Telia otti Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G standalone-ydinverkon

Janne Yli-Korhonen

Telia otti Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G standalone-ydinverkon
Telia on ottanut Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G standalone-ydinverkon ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa ja yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa.

Päivitys 11.11. klo 10.25: Elisan lähettämän tiedon mukaan Elisa otti vastaavalla tekniikalla toteutetun itsenäisen 5G-verkon tuotantokäyttöön jo heinäkuussa 2021, ollen tällöin Pohjoismaiden ensimmäinen operaattori, joka on ottanut itsenäisen 5G-standalone verkon kaupalliseen käyttöön.

Telia kertoo, että itsenäisessä 5G-verkossa voidaan tarjota kotilaajakaistan käyttäjille yhteyttä taatulla nopeudella. Yritysasiakkaille itsenäisen 5G:n ominaisuudet, kuten viipalointi ja matala viive, tuovat uusia mahdollisuuksia privaattiverkkojen, etäohjauksen ja automaation alueilla.

Itsenäisen ydinverkon ansiosta verkkoa voidaan viipaloida, eli ensimmäistä kertaa matkaviestinnän historiassa verkossa voidaan huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron määrän vaatimuksia.Lisäksi itsenäisessä verkossa pystytään palvelemaan erittäin suurta määrää laitteita yhtä aikaa. Telian mukaan näin mobiiliverkon suorituskyky nousee samalla tasolle kiinteiden yhteyksien kanssa.

"Otamme nyt merkittävimmän edistysaskeleen 5G-verkon avaamisen jälkeen, sillä itsenäinen verkko mahdollistaa kaikki 5G:n vallankumoukselliset ominaisuudet. Luottokumppanimme Nokian kanssa tekemämme pitkäjänteisen yhteistyön ansiosta Suomi pitää mobiilimaana asemansa maailman etulinjassa", arvioi teknologiajohtaja Jari Collin, Telia Finland.Tähän asti 5G-verkko on toiminut yhdessä 4G-verkon kanssa siten, että 5G-verkon ohjaus ja osa datansiirrosta on tapahtunut 4G-verkossa. Jatkossa 5G toimii kokonaan itsenäisenä verkkona.

Telia kertoo, että virtuaalinen, ohjelmistopohjainen ja hajautettu standalone-ydinverkko otetaan vaiheittain käyttöön. Ensimmäisessä vaiheessa se on otettu käyttöön valikoiduille käyttäjille kymmenissä paikoissa ympäri Suomen.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
85 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € BIGBOX.FI
445 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 341 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.