Android-sovellusten pitää jatkossa poistaa käyttäjien tiedot tai Google heittää ne ulos kaupastaan

Petteri Pyyny

Android-sovellusten pitää jatkossa poistaa käyttäjien tiedot tai Google heittää ne ulos kaupastaan
Google on vihdoin suitsimassa Androidin sovellusten tietoturvaa ja yksityisyyttä. Nythän tilanne on se, että lähes kaikkiin sovelluksiin käyttäjän pitää kirjautua ja luoda tili.

Kun käyttäjä poistaa jossain vaiheessa sovelluksen, jäävät kaikki käyttäjästä kerätyt tiedot sovellukselle ja sen omistajalle. Sovelluksen poistaminen puhelimesta ei tarkoita yhtään mitään, sillä lähes aina kaikki kerätyt tiedot on välitetty myös sovelluksen kehittäjän tietokantaan.

Nyt Google haluaa korjata tilannetta ainakin osittain. Jatkossa käyttäjillä pitää olla mahdollisuus myös poistaa tietonsa sovelluksesta yhtä helposti kuin mitä ne sovellukselle on alunperin annettukin.

Sovellusten keräämät tiedot pitää pystyä poistamaan myös jälkikäteen ja myös selaimen kautta. Eli jos tänään poistaa sovelluksen ja haluaakin, että kaikki sovelluksen keräämät tiedot poistetaan myös sovelluksen kehittäjän tietokannoista, voi pyynnön tehdä verkkosivun kauta - ilman sovelluksen uudelleen asentamista.Muutos on tulossa käyttöön vaiheittain: alkuvuodesta 2024 Google Play -kaupassa sovellusten tiedoissa kerrotaan siitä, mitä ja miten käyttäjien tietoja kerätään. Googlen mukaan samalla myös sovellusten listausten yhteyteen lisätään ohjeet siitä, miten omat tiedot saa poistettua sovelluksen kehittäjän tietokannoista.

Tietojen poistosta pitää tehdä myös valinnainen, eli siten, että käyttäjä voi pyytää erikseen vaikkapa vain kuviensa poistoa - ilman koko käyttäjätilin tuhoamista.

Aivan täydellinen malli ei ole: ideaalitilanteessa tietojen tuhoamista ehdotettaisiin automaattisesti, kun sovelluksen poistaa puhelimeltaan. Nyt tulevassa uudistuksessa käyttäjän täytyy edelleen itse ymmärtää pyytää tietojen poistoa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -33%

Xiaomi 13 Pro
1115 € RDE.FI
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -17%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 398 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -12%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
557 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.