Älypuhelinten uusi ekoluokitus auttaa tekemään vastuullisempia valintoja - Suomessa mukana Telia

Janne Yli-Korhonen

Älypuhelinten uusi ekoluokitus auttaa tekemään vastuullisempia valintoja  - Suomessa mukana Telia
Viisi eurooppalaista teleoperaattoria loivat älypuhelimille Eco Rating -ekoluokituksen, joka antaa ihmisille yhtenäistä, johdonmukaista ja läpinäkyvää tietoa älypuhelinten ympäristövaikutuksista.

Suomessa Eco Rating -ekoluokitus tulee ensimmäisenä näkyviin Telialla myynnissä oleviin puhelimiin, joka on ollut luokituksen kehityksessä mukana. Myös muilla operaattoreilla on mahdollisuus liittyä mukaan.

"Ihmiset haluavat tehdä vastuullisempia valintoja. Helposti löydettävän ja tulkittavan älypuhelinten ekoluokituksen avulla asiakkaamme voivat jo ostovaiheessa vertailla puhelinten ympäristövaikutuksia", kertoo Telia Finlandin vastuullisuusjohtaja Eija Pitkänen.Telia on jo aiemmin tarjonnut asiakkaille mahdollisuuden säästää luontoa Recycled-kierrätyspuhelinten muodossa.
Eco Rating -luokituksessa mitataan mobiililaitteen ympäristövaikutuksia viidessä eri kategoriassa. Mitattavina ovat laitteen kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys, valmistuksessa käytetyt luonnonvarat sekä laitteen koko elinkaaren hiilijalanjälki. Tulosten perusteella laitteelle annetaan ekologisuutta mittaava pisteluku, joka asettuu yhden ja sadan välille.

Esimerkki puhelimelle annetusta ekoluokituksesta
Esimerkki Eco Rating -luokituksesta.


Kesäkuusta lähtien ekoluokiteltuja puhelimia myydään 24 Euroopan maassa.

Telian lisäksi mukana kehityksessä ovat saksalainen Deutsche Telekom, ranskalainen Orange, espanjalainen Telefonica ja englantilainen Vodafone.

Alkuvaiheessa puhelinvalmistajista mukana ovat Bullitt, Doro, HMD Global - Home of Nokia Phones, Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi and ZTE.

Isoimmista valmistajista listalta puuttuu Apple, joka perusteli ympäristöystävällisyydellä laturin poistamista iPhone 12 -mallien pakkauksista.

"Olemme luomassa yhdessä maailmanlaajuista mittaria puhelinten ympäristövaikutusten mittaamiseksi ja ymmärtämiseksi. Ekoluokituksen tavoitteena on kannustaa puhelinvalmistajia kestävämpään matkapuhelinten tuotantoon ja samalla auttaa kuluttajia ja yrityksiä tekemään vastuullisempia ostopäätöksiä. Telialla haluamme olla edelläkävijöinä mukana luomassa kestävämpää ja vastuullisempaa teknologiaa. Tavoittelemme vuoteen 2030 mennessä nollapäästöjä koko arvoketjussamme, aina alihankkijoista asiakkaisiin sekä jätteettömyyttä kiertotalouden keinoin", Pitkänen selventää.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Oppo Reno 12 Pro – hinta laskenut -18%

Oppo Reno 12 Pro
443 € CDON
550 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 542 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.