NewProfilePic -sovellus on venäläinen - ja lähettää tiedot Venäjälle

Petteri Pyyny

Varoitus uusimmasta trendisovelluksesta: Lähettää tietosi Venäjän viranomaisille
Hurjaa vauhtia trendiksi noussut uusi sovellus on Venäjän valtiota lähellä olevien tahojen hallinnassa - ja välittää käyttäjänsä tiedot venäläisille palvelimille.

Sekä iPhonelle että Androidille löytyvä NewProfilePic -sovellus luo käyttäjänsä kasvokuvasta tekoälyn avulla uuden käyttäjäkuvan, vaikkapa sosiaalisen median palveluissa käytettäväksi ja jaettavaksi.

Ongelmana on vain se, että sovellus on venäläisomisteinen. Venäjän nykyiset lait käytännössä pakottavat venäläiset teknologiayhtiöt jakamaan tietojaan Venäjän valtion virastojen kanssa. Ja sovellus lähettää siihen lisätyt kuvat ja henkilötiedot eteenpäin.

Sovelluksen kehittäjänä on itse asiassa täsmälleen sama yritys, jonka Venäjä-kytköksestä varoiteltiin jo muutama vuosi takaperin, kun sen edellinen tekoälyä käyttävä kuvanmuokkaussovellus FaceApp nousi räjähdysmäisen suosituksi, Suomessakin.NewProfilePic -sovelluksella on tällä hetkellä jo yli miljoona asennusta Google Play -kaupassa.

Parhaat kännykkätarjoukset

Microsoft Surface Duo – hinta laskenut -49%

Microsoft Surface Duo
813 € CDON
1642 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1586 €

Samsung Galaxy S20 – hinta laskenut -41%

Samsung Galaxy S20
370 € Multitronic
683 € CDON
799 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 630 €

Honor X8 – hinta laskenut -32%

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -30%

Samsung Galaxy S10e
337 € CDON
674 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 481 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.