Android 13 estää Play-kaupan ulkopuolelta ladatuilta sovelluksilta pääsyn osaan toiminnoista

Petteri Pyyny

Android 13 estää Play-kaupan ulkopuolelta ladatuilta sovelluksilta pääsyn osaan toiminnoista
Olemme jo aiemmin uutisoineet tulevan Android 13 -käyttöjärjestelmän mukanaan tuomista uudistuksista, mutta nyt tietoon on tullut jälleen uusi, varsin merkittävä uudistus. Tällä kertaa kyseessä on tietoturvaan liittyvä isompi uudistus.

Android-käyttöjärjestelmän yksi ohjelmointirajapinta on nimeltään Accessibility API ja sen avulla mahdollistetaan mm. näkövammaisille tarkoitettuja palveluita, mutta myös monia muita ratkaisuja, jotka käyttävät ruudulta luettua tietoa toimintaansa.

Kyseisen rajapinnan avulla sovellukset ja järjestelmä välittävät tietoa eteenpäin, joista mm. näkövammaisille tarkoitetut ruudunlukijat ja vastaavat avustavat sovellukset voivat muodostaa parempaa ymmärrystä käyttäjälle siitä, mitä ruudulla tapahtuu.

Valitettavasti rajapinnan hyötykäytön lisäksi sille on keksitty myös varsin mielikuvituksellisia väärinkäytön tapoja. Kyseistä rajapintaa käyttävät useat haittaohjelmat, jotka pyrkivät varastamaan käyttäjän luottokorttitietoja, pankkitunnuksia ja salasanoja.

Jatkossa Android muuttuukin niin, että ainoastaan Googlen omasta sovelluskaupasta, Google Playsta, ladatut sovellukset voivat käyttää kyseistä rajapintaa. Muutoksen pitäisi käytännössä tukkia yksi merkittävä reikä, jonka kautta haittaohjelmat ovat tähän saakka varastaneet käyttäjien tietoja.

Oheisella videolla esitellään, miten muutos vaikuttaa Play-kaupan ulkopuolelta ladattujen, Accessibility API -rajapintaa käyttävien sovellusten toimintaan:





Android 13 julkaistaan virallisesti syksyllä 2022 ja jo nyt tiedetään lista kännykkämalleista, joille Android 13 aikanaan julkaistaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.