Vertailussa Samsung Galaxy S22 Plus ja Galaxy S21 Plus: Kumpi kannattaa ostaa?

Matti Robinson

Vertailussa Samsung Galaxy S22 Plus ja Galaxy S21 Plus: Kumpi kannattaa ostaa?
Samsungin esitteli reilu viikko sitten uudet Galaxy-sarjan lippulaivapuhelimet. Otimme hiljattain speksivertailuun perusmalli Galaxy S22:n ja vertasimme sitä edeltäjään, ja nyt on suurempikokoisen Galaxy S22+ -mallin vuoro.

Kuinka uutuus vertautuu edeltäjäänsä Galaxy S21+:aan ja onko uusi malli selkeästi suosittelemisen arvoinen edeltäjän ylitse? Lähdetäänpä selvittämään.

Ulkoisesti

Samsung ei ole tehnyt mittavia uudistuksia Galaxy 22 -sarjassaan, joten tämänkin mallin osalta ulkoasu muistuttaa edeltäjäänsä. Toisin kuin perusmallissa, plussamallinen Galaxy S21 sisälsi jo lasisen takakannen, joten senkään suhteen laite ei ole tänä vuonna uudistunut. Lasi tosin on parantunut Gorilla Glass Victus -versiosta Victus+-versioon, joten kestävyys on lienee parantunut lievästi.

Kuten Galaxy S21 -mallissa, Samsung on päättänyt pienentää hieman näytön kokoa, joka tarkoittaa samalla myös pienempää laitetta. Galaxy S22+ on edeltäjäänsä viitisen grammaa kevyempi ja muutaman millin lyhyempi. Myös paksuudesta on lähtenyt muutaman hiuskarvan verran (n. 0,2 millimetriä).
Design on edelleen tuttua Samsungia.


Näytöt

Kuten mainittua, niin Samsungin uutuus on ottanut näytön koon suhteen pientä takapakkia. Tuuman kymmenesosan katoaminen näytön koosta ei lienee kuitenkaan iso ongelma. Suurempi uudistus on näytön kirkkaus, jota uutuusmalli tarjoa merkittävästi enemmän.

Viimevuotisessa mallissa maksimikirkkautta oli perusmallien (myös Galaxy S22) tavoin 1300 nitiä, kun taas Galaxy S22+ tarjoaa peräti 1750 nitin kirkkauden. Erityisesti kirkkaassa päivänvalossa tämä saattaa tehdä näytön katselusta huomattavasti mukavampaa.

Resoluution, virkistystaajuuden ja muun tekniikan osalta näyttö kuitenkin on samalla tasolla edeltäjänsä kanssa, joten mitään mullistavaa ei ole uutuudessa esitelty.

Suorituskyky

Joka vuosi uudet mallit tarjoavat myös tietysti uuden järjestelmäpiirin, niin on nytkin. Suomessa Galaxy S22 -mallit saavat Samsungin valmistaman Exynos 2200 -piirin, joka korvaa S21-laitteista löytyvät Exynos 2100 -piirit.

Tehoa tämä tuo hieman enemmän, mutta parannus on jälleen inkrementaalinen eikä käytössä kahden välillä huomaa todennäköisesti massiivisia eroja, mikäli ei aja benchmark-testisovelluksia, mutta vaativa pelaaminen on kuitenkin uutuudella sulavampaa.

Uusi piiri on myös virtapihimpi, sillä se on valmistettu 4 nanometrin tekniikalla, edeltäjän 5 nanometrin tekniikan sijaan. Palaamme akkuun vielä myöhemmässä osiossa.

Kamerat

Takaa löytyvä kolmoiskamera on uudistunut ja tarjoaa nyt hieman erilaisen kokoonpanon. Peruskamerasta löytyy nyt huomattavasti enemmän megapikseleitä, kun taas zoom-kamerassa luotetaan pienempään määrään pikseleitä. Laajakulmakamera on pysynyt speksien valossa ennallaan.


Takana on edelleen kolmoiskamera, mutta muutoksia on tehty.Aiemman 12 megapikselin peruskamera on vaihtunut niin fyysisesti kuin pikselimääräisesti suurempikokoiseen 50 megapikselin sensoriin. Aukko on sen sijaan pysynyt samana (f/1,8). Telefotokamera on nyt varustettu 10 megapikselin sensorilla, joka on myös fyysisesti merkittävästi edeltäjää pienempi. Edeltäjässä megapikseleita oli kuitenki 64, ja yksittäise pikselit siten pienempiä. Aukko on uudessa pienentynyt f/2,4:ään.

Laajakulmakameran tavoin selfie-kamera on pysynyt speksien mukaan ennallaan.

Muut ominaisuudet

Kenties muiden ominaisuuksien merkittävin muutos on akkukapasiteetissa. Kuten mainittua, laite on aiempaa virtatehokkaampi, mutta valitettavasti tämän varjolla Samsung on päättänyt pienentää akun kokoa 4800 milliampeeritunnista 4500:aan. Niinpä akkukestossa ei liene nähdä ainakaan isoja parannuksia ja joissain tilanteissa se voi tarkottaa jopa aiempaa heikompaa akkukestoa.

Muuten muut ominaisuudet ovat kovin lähellä edeltäjäänsä, joskin Bluetooth on uudistunut 5.2-versioon ja alumiinirunko on väitetysti edeltäjää kestävämpi.

Loppupäätelmä

Luonnollisesti uutuusmalli tuo parannuksia edeltäjäänsä, muutenhan sitä ei julkaistaisi, mutta on valitettavaa nähdä tämänkin mallin kohdalla, että joissain kohti suunta on myös väärään suuntaan.

Vaikka tuuman kymmenyksen puuttuminen näytöstä ei haittaa ketään ja todennäköisesti pienemmällä akullakin pärjää vähintään yhtä hyvin kuin edeltäjällä – kiitos paremman virranhallinnan ja tehokkuuden – niin eivät ne ole kiva muutos edeltäjästä.

Merkittävät muutokset parempaan ovat käytännössä näytön parempi kirkkaus, hieman parempi suorituskyky sekä uudistunut kamera. Vasta tarkka arvostelu tulee määrittämään kuinka merkittäviä parannuksia näissä ominaisuuksissa nähdään.

Kuten totuttua, kaikki onkin siis kiinni hinnasta. Kovin paljon uusista ominaisuuksista ei kannata maksaa ylimääräistä, sillä mullistavia ne eivät joka tapauksessa ole, mutta hieman paremmaksi uutuusmalli on muttunut. Tällä hetkellä Galaxy S22+ maksaa alkaen n. 1100 euroa, joka on massiiviset noin 450 euroa enemmän kuin S21+.


Tätä hintaeroa ei voi mitenkään perustella uuden mallin parannuksilla. Sadan euron hintaerolla, ehkä korkeimmillaan kahden, uutuuden suositteleminen olisi helpompaa, mutta ei missään nimessä yli neljän sadan.

Samsung on heti uuden malliston alkutaipaleilla tarjonnut kuitenkin isoja alennuksia, joten niitä kannattaa pitää silmällä. Ehkäpä Galaxy S22+ saa mojovan alennuksen esimerkiksi 750 tai 800 euroon, jolloin se voisi olla hyväkin vaihtoehto.

Tekniset ominaisuudet

 • Vertailussa
 • Samsung Galaxy S22+ 5G
 • Samsung Galaxy S21+ 5G
 • Mitat
 • 157,4 x 75,8 x 7,6 mm
 • 161.5 x 75.6 x 7.8 mm
 • Paino
 • 195 grammaa
 • 200 grammaa
 • Rakenne
 • Alumiinirunko, lasi edessä ja takana
 • Alumiinirunko, lasi edessä ja takana
 • Näyttö
 • 6,6" Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1750 nits, 1080 x 2340
 • 6,7" Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1300 nits, 1080 x 2400
 • Käyttöjärjestelmä
 • Android 12
 • Android 11, päivitettävissä Android 12
 • RAM
 • 8 gigatavua
 • 8 gigatavua
 • Tallennustila
 • 128/256 gigatavua
 • 128/256 gigatavua
 • Suoritin
 • Exynos 2200
 • Exynos 2100
 • Akku
 • 4500mAh, 25W lataus, 15W langaton
 • 4800mAh, 25W lataus, 15W langaton
 • Biometrinen tunnistus
 • Sormenjälkilukija näytön alla
 • Sormenjälkilukija näytön alla
 • Pääkamera
 • 50 MP, F/1,8
 • 12 MP, F/1,8
 • Zoom-kamera
 • 10 MP, F/2,4
 • 64 MP, F/2,0
 • Ultralaajakulmakamera
 • 12 MP, F/2.2
 • 12 MP, F/2.2
 • Etukamera
 • 10 MP, f/2,2
 • 10 MP, f/2,2
 • Muuta
 • 5G, IP68-vedenkestävyys, stereokaiuttimet, käänteinen lataus
 • 5G, IP68-vedenkestävyys, stereokaiuttimet, käänteinen latausTilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Oppo Reno 12 Pro – hinta laskenut -18%

Oppo Reno 12 Pro
443 € CDON
550 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 542 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.