Arvostelussa Samsung Galaxy A54

Samsung Galaxy A54 arvostelu: ylivoimainen päivitystuki paikkaa nykivää käyttöä
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Samsungilla on vahva ote niin sanotussa keskihintaluokassa Suomen markkinoilla. Pitkälti joka kuukausi myydyimpien puhelimien joukkoon mahtuu useampi Samsungin edullinen luuri.

Myydyimpiä laitteita Suomessa ovat esimerkiksi Galaxy A14, Galaxy A34 ja nyt arvosteltava Galaxy A54.

Maaliskuun puolivälissä julkaistu Galaxy A54 ei ollut omasta mielestäni aluksi kovinkaan houkutteleva vaihtoehto, mutta kesän aikana siitä on ehdottomasti sellainen tullut. Syy tähän on selvä: hinta.

Tämä keskitason laite tuli saataville melko korkealla 499 euron suositushinnalla, mutta muutamaa kuukautta myöhemmin hinta on laskenut jopa 150 euron verran. Parhaillaan tätä kännykkää saa alle 400 eurolla, ja tuolla hinnalla on mielestäni vaikea löytää kokonaisuudeltaan parempaa vaihtoehtoa.

Tekniset tiedot

 • Mitat:
 • 158.2 x 76.7 x 8.2 mm
 • Paino:
 • 202 grammaa
 • Rakenne:
 • Edestä ja takaa lasia, reuna muovi, IP67, värit: Awesome Lime, Awesome Graphite, Awesome Violet ja Awesome White
 • Näyttö:
 • Super AMOLED, 6,4”, 1080 x 2340 (FHD+), 120 Hz, maksimikirkkaus 1000 nitiä
 • Suoritin:
 • Samsung Exynos 1380
 • Muisti:
 • 8 gigatavua
 • Tallennustila:
 • 128 tai 256 gigatavua
 • Pääkamera:
 • 50 MP, f/1.8, OIS, 4K 30 fps
 • Ultralaajakulmakamera:
 • 12 MP, f/2.2, 4K 30 fps
 • Kolmas kamera:
 • makro, 5 MP, f/2.4
 • Etukamera:
 • 32 MP, f/2.2, 4K 30 fps
 • Akku:
 • 5000 mAh
 • Lataus:
 • 25 watin lataus, ei laturia pakkauksessa
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 13 + One UI 5.1, päivitystuki 4 + 5 vuotta
 • Liitännät:
 • USB-C 2.0, Bluetooth 5.3, Wifi 802.11 a/b/g/n/ac/ax
 • Muuta:
 • Sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet, SIM 1 + Hybrid (SIM ja MicroSD)
 • Suositushinta:
 • 256GB 549 €; 128GB 499 €; 128GB Enterprise edition 519 €

Muistuttaa kalliimpia Galaxy S23 -puhelimia

Ulkoisesti Galaxy A54 muistuttaa kalliimpia sisasaruksiaan eli Galaxy S23 -sarjan laitteita, sillä kamerat takana ovat erillisinä toisistaan ilman yleensä nähtyä kamerasaareketta.

Edessä on tasainen 6,4-tuumainen Super AMOLED-näyttö.

Laitteen kyljet ovat hieman pyöristetyt, mutta näytön sekä takakannen saumat eivät ole pyöristettyjä, ja käytössä nämä tuntee sormissa selvästi. Itse tykkäisin, jos saumat olisivat hieman pyöristetyt. Esimerkiksi aiemmin testattu Galaxy S21 FE tuntuu omassa kädessä paremmalta, sillä siinä saumat ovat selkeästi enemmän pyöristetyt kuin A54:ssa.

Samsung Galaxy A54 takaa Samsung Galaxy A54:n pohja Samsung Galaxy A54:n kamerat

Laitteen yläreunassa on SIM-kelkka, jonne saa laitettua kaksi SIM-korttia tai SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Yläreunassa on myös mikrofoni.

Pohjassa on lisää mikrofoneja, kaiutin sekä tietenkin USB-C -liitäntä. Oikealla reunalla on virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätöön tarkoitetut painikkeet. Painikkeet ovat sijoitettu kylkeen oikealle tasolle ja ne antavat mukava vasteen painettaessa.

Vasemmassa kyljessä ei ole mitään.

Rakenteeltaan Galaxy A54 on melko laadukas, sillä edestä ja takaa laite on lasia ja kehys on muovia. Mielenrauhaa laitteen käyttöön tuo IP67-luokitus, jonka perusteella laite kestää vettä ja pölyä.

Kirkas, laadukas näyttö

Galaxy A54:n AMOLED-näyttö on itselleni aikalailla sopivan kokoinen. Se on kooltaan 6,4-tuumainen.

Laadultaan näyttö on huipputasoa, ja etenkin kirkkaus mainio, sillä enimmillään kirkkautta on 1000 nitiä. Kirkkaus on riittävä ulkokäyttöön. Automaattinen kirkkaudensäätö on melko hyvä, mutta aina se ei osaa omasta mielestä vääntää kirkkautta oikealle taajuudelle.

Samsung Galaxy A54:n näyttö

Virkistystaajuus yltää jo totutusti korkeaan 120 hertsin lukemaan. Kun näyttöä käyttää, virkistystaajuus on tuossa korkeassa 120 hertsin lukemassa, mutta käyttämättömänä se laskee 60 hertsiin. Näytön asetuksista virkistystaajuuden voi lukita pysyvästi 60 hertsiin, jos esimerkiksi akkua haluaa säästää mahdollisimman paljon.

Näyttö tukee myös Always On Display -tilaa eli kello ja ilmoitukset näkyvät näytöllä, kun laite on lukittuna.

Samsung Galaxy A54:n lukitusnäyttö

Näyttöä katsellessa on kuitenkin helppo huomata, että kärkipään laitteesta ei ole kyse. Näytön ympärillä on nimittäin selkeät kaistaleet mustaa kaistaa.

Vaikka ne eivät käyttöä haittaakaan, olisi silti hienoa nähdä hieman pienemmät kaistaleet. Kilpailevista laitteista esimerkiksi Puhelinvertailussa testatussa OnePlus Nord 3:ssa on melko kapeat näytön reunukset.

Galaxyn näytön alla on sormenjälkilukija, joka toimii pääsääntöisesti hyvin, mutta se on välillä hieman hidas tulkitsemaan sormenjälkeä.

Lisäksi tavallaan näyttöön liittyvä asia on värinäpalaute, joka tuntuu esimerkiksi kirjoittaessa. Tässä laitteessa värinä on melko heikko, mutta toisaalta vieläkin heikompaa värinäpalautetta on toisinaan tullut vastaan.

Suorituskyky selkeä miinus

Galaxy A54:ssa on Samsung Exynos 1380 -järjestelmäpiiri ja sen parina on 8 gigatavua RAM-muistia. Tallennustilaa arvosteltavasta Galaxy A54 -mallista löytyy 256 gigatavua, mutta laitteesta löytyy myös 128 gigatavun malli.

Päivittäisessä, tavallisessa käytössä eli netin ja somen selaamisessa piiri pärjää hyvin yhdessä laitteen 120 hertsin näytön kanssa, mutta käytettäessä on kuitenkin helppo huomata, että parhaasta mahdollisesta suorituskyvystä ei ole kyse.

Pientä pätkimistä ja nykimistä esiintyy esimerkiksi sovellusta vaihtaessa, vaikka muuten sovellus pysyykin taustalla auki.

Kamera avautuu selkeästi hitaammin kuin esimerkiksi Galaxy S23 Ultra -lippulaivamallissa. Kevyet pelit toimivat ongelmitta, mutta raskaampaan pelaamiseen piiristä ei ole. Esimerkiksi Wreckfest parhailla asetuksilla ei ole missään nimessä pelattavissa.

Lisäksi esimerkiksi näppäimistö ilmestyy esille hieman tahmeasti - ja ylipäätään sovellukset avautuvat hitaammin kuin Samsungin huippumalleissa. Geekbench 6 -testissä puhelin sai yhden suorittimen osalta 1015 pistettä ja moniytimen osalta 2751 pistettä. Vastaavat lukemat Galaxy S23 Ultra -huippupuhelimessa ovat 1846 ja 4827 pistettä. Suurempi lukema tarkoittaa parempaa suorituskykyä.

Galaxy A54:n sisällä on varsin tyypillinen 5000 mAh akku. Aktiivisessa käytössä akkua piisaa hyvin vuorokaudeksi ja kevyemmällä käytöllä menee parikin päivää, etenkin jos esimerkiksi Always On Display ei ole käytössä.

Lataus onnistuu vain langallisesti 25 watin nopeudella. Tyhjästä täyteen akun saa reilussa tunnissa eli mistään kovin nopeasta viritelmästä ei ole kyse. Miinusta voidaan antaa myös pakkauksesta, sillä mukana toimitetaan vain USB-C - USB-C -kaapeli.

Mainio pääkamera ja hyvän tason ultralaajakulma

Galaxy A54:lle kuvaaminen parhaiten luonnistuu laitteen pääkameralla, joka tasoltaan 50 megapikseliä ja sisältää optisen kuvanvakaimen (OIS).

Toinen kamera on 12 megapikselin ultralaajakulma ja kolmas 5 megapikselin makro.

Samsung Galaxy A54:n kamerasovellus

Kuvien laatu on hyvää tasoa ja yleisesti hyvin onnistunutta. Myös ultralaajakulmalla saa otettua kelpo kuvia hyvässä valaistuksessa. Kolmas kamera eli makrokamera on käytännössä täysin turha - ja sen tarjoama kuvanlaatukin on heikomman puoleista. Myös etukamera on mukiinmenevää tasoa ja sillä saa kuvattua 4K 30 fps -videota. Samainen temppu ei onnistu monilla selvästi hintavimmilla puhelimilla.

Samsung Galaxy A54 - kuva kameralla Samsung Galaxy A54 - kuva kameralla Samsung Galaxy A54 - kuva kameralla Samsung Galaxy A54 - kuva kameralla Samsung Galaxy A54 - kuva kameralla

Puhelimen kamerasovellus on selkeä, mutta toisinaan sen käyttäminen on tuskallista. Heikomman suorituskyvyn myötä kamerasovellus avautuu toisinaan ärsyttävän hitaasti.

Videokuvauksen osalta pää- ja ultralaajakulmakamera tukevat 4K 30 fps -laatua ja kuvatessa videota näiden välillä voi vaihtaa lennosta. Kameran vaihtaminen ei tosin ole mikään sulavin suoritus, mutta itse videon laatu on hyvää. Positiivista on myös vakaan kuvan tuottaminen, jonka voi itse todeta alla olevalta, käsivaralla kuvatulta videolta.

Käyttöjärjestelmä nykyään monipuolisempi

Galaxy A54:ssa on käytössä Android 13, jonka päällä toimii Samsungin oma One UI 5.1 -versio. Samsungin näkemys Androidista on pysynyt nyt muutaman vuoden melko samanlaisena. Kyseessä on varsin toimiva kokonaisuus, vaikkakin se eroaa vakio-Androidista melkoisesti.

One UI 5.1 tarjoaa kattavasti ominaisuuksia ja mahdollisuuksia järjestelmän kustomointiin ja säätämiseen.

Samsung Galaxy A54:n käyttöliittymä One UI Samsung Galaxy A54:n käyttöliittymä One UI Samsung Galaxy A54:n käyttöliittymä One UI Samsung Galaxy A54:n käyttöliittymä One UI

Nykyään mahdollisuuksia on vieläkin enemmän, sillä Samsung toi loppuvuodesta 2022 saataville Suomessa Good Lock -sovelluksen.

Good Lock on sovellus, jonka kautta voi ladata erilaisia lisäosia. Näiden lisäosien avulla puhelimen käyttöliittymää voi mukauttaa. Esimerkiksi lukitusnäyttöä voi mukauttaa, alkunäytön ruudukkoon saa enemmän vaihtoehtoja ja viimeksi käytetyt sovellukset -näkymän voi vaihtaa erilaiseksi.

Good Lockin ansiosta Samsungin puhelimien käyttöjärjestelmää voi mukauttaa enemmän kuin kilpailijoiden.

Tarkemmin Good Lockin ominaisuuksista voi lukea täältä.

Tiettyjä huonoja puolia One UI:sta ja Samsungin näkemyksestä myös löytyy. Puhelimeen on esiasennettu erilaisia Samsungin omia sovelluksia, kuten kalenteri. Kustomointia voidaan pitää myös huonona puolena, sillä kaikki eivät halua nähdä vaivaa, että käyttöjärjestelmä on juuri oikeanlainen omaan käyttöön.

Ylivoimainen päivitystuki

Samsung tarjoaa tässä hintaluokassa ylivoimaisen päivitystuen.

Galaxy A54 tuli saataville maaliskuussa 2023 Android 13 -käyttöjärjestelmällä. Samsung lupaa sille peräti neljä isoa Android-päivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä.

Tämä tarkoittaa, että Galaxy A54 pysyy ajan tasalla aina Android 17:ään saakka ja saa tietoturvapäivityksiä vuoteen 2028 asti.

Vertailun vuoksi, keskihintaisten puhelinten markkinasta Samsungin kanssa kilpailevat OnePlus Nord 3 ja Nothing Phone (2) saavat kolme Android-päivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Galaxy A54 on myös kolmikon edullisin vaihtoehto tällä hetkellä.

Galaxy A54 on siis loistava valinta, jos haluat käyttää puhelintasi pitkään ja turvallisesti. Pitkä päivitystuki myös säilyttää laitteen arvon paremmin kuin lyhyempi.

Yhteenveto

Samsung Galaxy A54 on keskihintainen älypuhelin, joka tarjoaa etenkin näytön osalta laadukkaan kokemuksen. Laitteen pääkamera on mainio ja ultralaajakulma on hyvää tasoa. Laitteessa on myös IP67-luokitus, joka suojaa sitä vedeltä ja pölyltä. Nämä ominaisuudet paketoituna pitkään päivitystukeen tekevät siitä erittäin loistavan luokassaan - ja arvosteluhetken hintalapulla.

Laitteen heikkous on sen suorituskyky, joka ei ole riittävä raskaampaan pelaamiseen tai nopeaan sovellusten vaihtamiseen. Lisäksi laitteen värinäpalaute ja makrokamera ovat heikkoja.

Galaxy A54 sopii mielestäni niille, jotka etsivät Samsungin laadukasta näyttöä ja kameraa kohtuulliseen hintaan, mutta eivät välitä huippunopeasta suorituskyvystä.

Galaxy A54 maksaa nykyään alle 400 euroa 128 gigatavun osalta ja suurempi muistiversio 429 euroa. Samassa hintaluokassa on muun muassa OnePlussan Nord 2T ja Nothing Phone (1). Mikäli budjettia on varaa nostaa, esille nousee erittäin hyväksi vaihtoehdoksi OnePlus Nord 3.

Plussaa:

 • Näyttö
 • Päivitystuki
 • IP67-luokitus
 • Pää- ja ultralaajakulmakamera
 • Videon vakautus
 • Stereokaiuttimet
 • Kustomointi Good Lockin avulla
 • Akunkesto
 • Hinta

Miinusta:

 • Suorituskyvyssä olisi varaa parantaa reippaasti
 • Käsituntuma ei ole paras mahdollinen
 • Samsungin omat esiasennetut sovellukset
 • Latausnopeus
 • Ei laturia pakkauksessa

Samsung Galaxy A54

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.