Opas: Mitä tapahtuu, jos jättää Androidin päivittämättä

Petteri Pyyny

Opas: Mitä tapahtuu, jos jättää Androidin päivittämättä
Usein puhelinvalmistajien suuret Android-päivitykset menevät pahasti pieleen. Vaikka tarkoitus on hyvä ja mukana tulisi nippu uusia toimintoja, uuden käyttöjärjestelmäversion myötä, niin asiat saattavat silti mennä pahasti pieleen. Joskus uudessa Android-versiossa on merkittäviä ongelmia ja bugeja, jotka rassaavat käyttäjien hermoja.

Malliesimerkkinä voidaan pitää vuonna 2021 tapahtunutta OnePlussan surullisenkuuluisaa Android 12-päivitystä. Vuonna 2022 jakeluun tullut päivitys muutti OnePlussan käyttöliittymää - useiden mielestä varsin hirveään suuntaan. Lisäksi päivitys oli ensialkuun tolkuttoman buginen ja aiheutti ongelmia vannoutuneillekin OnePlussan käyttäjille.

Näistä uutisista pelästyneenä moni saattaakin pohtia sitä, kannattaako päivitystä asentaa ollenkaan.

Mutta.. Mitä tapahtuu, jos puhelimen jättää päivittämättä uusimpaan Android-versioon?

Tiivistetysti: Lyhyellä tähtäimellä ei oikeastaan mitään.

Mutta jo puolen vuoden päästä alkaa konepellin alla tapahtumaan asioita, joita käyttäjä ei näe, mutta jotka ovat potentiaalisesti merkittäviä.

Tietoturva romahtaa ajan kanssa

Kun uusi iso Android-versio on julkaistu tietylle puhelinmallille, käytännössä valmistaja lopettaa kyseisen puhelimen aiempien Android-versioiden tukemisen. Luonnollisesti, koska puhelimelle on jo tarjolla uusi, uusittu käyttöjärjestelmä.

Tällöin valmistaja lopettaa tietoturvapäivitysten jakelun kyseisen puhelinmallin vanhoille Android-versioille. Eli vaikka tietoturvapäivityksiä tulisikin edelleen Android 13 -käyttöjärjestelmää käyttäville puhelimille, mutta jos puhelimellesi on jo saatavilla Android 14, ei sinun puhelimellesi tietoturvapäivityksiä jaella, jos käytät vanhaa käyttöjärjestelmää.Tämä johtuu siitä, että suurimman osan tietoturvapäivityksistä hoitaa valmistaja, ei varsinainen käyttöjärjestelmän kehittäjä (eli Google). Tässä puhelimet eroavat selkeästi vaikkapa Windows-tietokoneista, joissa Microsoft hoitaa päivitysten jakelun keskitetysti. Viime vuosina tosin Google on siirtänyt osan tietoturvaan liittyvistä päivityksistään oman Play Services -palvelunsa taakse - mutta ei kaikkea.

Tietoturvan heikkeneminen on yleensä pitkän ajan saatossa tapahtuva prosessi - tyypillisesti voitaneen sanoa, että yli vuoden vanhoilla tietoturvapäivityksillä varustettu puhelin on jo tietoturvariski. Virallinen tiedossa olevien Androidin tietoturva-aukkojen lista antaa hyvää suuntaviivaa siitä, miten turvallinen mikäkin Androidin versio on.

Todella pitkässä juoksussa ohjelmat lakkaavat toimimasta

Vuosien saatossa sitten käy tilanne, jossa päivitetyt sovellukset eivät enää suostukaan toimimaan vanhan Android-version kanssa. Tähän tosin vaaditaan useiden vuosien kuluminen ennenkuin Android-versioita tulee ja menee ja sovelluskehittäjät ottavat käyttöönsä uusia Androidin toimintoja.

Useiden vuosien päivittämättömyyden jälkeen myös puhelimesta itsestään alkaa tulemaan aikamoinen tietoturvapommi ja mm. useat pankkisovellukset kieltäytyvät toimimasta vanhemmilla laitteilla.

Mitä tehdä, jos puhelimelle ei tule päivityksiä?

Valitettavasti monilla Android-valmistajilla on puhelimilleen varsin kehno päivityslupaus. Halvimmat, alle 300 euron puhelimet saavat tietoturvapäivityksiä usein vain parin vuoden ajan - ja sitten ne loppuvat.

Jos valmistaja lopettaa puhelimen tukemisen, ei asialle itse voi tehdä oikeastaan mitään. Androidin virustorjunnasta ei ole juurikaan hyötyä, sillä tietoturva-aukkoja löytyy useimmiten käyttöjärjestelmästä itsestään. Ja kun käyttöjärjestelmälle ei tule päivityksiä, jäävät tietoturva-aukot elämään puhelimen sisään.

Surullinen, mutta suositeltavin vaihtoehto on se, että jos puhelimesi uusin tietoturvapäivitys on yli vuoden takaa, kannattaa puhelin viedä elektroniikkaromun keräykseen ja ostaa uusi, hyvä puhelin.

Mistä tiedän puhelimeni päivitysten tilan?

Jokaisessa puhelimessa tieto löytyy hieman eri paikasta, mutta pääsääntöisesti samoilta kohdilta. Eli siirry puhelimesi Asetuksiin ja kelaa asetusvalikkoja alaspäin. Loppupuolelta löytyy kohta Tietoja puhelimesta.

Tuon näkymän alta löytyy usein maininta käyttöjärjestelmästä (esim. "Android 14"). Napauttamalla kyseistä tietoa, näet yleensä myös kohdan Androidin tietoturvapäivitys. Se kertoo ajankohdan, jolloin puhelimestasi löytyvä uusin tietoturvapäivitys on tehty.

Ruutukaappaus, josta näkyy puhelimen uusimpien tietoturvapäivitysten ajankohta
kuvassa ruutukaappaus Sonyn puhelimesta, jonka tuorein tietoturvapäivitys on joulukuulta 2023
Yhteenvetona

Lyhyellä aikavälillä suuren Android-päivityksen väliin jättäminen - ja viivästyttäminen - ei ole isokaan riski.

Mutta ajan kanssa riskit kasvavat ja puolta vuotta pidempään ei päivityksiä missään nimessä kannattaisi lykätä.

Ja jos puhelimellesi ei ole pitkään aikaan tullut tietoturvapäivityksiä (yli vuoteen), sen tuki on todennäköisesti loppunut. Tällöin fiksuin ratkaisu on ostaa uusi puhelin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno10 – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10
199 € DNA
457 € CDON
610 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 329 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -31%

Motorola Lenovo ThinkPhone
654 € CDON
686 € Proshop
995 € Ykköspalvelu

Alin hinta viikko sitten: 954 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -26%

Sony Xperia 1 V
737 € Dustin Home
999 € Elisa
1292 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -21%

Motorola Moto G24
124 € BIGBOX.FI
154 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 157 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.