WhatsApp tukemaan Signalin ja Telegramin viestejä

Petteri Pyyny

EU-laki puree: WhatsApp osaa jatkossa vastaanottaa viestejä Signalista, Telegramista, jne
Euroopan Unionin hiljattain voimaan tullut Digital Markets Act -lainsäädäntö on alkanut jo näyttämään merkkejä mahdistaan.

Lain tarkoitus on hillitä jättimäisten yhtiöiden valtaa ja antaa mahdollisuuksia myös uusille toimijoille. Yksi tällaisista vaatimuksista koskee järjestelmien rajapintojen avaamista siten, että mikään megafirma ei voisi jatkossa enää luoda itselleen "suljettua puutarhaa", jota miljoonat ihmiset käyttävät, mutta johon ei ulkopuolisilla, uusilla yrittäjillä ole mitään pääsyä.

Lain vaikutuksesta on alettu saamaan jo viitteitä, tällä kertaa Metan omistaman WhatsAppin beta-version muodossa.

Hiljattain julkaistun WhatsAppin kokeiluversion sisältä löytyy kokonaan uusi näkymä: Kolmannen osapuolen keskustelut. Termi ei tietenkään viittaa siihen, että näkymän kautta voisi tarkistella naapurin ja hänen puolisonsa välisiä keskusteluja. Sen sijaan näkymään pamahtavat näkyviin muista viestisovelluksista lähetetyt viestit.Eli kun toiminto aikanaan otetaan käyttöön, voisivat vaikkapa Signalin ja Telegramin käyttäjät saada viestit perille myös sellaisille käyttäjille, joilla ei ole Signalia tai Telegramia, vaan ainoastaan WhatsApp. Eli jos lähetät viestin kaverillesi Signalilla, mutta Signalia ei vastaanottajan puhelimesta löydy, WhatsApp osaisi vastaanottaa viestit.

Suurin huoli viestisovellusten ristiintoimimisesta on koskenut päästä päähän tapahtuvaa salausta, eli saadaanko salaus pidettyä käytössä myös tilanteessa, jossa eri viestimet kommunikoivat ristiin. Ilmeisesti näin on, ainakin asiasta uutisoineen WABetaInfon mukaan. Kyseisen toiminnon voi ilmeisesti myös estää halutessaan, mutta oletuksena se olisi käytössä - ainakin Euroopassa asuville käyttäjille.

WhatsApp on yksi EU:n listaamista ns. valtavista internetin portinvartijoista, jota uusi DMA-sääntely koskee. Toiminto nähtäneen WhatsAppissa virallisesti joskus vuoden 2024 aikana.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.