Testissä Amazfit GTS 4

Amazfit GTS 4 arvostelu: hieman liian vähän pyydetyllä hinnalla
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Amazfit julkisti GTS 4 Mini-, GTS 4- ja GTR 4-älykellot jo viime vuoden puolella, mutta Suomessa ne tulivat saataville alkuvuodesta.

Näistä malleista arvostelussa on neliönmallinen GTS 4, mutta GTR 4 on käytännössä sama kello pyöreällä näytöllä. GTS 4 Mini on myös neliönmallinen, mutta nimensä mukaisesti pienempi.

GTS 4 on 199 euron Zepp OS -käyttöjärjestelmällä varustettu älykello, jossa on panostettu liikuntaan ja hyvinvoinnin seurantaan. Tarkemmat tekniset tiedot näet täältä.

Ulkoinen muotoilu

Amazfit GTS 4 on ulkoisesti yksinkertainen ja melko tylsä. Siinä on neliönmuotoinen näyttö ja yksi pyöritettävä painike, mutta muuten tämä kello muistuttaa hieman isompaa aktiivisuusranneketta. Painoa laitteella on rannekkeen kanssa 45 grammaa, joten kyseessä on melko kevyestä kellosta.

Näyttö on kooltaan 1,75-tuumainen ja siinä käytetään AMOLED-tekniikkaa. Näyttö tukee aina käytössä olevaa tilaa eli kellonaika näkyy siinä aina. Asetuksista voi asettaa näytön menemään pois päältä yön ajaksi.

Näyttö myös tukee automaattista kirkkauden säätöä, joka toimii hyvin käytössä. Kirkkaus on yleisesti riittävä ulkokäyttöä ajatellen.

Näyttö on kellon parhaimpia puolia.

Arvostelussa olevan Amazfit GTS 4:n väri on musta, mutta vaihtoehtoina on tarjolla myös valkoinen, ruskea ja pinkki.

Ranneke on fluoroelastomeeria ja rannekkeen voi helposti irrottaa kellosta. Leveyttä rannekkeella on 20 millimetriä.

Käyttöjärjestelmä

Amazfit GTS 4 ei ole esimerkiksi Samsung Galaxy Watch 5 Pron tapaan kunnollinen, Wear OS 3 -käyttöjärjestelmää käyttävä älykello, vaan tässä laitteessa on valmistajan oma järjestelmä.

Se kulkee kellossa nimellä Zepp OS 2.0 ja tarjoaa muiden valmistajien omiin virityksiin nähden joitain etuja.

Järjestelmässä on esimerkiksi kalenteri, johon voi synkronoida ilmoitukset puhelimen kalenterista. Järjestelmälle on myös luotu oma sovelluskauppa, josta voi ladata tiettyjä kevyitä sovelluksia. Näitä ovat esimerkiksi laskin, treenaamiseen liittyviä sovelluksia ja GoPron sovellus. Googlen sovelluksia ei ole, joten esimerkiksi Google Pay -lähimaksamiseen kelloa ei voi käyttää.

Kokonaisuutena käyttöjärjestelmä on sulava ja toimiva. Pyyhkäisemällä sivulle päin näkee erilaisia tauluja tietojen kera. Näitä ovat esimerkiksi syke, aktiivisuus, sää ja musiikin hallinta.

Painiketta klikkaamalla avautuu lista kaikista käytettävistä olevista sovelluksista. Pyöritettävän painikkeen avulla listaa voi rullata alaspäin.

Ylhäältä alaspäin pyyhkäisy tuo esille pikavalikon, josta löytyy muun muassa edellä mainittu kalenteri, yötilan painike ja kaiuttimen äänenvoimakkuuden säätö.

Järjestelmän ehdottomasti huonoin puoli on ilmoitukset, sillä esimerkiksi WhatsApp-viesteihin ei voi vastata mitenkään järkevästi.

Hyvänä plussana voidaan mainita, että käyttöjärjestelmän voi kääntää eli painikkeen saa halutessaan toiselle puolelle, jos kelloa haluaa käyttää vasemmassa ranteessa.

Terveys ja hyvinvointi

Terveyden ja hyvinvoinnin seurantaan on tarjolla vähintäänkin tutut ominaisuudet. Näitä ovat sykkeenmittaus, veren happitason seurata, unen seuranta, stressin seuranta ja yli 150 sisäänrakennettua urheilutilaa.

Yksi kellon mielenkiintoisempia ominaisuuksia hyvinvointiin liittyen on PAI. Kello ja sen ohjelma kertovat, että PAI kuvaa yksilöllistä fysiologista toimintaa seuraamalla henkilön syketietoja ja päivittäistä aktiivisuutta.

Käytännössä PAI-pisteet ovat kätevä tapa seurata omaa kuntoa ja kehittymistä.

Kellon kanssa käytetään Zepp -sovellusta, joka on selkeä. Sen kautta näkee kaikki tarvittavat tiedot, kuten PAI-pisteet, sykkeen, unen ja edelliset harjoitukset.

Oma liikunta keskittyy vahvasti kävelyyn ja juoksuun. Juoksuun on tarjolla yksi tila, jota voi mukauttaa. Siihen voi vaikkapa lisätä tavoitteeksi ajan ja vaihtoehtona on myös intervalliharjoittelu.

Muutamaa harjoitusta, kuten kävelyä ja juoksua, kello osaa seurata automaattisesti eli kello seuraa taustalla koko ajan liikkumista ja käynnistää tarvittaessa harjoituksen. Tämä toimii varsin hyvin, ja vain alun GPS-tiedot ovat hieman sekavat. Lisäksi kello osaa automaattisesti keskeyttää harjoituksen seurannan, jos on liikkumatta hetken aikaa. Kumpikin asetus tulee erikseen kytkeä päälle harjoitusten asetuksista.

Näyttö ei ole koko aikaa päällä treenin aikana, mutta menee päälle välittömästi, kun rannetta nostaa ylöspäin. Treenin aikana näkee keskeisiä tietoja, kuten sykkeen, liikutun matkan ja ajan. GTS 4:ssa on kaiutin, jonka ansiosta kello kykenee ilmoittaa treenin aikana tietoja treenin etenemisestä.

Kaiuttimen ja mikrofonin ansiosta kellolla voi tehdä Bluetooth-puheluita.

Kellon tallentamat tiedot ovat varsin kattavia. GPS-yhteyden ansiosta ilman puhelinta tallentuu kuljettu matka ja vauhti. Tarjolla on tietenkin harjoituksen kesto, lasku ja nousu, kuljetut askeleet, askeltahti, syke, poltetut kalorit ja VO2max. Esimerkiksi sykettä voi tarkastella sovelluksesta tarkasti ja sovellus myös jakaa sen viiteen alueeseen.

Akku ja lataus

Akunkesto on GTS 4:n parhaita puolia, selviä plus-merkkisiä ominaisuuksia. Valmistaja itse lupailee jopa kahdeksan vuorokauden käyttöaikaa yhdellä latauksella, mutta tuohon vaikuttavat monet asiat.

Itse käytän aina päällä olevaa näyttöä koko päivän ajan, mutta öisin se on poissa käytöstä. Lisäksi muun muassa sisäänrakennetun sateliittipaikannuksen käyttäminen vaikuttaa. Itse käytän liikkuessa sitä pitkälti kerran päivässä. Tällaisella käytöllä akkua riittää jopa neljäksi vuorokaudeksi, joka on hyvä tulos.

Siinä missä akunkesto on hyvä, akun lataus voisi olla parempi. Tähän hintaluokkaan sopisi jo odottaa langatonta latausta, mutta sellaista ei tässä kellossa ole. Mukana tulee yksinkertainen kaapeli, joka kiinnittyy latauksen aikana magneettien avulla kelloon.

Tuota kaapelia siis joutuu mukana kuljettamaan pidemmille reissulle.

Ongelmat ja miinukset

Koska kellossa hyödynnetään Amazfitin omaa käyttöjärjestelmää, se on tietyissä asioissa heikompi. Etenkin ilmoitukset ovat heikkous. Välillä ne tulevat ranteeseen selvällä viiveellä ja esimerkiksi WhatsApp-viesteihin ei voi järkevästi vastailla. Lisäksi sovellukset eivät poistu automaattisesti kellosta, vaikka ne olisi jo puhelimella käynyt läpi.

Pari ongelmaa on myös tullut vastaan liikkumisen osalta.

Jos automaattinen tunnistus kävelyn osalta on käytössä ja tällöin kävelyn laittaa päälle manuaalisesti, saattaa kello tallentaa kävelyn kahdesti.

Nousemisilmoitukset ovat käteviä, sillä näiden avulla muistaa aina välillä nousta koneen äärestä. Aina nämä eivät kuitenkaan toimi, sillä välillä kello kehottaa liikkumaan, vaikka juuri liikuin. Lisäksi toisinaan pelkkä käsien heiluttelu paikoillaan aktivoi liikkumisen.

Vastaantulleet ongelmat eivät siis ole kovinkaan suuria, mutta kuitenkin tietyissä kohdissa olisi parantamisen varaa.

Myös edellä mainittua akun latausta voidaan pitää miinuksena.

Yhteenveto

Amazfit GTS 4:n vahvuuksia ovat toimiva käyttöjärjestelmä, näyttö ja akunkesto.

Kokonaisuutena Amazfit GTS 4 on melkoisen hyvä, mutta toisaalta 199 euron hinnalla laitteelta voisi odottaa enemmänkin.

Samalla tai edullisemmalla hinnalla saa Galaxy Watch4- ja Galaxy Watch5-älykelloja, joissa on käytössä Wear OS -käyttöliittymä ja muutamia muita ominaisuuksia, kuten kehonkoostumuksen mittaus.

Ainakin oma suositus menee juurikin Galaxy Watch -kellojen suuntaan, etenkin jos käytössä on Samsungin älypuhelin.

Plussaa

  • Toimivuus
  • Akunkesto
  • Näyttö
  • Kaiutin ja mikrofoni
  • Hyvät terveysominaisuudet

Miinusta

  • Tietyt, pienet ongelmat käyttöjärjestelmässä
  • Akun lataus
  • Hinta

Amazfit GTS 4

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.