5 mm:n standardiin kuulokeliittimeen, jollainen 5800:sta löytyy.

Yhteysasetusten valikko

Yhteysosoitteita voi asettaa käyttöjärjestykseen.


5800:ssa voi yhteysosoitteita asettaa käyttöjärjestykseen: esimerkiksi jos WLAN-verkko on saatavilla käytetään sitä ja muulloin käytetään matkapuhelinverkon tarjoamaa tiedonsiirtomahdollisuutta. Näin puhelin ei aina kysele, mitä yhteyttä sen tulisi käyttää kuten aiemmin S60-puhelimet ovat tehneet.

Muisti

Sisäistä tallennustilaa 5800 XpressMusic tarjoaa vain 86 megatavua, mutta mukana tulee kahdeksan gigatavun microSD-muistikortti. Tarkalleen ottaen kahdeksan gigatavun kortti tarkoittaa oikeasti kortin kapasiteetin olevan 7672 megatavua ja siitä kortille esitallennennettu sisältö - kuten kuvat, videot ja musiikki - haukkaa noin 350 megatavua. Nokian mukaan 5800 tukee maksimissaan 16 gigatavun kortteja, mutta myös 32 gigatavun kortit ilmeisesti toimivat 5800:n kanssa.

RAM-muistia 5800:ssa on 128 megatavua, josta käynnistyksen jälkeen jää vapaaksi hieman päälle 70 megatavua, mikä on riittävästi. Ohjelmia voi huoletta pitää auki useampia ilman, että muisti loppuu kesken.

Musiikki, radio, musiikkikauppa, podcasting

5800:n musiikkivalikko

Musiikkisoitin tukee kansikuvien esittämistä.


5800 XpressMusicia myydään ennen kaikkea musiikkipuhelimena, kuten jo sen nimikin kertoo. 5800 tarjoaakin hyvän äänenlaadun ja kelvollisen musiikkisoitinsovelluksen. 5800 tukee laajasti erilaisia musiikkiformaatteja, kuten MP3, AAC eri versioineen sekä WMA myös suojatussa muodossa (WMA DRM). 5800:n soitin sisältää musiikinohjauspainikkeet sekä tukee kansikuvia. Musiikkiinsa pääsee käsiksi artistien, albumien, soittolistojen, genrejen ja säveltäjien kautta. Lisäksi soittimesta löytyy taajuuskorjain, joka tarjoaa perusasetusten ohella viisi muuta esiasetusta: bassovahvistus, klassinen, jazz, pop ja rock. Käyttäjä voi itse muokata näitä.

Soittimen päävalikko

Soitin tarjoaa tarpeelliset toiminnot.Taajuuskorjaimella voi säätää äänentoistoa mieleisekseen.

Musiikin hallintaan tietokoneella voidaan käyttää vanhaa PC Suiten ohjelmaa, uutta Nokia Music -ohjelmaa tai vaihtoehtoisesti Windows Media Playeriä MTP-protokollalla.

Mukana tulevat kuulokkeet edustavat melko hyvää tasoa mukana tulevien kuulokkeiden ryhmässä. 5800:sta kuitenkin löytyy standardi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, joten laitteeseen saa kätevästi suoraan kiinni mitkä tahansa kuulokkeet. Toinen vaihtoehto on kytkeä omat kuulokkeet kaukosäätimellä varustetun AD-45-adapterin kautta. Lisäksi 5800 tukee myös stereo-Bluetoothia, joka mahdollistaa langattomien kuulokkeiden käytön. Vielä yksi mahdollisuus musiikinkuunteluun ovat stereokaiuttimet, joista saa ulos ääntä melkoisella voimakkuudella.


Soitin vaakanäytöllä

Nokia lupaa 5800:lle 35 tunnin musiikintoistoaikaa, mikä olisi erittäin vaikuttava lukema. Emme testirupeamamme aikana tätä pystyneet testaamaan, mutta 5800 tuskin siis kuuluu kaikkein virtasyöpöimpien musiikkipuhelinten joukkoon.

Nokian oma musiikkauppa myy DRM-suojattuja WMA-tiedostoja. Musiikkikauppaan löytyy linkki 5800:n Musiikki-valikosta. Lisäksi kauppaa voi käyttää myös tietokoneella, tosin se vaatii yhä selaimeksi Microsoftin Internet Explorerin. Nokian Musiikkikaupassa yksittäiset kappaleet maksavat euron ja albumit 10 euroa. Lisäksi tarjolla on musiikin vuokrapalvelu, jossa 10 euron kuukausimaksulla saa ladata kuunneltavakseen niin paljon musiikkia kuin haluaa.

5800 tulee ensi vuoden alkupuolella myyntiin myös Comes with Music -versiona. Lisähintaa tälle versiolle tulee perusversioo nähden luultavasti noin 100 euroa (oma arviomme perustuen moniin lähteisiin). Comes with Music antaa käyttäjälle mahdollisuuden ladata vuoden ajan ilman erillistä maksua niin paljon musiikkia kuin haluaa, ja tämän musiikin saa myös pitää itsellään. Lisätietoa Comes with Musicista löytyy täällä, täällä ja täällä.


Radio tarjoaa hienon visualisaation.

Lisäksi 5800:sta löytyy RDS-tuella varustettu FM-radio. Radiosovellus on hyvin yksinkertainen. Lähes tulkoon ainoa erikoisuus, jonka se tarjoaa on kuvassa näkyvä visualisaatio.
5800:n Podcasting-sovellus

5800:n Podcasting-sovellukseen pääsee myös musiikkisoittimen kautta. Sovellus tarjoaa ladattujen podcastien luettelon, Nokian tarjoaman podcast-luettelon sekä haun. Podcasting-sovellus on yksinkertainen, mutta ajaa asiansa.

Kamera, kuvaaminen, kuvat, kuvien jako

5800 XpressMusicissa on 3,2 megapikselin automaattitarkennuksella ja Carl Zeiss Tessar 2.8/3.7 -linsillä varustettu kamera, mikä edustaa melko perustasoa nykypäivän keskihintaluokan puhelimessa. Kameraa säestää kahdesta LED:istä muodostuva kuvausvalo. Videoita 5800:lla voi kuvata VGA-tarkkuudella (640x480 pikseliä) ja 30 kuvan sekuntinopeudella ilman aikarajaa.


5800:sta löytyy 3,2 megapikselin kamera Carl Zeissin linsillä ja kaksois-LED-kuvausvalolla.

Kuvaaminen 5800:lla tapahtuu luonnollisesti puhelin vaaka-asennossa. Kameranappi löytyy tällöin oikean käden ulottuvilta. Itse kameranäppäin on varsin onnistunut toteutus. Se tarjoaa sopivasti vastetta, mutta silti sitä on kevyt painaa. Kamera käynnistyy melko nopeasti, kun kameranäppäintä on painettu.


Kameran käyttöliittymä - selkeän toimiva

Kameran käyttöliittymä on yksinkertainen ja sitä on mukava käyttää. Ruudulla näkyy tarpeeksi informaatiota. Oikeasta sivupalkista löytyvät kuvake salaman asetuksiin sekä valikkokuvake, jonka kautta pääsee käsiksi suureen määrään erilaisia asetuksia. Asetusvalikon kautta 5800:ssa pääsee säätämään kaikkea, mitä voisi odottaakin. Kuvan voi ottaa joko kameranäppäintä painamalla tai näytöllä näkyvää kuvaketta koskettamalla. Zoomaamiseen käytetään äänenvoimakkuuden säätönäppäimiä.


Esiin saa suuren määrän erilaisia asetuksia.


Salama-asetukset

5800 ei tue kuvien geotaggausta eli GPS-sijainnin tallentamista kuvien yhteyteen. Tämä on hieman yllättävää, sillä vanhemmalla S60 3rd Edition -alustalla pyörivät tuoreimmat N-sarjan älypuhelimet tukevat tätä. Olisi odottanut, että geotaggaus olisi liitetty kiinteäksi osaksi S60 5th Editionia. On mahdollista, että 5800 saa geotaggauksen tuen tulevien ohjelmistopäivitysten myötä.

PÄIVITYS: Kommenttien mukaan myyntiversion ohjelmistossa on jo tuki kuvien geotaggaukselle.

5800:n kameran tuottama kuvanlaatu ei ole mitenkään ihmeellinen. Kun muu puhelin edustaa huipputasoa, ei kamera näyttäydy tässä suhteessa hyvässä valossa. Alta löytyy muutama esimerkkikuva.

5800:n Galleria-sovellus on suhteellisen onnistunut. Kaikki laitteessa olevat kuvat ja videot näkyvät pienikokoisina ruudukossa, josta näpäyttämällä saa kuvan suurenemaan koko näytölle. Koko näytöllä kuvissa voi siirtyä kuvan eteen- tai taaksepäin "pyyhkäisemällä" näyttöä samaan tapaan kuin iPhonessa - tosin 5800:n kanssa syntyy enemmän virheitä näissä pyyhkäisyissä. 5800:sta löytyy myös monipuoliset muokkausvaihtoehdot, jotka avautuvat myös ruudukkona näytölle.

Galleria-sovelluksessa kuvat näkyvät
ensin pienenä ruudukkona.


Kuvien lataaminen nettiin onnistuu suoraan.5800 tarjoaa laajat muokkausmahdollisuudet.


Galleria-sovellus on onnistunut.


Kuvan katselu

Luonnollisesti 5800:sta löytyy myös Online-jako (Share online) -sovellus, joka mahdollistaa kuvien jakamisen suoraan laitteesta internetin kuvapalveluihin, kuten Nokian omaan Share on Oviin tai vaikkapa Flickriin.

Videot

Kookkaan ja muutenkin loistavan näytön myötä 5800 XpressMusic soveltuu melko täydellisesti videoiden katseluun. Näytön kuvasuhdekin on 16:9, joka vastaa videosisällön yleistä laajakuvasuhdetta.


Pöytäteline ja suuri hyvä näyttö = ainekset hyvään videokokemukseen.


Käyttöliittymän vaihtoehdot ovat selkeät videon katselussa.

5800 käyttää videoiden näyttämiseen RealPlayer-ohjelmaa. 5800 tarjoaa videonkatseluun hyvät perusominaisuudet. Videoiden katselussa näytöllä näkyvät tärkeimmät videon ohjaamiseen tarkoitetut kuvakkeet. Nokia lupaa 5800:n videontoistoajaksi maksimissaan 5 tuntia, joka on kilpailukykyinen lukema. Mainio varuste erityisesti videokäytössä on mukana tuleva pöytäteline, jolla 5800:n saa pysymään vaakasuunnassa optimaalisessa katseluasennossa pöydällä.


Yön ritari -traileri

5800:n mukana tulee muutamia videoita kuten musiikkivideoita sekä Batman-leffa Yön ritari (Dark Knight) -leffan traileri, jolla vilahtaa myös 5800-puhelin. 5800:sta löytyy myös Videokeskus-sovellus, jonka kautta pääsee kätevästi käsiksi internetin videosisältöön.


Videokeskus

5800:ssa on myös TV-ulostulotuki, joten videoita voi myös katsoa television kautta. Tätä emme kuitenkaan testanneet, koska testivarustukseemme ei kuulunut lopullisesta myyntipakkauksesta löytyvää CA-75U-videokaapelia.

Selain

Selain on osa-alue, johon henkilökohtaisesti olen 5800 XpressMusicissa ehkä eniten pettynyt. Selaimen käyttäminen on yksinkertaisesti liian tahmaisen ja sekavan tuntuista ollakseen kovin mukavaa.


5800:n selain ei vakuuta.


Näytöllä näkyvä zoom-liukusäädin

S60:n mukana tuleva internetselain on uudistettu perusteellisesti tukemaan kosketusta. Selain toimii luonnollisesti niin pysty- kuin vaakanäytöllä ja käyttökokemusta parantavat näytön suuri koko ja tarkkuus. Sivun kokoa näytöllä voi muuttaa joko näyttöä napauttamalla tai valikon liukukytkimestä. Sivuvalikon kautta saa helposti esille paljon toimintavaihtoehtoja. Valikon saa luonnollisesti piilotettua ja esiin sen saa napauttamalla näytön alakulmaa. Linkkien avaus tapahtuu painamalla pidemmän aikaa linkkiä. Olisi parempi, jos linkkien avaaminen vaatisi vain yhden selkeän lyhyen painalluksen. Tämä tosin vaatisi luopumista sivukoon muuttamisesta napauttamalla. Linkkien avaamisen lisäksi toinen osa-alue on sivun liikuttaminen, joka on melko tahmaista. Selain myös käytännössä vaatii joko stylus-kynän tai -plektran käyttämistä.


Sivupalkista aukeava selaimen toimintovalikko


Kevyillä sivuilla selain toimii kohtalaisesti.

On myös hieman yllättävää, että selain on se osa-alue, joka vaatisi selkeästi enemmän lisävääntöä puhelimeen. Nyt monimutkaiset sivut aukeavat selaimella todella hitaasti. Erityisesti näitä ovat sivut, jotka sisältävät paljon Flash-elementtejä. Hitaus laskee merkittävästi selaimen käytettävyyttä. Kevyemmillä ja yksinkertaisemmilla sivuilla 5800:n selain on suht hyvä. Kokonaisuutena 5800:n selain ei kuitenkaan tarjoa edes edellisiä S60-puhelimia vastaavaa selailukokemusta.


Vertailussa 5800 ja iPhone 3G

Osana selainta löytyy myös RSS-syötteiden lukumahdollisuus, joka on toteutettu onnistuneesti.

Pelit

5800 XpressMusicin mukana tulee kaksi peliä: Bounce ja Raging Thunder Global Racer. Pelit hyödyntävät 5800:n ominaisuuksia: Bouncea pelataan näyttöä koskettamalla ja Global Racerissa autoa ohjataan kallistelemalla puhelinta.


Bouncessa ohjataan punaista palloa koskettaen näyttöä.

Bouncessa ohjataan punaista palloa läpi erilaisten kenttien. Sorminkin pelaaminen onnistuu, mutta mukavampaa se on stylus-kynällä. Palloa ikään kuin kuljetetaan näytöllä koskettamalla sitä. Näyttöä napauttamalla pallo hyppää. Kokonaisuutena Bounce tarjoaa mukavan pelituntuman.


Global Racer -autopelissä ohjataan kallistelemalla puhelinta.

Global Racer on ensi alkuun hyvin vaikea hallittava. Pelissä ei tarvitse painaa kaasua sen tapahtuessa automaattisesti. Pelaajan tehtäväksi jaa ohjata autoa kallistelemalla puhelinta. Ohjaus on melko herkkä ja varsinkin aluksi seinät tulevat varmasti tutuiksi. Hetken harjoittelun jälkeen alkaa kuitenkin pysyä kilpakumppaneiden vauhdissa. 5800:ssa ei ole erillistä 3D-sirua. Erityisesti Global Racer kärsii tästä, mutta mielestäni heikko grafiikka ei haittaa pelikokemusta kuin hiukan.

Ainakaan toistaiseksi Nokian N-Gage-sovellusta ei ole saatavissa 5800 XpressMusicille, mutta Nokia on lupaillut N-Gagen saapuvan kosketusnäyttölaitteisiin ensi vuoden aikana.

Lataa (Download)

Nokian Lataa-sovellusta on haukuttu siitä lähtien, kun Apple näytti iPhonen 2.0-ohjelmiston myötä App Storella, miten ohjelmien jakelu puhelimiin tulisi toteuttaa.

Lataa ei ole uudistunut tarpeeksi.

PanoMan-sovelluskin löytyy kaupasta...


5800:n osalta vaikuttaisi, että Nokia jatkaa pääosin samalla linjalla Lataa-palvelun kanssa kuin aiemminkin, vaikka palvelua onkin koitettu hieman tiukemmin integroida osaksi muuta puhelinta. Mukana Lataa-palvelussa on sekalainen joukko erilaisia sovelluksia ja muuta sisältöä. Mielestäni Nokian pitäisi erittäin pikaisesti kopioida Applen App Storen idea ja korvata sillä nykyinen Lataa-sovellus.

Kartat, paikannus ja navigointi

5800 XpressMusicista löytyy sisäänrakennettuna GPS-paikannus ja mukana tulee esiasennettuna 2.0-versio Nokian Kartat (Nokia Maps) -ohjelmasta. Tuttu Kartat-sovellus on erittäin helppokäyttöinen, sisältää laajasti toiminnallisuuksia ja sopii kaveriksi niin autolla kuin myös jalan liikuttaessa. 5800:n matkapuhelinverkolla avustettu GPS-paikannus (A-GPS) toimii nopeasti ja luotettavasti. Karttanäkymän voi tuttuun tapaan valita tavallisen 2D-kartan, 3D-kartan, satelliittitilan sekä ns. hybriditilan väliltä. Kartan zoomaus onnistuu kätevästi ruudulla näkyviä plus- ja miinusympyröitä painamalla. Reittisuunnittelu toimii mainiosti ja esimerkiksi reitin voi valita nopeimmasta tai lyhimmästä vaihtoehdosta.


Karttojen osalta 5800 ei tarjoa paljoa uutta.

5800:n mukana tulee ilmeisesti tulemaan kolmen kuukauden ääniohjatun navigoinnin kokeilulisenssi, jonka jälkeen navigointiominaisuudesta joutuu maksamaan.

Kartta- ja navigointiominaisuuksien osalta 5800 ei eroa paljoakaan monista aiemmista Nokian puhelimista, muuten kuin suurempikokoisella näytöllä ja tuella kosketusnäytölle. Ainakaan toistaiseksi Kartat ei kuitenkaan toimi kuin pystysuuntaisella näytöllä. Suuremman näytön ansiosta 5800 XpressMusic tarjoaa aiempaa enemmän haastetta erillisille autonavigaattoreille.


GPS-tiedot ja Maamerkit on yhdistetty nyt yhden kuvakkeen alle

Kartat-sovelluksesta irralliset GPS-tiedot- ja Maamerkit-sovellukset on 5800:ssa yhdistetty yhteisen valikkokuvakkeen (Location) alle, josta pääsee kätevästi myös paikannusasetuksiin. Tämä on hyvä, mutta en edelleenkään ymmärrä, miksi näitä ei vain yhdistetä osaksi Kartat-sovellusta.

Muut toiminnot ja sovellukset

Kuukausinäkymässä näkyvät valitun päivän tapahtumat.

Kalenterin päivänäkymä.


5800 XpressMusicin kalenteri on yksinkertaisen selkeä ja toimiva. Kalenteri tarjoaa kuukausi-, viikko- ja päivänäkymän. Kuukausinäkymässä näytön alareunassa näkyvät valittuna olevan päivän tapahtumat. Lisäksi tehtäviä voi tarkistella vielä omana, erillisenä listauksenaan.

Laskin

Haku-sovellusMuistikirja-sovellus: piirto-ominaisuus olisi ollut kiva.

Applications- eli Sovellukset-valikosta löytyy paljon tuttuja S60-sovelluksia, jotka on vain mukautettu toimimaan kosketusnäytöllä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi painikkeiden koon kasvattamista. Näihin sovelluksiin lukeutuvat muun muassa laskin, muunnin, kello, sanelin sekä muistikirja. Esimerkiksi muistikirjasovellusta olisi voinut kosketusnäytöille päivittää niin, että näytölle olisi voinut piirtää muistiinpanonsa styluksella.


Muunnin

Kello-sovellus

Sanelin


Myös tiedostonhallintasovellus noudattelee pääosin entisiä linjoja. Mukana on varmuuskopiointiominaisuus, joka mahdollistaa puhelimen sisällön - kuten asetusten, viestien, yhteystietojen, kalenterimerkintöjen, selaimen kirjanmerkkien sekä tiedostojen varmuuskopioinnin puhelimen muistista muistikortille. Varmuuskopioinnin voi automatisoida tapahtuvaksi tietyin aikavälein - esimerkiksi päivittäin - ja tiettyyn aikaan.

Tiedostonhallinta

Tärkeät tiedot voi varmuuskopioida muistikortille.


Varmuuskopioinnin aikavälin voi valita itse.

Eri toimintoihin käytetyt ohjelmat voi valita itse.


5800:sta ei löydy tuttuja toimistosovelluksia - eli Quickofficea, Adoben PDF-lukijaa tai Zip-pakkausohjelmaa.


Ohjeet kuvien ottamiseen!

Ohjesovellus on 5800:ssa äärimmäisen kattava. Mutta eikö puhelimen tulisi olla niin helppo ja intuitiivinen käyttää, että ohjeita ei tarvittaisi lainkaan?

Toiminta-ajat


5800:n akku on mallia BL-5J ja tarjoaa 1320 milliampeerituntia.

5800 XpressMusicissa on kapasiteetiltaan varsin suuri akku: 1320 milliampeerituntia. Nokia itse lupaa 5800:lle puheaikaa 8,8 tuntia GSM-verkossa ja 5 tuntia 3G-verkossa. Vastaavasti valmiusajaksi GSM-verkossa luvataan 406 tuntia ja 3G-verkossa 400 tuntia.

Testilaitteemme oli vielä esiversio, joten välttämättä kaikkia lopullisia optimointeja virrankulutuksen suhteen ei ole vielä tehty, mutta käytössämme 5800:n toiminta-ajoista ei koitunut ongelmaa. Käytännössä lataaminen kuitenkin kannattaa suorittaa joka yö ja jos katsoo esimerkiksi videoita, kuuntelee musiikkia tai surffailee paljon internetissä voi 5800 hyytyä jo yhden päivän aikana.


SIM-kortin poistamisohjeet


5800 ilman akkua: SIM-kortin sijoituspaikka on jännä.

Yllä olevassa kuvassa näkyy myös 5800:n SIM-korttipaikan hieman erikoinen sijoituspaikka. SIM-kortti asetetaan laitteeseen siis ulkokautta ja sen poistamiseksi tarvitaan puolestaan apuväline, jollaiseksi käy esimerkiksi mukana tuleva stylus-kynä.

Loppuyhteenveto

5800 XpressMusic on erittäin hyvä puhelin. Se tarjoaa erittäin monipuoliset ominaisuudet edullisessa paketissa. Edelleenkin Applen iPhone 3G on kuitenkin kokonaiskäytettävyydessä edellä.


5800 lunastaa suurimman osan odotuksista.

Uskomattominta 5800:ssa lieneekin hinta, joka asettuu Suomessa noin 350 euron hujakoille. Tähän hintaan saa puhelimen suurella erittäin hyvällä näytöllä, kohtalaisella kameralla, hyvällä musiikkisoittimella sekä muun muassa kahdeksan gigatavun muistikapasiteetilla varustettuna. Muutenkin myyntipakkauksen sisältö on varsin runsas. Verrattuna kilpailevien valmistajien tarjontaan ja myös Nokian omaan tuotevalikoimaan, on 5800 mielestäni omassa luokassaan kun hintaa suhteutetaan laatuun ja ominaisuuksiin.

5800:n parhaita puolia ovat näyttö, laajat multimediaominaisuudet sekä S60-alustan mahdollistama monipuolisuus. Suurin heikkous on selaimen tahmea käytettävyys ja kamera ei yllä muuta puhelinta vastaavalle tasolle. Lisäksi joidenkin jo perusominaisuuksiksi laskettavien asioiden, kuten toimisto-ohjelmien puute kismittävät. Joka tapauksessa Nokia on mielestäni onnistunut ensimmäisen S60-alustan kosketusnäyttöpuhelimen kanssa erinomaisesti. 5800 asettaa suuret saappaat täytettäväksi Nokian tuleville kalliimman hintaluokan kosketusnäyttömalleille.

Jutussa esiintyvät kuvat 5800:sta on valokuvannut Joonas Kyllönen.

Ja jos 5800 XpressMusicista jäi vielä jotain kysyttävää tai lisätiedon halua, niin kyselkääpä kommenteissa!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Kommentit (103)

Anonyymi käyttäjä
tylsä (vahvistamaton)

1

vaikuttaa todelta tylsältä kaikkine valikkoineen ja rumine teemoineen, Applen iPhonessa on oikeaa tunnelmaa ja käytön mukavuutta, pitäydyn iPhonessani vaikka minulla ei muita Applen tuotteita olekaan. Nyt kun iPhone on saatu kokonaan erotettua iTunesista on se vihdoin täydellinen paketti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jan (vahvistamaton)

2

Kiitoksia kattavasta artikkelista ja tämä samalla vakuutti minut 5800 ominaisuuksista. Pakko-ostos tämä on kun ilmestyy.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
laiska (vahvistamaton)

3

Slam dunk, ominaisuuksien ja hinnan puolesta lyö iLuuria miten päin vain ja vaikka takaperin kävellen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Manu (vahvistamaton)

5

Kattava arvostelu. :)

Ja vaikka Nokian lataus palvelu onkin vaatimaton, on netistä saatavilla kymmeniä tuhansia S60 sovelluksia jotka toimivat 5.0:ssakin jos toimivat 3.0:ssa...

Näyttäisi vahvasti siltä, että odotus palkitaan. Sanokaan mun sanoneen, että pelkästään tämän avulla Nokia nostaa ensi vuonna päätänsä vielä ylemmäs. Vaikka hyvinhän Noksu on tänäkin vuonna pärjännyt, esim. E71 on ollut hitti.

Tämä on seuraava puhelin jos jouluksi saan jostakin tai sitten ostan N85:sen.

PS. Kyllä se SUOMALAINEN Nokia pitää olla, eikä mikään penteleen amerikkalainen lelu-luuri. =D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh (vahvistamaton)

7

"5800 XpressMusic on varustettu sisäänrakennetulla kiihtyvyysanturilla. S60 5th Editionissa ensimmäistä kertaa Nokian puhelimissa anturit on tuotu täysin myös kehittäjien hyödynnettäväksi."


Kyllä ne anturit oli täysin kehittäjien hyödynnettävissä jo N95:ssakin. N95:lle onkin olemassa iso kasa ilmaisia ohjelmia, mitkä hyödyntää kiihtyvyysantureita. Tarvittava materiaali ja kehityskamat löytyy julkisesti forum.nokia sivuilta.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

10

Tosi hyvä ja kattava arvostelu.

Ja mitä ite puhelimeen tulee ni niin hyvältä omiin käyttötarpeisiin vaikuttaa, että eiköhän tollanen vuodenvaihteen jälkeen taskuun tuu kun hintakin noin alhainen. Kyllä hakkaa iPhonen 100-1 etenkin jos hinta/laatu suhde otetaan mukaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Matti PK (vahvistamaton)

11

Hienolta vehkeeltä tuntuu kun ottaa hinta/laatu huomioon. Ominaisuuksien puolesta verrokki iphone häviää reilusti.. käyttis tietysti on hiukan jouhevampi siinä.. mutta so what.. eipähän tarvi ottaa 24 kk kiskuri sopparia joltain Soneralta..

Ostan todennäköisesti pojalle tämmöisen..

ps. ja eikös selaimenkin voi vaihtaa johonkin toiseen???

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
qwerty (vahvistamaton)

12

Kiinnostaa suuresti ketä suunnittelee Nokian käyttöliittymän ja etenkin sen ulkoasun, kuvakkeet/ikonit, kaikki. On meinaan niin hirveen näköstä kökköä että hävettää. Ehkä monelle ei oo väliä minkänäkönen se jakoavain siinä asetukset-ikonissa on, mutta itselleni sillä on suuri merkitys:)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kapish (vahvistamaton)

13

Mielenkiintoinen laite. Tarkoituksena olisi yhdistää iPod Touch ja Nokian vanhempi luuri, yhdeksi laitteksi kun en jaksaisi kantaa molempia mukana. Tämä 5800 on mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta kun olen Touchin kanssa olen tottunut käyttämään usesmpia omia kalentereitani ja synkronoimaan siihen yhdistykseni Google-kalenterin. Saakohan tähän synkronoitua noita google-kalentereita ja saakohan nämä kalenterit synkronoitua tietokoneelle iCal-muotoon, jotta menot pysyisivät hyvin hallussa, vai täytyykö minun tyytyä hankkimaan iPhone?

Vastaa
Thor1993
Thor1993

14

Kyllä sen selaimen voi vaihtaa, mutta onko vielä tullut kosketusnäytöllisille puhelimille kunnon selaimia? esim Operalla on kyllä selain kännyköihin, mutta onko siitä versiota kosketusnäytöllisille puhelimille?

Voihan niitä teemoja latailla, mutta tiedä sitten kauan menee, että just tälle mallille tulee niitä hienoja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Antti (vahvistamaton)

15

"Aiemmin näppäimillä varustetuissa laitteissa tämän valikon kautta oli myös mahdollisuus nopeasti sulkea ohjelmia, mutta 5800:ssa ohjelmien sulkeminen tätä kautta ei onnistu."

Ainakin tuossa pari viestiä ylempänä olevassa esittelysarjan viimeisessä osassa näytettiin, että ohjelmat saa edelleen suljettua sitä kautta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mark (vahvistamaton)

16

qwerty varmaan huomasit tämän: "Testissämme ollut 5800 XpressMusic ei edustanut vielä lopullista myyntiversiota - ainakaan ohjelmistoltaan.". Että kyllä se jakoavain kerkiää muuttua.

Onko tämä nyt varmaa ettei tule vielä tänä vuonna myyntiin Suomeen? Nokian virallinen tieto on edelleen: "Nokia 5800 XpressMusic -laitteen toimitukset alkavat maailmanlaajuisesti vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä. Comes With Music -palvelulla varustettu Nokia 5800 XpressMusic tulee myyntiin Suomessa ensi vuoden aikana. Tämän laiteversion hinta ilmoitetaan myöhemmin."

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Calendar (vahvistamaton)

17

"Tämä 5800 on mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta kun olen Touchin kanssa olen tottunut käyttämään usesmpia omia kalentereitani ja synkronoimaan siihen yhdistykseni Google-kalenterin. Saakohan tähän synkronoitua noita google-kalentereita ja saakohan nämä kalenterit synkronoitua tietokoneelle iCal-muotoon, jotta menot pysyisivät hyvin hallussa, vai täytyykö minun tyytyä hankkimaan iPhone?"

Eiköhän se synkkaus google kalenterin kanssa luonnistu, jos tämä seuraavan urlin softa tuossa toimii:
http://www.symbian-freak.com/news/008/02/calsync60.htm

Tosin yleisempi javalla tehty softa tuohon hommaan on:
http://www.gcalsync.com/

tuon ainakin pitäisi toimia suurimmalla osalla luureista (paitsi tietty iphonella, jossa javaa ei vieläkään ole).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mikael (vahvistamaton)

18

"Aiemmin näppäimillä varustetuissa laitteissa tämän valikon kautta oli myös mahdollisuus nopeasti sulkea ohjelmia, mutta 5800:ssa ohjelmien sulkeminen tätä kautta ei onnistu."

Ohjelmien sulku onnistuu kohdistamalla ensin haluttuun ohjelmaan ja sen jälkeen painamalla näyttöä pitkään. Avautuu laatikko, josta voi painaa "sulje/close"!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jeppe (vahvistamaton)

19

"Onko tämä nyt varmaa ettei tule vielä tänä vuonna myyntiin Suomeen? Nokian virallinen tieto on edelleen: "Nokia 5800 XpressMusic -laitteen toimitukset alkavat maailmanlaajuisesti vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä. Comes With Music -palvelulla varustettu Nokia 5800 XpressMusic tulee myyntiin Suomessa ensi vuoden aikana. Tämän laiteversion hinta ilmoitetaan myöhemmin."

Verkkokaupassa ilmoitettu muistaakseni, että iso erä saapuu viikolla 50. Netanttilassa näkyy myös olevan ennakkomyynnissä. Saapumispäivä 15.joulukuuta. Ainakin jonkin verran luulisi saapuvan ennen joulua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh (vahvistamaton)

20

Synkronointi Google-kalenterin kanssa toiminee ainakin Goosync:n avulla.

http://www.goosync.com/

En osaa sanoa tuosta 5800 XPresMusic puhelimesta mitään tuohon liittyen, mutta suuri joukko Nokian puhelimia on tuettuna, joten tuokin puihelin saattaa toimia ehkä. Tuota puhelinta sivuilla ei vielä mainita muttei se ole ihme tässä vaiheessa, eikä se välttämättä tarkota ettei synkronointi toimisi valmiilla julkastulla puhelimella. GooSync toimii esim N95:ssa ihan heittämällä ilman mitään erillisten ohjelmien asentamisia, riittää kun rekisteröityy palveluun ja lisää puhelimen GooSync synkronointiprofiilin. Homma käyttää puhelimen omaa synkronointisovellusta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh (vahvistamaton)

22

Ja jos vanhempien S60 versioiden teemat ei toimi täyin suoraan, niin on aivan varmaa että ei mene kauan kun uudelle versiolle päivitettyjä teemoja on saatavilla pilvin pimein. Ulkoasusta valittaminen on siis aika pöljää, koska sen voi muuttaa mieleisekseen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keijjoo (vahvistamaton)

23

näkyy olevan ulkona opera mobile 9.5 beta jopas UIQ vermeillekkin windows mobilen lisäksi.eiköhän kohta tuollekkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Markus Lehtiniitty

24

@miksuh:
Tarkoituksena oli sanoa, että S60 5th Editionissa kiihtyvyysanturi on standardoitu alustatasolle. Ainakin itse olen ymmärtänyt, että aiemmissa laitteissa oli hieman vaihtelevia käytäntöjä kiihtyvyysanturin rajapintojen suhteen. Muutin juttua hieman selkeämmäksi.

@Antti ja Mikael:
Näinhän se on, että ohjelmia voi sulkea tuon avointen ohjelmien listan kautta. Lisäsin juttuun korjauksen. Kiitokset huomautuksesta. Vaikeahan tuollaista on keksiä. Tästä voidaankin palata jutunkohtaan, jossa todettiin, että eikö puhelimen pitäisi olla niin helppokäyttöinen, että ohjeita ei tarvittaisi...ilmeisesti 5800 ei sitten ainakaan tarpeeksi helppokäyttöinen ole. Hyvin vaikea tuollaista toimintoa on itse huomata, jollei sen olemassa olosta joku kerro. Pahoitteluni tapahtuneesta virheestä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tommi (vahvistamaton)

25

"Verkkokaupassa ilmoitettu muistaakseni, että iso erä saapuu viikolla 50. Netanttilassa näkyy myös olevan ennakkomyynnissä. Saapumispäivä 15.joulukuuta. Ainakin jonkin verran luulisi saapuvan ennen joulua."

Eli tän voi vielä keretä saamaan vaikka joululahjaks?
Pitäähän sitä itseään välillä hemmotella -> tilaukseen siis

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mikael (vahvistamaton)

26

@Markus Lehtniitty:
Olet täysin oikeassa. Jotkut toiminnot voivat olla vähän turhan vaikeita yrittää itse keksiä. En itsekään olisi tiennyt tuosta ohjelmien sulkuhommasta, ellen olisi katsonut männä viikolla jotain videota. Nokiahan on tunnettu suhteellisen monimutkaisesta UI:sta. Mutta kuulemani perusteella parempaan suuntaan mennään. :) Taidan kuitenkin uskaltaa hankkia tämän itselleni.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dr.Blind (vahvistamaton)

27

Mitä tarkoittaa, että qwerty vaatii kahta kättä? Ainakaan iPhonea ei miesmahdu kannattelemaan kämmenillä siten, että molemmin käsin voisi naputella, E90 asia toisin. Miten tässä

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mikael (vahvistamaton)

28

Dr.Blind: "Mitä tarkoittaa, että qwerty vaatii kahta kättä?"

Luulisin, että sillä tarkoitetaan sitä, että näppäimistö on sen verran pitkä, että yhdellä kädellä ei yletä joka kirjainta painamaan. Ja tämä tietysti siksi, kun näyttö on niin pitkä. Ja kyseessä siis tuo full-qwerty, joka toimii vain landscapessa.

Mini-qwertyhän toimii molempiin suuntiin, mutta siitä tuskin on kyse, koska se on tarkoitettu käytettäväksi styluksella/plektralla, joten siinä tarvitsee välttämättä kahta kättä (paitsi, jos puhelin pöydällä) tai ainakaan itse en osaa taiteilla niin, että plektrailen ja pidän puhelinta samalla kädellä. :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jari Kröger (vahvistamaton)

29

Isekin odottelin tuota tulevaksi, mutta kyllästyin odottelemaan ja ostin e71:sen, tyytyväinen olen ollut, mutta ehkä olisi kannattanut odotella sillä vaikuttaa todella hyvältä tuo 5800..

Jäin ihmettelemään, että millaisella laskukaavalla saatte iPhonen ja tuon hintaeroksi 100€.. Itse en pääse sellaiseen lopputulokseen mitenkään..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mikael (vahvistamaton)

30

Jari Kröger: Laskeskelin tuossa ja iPhonen (8 Gb) saa edullsimmillaan Soneralta n. 437 €. Se on siis se hinta, millä sitä täältä saa, kun taas 5800:n hinta varmaankin asettuu aivan alkuhuuman jälkeen tuonne n. 330-350 € (varsinkin nettikaupoissa). Eli kyllä siitä aika tarkkaan se 100 euroa tulee. Aivan aluksihan hinta ei ole kuin n. 20 euroa halvempi. Toisin kuin 5800lle, iPhoneen ei ole odotettavissa aivan lähiaikoina merkittäviä hinnanalennuksia (ainakaan Soneralta).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jo-uni (vahvistamaton)

31

Ihan mielenkiintoinen laite - ties vaikka tulisi hankittua. Olen aikaisemmin käyttänyt iPhonea, sekä erästä Nokian ptototyyppiä, jossa on tuntopalaute kosketusnäytössä. Se näytön tuntopalaute tekee melko ison eron käytettävyyteen, kun käytetään touchscreen-nappeja. Vaikka iPhonessa onkin toki nätimmät kuvakkeet, niin pidän silti tuota 5800:sta kiinnostavampana vaihtoehtona.

Itseasiassa ensimmäinen Nokialainen lähes vuosikymmeneen, jota harkitsen ostaa. Tämä on sellainen puhelin, jollaista olen odottanut jo useamman vuoden, ja ihmetellyt miksi sellaista ei kukaan tee.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jussi_ (vahvistamaton)

32

tylsä @ 23.11.2008 18:15
"Nyt kun iPhone on saatu kokonaan erotettua iTunesista on se vihdoin täydellinen paketti."

Tylsä: kertoisitko, miten iPhone on saatu erotettua iTunesista. Tähän en ainakaan itse ole kuullut mitään muutosta tulleen..

Itse arvostelu oli jälleen suht pintapuolinen, jossa lähinnä käytiin ominaisuuslistaa läpi. Keskeinen sanoma tuntui olevan osoittaa mitä kaikkea tällä tekeekään ja iPhonella ei. Vastaavasti kun joku asia olikin toisinpäin (kuten selain), kummasti vertailu unohtuu. Noh, kai tämä niille ihan mukavasti lisää infoa ja kuvia tuo, jotka laitteesta kiinnostuneita ovat.

Mitä itse puhelimeen tulee, niin on perustavaa laatua oleva moka lähteä kehittämään kosketusnäyttöistä käyttöliittymää vanhan päälle ja suurentaa osa ikoneista ja loput tökitään tikulla. Käytettävyys lähtee siitä, että sormella pärjää aina. Myös tuo "kohdista ja valitse" periaate on enemmän kuin hölmö. Noh, kaiken kaikkiaan kosketusnäyttö parantaa nokian perinteistä käytettävyyttä melkoisesti ja hinta/laatu onkin tolkuttomasti parempi kuin jossain n96 tms. 350e hintaisena varmaan ihan ok, mutta rinnalla omasta mielestä 70e kalliimpi iPhone on edelleen halpa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
johku

34

Tohon hinta vertailuun vedoten niin iPhoneen tulee soneran 24kk liittymä joten se hinta ero kasvaa ... sitten nämä ihme paketit Small, Medium, Large.hinnat 32€-90€/kk riippuen onko small, medium vai large paketti ja se kerrottuna 24kk se tekee n.770€-2160€... siittä sitten laskemaan todellista hintaa...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jussi (vahvistamaton)

35

Johku: Käyppä uudelleen siellä soneran sivulla tarkistamassa asia jotta ei olisi ihan pakko levittää misinformaatiota. iPhonen saa myös minun sonera liittymällä, jolloin kuukausihinta on pari euroa kuussa plus käyttö.

Mainitsemissasi paketeissa on mukana puheaikaa, tekstareita ja dataa. Noita paketteja siis ei tarvitse ottaa, vaan voi räätälöidä itselleen sopivan ihan normaalein minun sonera hinnoin. Mitä ihmeen logiikkaa on laskea puhelimen hintaan myös käyttö? Saadaan isompi olkinukke jota lyödä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
DiipaDaapaMan (vahvistamaton)

36

"Vanhoille S60-versioille suunnitellut teemat eivät luonnollisestikaan 5800:ssa toimi. "

Ei pidä paikkaansa. Vanhat teemat toimivat aivan hyvin. Välttämättä vanhoissa teemoissa ei ole kaikkia uusia hienouksia, mutta ymmärtääkseni puuttuvat osat lainataan ROM:lta löytyviltä teemoista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
teme565 (vahvistamaton)

37

Missäs hantissa tässä 5800:sessa on softa? Hidasteleeko/jumitteleeko pahasti? Meinaan vaan sitä, että jos tulee tilaisuus, että tuollaisen saisi, niin kannattaako ottaa käyttöön vai pitäytyä vanhassa kunnon N95:sessä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Archie 66 (vahvistamaton)

39

Ostin iPhonen ihan paska. Nyt kävin tilaamassa Nokian 5800 Xpress.... en tiedä mikä se on mutta tilasin. Iphone maksoi 520€ ja Nokia 5800 379€, hinta on mun mielestä paljon halvempi kun 100€

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tietäjä

40

nimimerkillä itsekkin olen ton luurin testannut.. pidin sitä ihan hyvänä käyttiksen suhteen ei jumita tossa mallissa.omasta mielestäni parempi kuin iphone joka on aivan paska

Vastaa
hentriz
hentriz

41

Elikkä Mikrobitissä oli testi. Tokihan se oli viitteellinen, kun käytöstä puhutaan mutta kuitenkin 'Tube' 5800 XpressMusic voitti iPhonen 0,1 pisteen erolla ^^ No voittipa kuitenkin.
Mutta kuten sanottu, niin kun on kysy kosketusnäytöllisistä malleista, pitää muistaa että sen käytettävyydestä ei voi olla aina yhtä oikee vastausta. Jollekkin joku toinen tapa on parempi kuin toiselle jne...
Eli Omena-fanit, älkää nyt heti suuttuko. Ja Nokia-fanit, älkää innostuko.

Vastaa
lateksi1
lateksi1

42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hentriz:

Elikkä Mikrobitissä oli testi. Tokihan se oli viitteellinen, kun käytöstä puhutaan mutta kuitenkin 'Tube' 5800 XpressMusic voitti iPhonen 0,1 pisteen erolla ^^ No voittipa kuitenkin.
Mutta kuten sanottu, niin kun on kysy kosketusnäytöllisistä malleista, pitää muistaa että sen käytettävyydestä ei voi olla aina yhtä oikee vastausta. Jollekkin joku toinen tapa on parempi kuin toiselle jne...
Eli Omena-fanit, älkää nyt heti suuttuko. Ja Nokia-fanit, älkää innostuko.

Asiaa!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
qwerty (vahvistamaton)

43

"Eiköhän sen ikonit ja taustaa yms saa muokattua sellaisiksi kuin haluaa."

Oletko kokeillut esim. S60-sarjalaisiin tehdä omaa teemaa/ikoneita, on se kyllä perin vittumaista hommaa. Ja ensinnäksin miksi minun sitä pitäisi tehdä, kyllä kännykän täytyy vakiona olla sen näköinen - ihan jokalailla - ettei tarvitse itse tuunata.

"qwerty varmaan huomasit tämän: "Testissämme ollut 5800 XpressMusic ei edustanut vielä lopullista myyntiversiota - ainakaan ohjelmistoltaan.". Että kyllä se jakoavain kerkiää muuttua."

Ikävä kyllä tänkään astiset jo kauppaan kerinneet jakoavaimet eivät ole kauniilta näyttäneet, samaa pelkään tämän kanssa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joku (vahvistamaton)

46

Tietääkö kukaan toimiiko tässä puhelimessa radio ilman kuulokkeita vai pitääkö ne olla aina radiota kuunnellessa paikoillaan ? Koitin lukea testin melko tarkkaan mutta en kyseistä tietoa löytänyt. Kiitos tekijöille. Nämä on hyvät sivut :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Hemmo (vahvistamaton)

47

Kuulokkeet täytyy olla paikoillaan radioa kuunnellessa koska ne toimivat antennina. Radioa voi kuitenkin kuunnella puhelimen kaiuttimilla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Noksu (vahvistamaton)

48

Mitenkä tuo kuvausvalo, eli onko vain salama vai voiko kytkeä päälle videota kuvattaessa (=toimii myös taskulamppuna)?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Puppek (vahvistamaton)

49

Tilasin Tuben eilen. Mitä ratkaisua porukka suosittelisi videoiden katseluun: Saakohan puhelimeen divx:sää tukevaa soitinta vai täytyykö tietokoneelta löytyvät divx/xvid-videot konvertoida jollain softalla? Mikä softa olisi paras tarkoitukseen?

PS. Iltalehdessä oli juttu digijoululahjoista:
http://www.iltalehti.fi/digi/200811068550049_du.shtml
http://static.iltalehti.fi/digi/graffaisanpaivadigiMP_du.gif

Mitä ihmettä iPhone tekee tuolla listalla? Kuka idiootti ostaa lahjaksi puhelimen, jota ei saa ilman kytkyä? "Hyvää joulua. Tässä sulle puhelin... ja tässä liittymä seuraavaksi kahdeksi vuodeksi!" -"Kiitti... ***sti..." Ekana tulee mieleen rikkaiden kakarat, joille tuo voisi joululahjana käydä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
olliko (vahvistamaton)

50

Tänään tilasin tämän puhelimen ja nyt vain odotellaan. En ymmärrä jos joku puolustaa IPhonea sen kytky kaupan takia. Pers aukiset sen ottaa jossa on kytky mukana ja sitä kehuu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Noksu (vahvistamaton)

51

No toimiihan se kuvausvalo taskulamppunakin! Hyvä pelihän tämä 5800 on.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jumalauta mikä mötkö (vahvistamaton)

53

Sadan gramman noksu! Sadan gramman noksu! Tulukaapa kahtoon!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kad (vahvistamaton)

54

@Puppek nokian sivuilta voi ladata Nokia Video Manager ohjelman. Sillä saa käännettyä puhelimeen videoita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kalle (vahvistamaton)

55

Hmm, siis toimiiko kuvausvalo taskulamppuna jollakin jipolla? Ja miten saa kakkoskameran käyttöön? :p

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Henri (vahvistamaton)

56

Kuvausvalo ei mitenkään varsinaisesti ole tarkoitettu taskulampuksi, vaan tehokasta salamaa voi käyttää valona painamalla kuvaustilassa kamera nappia ''puolittain'' pohjassa, jotta salama aktivoituu. Itselläni on tällähetkellä nokian n73 jossa sama jippo toimii. tosin tässähän on vain yksi salama ja tietääkseni se on samanlainen kuin 5800:ssa ja siinä on vielä niitä kaksi. Luulenpa, että tuo valaisee erittäin hyvinkin, koska n73 salama valaisee aivan pimeän huoneen kokonaan. Huomenna haen postista omani 5800 ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Noksu (vahvistamaton)

57

Niin, tuo "puolipainallus" kameratilassa pitää ledejä päällä vain pari sekuntia. Mutta kun menee videokuvaukselle ja pistää kuvausvalon päälle, niin johan valkenee! Tarvitsee tosin käynnistää kuvaus, mutta ne pätkäthän voi aina poistaa...

Valo on mielestäni tehokkaampi kuin esim 5500:n taskulamppu.

Kaikkiaan hyvä peli tämä 5800. Pitäskö perustaa oma fanklubi?

Tota videopuhelua (ja sen salamaa, jos sitä tarkotit) en ole vielä edes löytänyt (enkä kyllä etsinytkään).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ekim0n

58

notta eilen tuli myymälään 5800 ja porukka oli ihan lövenä siihen heti, itekkin ku parin tunninpäästä lampsin työmaalle niin poistan samontein ton :) helvetin näppärä vehje kyllä ja se qwerty on älyttömän kätevä. mageeta pitää jäädä vaan oottelee sitä n97 ;P

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Puppek (vahvistamaton)

59

@kad
Nokian Video Manager pelittää hyvin (tosin hitaasti) mpg-videoiden kanssa, mutta divx/xvid-avien kanssa tulee jotain ongelmaa. Konvertointi näyttää sujuvan hyvin, mutta kun video on puhelimessa niin vain ääni kuuluu. Latasin jo aikaisemmin uuden ffdshow:n, eli koneen koodekkien luulisi olevan kunnossa. Onko joku kokeillut avi:n siirtämistä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Henri (vahvistamaton)

60

Mistäköhän mahtaa johtua, että puhelimen ylä oikees kulmas välkkyy viestin kuva, vaikka mitään uutta sielä ei ole? Tänään hain puhelimen ja uudesta asti välkkyny tai siis siitä asti kun ne 2 asetus viestiä tuli ja luin ne nii eipä lähteny :(

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Puppek (vahvistamaton)

61

@Henri
Itselläkin vilkutti sitä viestiä, mutta johtui siitä, että sim-kortti oli täynnä tekstareita. Poista viestit similtä niin pitäis lakata tai jos et halua poistaa niin kopsaa puhelimen muistiin ja sitten poista.

Sain vihdoin videot pelaamaan Aiseesoft Total Video Converter ohjelmalla. Tosi hyvä softa - sisältää paljon valmiita asetuksia, pakkaa pirun nopeasti ja videoita pystyy pätkimään sekä rajaamaan. Tosin ohjelma ei ole freeware.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Henri (vahvistamaton)

62

Kiitosta neuvoista! Eipä välky enää :) WinAVI MP4 Converter tommosella ohjelmalla minä oon muutellut noita leffoa oikeeseen muotoon. Se myös pakkaa samalla ne. Esim. 700mt elokuvan se pakkaa jos sen muuttaa mp.4 muotoon niin kokoon 450 mt, jos taas sen muuttaa 3gp muotoon nii koko on silloin 180mt.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
huge (vahvistamaton)

64

Tukeeko se myyntisofta sitä geotaggausta, nyt kun porukoilla on jo omat luurit taskuissa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
minä vaan (vahvistamaton)

65

Varmaankin aivan hieno puhelin. Sitä vaan mietiskelen, että
miksi minä kauppiaana perehtyisin koko tuotteeseen,kaupan yksi
tarkoitus olisi edes pikkuisen voita leivälle tuottaa. Kun myynti-
hinta jo nyt on alle nettohinnan, niin ihmettelempä jos kauppa
innolla perehtyy ja myy tuollaisia turhakkeita. Muutenkin olen
sitä mieltä, että kaupan ammattitaito puhelinalalle laskee,
hintataso kun ei esim provikkamyyjää kyllä innosta tuetteisiin
perehtymään, tyhjää kun saa pyytämättäkin!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
minä vaan (vahvistamaton)

66

Varmaankin aivan hieno puhelin. Sitä vaan mietiskelen, että
miksi minä kauppiaana perehtyisin koko tuotteeseen,kaupan yksi
tarkoitus olisi edes pikkuisen voita leivälle tuottaa. Kun myynti-
hinta jo nyt on alle nettohinnan, niin ihmettelempä jos kauppa
innolla perehtyy ja myy tuollaisia turhakkeita. Muutenkin olen
sitä mieltä, että kaupan ammattitaito puhelinalalle laskee,
hintataso kun ei esim provikkamyyjää kyllä innosta tuetteisiin
perehtymään, tyhjää kun saa pyytämättäkin!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
huge (vahvistamaton)

68

Joo, tein vähän liian nopeita johtopäätöksiä. Voi olla, et tulee softapäivityksessä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kaapo (vahvistamaton)

69

Puppek.
Kun käytät tuota Aisee ohjelmaa niin kertoisitko asetukset valmiiksi jottei tarvi niitä itse etsiä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kaapo (vahvistamaton)

70

Puppek
Kun käytät tuota AISEE ohjelmaa niin mitkä ovat aetukset sulla??
Ei tarvisi itse etsiä....

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
radiomies (vahvistamaton)

71

Siis eikö se radio toimi taas ilman nokian omia kuulokkeita? no mitä hyötyä on sitten normaalistakuulokeliitännästä jos siitä ei voi radiota kuunnella omista 50 € kuulokkeista?!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Puppek (vahvistamaton)

72

@Kaapo

Sori kun en ole muistanut käydä täällä. Aiseessä pistin vaan profile-valikosta kylmästi mpeg4-movie *.mp4. En saa sitä muuteltua, mutta sillä toimii ainakin mulla. Sitten trimmaat videosta turhat pois ja croppaat, jos mukana on surureunat. Osaako joku sanoa, miksi 5800:lla leffassa kuitenkin näkyy mustat yläalapalkit vaikka matsku olisi 16:9?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
PekkaP (vahvistamaton)

73

Mistä se johtuu että batman trailerissa näkyy alareunassa semmoista epäselvää mössöä joissakin kohdissa? Onko ihan normaalia?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tietäjä (vahvistamaton)

74

PekkaP,
missä traillerissa ... en ole nähnyt mut en sit tiiä et onko se vaa jtn sensuroitu vai jtn aivan muuta... en usko et mtn vakavaa ..eikä ainakaan norm. versioissa

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rane (vahvistamaton)

75

Kuule radiomies, siitä 3,5mm kuulokeliitännästä on hyötyä just sen takia että voit tunkea ne omat kuulokkeet sinne ja kuunnella vaikka jotain muutakin kuin radiota! Ja hei kiitos että kerrot sun kuulokkeiden arvon, liittyy muuten asiaan aivan helvetin paljon.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jussi (vahvistamaton)

76

Puppek: Ei näy jos on oikein koodattu matsku. (tai ainakaan omissa videoissani ei ylimääräisiä palkkeja näkynyt)

PekkaP: Lähes kaikissa muissakin videoissani sitä näkyi kohdissa joissa oli nopeaa liikettä, veikkaisin softabugia 5800:ssa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Poro (vahvistamaton)

77

Nuo toimistosoftatkin taitaa nykyaan loytya tuolta Download!-applikaation kautta ilmaiseksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
5800 (vahvistamaton)

78

Itellä on tää ja voin sanoo että hyvä on vaikka vähän enemmän viiveellä kaikki tuleekin jos vertaa normaali puhelimeen, mutta ei se mua ainakaa haittaa yhtään

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dallaspulla (vahvistamaton)

79

radiomies: FM radiota voi kuunnella millä tahansa kuulokkeilla, riippumatta kenen valmistamat ne ovat tai minkä hintaisia ne ovat. Tarvitaan vain 3.5 mm kuulokeliitin. Itseasiassa radioa voi kuunnella vaikkapa kuparilanganpätkällä, jos se vain on kolvattu kiinni kuulokeplugiin. Kuulokkeiden piuha toimii siis FM antennina.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
LameX (vahvistamaton)

80

Aivan yleisen kiusan vuoksi pitää sanoa Radiomiehelle, että ota se pääs sun anuksestas poies, jotta hiffaat homman.

Ja...
iPhone vs. Tube

Itsellä iPhone, mutta odotan innolla, kunnes Nokia rökittää Applen, jotta pääsen takaisin Noksun tiimiin. :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
turok!! (vahvistamaton)

81

Briteissä Nokia 5800 mallia myydään hintaan 249 puntaa veroineen ilman kytkykauppaa eli 285,50 Euroa. Eli aika tappohinta... !!

Tähän hintaan tuskin kukaan valmistaja pääsee noilla spekseillä ...

Myy varmasti kuin häkä!!.. pitää varmaan tilata sieltä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hyväh (vahvistamaton)

82

oikein kattava arvostelu ja myöhemmin tänään painelen kauppaan ja ostan tämän kun veikon koneestakin sen saa tarjouksessa 320€.
Kiitos arvostelusta!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kiinnostunut (vahvistamaton)

83

Olen kiinnostunut kyseisestä puhelimesta, mutta se kulkisi farkkujen taskussa. Onko liian riski vai kestääkö? Edelliset puhelimet siällä kulkeneet ilman ongelmia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kiinnostunut (vahvistamaton)

84

Niin ja löytyykö puhelimesta 3,5 mm mini-jack -stereoliitintä

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Väritys on ongelma (vahvistamaton)

85

En ole löytänyt mistään täällä mainittua mustaa versiota. Kaikkialla myynnissä joko punainen tai sininen. Onko tietoa mistä tuon mustan voisi bongata?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ViltsU (vahvistamaton)

86

Joo tää tuntuu ihan mun puhelimelta... mulla on nyt tää 5700 Music Express sammuu vähän väliä eli ihan p*****

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tero K.Laitinen (vahvistamaton)

87

Juu - itse kävin livenä katsomassa ko puhelinta. Oli kyllä aika kuraa! Käsittämättömän lelumaisen/muovimaisen tuntuinen ja niin ruma, etten edes jaksanut perehtyä sen 'hienoihin' ominaisuuksiin. Miksi känny pitää pilata kiinalaisella natisevalla fiiliksellä.
Olen todella pettynyt! Olisi muuten tuon voinut ostaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kekkone (vahvistamaton)

88

Jos tässä olisi 5 megan kamera niin voisin edes harkita. Tosin ulkonäkö on niin karmea, että kaupan hyllyyn saa jäädä. On se kyllä ihme ettei Nokia saa aikaan näyttävän näköistä kapulaa aikaiseksi sitten millään. Ja kosketusnäytöllä tietenkin.

Itsellä nyt oli vaakakupissa Lg Renoir ja Samsung Omnia, muuten ok vehkeet mutta minkä ihmeen takia näissäkään ei ole 3.5mm kuulokeliitäntää, muuten ois kaikki kohdallaan.

Päädyinkin sitten HTC Touch HD, aivan tajuton peli. Mutta ois kiva kiva jos WinMo tukis vähän enemmän värejä. No ehkä sitten WinMo 7.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Suvi Reijonen (vahvistamaton)

89

No moi! mulle EI oikeen selkiinny, et onks toi suomeks?! Jos ei nii unohan koko nokian kosketusnäyttö unelman... Olis se kyl aika oleellista että suomalaisen liikkeen puhelimessa on suomeksi kaikki valikot yms.!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Marsupilami (vahvistamaton)

90

On suomalaiset valikot jne, juuri niinkuin muissakin nokioissa..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Pate (vahvistamaton)

92

Itselläni kuukauden vanha 5800 puhelin josta se on ollut tehtaalla takuu korjauksessa 2 viikkoo. Eivät saa korjattua "näppäinlukon" liukukytkintä. Jää jatkuvasti jumiin!! Vaihdettu uusi puhelimenrunko ja liukukytkin mutta kun ei tule kuntoon niin ei tule.. Onneksi voin vaihtaa puhelimeni uuteen minulle puhelimen myyvästä liikkeestä. En siis ota enään 5800 Nokialaista. Muuten puhelin on kyllä toiminut "suht" moitteetta mutta kun maku menee niin se menee...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
vastaaja (vahvistamaton)

94

zigilii @: Mitäs luulet tyyppien sanovan jos kysyt täältä, tai sitte jostain muualta?? Täällä ne sanoo että tottakai! Muualla ehkä jotain muuta. Mutta sanoisin että tiedän todellakin riittävästi puhelimista sun muista ja voin suositella tätä sinulle lämminmielisesti :D .

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tarkkahein (vahvistamaton)

95

Mun mielest toi oli säälittävä natiseva muovilelu mis ei kyl ollu käytettävyydestä tietookaan. En kyl taida ikinä enää siirtyy nokian käyttäjäks jos ainavaan tollast kuraa tulee markkinoille. Ps. Kirjoitettu iPhonella.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kuukausi takana (vahvistamaton)

96

Kosketusnäytöstä voi vain tykätä tai olla tykkäämättä. Toki osa toiminnoita on hitaampia saada esille (pikavalintoja näytöllä voisi kyllä olla enemmän). Ei sinällään mikään yllätys.

+ Varustetaso

+ Pääsääntöisesti kiva vehje hyväresoluutioisella ja isolla näytöllä - enkä ole kyllä mitään teemoja ollut ostamassakaan.

+ Tähän hintaan en kyllä tiedä kilpailijaa vastaavilla ominaisuuksilla. Näyttökin ~3x parempi kuin E71! Näyttö, jos mikä on tervetullut www-selailuun ja sähköpostien lukuun - kartatkin näkyy selvästi paremmin!

+ Nokian päivityksiä tullut jo 3 kuukauden aikana. Hyvä merkki.

- Mukana tulleet nappikuulokkeet aivan surkeat, ei sovi korvaan ja äänenlaatu onneton. Edullisilla Sonyn kuulokkeilla ääni parani valovuoden.

- Puhelinumeroa ei saa lähetettyä tekstiviestinä muuten kuin kopioimalla numero ja liittämällä se tekstiviestiin! En ainakaan ole onnistunut löytämään mistään. Multimediaviesti ei ole mikään korvike tähän.

- Miksi hf-näppiksen play-näppäin ei kaiva edellista musiikkisoittimen/radion kohtaa esille takaisin, jos soittimen/radion on sulkenut. Näin se toimi 5310 puhelimessakin. Nyt saa taas kaivaa kuvetta ja käynnistää soitin/radio uudelleen.

- Hälyytykseen ei pysty laittamaan radiota soittoääneksi ei edes profiiliin vaikka muut kuulokkeet profiilissa kyllä radio kuuluu ihan normaalisti. Tämäkin onnistui 5310 puhelimessa. On kivempi herätä radioon kuin jatkuvasti samaan soittoääneen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
osku (vahvistamaton)

97

"- Puhelinumeroa ei saa lähetettyä tekstiviestinä muuten kuin kopioimalla numero ja liittämällä se tekstiviestiin! En ainakaan ole onnistunut löytämään mistään. Multimediaviesti ei ole mikään korvike tähän."

Pystyy kyllä lähettämään käyntikortin kuten nokian puhelimissa on pystynyt jo iäisyyden. Menet luetteloon ja valitsen nimen ja valinnoista löytyy lähetä käyntikortti. Mikäli tarkoitit ettei saa liitettyä numeroa helposti tekstiviestiin, niin se on kyllä totta. Mutta toisaalta eipä tuo kopioi/liitä kovin vaikeata ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Gina1 (vahvistamaton)

98

Kävin tossa kolme päivää sitten ostamassa kyseisen Nokian 5800 kännykän käteisellä 216e, ja ei todellakaan mikään paha hinta tosta kännykästä. Aikaisemmin olin kattonu vähän tavanomaisempia nokian malleja, mutta kun näin mainoksen hesarissa, niin alkoi todenteolla kiinnostamaan.
Tästä artikkelista oli todella paljon hyötyä, eli isot kiitokset tässä ensin.
Kuitenkin muutaman asian lisään, mitä en huomannut tässä sanottavan...
eli laturina toimii se ihan perus pienipäinen nokian laturi. Takuuta tulee 2v. Selvennyksenä että, radiota ei voi kuunnella ilman kuulokkeiden liittämistä, sillä ne toimivat antennina, mutta biisejä ym voi kuunnella kännykän kaiuttimista ilman kuulokkeiden liittämistä.

Olen pitänyt kovasti tästä kännykästä. Ei mitenkään liian hidas mielestäni, vaikka onhan se vähän erilaista käyttää kun melkein kaikki toiminnot tapahtuu kosketusnäytöllä eikä erillisillä näppäimillä.
Ehkä yksi miinus on jo tässä ehtinyt tulemaan vastaan, eli kelloa ei näy näytöllä vaan pitää avata näppäinlukko katsoakseen kelloa. Seuraava hanke onkin itselleni rannekellon ostaminen.
Muuta pahaa sanottavaa ei nyt tuosta kännykästä olen, mä pidän siitä enkä ole vielä hetkeäkään katunut sen ostamista. Ja varsinkin kun ottaa huomioon tuon hinnan minkä maksoin, aivan naurettava.
Eniten ihastusta tuottaa juuri tuo, että voi käyttää wlan-verkkoa ja käydä netissä maksutta, ettei tarvitse olla mitään maksullisia yhteyksiä liittymässä. Paljon törmännyt avoimiin wlan-verkkoihin ympäri Helsinkiä, ja uudeksi bongailuksi onkin tullut se, miten ihmiset nimeävät näitä verkkojansa. :)
Suosittelen tätä kännykkää jos haluaa jotain vähän ylellisempää ja Suomalaista!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sepe (vahvistamaton)

99

Ooon saamassa parin pvn päästä ton kännykän ja oon tosi vakuuttunu tost arvostelusta :D en malttais millää oottaa

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kuikka (vahvistamaton)

100

Saako valikkoa suomen kieliseksi kun kaikki kuvat mitä olen nähnyt on ollut englanniksi sillä se oli hyvä asia mutta ei se nyt kauhean paha asia ole jos siinä ei saa

Vastaa
Tiimoo
Tiimoo

101

Käyttöjärjestelmän saa tietenkin suomen kieliseksi. Kuvissa käytössä on englannin kieli, koska ne ovat pressikuvat jotka julkaistaan ympäri maailmaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
oldskuul (vahvistamaton)

103

Nyt 5800 alkaa oleen museokamaa, mutta toisaalta, eipä siitä vieläkään puutu mitään oleellista. Hyvin pelittää vieläkin kaikin puolin liki kolmen vuoden käytön jälkeen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.