Androidin sovellusten ja pelien arvosteluihin iso muutos: jatkossa et näe enää oikeaa keskiarvoa

Petteri Pyyny

Androidin sovellusten ja pelien arvosteluihin iso muutos: jatkossa et näe enää oikeaa keskiarvoa
Google on kertonut muuttavansa Androidin sovelluskaupan Play Storen arviointeja marraskuussa merkittävästi. Jatkossa käyttäjän näkemä sovellusten ja pelien arvostelujen keskiarvot eivät enää sisällä kaikkia arvioita.

Marraskuusta alkaen sovellusten ja pelien tähtiarvosana pohjautuu sen maan käyttäjien antamiin arvioihin, jossa käyttäjä itsekin kauppaa selailee. Eli vaikkapa AfterDawnin kehittämän HIGH.FI Uutisvahdin arvostelujen keskiarvo sisältää jatkossa ainoastaan suomalaisten käyttäjien arviot, vaikka sovellus sinänsä onkin saatavilla kuudella eri kielellä (ja kuuden eri kielialueen uutislähteillä).

Eli esimerkiksi jos italialaiset käyttäjät ovat olleet pettyneitä sovelluksen suhteellisen vaatimattomaan uutislähdevalikoimaan italiaksi ja ovat antaneet sovellukselle arvosanojen keskiarvoksi 3,5/5, mutta suomalaiset käyttäjät puolestaan 4,5/5, eivät italiaisten käyttäjien arviot enää vaikuta laskevasti sovelluksen tähtiarvosteluun, jos olet lataamassa sovellusta Suomesta käsin.Vastaava tilanne voisi olla myös vaikkapa tietovisailupelissä, joka on jostain syystä suomennettu, mutta todella kehnosti. Peli on voinut tuosta syystä saada todella kehnot arviot suomalaisilta käyttäjiltä, vaikka joissain maissa peliä puolestaan rakastetaan yli kaiken.

Muutos tulee voimaan marraskuussa 2021.

Vuonna 2022 Play-kaupan arviot muuttuvat vielä entisestäänkin: Google kertoo, että ensi vuonna kaupan arvosanojen keskiarvo heijastelee paremmin sitä, millaisella Android-puhelimella tai -tabletilla sovellusta on käytetty. Eli esimerkiksi todella raskaan ja graafisesti upean pelin kohdalla tilanne voi olla se, että kolme vuotta vanhalla satasen budjettipuhelimella peliä testanneet ovat olleet erittäin pettyneitä peliin - ja samaan aikaan modernilla huippukännykällä peliä testanneet ovat ihastuneet ikihyviksi. Joten jos selaat kyseisen pelin tietoja budjettiluurilla, näkyvät vastaavilla kännyköillä annetut arviot ja tähdet - ja jos taas käytät huippuluuria kaupan selailuun, näkyvät pelille arviot, jotka on annettu huippuluurien omistajien toimesta.

Googlen mukaan tarkoitus muutoksilla on antaa realistisempi kuva sovelluksen lataamista pohtiville käyttäjille siitä, miten hyvin se istuu juuri heidän laitteileen.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Find X5 5G – hinta laskenut -40%

Oppo Find X5 5G
299 € DNA
460 € Proshop
599 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 497 €

Oppo A78 (5G) – hinta laskenut -22%

Oppo A78 (5G)
201 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 258 €

OnePlus 10T – hinta laskenut -20%

OnePlus 10T
399 € Elisa
499 € DNA
559 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 499 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -20%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
100 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.