Testissä Samsungin iPhone-haastaja TouchWiz F480

28
Markus Lehtiniitty

Testissä Samsungin iPhone-haastaja TouchWiz F480
Samsungin TouchWiz SGH-F480 on kosketusnäytöllä ja muun muassa 5 megapikselin kameralla varustettu hillityn tyylikäs puhelin. Tyyliltään ja muodoltaan se muistuttaa Applen iPhonea, jonka haastajaksi TouchWiz onkin selkeästi asemoitu. iPhoneen verrattuna F480:sta puuttuu joitain ominaisuuksia, mutta toisaalta F480 tarjoaa myös paljon sellaista, mitä iPhone 3G ei tarjoa.

F480 on jo laajasti saatavilla ja hintalapussa lukee noin 450 euroa Suomesta ostettaessa. Hinnaltaan se asettuu siis suunnilleen samaan luokkaan kuin Applen iPhone 3G, johon F480:aa on pakko verrata.

TouchWiz SGH-F480:n tekniset tiedot ovat vertailtavissa Puhelinvertailu-osiossamme.

Vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti

+ Laatuvaikutelma
+ Helppo ja selkeä käyttöliittymä, hyvä käytettävyys
+ Värinävaste
- Heikko selain
- Ei QWERTY-tekstinsyöttöä
- Ei laajakuvatilaa
- Ei WLAN:ia, ei GPS:ääMyyntipakkauksen sisältö

F480:n myyntipakkauksen sisältö on varsin yksinkertainen. Mukana tulevat tavalliseen tyyliin itse puhelin, akku, laturi, kuulokkeet, datakaapeli sekä nippu erilaisia käyttöohjekirjoja ja muita lappusia.

Erikoisuutena mukana on kuitenkin kaksi takakuorta: toinen aivan tavallinen ja toinen nahkaisella puhelimen etupuolen suojaavalla kannella varustettu.

Muotoilu ja rakenneF480 on tyylikäs ja laadukkaan tuntuinen. Kuoret eivät natise ja kokonaisuus vaikuttaa erittäinkin laadukkaalta. Etupuoleltaan puhelin on kiiltävän mustaa muovia ja takaa löytyy harjattua alumiinia. Etupuoli kerää herkästi sormenjälkiä pintaansa, joita saa olla pyyhkimässä koko ajan pois. F480:n muotoilussa miellyttää tietty eleettömyys: mitään turhaa ei muotoilussa ole, kaikki on juuri siellä missä pitääkin.F480:n mukana tulee tavallisen takakuoren lisäksi myös toinen takakuori, jossa on kiinni puhelimen etupuolen eli siis näytön suojaava nahkainen läppä. Suojakannen etuna on tietenkin se, että se suojaa suuren kosketusnäytön kolhuilta. Toisaalta suojatakakuori tekee F480:sta jonkin verran paksumman. Itse kuitenkin ainakin pidin siitä ja käytinkin testin ajan pääsääntöisesti suojakannella varustettua takakuorta. Suojakannessa on myös reiät kaiuttimen ja mikrofonin kohdalla eli puhuminen onnistuu myös "kansi kiinni".F480:n mitat ovat 98 x 55 x 11,1 millimetriä, eli kyseessä on varsin pienehkö puhelin - ainakin jos verrataan näytön 2,8 tuuman kokoon.

Näytön alta löytyy kolme näppäintä: perinteiset vihreä ja punainen luuri sekä yksi toimintonäppäin. Vasemmalta puhelimen reunalta löytyvät äänenvoimakkuudensäädin sekä microSD-muistikorttipaikka ja oikealta puolelta laturin/USB-kaapelin yhteinen yleisliitäntä sekä kameranäppäin. Muistikorttipaikka ja yleisliitäntä ovat suojattuja avautuvilla luukuilla, jotka ovat varsin pieniä, huteran oloisia ja niiden pelkää aina särkyvän niitä avattaessa. Positiivista on, että akku on latauksessa myös, kun F480 on kytkettynä USB-kaapelilla tietokoneeseen.
Puhelimen päältä löytyy lisäksi vielä lukitusnäppäin, jolla voi pimentää ja lukita näytön sekä näppäimet. Lukitusta kannattaa pääsääntöisesti käyttää.

Kamera sijaitsee aivan takakuoren yläkulmassa. Linssinsuojusta ei löydy, mutta kuvausvalo on mukana. Takaa F480 on erittäin tyylikkään näköinen metallisine takakuorineen.Näyttö

F480:n näytön koko on 2,8 tuumaa eli näyttö on suurehko, muttei kuitenkaan järkyttävän suuri. Näytön tarkkuus on perinteinen 240x320 pikseliä. Näyttö on toteutettu TFT-tekniikalla ja se toistaa 262 144 väriä. Ominaisuuslukujen perusteella näyttö ei siis ole mitenkään ihmeellinen.Käytännössä näyttö on kuitenkin hyvä: se on riittävän tarkka, erittäin kirkas ja mukava katsoa. Myös kosketuksen osalta kaikki on täysin kunnossa. F480:stahan ei löydy iPhonesta tuttuja "multi touch" -ominaisuuksia, kuten zoomaamista kahta sormea toisistaan erikseen vetämällä, mutta ilman niitäkin pärjää.

Värinävaste

Kosketusnäyttöjen ongelma on voinut joillekin olla se, että perinteisiin näppäimiin verrattuna kosketusnäytön käyttö ja paineleminen on hieman tunnottoman oloista. F480:ssa tätä on yritetty korjata ja poistaa lisäämällä niin sanottu värinävasteominaisuus: puhelin värisee aina, kun näyttöä kosketetaan.

Käytännössä ominaisuus toimii hyvin ja ajan myötä sitä ei edes varsinaisesti huomaa, vaan se tuntuu aivan luonnolliselta ja parantaa käyttötuntumaa merkittävästi. Värinän voimakkuutta saa säätää ja voimakkaimmalla asetuksella se on jo ehkä hieman liiankin voimakas. Värinävaste on niin hyvä ominaisuus, että sen tulisi olla mukana jokaisessa kosketusnäytöllisessä puhelimessa.

Käyttöliittymä

F480:n käyttöliittymä on selkeä ja näyttää hyvältä. F480:han ei ole varsinainen älypuhelin, vaan siinä on Samsungin oma suljettu käyttöjärjestelmä, jonka laajennettavuus on Java-sovelluksien ja -pelien harteilla.
Aloitusnäytölle voi raahata haluamiin widgettejä eli ns. pikkuohjelmia kuten kelloja (digitaalinen, analoginen, maailmankello), kalenteritapahtumamuistutukset, musiikkisoittimen, radion, profiilinvaihdon ja niin edelleen. Widget-ominaisuus on mukava ja sen avulla voi melko nopeasti muuttaa aloitusnäytön ulkoasua. Valitettavasti uusia widgettejä ei voi asentaa, vaan valikoima koostuu vain valmiina mukana olevista widgeteistä.Näytön alla keskellä olevaa toimintonäppäintä painamalla saa avattua pikavalikon, josta pääsee tärkeimpiin toimintoihin: musiikkisoittimeen, viesteihin, internetiin, puhelun soittamiseen sekä päävalikkoon. Näytön alareunassa olevien kolmen kosketuspainikkeen toiminnot vaihtelevat. Valikoissa niistä pääsee soittamaan puhelua, puhelinmuistioon tai siirtymään valikon ja aloitusnäytön välillä.Päävalikko on äärimmäisen selkeän näköinen valkoisen taustan myötä. Päävalikko koostuu 12 ikonista. Vähemmän tärkeät sovellukset on tungettu Sovellukset-osion alle, jossa haluttuun toimintoon päästääkseen voi välillä joutua selaamaan listaa melko pitkään ja selaaminen on kankeaa. Tärkeimpiin toimintoihin kuitenkin pääsee nopeasti. Käyttöliittymä on äärimmäisen yksinkertainen ja toimiva. Huonona puolena on, että muokkausmahdollisuuksia käyttöliittymän muuttamiseksi omien mieltymysten mukaiseksi ei oikein ole.Lukittaessa puhelimen näyttö ja näppäimet lukitusnäppäimellä, näkyy näytöllä aina hetken aikaa jokin kuva, joka vaihtuu (ainakin lähes) joka kerta. Käyttöliittymässä on joitain hauskoja efektejä, esimerkiksi siirryttäessä aloitusnäytöstä päävalikkoon, ikään kuin sivu kääntyy näytöllä. Kokonaisuutena voidaan sanoa F480:n toimivan nopeasti, hidastelua ei esiinny oikeastaan lainkaan eikä testin aikana puhelin mennyt totaalisesti jumiin kertaakaan.


Huonona puolena näyttöä ei voi kääntää vaaka-asentoon kuin tietyissä ohjelmissa, jolloin saataisiin aikaiseksi laajakuva, josta voisi olla hyötyä esimerkiksi internetin selaamisessa.

F480:n tiedostonhallinta (Omat tiedostot) toimii mainiosti. Siinä voi vaihtaa puhelimen muistin ja muistikortin välillä, valmiina on muutamia kansioita kuten alla olevasta kuvasta voi nähdä. Myös uusia kansioita voi luoda ja tiedostoja voi lähettää, siirtää tai poistaa myös useamman yhdellä kertaa.Toiminta puhelimena ja viestimenä

Puhelimena F480 toimii kuten kaikki nykypuhelimet eli hyvin. Äänenlaadun osalta ei ole minkäänlaista valittamista. Puhelinmuistion selaaminen on hieman kankeaa, kuten kaikki muukin selaaminen F480:lla ja alkukirjaimen syöttäminenkin vaatii monta painallusta tavallisen yhden sijaan. Muuten puhelinmuistiokin on hyvä. Puhelimen muistiin mahtuu 1000 nimeä ja erilaisia tietokenttiä on tarjolla riittävästi. Jokaiselle nimelle voi myös asettaa oman soittoäänen sekä kuvan tai videon. F480 tukee myös videopuheluita.Viestipuolella F480:n heikkous on, että näytölle saa näkyviin vain pelkän perinteisen puhelinnäppäimistön, kun QWERTY-kokonäppäimistöä kaivattaisiin. Tekstin syöttäminen onnistuu siis vain tavallista puhelinnäppäimistöä vastaavalla nopeudella, tai ehkä hieman hitaamminkin ainakin aluksi. Toisaalta F480:n näyttö on kooltaan 2,8 tuumaa, joten voi olla, että QWERTY-näppäimistö ei sopisi riittävän isokokoisena näytölle. Kuitenkin sen olemassa oleminen edes vaihtoehtona olisi suotavaa.Lukuunottamatta edellä mainittua tekstinsyöttöasiaa on F480 viestienkin osalta kelvollinen. Tuki löytyy tuttuun tapaan tekstiviesteille, multimediaviesteille ja sähköposteille. Niiden osalta löytyy kaikki tavalliset ja tarpeelliset asetukset ja kaikki toimii kuten pitääkin. Sähköpostilaatikoita voi luoda viisi kappaletta, valinnan voi tehdä koko viestien tai pelkkien otsikkojen lataamisen väliltä ja lisäksi voi asettaa ajastetun haun aina tietyllä aikavälillä.


Yhteydet

F480 tukee kolmea GSM-taajuutta (900/1800/1900 MHz) sekä 2100 MHz:n 3G-verkkoja. GSM-verkoissa tuetaan sekä GPRS- että EDGE-datayhteyksiä, 3G-verkoissa puolestaan HSDPA-datayhteyksiä. Verkkoyhteyksien puolelta F480 tarjoaakin kaiken tarpeellisen.Lähiyhteyksiin on tarjolla Bluetooth sekä USB. Bluetooth-yhteyden muodostamisessa tarvitsee keksiä, että Bluetooth-valikossa keskustan ympärillä näkyvät löytyneiden Bluetooth-laitteiden kuvakkeet tulee yhteyden muodostamiseksi raahata koskettamalla näytön keskellä olevaan Bluetooth-kuvakkeeseen. Miinusta F480 saa WLAN-yhteyden puutteesta, jonka pitäisi nykypäivänä tämän hintaisesta puhelimesta jo löytyä. Myös tärkeimmistä kilpailijoista WLAN löytyy.

F480:sta löytyy tuttuun nykytapaan tietenkin myös lentokonetila, eli tila jossa kaikki yhteydet ovat suljettuina, mutta muuten puhelinta pystyy käyttämään.

Selain

F480:ssa on Accessin NetFront-internet-selain ja F480 soveltuu selaamiskäyttöön vain välttävästi. Sivut latautuvat melko nopeasti, mutta selailu on ikävän hidasta suuren vieritystarpeen takia. F480:n selaimessa on kaksi vaihtoehtoista esitystapaa sivuille. Vakiona olevassa työpöytänäkymässä, joka pyrkii näyttämään sivut kuten tietokoneella, sivuja joutuu vierittämään sekä pysty- että vaakasuunnassa todella paljon ja selaaminen toimii liian tahmeasti ja hitaasti. Sivujen selaamista helpottaa osaltaan ns. sivupilotti, jolla voi nopeasti siirtyä sivun eri osaan, mutta se ei missään nimessä ratkaise vieritysongelmaa.Toinen vaihtoehto, ns. "smart fit" -näkymä puolestaan ei ole niin fiksu kuin sen nimi antaisi olettaa. Se sovittaa sivut näytölle niin, että vaakasuunnassa sivuja ei tarvitse vierittää, mutta tekee sen tyhmällä tavalla: kaikki laitetaan vain päällekkäin ja tämä johtaa suureen vieritystarpeeseen pystysuunnassa. Tästä huolimatta "smart fit" on kuitenkin vaihtoehdoista huomattavasti mukavampi käyttää.
Hieno ominaisuus selaimessa puolestaan on helppo zoomaus puhelimen vasemmalta reunalla löytyvällä äänenvoimakkuusnäppäimellä. Ilman tätä ominaisuutta selain olisi paljon huonompi käyttää. Lisäksi F480:n selaimessa voi valita tavallisen tai kokonäyttötilan välillä, mutta sillä ei sinällään ole merkitystä. Heikkoudeksi selainkäytössä on pakko laskea kyvyttömyys kääntää puhelin ja näyttö vaaka-asentoon, jolloin sivut sopisivat paremmin näytölle. Myöskään Flash-tukea ei F480:sta löydy, joten esimerkiksi YouTube-videot jäävät katsomatta.Yllä olevan valikon saa esiin pitämällä sormea näytöllä hetken aikaa, joka tarkoittaa, että kaikki eivät edes välttämättä löydä tuota valikkoa heti. Ominaisuuksien muuttamiseen pitäisi siis olla toinenkin tie.

Kamera

F480:ssa on viiden megapikselin automaattitarkennuksella varustettu kamera. Lisäksi laitteesta löytyy myös LED-kuvausvalo, joka on varsin kirkas.Kuvat otetaan painamalla kameran laukaisinnäppäintä, joka sijaitsee puhelimen reunassa, mutta muuten kameran käyttöliittymä toimii luonnollisesti kosketusnäytön kautta. F480:llahan kuvataan tuttuun nykytyyliin kuten digikamerallakin eli pitämällä puhelinta vaaka-asennossa. Kameran käyttäminen on varsin mukavaa ja yksinkertaista. Esimerkiksi zoomaus (digitaalinen) on hauska tehdä koskettamalla näyttöä. Kameran käyttämisessä ei ole mitään ongelmia. Kameran ominaisuuksiin kuuluvat myös kasvojen tunnistus ja kuvanvakain.Kamera tarkentaa ja ottaa kuvat melko hitaasti ja koko tarkennusprosessi on hieman epäselvä ja välillä ei aina tiedä, koska kamera tarkentaa ja koska kuvanotto oikein tapahtuu. Kuvanlaatu on kohtuullinen kuten viiden megapikselin kamerapuhelimelta voisi odottaakin. Tosin itse puhelimen näytöllä otetut kuvat eivät näytä niin hyviltä kuin ne oikeasti ovat. Kuvien muokkaukseen F480 tarjoaa myös hyviä ominaisuuksia: kuvien säätöjä voi muokata ja lisätä esimerkiksi erilaisia, hauskoja clipart-kuvakkeita. Kuvien muokkaamisen lisäksi myös videoiden muokkaukseen on mukana videoeditori.


Videokuvauksen osalta F480 tarjoaa nykyajan perustason: QVGA-resoluutio (320x240 pikseliä) 30 kuvan sekuntinopeudella. Lisäksi F480:ssa on näytön yläpuolella toinen kamera videopuheluja varten.

F480:lla kuvattuja kuvia AfterDawnin toimistolta (klikkaamalla suuremmaksi)Musiikki ja radio

F480:n musiikkisoitin tarjoaa kaiken tarpeellisen. Tuki löytyy niin MP3-, AAC- kuin WMA-formaateille. Musiikkiin pääsee käsiksi monella tavalla: viimeksi soitetut, eniten soitetut sekä tietenkin esimerkiksi artistin tai genren mukaan. Lisäksi soitin näyttää albumien kansikuvat, jos sellaiset vain löytyvät. Soitinta on helppo käyttää koskettamalla ja kaikki toimii niin kuin pitääkin. Varsinaista taajuuskorjainta ei F480:n soittimesta löydy, mutta tiettyjä musiikkityylejä (kuten pop, rock) varten on eri asetukset.Käytännössä musiikkikäyttöön tulee hankkia microSD-muistikortti, sillä F480:n sisäiseen vähän yli 200 megatavun muistiin ei mahdu kuin muutama kymmentä kappaletta. F480:n mukana tulee tulppamalliset kuulokkeet, joiden äänenlaatu on yllättävän hyvä. Lisäksi musiikkia voi kuunnella langattomilla Bluetooth-kuulokkeilla.

F480:sta löytyy myös musiikin tunnistusohjelma, joka toimii hyvin. Kokeilimme sitä kahteen otteeseen ja molemmilla kerroilla se osasi kertoa oikean kappaleen. Musiikkisoittimen ohella F480:ssa on myös FM-radio. Radiosta löytyy myös RDS-tuki.


Sekä musiikkisoittimelle että radiolle on myös omat widgettinsä aloitusnäytöllä. Musiikin ohjaaminen (toiston aloitus, keskeytys, lopetus ja kappaleen vaihtaminen) onnistuu kätevästi suoraan widgetin kautta.

Muut sovellukset

Luonnollisesti F480:sta löytyy paljon vielä muitakin sovelluksia, kuin edellä aiemmin käsitellyt.Kalenteri on perushyvä ja ajaa asiansa. Tutut näkymät eli päivä, viikko ja kuukausi ovat saatavilla ja muistettavan asian tyylin voi valita useasta eri vaihtoehdosta. Myös herätyskello, sanelin, yksikkömuunnin sekä maailmankello tarjoavat kaikki tutut ominaisuudet. F480 tukee Word-, Excel- ja PowerPoint-dokumenttien katselua, mutta dokumenttien muokkaaminen ei onnistu. Positiivista dokumenttien katselussa on mahdollisuus myös laajakuvatilaan.Lisäksi Sovellukset-valikon alle on sijoitettu myös tehtävälista- ja muistio-ohjelmat, kuten myös ajastin ja sekuntikello. Laskin näyttää myös tyylikkäältä ja toimii hyvin. Positiivista on myös, että mukana on myös joitain hieman monimutkaisempia ominaisuuksia, joihin pääsee käsiksi valikosta.Toiminta-ajat

Samsung itse lupaa F480:lle puheajaksi 3 tuntia ja valmiusajaksi 250 tuntia, jotka eivät ole järin kovia lukuja. Todellisuudessa kuitenkin F480:n akku kestää riittävän pitkään: akunkesto on noin kolme päivää kohtuullisen runsaalla käytöllä.

Jos puhuu muutaman puhelun ja lisäksi selailee paljon internetiä, ottaa paljon kuvia tai kuuntelee musiikkia, joutuu akun lataamaan noin joka toinen päivä (tai yö). Toiminta-ajoista ei siis koidu F480:n kanssa suurempaa ongelmaa.

Yhteenveto

F480 on hyvä puhelin. Se kuitenkin maksaa noin 450 euroa eli suunnilleen saman verran kuin Applen iPhone 3G:n 8GB-malli. F480 voittaa iPhonen muun muassa kameran osalta kirkkaasti. iPhoneen verrattuna F480:sta uupuvat kuitenkin esimerkiksi WLAN-yhteydet sekä GPS-paikannus ja muun muassa selain on merkittävästi heikompi ja muistia paljon vähemmän. F480:aa voisikin kuvailla "köyhän miehen iPhoneksi", joka kuitenkin maksaa yhtä paljon kuin iPhone.

Tällä hinnalla en itse näe, että F480:aa kovin houkuttelevaksi, mutta 100-150 euroa halvemmalla tilanne olisi aivan toinen. Ja Samsungiltahan on tulossa jo vahvempi haastaja iPhonelle: Omnia i900, joka tarjoaa tärkeimpinä parannuksina F480:een WLAN:in, GPS:n ja suuren muistin.

Toisaalta jos ei kaipaa WLAN:ia ja GPS:ää, mutta haluaa paremman kameran niin voihan F480:kin olla hyvä vaihtoehto. Käyttöliittymä on selkeä ja puhelin on erittäin tyylikäs sekä laadukkaan tuntuinen.


Jos TouchWiz SGH-F480:sta jäi jotain kysyttävää tai lisätiedon halua, niin kyselkääpä kommenteissa!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Kommentit (28)

Anonyymi käyttäjä
jaahas (vahvistamaton)

1

Ei WLANia? Se siitä, en tule edes harkitsemaan. Ostaessani viimeksi uutta puhelinta, tärkeintä oli hyvä kamera. Nyt se on WLAN. Onneksi parempia kuin tämä on jo markkinoilla.

Vastaa
rmCowboy
rmCowboy

2

Odotan innolla parempaa puhelinta kuin iPhone, koska ei tee oikein mieli tukea applea, koska esim symbian on avoin OS. Kännykässä pitää olla 2 tärkeää ominaisuutta, WLAN ja GPS ja arvatteko löytyykö niitä tästä, ei.

Nykyisessä N93 puhelimessa WLAN on todella hyödyllinen ja kuvalaatu PALJON tarkempaa kuin tuolla kännykällä otettu, johtunee koska nokiassa carl zeiss optiikka, vaikkakin on vain 3,2megapixeliä. Niinkuin moni jo tiesikin että ei ne pixelit kuvasta tee hyvää, vaan optiikka.

Eli jatketaanpa vielä nokian kosketusnäyttöpuhelimen odottelua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Pilknus (vahvistamaton)

3

Anteeksi, mutta toi "takaata" pisti silmään tosi pahasti. Mitä murretta se on? :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Markus Lehtiniitty

4

No, itse en ole tiedostanut sen olevan mitään murretta. Korjasin sen kuitenkin pois tuolta. Salosta olen, jotain salonmurretta se kai sitten on. :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sokar (vahvistamaton)

5

Tää TouchWiz on karvalakki versio Samsung i900 puhelimesta jossa on WLAN ja GPS ym herkut

itellä HTC Cruise ja Nokian N95 8G

HTC tosi hyvä mut kamera on vain koriste kun taas Nokia on pokkarin kaltasia kuvia

mutta N95 tai N96 haastaja julkaistaa lokakuun lopulla Samsung i8510 nimellä siinä on KAIKKI yhdessä luurissa

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jimmy Hoffa (vahvistamaton)

7

Tolla WLAN:illa ja GPS:ällä kun ei tee yhtään mitään niin todellakin harkitsemisen arvoinen luuri!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
joku (vahvistamaton)

8

on kyllä tyylikäs ja hyvän näköinen puhelin! ostan seuraavaks todellaki tän!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
joku (vahvistamaton)

9

eikä wlan:illa tai gps:llä tee ees mitää (ainakaa mä en tarvi niit)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
LAre (vahvistamaton)

10

Iphone 3g:n todellinen haastaja onkin tuo samsungin omnia i900 äly puhelin eikä F480 Toucwiz. Eikä viimeksi mainittu huono ole. omistan itse sellaisen

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
perle (vahvistamaton)

11

Järkyttävän huonoja kuvia 5 mpix kameraksi. Mutta kuten jo mainittu ei ne pikselit kameraa tee. Harmittaa vaan kun hehkutetaan vaan niitä pikseleitä, eikä kuvanlaadusta välitetä ollenkaan. Hintaa lisää ja kunnon kamera tai kamera kokonaan pois imo! Taas otti ostopäätös takapakkia :(

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
toni (vahvistamaton)

12

Olisihan se Omnia tälle varmasti kova vaihtoehto, mutta kun siinä on se *köh* Windowsin mobiilirääpäle jolla ei enää puhelintaan halua tietokoneen lisäksi raiskata...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eetu (vahvistamaton)

13

Lainaus:


Olisihan se Omnia tälle varmasti kova vaihtoehto, mutta kun siinä on se *köh* Windowsin mobiilirääpäle jolla ei enää puhelintaan halua tietokoneen lisäksi raiskata...


Windows Mobile on paras mobiilikäyttöjärjestelmä mitä tällä hetkellä on saatavilla. Aivan eri meininki kuin tietokonemaailmassa. En miekään missään koneessa windowsia pidä, mutta puhelimessa kyllä.

Tähän pari perustetta:
- Yhteisön tuki (xda-developers, lähinnä HTC:n puhelimille, mutta kuitenkin)!!
- Voi flashata omat romit, suuressa osassa toimii jopa google android. Eli sama kuin tietokoneessa; asenna linux jos tahdot. On mahdollista, valmiita käyttiksiä jotka suoraan asennetaan ei ole, eli joutuu itse tekemään tai odottamaan että joku tekee puhelinkohtaisen.
- Käytännössä rajoittamaton käyttis, kuten edelläkin sanoin, voi ohjelmistoa muuttaa lähes rajattomasti mieleisekseen.
Mukana tulevilla asetustyökaluilla ei paljoa tee, mutta rekisterieditorilla saa aikaan ihmeitä!
- NOPEA! (Kunhan säätää p*** vakioasetukset parempiin) Riippuu toki puhelimesta, mutta kuitenkin.
- Ohjelmavalikoima, paras kaikista. Asenna vaikka age of empires.

Toki vakiona melko huono käyttis, mutta pienellä vaivannäöllä saa todella hyvän. Eri asia on vain, kehtaako sitä "windowsi taskussa" kuljeskella.. :)

Samsungin tilanteesta en tarkemmin tiedä, mutta suosittelen mielummin Omnian sijasta esimerkiksi HTC Touch HD:tä joka tulee myyntiin ehkä vielä tämän vuoden puolella, tai HTC Touch Proota jossa on qwertynäppis Diamondin ominaisuuksien lisäksi.

Itselläni on tuo HTC Touch Pro, hyviä puolia en lähde selittämään koska pitäisi käydä läpi lähes kaikki puhelimen ominaisuudet, paitsi nämä pari kohtaa jotka olisi mielestäni voinut tehdä paremmin:
- Kaiutin (hiljainen, huonolaatuinen, tosin siirryin P1i:stä tähän, jossa ehkä paras kaiutin mitä ikinä puhelimessa kuullu)
- Kameran videokuvaus (laatu ohjelmallisesti rajoitettu amerikan patenttien takia...)
- Käyttis vakiona

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Markku Salonen (vahvistamaton)

18

Hei.
Mainitsitte, että puhelimessa Samsung Touchwhiz 480 voi asettaa jokaiselle eri soittajalle oman soittoäänen tai kuvan. ! ?
Voisitteko vielä mainita minulle MITEN SE TAPAHTUU !!
Itselläni on tuo k.o puhelin ja tuskailen juuri tuon kysymyksen kanssa.
Kiitos vastauksesta ja mahdollisista tiedoista.
t. Markku salonen

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
danakauppias (vahvistamaton)

19

Mulle tuli tätä puhelinta myymälään ja laitoin virrat päälle. 5 minuuttia selattuani olin myyty. Jos WLANia ja GPS:ää ei jää kaipaamaan suosittelen tätä varauksetta kaikille koskeusnäytöllistä luuria hinkuville. Etenkin toi pinkki yksilö myy melkein itse itsensä.

Kosketustoiminto on tosi jämäkkä ja värinävaste on todella tervetullut lisämauste.

On vaikea selittää miksi en pidä iPhonesta yhtään niin paljon kuin tästä mallista. iPhone on markkinoitu hyvin, mutta mielestäni puhelimena se on puutteellinen, joskin kämmentietokoneena varmaan ihan kelpo. Touchwiz on puhelin hyvillä ominaisuuksilla, älkää erehtykö luulemaan muuta.

Tekstiviestien kirjoitukseen ei kaipaa QWERTYä, vaikka iPhonesta se löytyykin. iPhonella joka toinen painallus menee ohi ja vaatii sormen siirtämistä oikean kirjaimen kohdalle. Kännykän peruskirjoitukseen tottuneelle siirtyminen kosketusnäytölliseen vastaavaan ei ole kynnys eikä mikään, ekalla yrittämällä virhenäppäilyjä 300 merkin aikana tuli jokunen, lähinnä koska olen tottunut hakemaan välilyöntiä nollasta, enkä muualta. Kirjoitusnopeus oli erittäin riittävä, iPhonella siinä oli omalla kohdallani vähän hakemista.

Tämä luuri menee kyllä joululahjalistan kärkeen ja vielä ehkä se vaaleanpunainen yksilö tyttöystävälle. Näin, vaikka nokian sympian äskuuskymmpiset ovatkin tähän mennessä olleet lähellä sydäntäni. Lisäsovelluksia on tosi harvoin tullut asenneltua ja vielä vähemmän käytettyä. Jo käytettävyytensä ja ulkonäkönsä puolesta Touchwiz on tosi siisti peli, ja vielä reilusti näppärämpi ja pienempi kuin oman olkalaukkunsa vaativa iPhone.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
stafu (vahvistamaton)

20

MARKKU SALONEN->
Ainakin Samsung Z150:ss piti laittaa toi kaverin numero ja nimi puhelimen omaan muistiin ennen kuin pystyi tota tehdä... Kokeile sitä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
aaaino (vahvistamaton)

21

Heij!
Onko puhelimen ulkonäkö kuinka kehuttava ilman tuota nahkakantta? Kiitos! :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Makke (vahvistamaton)

22

Voisitteko myös mainita että tachvitsin akku kestää kauemmin ku minkään nokian, eli yli viikon. (omaa kokemusta, nokia n95 kestää ehkä päivän, touchwizillä tosiaan yli viikon sama vaikka kattoo jynkkyä koko päivän. :P)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Fritz (vahvistamaton)

23

Kuvan tarkkuss ei johdu Karlin linsseistä, uskokaa jo! Vertailtiin N95 ja HTC(3mp) kameroita ja arvatkaa mikä oli parempi. HTC oli parempi. Ei ne Karlin linssitä sitä laatua tee laatua paremmaks... Wizin kuvat ovat mahtavat!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Fritz (vahvistamaton)

24

[sori tuplaposti]
Sokar: Cruisessa palojon parempi kamera kuin N95. Itse vertasin. En tiiä mitä menit tekemään HTC:n kameralle...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Fritz (vahvistamaton)

25

[sori tuplaposti]
Sokar: Cruisessa palojon parempi kamera kuin N95. Itse vertasin. En tiiä mitä menit tekemään HTC:n kameralle...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jeppe (vahvistamaton)

26

Semmosta tässä kysyisin, miten ja mistä saan tähän sgh-f480 luuriin jonkinsortin päivityksen? oon täsä koittanu googletella mutta kun ei satu silmään mitään. osaako täällä joku neuvoa?

T jeppe

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
touchwizrules (vahvistamaton)

28

+ Vaikka ylhäällä lukee 450, olen itse löytänyt n.250
+ Kosketus näyttö toimii ja värinä kruunaa
+ Itellä iPod touch joka korvaa paljon puutteita toccosta.

Suurin osa kirjoittamistani miinuksista ei ole minulle haittaa

- ei qwerty-kirjoitusta
- ei wlan jne.
- laajakuva tilaa ei ole joka haittaa leffoja

Tosi kompakti puhelin, tosi pitkään tekemistä kun saa sen, varsinkin kun ei ittellä ole ollut samsungia aikaisemmin.
Itteä harmitti ku en päässyt nettiin kun liittymässä joka oli ennen nokia n73:ssa on estot. Suosittelen kovasti kaikille, iPhone on vain mielestäni leikkiin, huono puhelimena ja overall iPhonellakaan ei voi kirjoittaa poikittain olevalla tekstillä ja kamera on huonompi kuin nokian ensimmäisessä kamerapuhelimessa joka on ihan peestä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.