Tutkimus: matkapuhelimen käyttö ei aiheuta aivokasvaimien riskiä

Janne Yli-Korhonen

Tutkimus: matkapuhelimen käyttö ei aiheuta aivokasvaimien riskiä
Tampereen yliopisto kertoo laajasta kansainvälisestä COSMOS-tutkimuksesta, jossa selvitettiin aivokasvaimien ilmaantuvuutta yli 250 000 matkapuhelimen käyttäjällä. Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida, onko eniten matkapuhelimia käyttävillä muita suurempi aivokasvaimien riski.

Tutkimus on julkaistu Environment International -lehdessä ja lopputulos on selvä: matkapuhelimen käytön määrällä ei ole yhteyttä aivokasvaimien riskiin.

"Tulokset osoittavat, että niillä, jotka puhuivat eniten matkapuhelimessa, ei ole suurempi riski sairastua aivokasvaimiin kuin muilla", sanoo ympäristölääketieteen professori Maria Feychting Karoliinisessa instituutissa.Matkapuhelimien ja muiden langattomien viestintävälineiden lähettämän radiotaajuisen sähkömagneettikentän mahdollisista terveysriskeistä on keskusteltu jo ainakin 20 vuotta. WHO ja EU ovat kuuluttaneet korkealaatuista tutkimusta asian selvittämiseksi.

Tämän taustan vuoksi COSMOS-tutkimus aloitettiin lähes 20 vuotta sitten.
Vuosina 2007 - 2013 yli 250 000 ihmistä viidessä maassa täytti kyselyn matkapuhelimen käytöstään. Osallistujien aivokasvaimista saatiin tiedot eri maiden syöpärekisterien kautta.

Eniten puheaikaa kännykällä käyttäneillä 10 %:lla osallistujista ei ollut aivokasvainten ilmaantuvuudessa eroa niihin nähden, jotka käyttivät matkapuhelinta selvästi vähemmän.

Myöskään niillä, jotka olivat käyttäneet matkapuhelinta jo ainakin 15 vuotta ennen tutkimuksen alkua, ei ollut suurempaa riskiä kuin lyhemmän ajan matkapuhelinta käyttäneillä.

Jotkin aiemmat tutkimukset ovat raportoineet yhteyden matkapuhelimen käytön ja aivokasvainten esiintymisen välillä, mutta niissä tiedot matkapuhelimen käytöstä oli kerätty vasta sairastumisen jälkeen.

COSMOS on tähän mennessä ainoa etenevä kohorttitutkimus, jossa on pystytty keräämän yksityiskohtaista tietoa matkapuhelimen käytön määrästä.

"Tällöin aivokasvaimeen sairastuneet potilaat voivat yliarvioida aiemman matkapuhelimen käytön määrää enemmän kuin terveet vertailuhenkilöt. Tällainen muistiharha voi aiheuttaa näennäisen yhteyden matkapuhelimen käytön ja sairastumisriskin välille", sanoo professori Anssi Auvinen, joka johti Suomessa toteutettua osiota.COSMOS-tutkimushanke

  1. Hanke käynnistyi 2009 Säteilyturvakeskuksen ja Tampereen yliopiston yhteistyönä. Suomessa hankkeessa mukana on ollut myös Syöpärekisteri, josta saatiin tiedot aivokasvaimien esiintymisestä.
  2. Tutkimukseen lähti mukaan noin 15 000 operaattorien yksityisasiakasta.
  3. Suomessa puhelutietoja on saatu kolmelta isolta operaattorilta (Telia, Elisa ja DNA).
  4. Osallistujille tehtiin kolme kyselykierrosta viiden vuoden välein.
  5. Aiemmin COSMOS-tutkimuksessa on analysoitu matkapuhelimen käytön yhteyttä päänsärkyyn, tinnitukseen ja kuulonalenemaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
189 € DNA
193 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Asus ROG Phone 6D Ultimate – hinta laskenut -21%

Asus ROG Phone 6D Ultimate
864 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1090 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -17%

Oppo A38 (4G)
99 € DNA
119 € Verkkokauppa.com
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.