DNA:n 5G toimii nyt 98 paikkakunnalla ja kattaa 40% suomalaisista

Janne Yli-Korhonen

DNA:n 5G toimii nyt 98 paikkakunnalla ja kattaa 40% suomalaisista
DNA on kertonut viimeisimmät tiedot 5G-verkon kehityksestä. DNA:n 5G-verkon alueella asuu nyt 40 prosenttia suomalaisista eli yli 2,2 miljoonaa ihmistä. Yhteensä 5G-paikkakuntia DNA:n toimesta on 98 kappaletta.

5G-verkot yleistyvät Suomessa hyvää vauhtia, sillä toukokuun alussa Elisa tiedotti, että nopeampia yhteyksiä pääsee käyttämään jo yli sadalla paikkakunnalla.

DNA:n verkossa uusimmat lisäykset ovat Akaa, Askola, Joroinen, Juupajoki, Karkkila, Kaskinen, Kruunupyy, Pedersören kunta, Punkalaidun, Saarijärvi, Varkaus ja Vihti.

Parhaillaan 5G-verkon laajentamista tapahtuu erityisesti Helsingin keskustassa, Espoossa, Jyväskylässä ja Lahdessa.

Kesän myötä olemassa olevaa verkkoa siirrytään laajentamaan näiden alueiden lisäksi etenkin Forssassa, Hämeenlinnassa, Kokkolassa, Porissa ja Raumalla. Loppukesästä laajennustyöt jatkuvat myös Kirkkonummella, Porvoossa, Raaseporissa, Seinäjoella ja Vaasassa.



DNA kertoo, että uusia 5G-tukiasemia rakennetaan jatkuvasti myös uusille paikkakunnille, sillä DNA seuraa 4G-käyttömääriä sekä -kapasiteettia ja uusii verkkoaan datan perusteella tarvelähtöisesti. Tämä siis tarkoittaa sitä, että vanhoja tukiasemia uusitaan 5G-kykyisiksi nimenomaan siellä, missä tarve kapasiteetille on suurin.

Uudet 5G-tukiasemat korvaavat vanhat tukiasemat. 5G:n lisäksi myös 2G-, 3G- ja 4G-verkot ovat siirtyneet uuden ja tehokkaamman tukiaseman ylläpitämäksi. Tämä kasvattaa kapasiteettia ja nopeuksia merkittävästi myös aiempien tekniikoiden osalta.

"Olemme huomanneet 4G-verkon kehittämisen herättävän paljon kysymyksiä asiakkaissamme aina, kun kerromme 5G-verkkomme parannuksista. Ilmassa on huoli, että operaattori on hylännyt 4G-verkon nyt, kun uudempi teknologia tekee tuloaan. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä. 5G-verkkoa voisi verrata moottoritien rakentamiseen vanhan maantien paikalle: liikkuminen on aiempaa sujuvampaa ja nopeampaa kaikille, vaikka liikennemäärät kasvaisivat", kuvailee DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.



Itä- ja Pohjois-Suomen osalta 5G-verkkoa rakentaa DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyi maaliskuussa Varkauden ympäristössä, missä 5G-tukiasemia on jo avattu lukuisia.

Lisätietoa oman alueen 5G-verkon kattavuudesta saa täältä.

Paikkakunnat, joissa DNA:n 5G-verkko toimii:

Akaa, Alajärvi, Askola, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Ii, Ilmajoki, Isokyrö, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Karkkila, Kaskinen, Kauhava, Kauniainen, Kerava, Kokkola, Kouvola, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Lieto, Liminka, Loimaa, Masku, Muhos, Mäntsälä, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pedersören kunta, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Punkalaidun, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vihti, Ylivieska ja Ylöjärvi.



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
231 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -18%

Motorola Lenovo ThinkPhone
519 € Dustin Home
539 € Proshop
557 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -16%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.